Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
Zgodovina
 Izleti
Galerija
Aktualno
 
 
07.10.2020
VESELI TRIGLAVCI NA 2244 M VISOKEM KRNU

V soboto, 26. 9. 2020, se nas je devetindvajset Veselih triglavcev odpeljalo v smeri Tolmina  prek Vrsnega do parkirišča nad vasjo Krn. Po označeni poti smo nato odšli mimo koče na planini Kuhinja prek pašnikov do planine Slapnik. Po krajšem oddihu smo po prisojni,  vseskozi vzpenjajoči poti nadaljevali mimo Gomiščkovega zavetišča na vrh. Zaradi nepozabnih razgledov smo se na vrhu Krna zadržali dlje časa. Krn je točka slovenske planinske poti in je med planinci zelo priljubljen cilj. Med prvo svetovno vojno so na tem območju potekali siloviti boji. Veliko poti, kavern in drugih ostankov je še iz tistega časa. Vrnili smo se po poti vzpona, se še malo zadržali v koči na planini Kuhinja in se nato odpeljali proti Vrhniki.

16.08.2020
Pohod na Ratitovec

Kljub dopustniškemu času Veseli Triglavci ne moremo mimo tega, da nas ne bi zasrbele noge ter da ne bi izkoristili prijetne julijske sobote s ciljem osvojiti enega izmed slovenskih vrhov. In tako je padla odločitev, da tokrat obiščemo Ratitovec (1678m).

Vožnja mimo Škofje Loke in Železnikov nas je pripeljala vse do vasi Prtovč, naše začetne točke. S parkirišča nas je pot vodila levo v smeri Ratitovca čez Po(v)den po cesti, ki se najprej sicer vzpne mimo hiš, nato pa smo zavili levo in se rahlo spustili. Cesta se po širokem kolovozu nadaljuje skozi gozd, ki se začne strmo vzpenjati. Vzpon do vrha se je mimo sedla nadaljeval po sprva zložni, nato pa spet po strmi poti vse do glavnega grebena. Sledila je lahkotnejša in prijetna pot po razglednem pobočju. Po slabih dveh uricah smo prispeli do našega zastavljenega cilja. Ob lepem vremenu smo pokukali naokrog na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, v daljavo pa je pogled segel tudi na Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe. Ob sicer lepem, a vetrovnem dnevu smo si v Krekovi koči na Ratitovcu (1642m) privoščili zaslužen počitek z malico, nato pa smo se odpravili v dolino in se v zgodnjih popoldanskih urah vrnili domov.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Branka Gutnik

11.07.2020
BLEGOŠ, 20. junij 2020

Veseli triglavci smo se na junijsko sobotno jutro odpravili v smeri Blegoša, mimo Gorenje vasi, Hotavelj, Kopačnice do Leskovice, od tu pa še malo naprej mimo cerkve po makadamski poti do manjšega parkirišča. Skozi gozd, po dokaj strmo vzpenjajoči poti, smo pešpot nadaljevali po široki markirani poti, ki višje preči hudourniški potoček, ob katerem smo se ponovno vzpenjali čez manjše stopnice, vse do zavetišča gorske straže na Jelencih (1185m). Od tu dalje nas je pot skozi strnjen smrekov gozd vodila vse do koče na Blegošu. Po sprva zložni poti čez razgledno travnato pobočje, nato pa po strmi poti navzgor, smo osvojili vrh Blegoša (1562m). Kljub oblačnemu vremenu, skozi katerega so občasno pokukali sončni žarki, smo imeli lep razgled na Polhograjsko hribovje, Karavanke, Julijske Alpe, Ratitovec, Kamniško Savinjske Alpe in druge. Sledil je daljši počitek v koči in povratek proti domu v popoldanskih urah.


