Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 Zgodovina
 Seznam vodnikov
 Galerija slik
 Aktualno
 Izleti
 
 
 
   
  AKTUALNO
   
 
23.12.2019
Milan Jerman dobil Spominsko plaketo Pzs

Milan Jerman, je praktično vsa leta, od kar se je včlanil v Planinsko društvo Vrhnika eden najaktivnejših članov. Ob njegovevem letošnjem jubileju, 70 let, je Upravni odbor PD Vrhnika soglasno sprejel predlog, da se mu pokloni tako, da ga predlaga za Spominsko plaketo Planinske zveze Slovenije (PZS). Slavnostna podelitev je potekala 7. decembra 2019 v Laškem. 

 Povezava do novice na strani PZS

FOTOGALERIJA 

 

27.12.2017
Vodniki PD Vrhnika 2017

Zgoraj: Tine Turšič, Tatjana Pečlin, Boštjan Ravnik, Frenk Petrič, Peter Suhadolnik

Spodaj: Jože Školc, Roman Novak, Sonja Repnik, Sonja Zalar Bizjak, Mateja Kalič, Milan Jerman, Matjaž Dremelj

Odsotni: Nika Dolinar, Franci Hlebec, Janez Krašovec, Miro Malneršič, Primož Pečlin in Andrej Stržinar

28.04.2011
Predstavitev varne hoje

Planinska sezona že močno trka na vrata vseh ljubiteljev gora, ki so med tem že osvojili kakšen vrh v Kraškem robu, ali se povzpeli na vrhove sredogorja, ki obkrožajo našo Planino.

In ravno tam se je v soboto, 23. aprila 2011 dogodila »Predstavitev varne hoje z uporabo varovalnih kompletov« v organizaciji Vodniškega odseka Planinskega društva Vrhnika. Mogoče dan ni bil najbolj posrečeno izbran, kajti bil je del podaljšanih praznikov, a akcija je vseeno stekla in se bo v naslednjih letih nadaljevala.

Večina nas bo osvajala vrhove, kjer predstavljena oprema in način gibanja ne bosta potrebna, vendar se bomo morebiti znašli na zelo zahtevni turi, pri kateri hojo zamenja plezanje in takih podvigov se lotevajmo samo primerno izkušeni in opremljeni.

Za tovrstne vzpone potrebujemo dodatno tehnično opremo: čelado, plezalni pas ter samovarovalni komplet. Opremo si je moč izposoditi tudi v našem planinskem društvu in nekaterih trgovinah s planinsko in alpinistično opremo. Pri plezanju uporabljamo pravilo treh opornih točk. Vse oprimke, stope in žične vrvi vedno preverimo, preden jih obremenimo! Ne zaupajmo jim svojega življenja, ne da bi preverili njihovo stanje! Na poteh pazimo, da ne prožimo kamenja. Priporočljivo je, da se na te ture odpravimo v okviru organizirane ture planinskega društva ali v spremstvu gorskega vodnika.

Da bi nam bilo vse to pred sezono malo bližje smo vodniki našega društva to predstavili na dokaj primernem skalnatem terenu tik pod razglednim stolpom na Planini nad Vrhniko. Najprej smo s pomočjo vrvne tehnike z uporabo 30 m vrvi, klinov, vponk, trakov in pomožnih vrvic opremili steno, ki se spušča v korita, jo zaobšli in se po drugi strani ponovno vrnili na izhodišče. Tako, zavarovana pot je bila pripravljena in čakala je le še planince, ki jih to gibanje v gorah zanima in bi se radi z njim seznanili.

Pred samim začetkom predstavitve smo si vodniki ogledali ob vznožju stolpa neverjetno idealno steno, ki je že kalila bivše rodove vrhniških alpinistov in se odločili, da jo v bližnji prihodnosti zopet odtrgamo »zobu časa« ter jo obudimo in starim klinom se bodo pridružili novejši, vse to pa pod nadzorom Vodniškega odseka.

Ob uri, ki smo jo napovedali za začetek predstavitve sta naš načelnik zopet Vodniškega odseka, Boštjan Ravnik in planinski vodnik Primož Pečlin, ob pomoči ostalih vodnikov, najprej udeležence podkovala s teorijo, predstavila opremo in način gibanja in »hajd`« v steno. Udeleženci so z zanimanjem poslušali nasvete vodnikov in po opravljeni poti pod varstvom le-teh so tudi sami preizkusili ta način gibanja v gorah. Bili so navdušeni.

Besedilo: Milan Jerman

Fotografije: Tatjana Pečlin in Milan Jerman

17.11.2010
PD Šmarje pri Jelšah na Planini

Kje vse se tkejo niti prijateljstva nam lepo pove obisk 29 planincev Planinskega društva Šmarje pri Jelšah, ki se je porodilo konec junija in v začetku julija letos v Bavšici na tečaju za Planinskega vodnika A kategorije. Sreč, takrat njihov pripravnik, sedaj že vodnik, in moja malenkost sva "skovala" ta pohod, ki smo ga opravili v nedeljo, 7. novembra 2010.

Iz sončne Štajerske so se podali v turobno, delno deževno Vrhniko, a vsi skupaj smo se držali reka: "cagav fant ..." in skupaj smo ugnali vreme ter prehodili celotno načrtovano pot.

Vodila nas je od vznožja Planine, mimo Kurena z ogledom cerkvice sv. Nikolaja, Lakančevega brezna, Ferranove buže, do vrha stolpa, ki nam je ponudil le razglede  po bližnji okolici in oddih smo si ob dobri joti in "nesramno" dobro gibanico privoščili v zavetišču na Planini. Dobro okrepčani smo pot nadaljevali na vrh Ulovke, mimo domovanja pokojnega predsednika dr. Drnovška, po "Poti obeh Janezov" vse do Lintverna.

Tu smo postali in slišali o delovanju tega naravnega čudesa, postavili smo se za skupinsko sliko in ne boste verjeli, za našo korajžno odločitev, da na pohod gremo, nas je Lintvern ob 14.18 presenetil in poplačal z "bruhanjem".  Koliko je Vršnčanov in Vrhničanov, ki tega pojava v življenju še niso doživeli, nap pa je pela duša in srce, da smo bili tega deležni. Vso pot do Starga malna naj je potok potrjeval, zakaj se imenuje Bela, saj je bil belo razpenjen ob našem mimohodu in ob prihodu v Star maln se je že popolnoma umiril, od tu dalje pa mirno tekel, dokler ga vase ni počrpal ta nenavadni kraški svet.

Srečno smo se vrnili do Štirne in si obljubili, da se na Planini še srečamo v letnem ali zimskem času, saj je toliko lepot, ki si jih nismo uspeli naužiti.

Celoten pohod je potekal pod mojim vodenjem, ob pomoči načelnice Vodniškega odseka PD Šmarje pri Jelšah,Mateje Grat, mojega sotrpina - vodnika Sreča in budnim očesom predsednika društva Franca Drobneta.

Ta stkana nit je postala izredno močna in v PD Šmarje pri Jelšah so z veseljem objavili svoje vtise v njihovi foto galeriji.

Besedilo: Milan Jerman  

Fotografije: arhiv Galerije PD Šmarje pri Jelšah

15.06.2010
Vodniki PD Vrhnika

Takole so se nastavili fotografu Miru (dvakrat celo s samosprožilcem). Ob slikanju so bili odsotni: Suzana Novak, Primož in Tatjana Pečlin., vse ostale najdete na njihovem spletu.

Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008