Besedilo: Branka Gutnik

 

Fotografije: Mateja Tomažič in Branka Gutnik

 

15.06.2020
Veseli triglavci po Logaški pešpoti

Pa smo zopet skupaj. Čili, zdravi in veseli, ker se lahko zopet družimo v večjem številu in raziskujemo stezice po tej lepi naši…

Na hitro je padla odločitev, kdaj, kam in kako. Idej, kam bi nas tokrat pot vodila, ni bilo malo, a smo se odločili, da bomo ostali blizu in raziskali domače okolje. Zato smo se Veseli triglavci v soboto zbrali pred »štirno« na Vrhniki in jo peš mahnili po stari logaški poti, po levi strani hriba Raskovec. Ogledali smo si Logaško jamo, ki je bila odkrita leta 1962 in ima 30 m globoko vhodno brezno, pod katerim je skoraj vodoraven rov. Ogled je v zadnjem času možen samo ob spremstvu jamarjev. Po gozdni poti smo prispeli do Logatca, kjer smo si privoščili daljši počitek s toplo malico in poklepetali. Za pogovor nam vsekakor ni zmanjkalo tem. Počasi je nastopil čas za povratek proti domu. Delno po makadamski poti in delno po gozdu, smo se mimo Strmice spustili proti Vrhniki. Zahvaljujemo se organizatorjema, Srečku in Jožetu ter vsem udeležencem pohoda. Posebno zahvalo pa namenjamo Pavletu, Marti, Refiku in Miri, za prijetno gostoljubje, odlično pripravljeno malico in sladke dobrote. Tone, vam pa hvala za popestritev našega počitka z igranjem na harmoniko, ob kateri smo se lahko zavrteli in seveda tudi zapeli.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Branka Gutnik

 

01.06.2020
Vabilo na planinski pohod
Veseli triglavci vas po dolgem času spet vabijo na planinski pohod. Vabilo si oglejte v priponki.
25.02.2020
Vrhnika – Češmelj – Vrh Sv. treh Kraljev

Prvi letošnji januarski pohod nas je Vesele Triglavce na sobotno jutro, z odhodom izpred Štirne, najprej pospremil z vzponom na Planino nad Vrhniko (733 m). Nato smo nadaljevali mimo bivše brunarice na Ulovki in Miznega dola proti Češmelju. Po vmesni gozdni poti navzdol, smo morali biti dokaj previdni, saj je bilo na določenih odsekih ledeno. Makadamska pot nas je nato spremljala vse do domačije g. Jelka Orla. Tako kot lani, nas je pričakal z dobrodošlico, kateri je sledila odlično pripravljena topla malica in sladke dobrote. Po dobri urici zelo prijetnega vzdušja, smo se skorajda preveč siti odpravili še do našega cilja - koče na Sv. treh Kraljih. Nekaj pohodnikov se nas je kljub dežnim kapljam povzpelo še do vrha (884 m), od koče oddaljenega le nekaj minut. Razgleda, zaradi slabših vremenskih razmer nismo bili deležni, a to nas ni zmotilo. V koči smo si privoščili daljši počitek, nato pa smo se vrnili proti Vrhniki. Naš pohodnik Lojze, nas je na poti proti domu povabil še k sebi na ogled jaslic, za katere lahko rečemo, da so bile več kot čudovite.

Hvala vodnikoma in organizatorjema pohoda, Srečku Krašovcu in Jožetu Školcu ter pohodniku Lojzetu. Posebno zahvalo pa namenjamo Jelku in Meti Orel ter Tinki za čudovito pripravljen sprejem, malico in vse dobrote, ki smo jih bili deležni in jih tudi z veseljem pojedli. Se vidimo prihodnje leto… Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Branka Gutnik

FOTOGRAFIJE

 
 
09.01.2020
Pohod PLANINA – SV. TRIJE KRALJI

Veseli Triglavci vas vabijo na prvi letošnji pohod

 

Kam: PLANINA – SV. TRIJE KRALJI

 

Kdaj: sobota, 18. 1. 2020 ob 8. uri

 

Štart: PRED ŠTIRNO NA BETAJNOVI, Vrhnika

 

Prevoz nazaj je zagotovljen

 

Stroški: plačilo prevoza

 

Malica: iz vašega nahrbtnika in denarnice

 

Pohodna oprema: primerna vremenskim razmeram in samemu pohodu

 

Opis poti: lahka pot

 Prijave so možne najkasneje do srede, 15. 1. 2020 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika,

- Vinotoč Orel, Stara cesta, Vrhnika,

- Srečko Krašovec (gsm: 040 580 175)

 

 

 

Veseli Triglavci

 

27.12.2019
Plan pohodov 2020
V priloženi priponki se nahaja plan pohodov za leto 2020.
29.11.2019
Pohod v neznano
Veseli Triglavci vas vabijo na zadnji letošnji pohod s prijetnim zaključkom

 Kam: IZLET/POHOD V NEZNANO

 Kdaj: sobota, 7. 12. 2019 ob 8. uri

 Štart: OŠ Ivana Cankarja (stara šola),

Tržaška 2, Vrhnika

 Predvideno število ur pohoda: neznano

 Stroški: neznano

 Malica: neznano

(le imejte kak kovanec s seboj)

 Pohodna oprema: primerna vremenskim razmeram, primerni čevlji…

Opis poti: neznano

 Prijave so možne najkasneje do srede, 4. 12. 2019 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika,

- Srečo Krašovec (GSM: 040 580 175)

 

Veseli Triglavci

05.11.2019
Golte

Oktobrski pohod Veselih Triglavcev nas je popeljal na obrobje Kamniško-Savinjsko Alp, natančneje na planoto Golte, priljubljeno zimsko-letno visokogorsko središče. Ob 7. uri zjutraj smo se odpeljali do Mozirja, popili jutranjo kavico in nato nadaljevali proti Goltem. Prehitro smo se veselili lepega sončnega vremena, saj nas je kmalu po tem, ko smo se vzpenjali proti izhodišču pričakalo oblačno, mrzlo in vetrovno vreme. Izmed 8 poti, ki so bile na voljo na izhodiščni točki, smo se odločili za krožno pot po planoti Golte, t.im. »Pot divjega petelina«. Pot nas je večji del vodila po sami planoti z manjšimi vzponi in spusti, kjer so prostor dobili vrhovi Medvedjak (1573 m), Smrekovec (1550 m), Ojstri vrh in Boskovec (1587 m), le-ta je tudi najvišji vrh planote Golte. Kot zanimivost naj omenimo, da se med Mozirsko kočo in zgornjo postajo žičnice na Golteh na cca 2 hektarih nahaja Alpski vrt, ki je najvišje ležeči (med 1300 m in 1400 m) in najlažje dostopen alpski vrt na območju Evrope. V njem je na ogled več sto avtohtonih rastlin Kamniško-Savinjskih Alp in je edini vrt v Sloveniji, ki je urejen v naravnem habitatu. Pohod smo zaključili v Mozirski koči na Golteh (1356 m). Glede na slabo vreme smo se predvsem najprej pogreli, nato pa se domov vrnili po drugi strani, čez preval Črnivec mimo Kamnika.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Branka Gutnik

01.11.2019
Vabilo na Martinov pohod - Šentjernej
Veseli Triglavci vas vabijo na pohod

 Kam: MARTINOV POHOD V ORGANIZACIJI DRUŠTVA VINOGRADNIKOV ŠENTJERNEJ

 Kdaj: sobota, 9. 11. 2019 ob 8. uri (prvotni datum, zabeležen v planu pohodov Veselih Triglavcev je bil 16.11.)

 Štart: OŠ Ivana Cankarja (stara šola),

Tržaška 2, Vrhnika

 Stroški: prijavnina – 18 EUR

                    plačilo prevoza – 7 EUR

 Pohod poteka po vinskih goricah s postanki, degustacijo vin in malico ter prijetnim zaključkom. Bodite vremenu primerno oblečeni in obuti.

Opis poti: lahka pot (cca 10-12 km)

Prijave so možne najkasneje do srede, 6. 11. 2019 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika,

- Vinotoč Orel, Stara cesta, Vrhnika,

- Srečko Krašovec (GSM: 040 580 175)

Veseli Triglavci

14.10.2019
Golte - vabilo
Veseli Triglavci vas vabijo na pohod

 Kam: GOLTE

Kdaj: sobota, 19. 10. 2019 ob 7. uri

Štart: OŠ Ivana Cankarja (stara šola),

Tržaška 2, Vrhnika

Predvideno število ur pohoda: 4-5 ur

Stroški: plačilo prevoza

Malica: iz vašega nahrbtnika in denarnice

Pohodna oprema: primerna vremenskim razmeram, palice, primerni čevlji…

Opis poti: lahka pot

Prijave so možne najkasneje do srede, 16. 10. 2019 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika,

- Vinotoč Orel, Stara cesta, Vrhnika,

- Branka Gutnik (GSM: 041 932 356)

 

Veseli Triglavci

08.10.2019
Fužinske planine

Veseli Triglavci smo tokrat letni plan malce spremenili in se namesto k Adamu in Evi rajši podali na pohod po Fužinskih planinah. Ob 6.00 smo se odpeljali v smeri Gorenjske, proti Bohinjski Bistrici in Bohinjskemu jezeru, do Stare Fužine na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato (1147 m), planine Vogar in doline Voje. Tej cesti smo sledili vse do parkirišča nad planino Blato, od koder se je naša pešpot začela vzpenjati in delno spuščati do planine Laz ter dalje v smeri planine pri Jezeru. Med potjo smo videli pastirske koče, v daljavi videli svizce in seveda smo se ob dokaj lepem vremenu nastavljali fotografskim objektivom. V koči na planini Jezero (1453 m) smo pojedli malico iz nahrbtnika, nato pa smo se povzpeli še do planine Viševnik (1625 m), kjer nam je Vrhničan Jele skupaj s partnerico pripravil dobrodošlico in nam zaigral nekaj melodij na harmoniko. Ker Vesele Triglavce ob glasbi vedno zasrbijo pete, nismo mogli mimo tega, da se ne bi malček tudi zavrteli. Še dobra urica in pol hoje nas je čakala do planine Vogar, kjer smo v Kosijevem domu (1054 m) posedeli, si privoščili daljši počitek, vmes pa se sprehodili še do bližnje razgledne točke, ki ponuja čudovit razgled na Bohinjsko jezero in Spodnje Bohinjske gore. Naša krožna pot nad Bohinjem se je v poznih popoldanskih urah zaključila z lepimi vtisi.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Veseli Triglavci

20.09.2019
Planina Kuhinja - Krn - vabilo
Veseli Triglavci vas vabijo na pohod

 Kam: PLANINA KUHINJA – KRN (2244 m)

 Kdaj: sobota, 28. 9. 2019 ob 6. uri

 Štart: OŠ Ivana Cankarja (stara šola),

Tržaška 2, Vrhnika

 Predvideno število ur pohoda: 6 ur

 Stroški: plačilo prevoza

 Malica: iz vašega nahrbtnika in denarnice

 Pohodna oprema: primerna vremenskim razmeram, palice, primerni čevlji…

 Opis poti: lahka pot

 *Opomba: kdor prej pride, prej melje… Število mest je omejeno na 28!

 Prijave so možne najkasneje do srede, 25. 9. 2019 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika,

- Vinotoč Orel, Stara cesta, Vrhnika,

- Jože Školc (GSM: 031 523 787)

 Veseli Triglavci

09.09.2019
Fužinske planine - vabilo

Veseli Triglavci vas vabijo na pohod

Kam: FUŽINSKE PLANINE

 Kdaj: sobota, 14. 9. 2019 ob 6.00

 Štart: OŠ Ivana Cankarja (stara šola),

Tržaška 2, Vrhnika

Predvideno število ur pohoda: 5 - 6 ur

 Stroški: plačilo prevoza

 Malica: iz vašega nahrbtnika in denarnice

Pohodna oprema: primerna vremenskim razmeram

Opis poti: lahka pot

Prijave so možne najkasneje do srede, 11. 9. 2019 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika,

- Vinotoč Orel, Stara cesta, Vrhnika,

- Boris Rigler (GSM: 041 667 264) ali

-        Srečko Krašovec (GSM: 040 580 175).

 

Veseli Triglavci

01.09.2019
45. jubilejni Lenčev pohod Vrhnika – Triglav

Pa je spet prišel tisti čas, ko se Veseli Triglavci spominjamo Lenča.

Na torek, 23. 7. smo se pohodniki v spomin na enega izmed prvih idejnih pobudnikov podali na 45. jubilejni Lenčev pohod "Peš od Vrhnike do Triglava". Ob 7. uri zjutraj se je naša pot začela skozi Vrhniko do Kurena in Ulovke, kjer sta se nam pridružili še pohodnici Marta in Mari. Skupaj smo nadaljevali do Smrečja vse do koče na Ermanovcu (968 m), kjer smo prenočili.

Drugi dan nas je pot vodila v smeri Novakov in Davče vse do naslednjega prenočišča - Koče na Petrovem Brdu (804 m). Po večerji in ob igranju Marjanove kitare so se naše glasilke prebudile v pevske talente v pozne večerne ure. 

Četrtek je bil dan, ko smo morali svoje noge sprehoditi do Bohinjske Bistrice in nato do koče na Vojah (690 m). Našemu kuharju Rudiju pa smo zapeli vse najboljše, saj se je »pomladil« za eno leto. 

Na zgodnje petkovo jutro smo se morali posloviti od razvajanja našega spremstva, saj nas je čakal kar precejšen vzpon. Iz nadmorske višine skoraj 700 m smo se morali povzpeti na 2400 m. Pot ob visokih temperaturah ni bila lahka, tik pred našo zadnjo postajo s prenočiščem, Domom na Planiki, pa je nekaj pohodnikov presenetilo tudi deževje in še bolj zaskrbljujoče grmenje. Kratko deževje se je hitro spremenilo nazaj v sončno in vetrovno vreme, tako da so se vsa premočena oblačila hitro posušila, zunaj pa je bilo glede na višinsko razliko dokaj prijetno posedeti.

Zgodnji večerni počitek na Planiki je še kako prišel prav, saj nas je v soboto zjutraj s svojimi pogledi najvišji slovenski vrh vabil, da ga obiščemo. Po poti navzgor nas je spremljalo oblačno in vetrovno vreme, a veselja ob osvojenem vrhu nismo skrivali, vse tiste pa, ki smo očaka osvojili prvič, je seveda čakal tudi tradicionalni krst. Ob nastavljanju fotografskim objektivom se je prikazalo sonce, zato smo bili še toliko bolj veseli, da bo tudi Aljaž nasmejan na naših spominskih slikah. Čakal nas je sestop, ki pa je nekaterim pohodnikom pognal strah v žile, a smo kljub temu uspeli. Na Planiki smo si naložili nahrbtnike na rame in se hitro pognali v dolino mimo Vodnikovega doma vse do Pokljuke, od koder smo se v popoldanskih urah z avtobusom odpeljali proti domu - srečni, varni in zdravi, kar je najpomembnejše.

Nešteto dogodivščin, nešteto nasmejanih trenutkov, nešteto dobre volje, predvsem pa neverjetna energija vseh pohodnikov in spremljevalne ekipe bo še dolgo ostalo v spominu. Prav tako pa tudi srečanja s tujimi pohodniki, od katerih so se nam celo nekateri pridružili na poti.

In ko že omenjamo spremljevalno ekipo, naj povemo, da si seveda zasluži več kot posebno zahvalo, zato vsakemu posebej HVALA, ker ste skrbeli za nas. In kot pravi pregovor… »Noben prazen žakelj ne stoji pokonci«…Vsekakor tudi mi ne bi brez ekipe, predvsem pa brez našega kuharja Rudija, ki nas je s svojimi odlično pripravljenimi obroki razvajal na pešpoti. Marta, tebi pa hvala za vse sladko slane dobrote, ki si jih pripravila za nas.  

Na koncu pa se Veseli Triglavci iz srca zahvaljujemo vsem donatorjem, ki so pripomogli k temu, da smo na naši poti od Vrhnike do Triglava bili preskrbljeni: Avtoservis Mivšek Jaka in Mirko s.p., M-orel d.o.o., Dvig d.o.o., Avtoprevozništvo Zajc, Gabrovšek Berto, Vinarstvo Joško Mavrič, Elektro Medič Marko, Korošec Izidor, Furlan Marko, Habe Jože, Pleskarstvo Habat Franc, Japelj Marjan, Robek Slavko, Krašovec Nela, Dečman Stane, Gutnik Tone, Leskovec Peter, Turistična kmetija Pr' Janš, Eniko s.p., Dnevni bar Krnica, Lenaršič Suzana s.p., Šuštaršič Jože (Gozdni Joža), Horvat Dare in Kern Jaka. Gostišču Kasarna Smrečje se zahvaljujemo za zelo dobro pripravljeno enolončnico. Posebna zahvala pa pripada gostilni Pri Kranjcu za odlično pripravljeno hrano in pogostitev ob zaključku našega pohoda. Hvala vodji Borisu, organizatorjem in soorganizatorjem za izvedbo in pomoč pri pohodu.

Absolutna pohvala in zahvala pa leti na vse pohodnike, ki smo zmogli, se nismo vdali in bomo nadaljevali…  Lenčevo tradicijo…

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Veseli Triglavci

25.07.2019
Izlet Veselih Triglavcev v BIH in Črno Goro

V četrtek 20. 6. 2019 zvečer smo se z avtobusom odpeljali proti Sarajevu. Na začetku našega 5 dnevnega potovanja smo bili udeleženci - planinci polni pričakovanj. Nočno vožnjo smo po večini prespali. V jutranjih urah smo ob poti opazovali hiše na katerih so še vidni ostanki zadnje vojne. Vse polno je pokopališč muslimanov, ki so od daleč vidna s številnimi belimi nagrobniki. 

V petek dopoldne smo se razveselili glavnega mesta BIH, Sarajeva. Takoj smo se napotili na Baščaršijo. Glavna tržnica je zgrajena po arabskem vzoru, polna trgovinic in restavracij. V njenem osrčju stoji fontana Sebilj. Tu smo si privoščili čevapčiče, burek in pravo turško kavo ter uživali v opazovanju utripa ulic. Obiskali smo pivnico ob pivovarni Sarajevo. V njej vlada prijetno vzdušje, ki ga popestrijo z živo glasbo. Sarajevo je bogato tudi s številnimi drugimi znamenitostmi, ki nas čakajo za  naslednji obisk. Ljudje so tu zelo prijazni in gostoljubni. Pot smo nadaljevali proti Tjentištu, kjer smo se nastanili v hotelu Mladost. Zvečer smo si ogledali veličasten spomenik padlim borcem v bitki na Sutjeski. Tu je bila pred dnevi spominska slovesnost v čast padlim borcem, na kar je spominjalo položeno cvetje in sveče.

V soboto zjutraj smo se z lokalnim avtobusom odpeljali na izhodišče našega pohoda na najvišji vrh BIH Maglić 2386 m, ki se nahaja na meji BIH in Črne Gore, 20 km JZ od Foče. Vreme je bilo sončno, ves čas pa smo opazovali številne gorske rože ki so bile izrazitih barv in bujne rasti. Tu je območje nacionalnega parka Sutjeska. Z osvojenega vrha so bili lepi razgledi na planine Volujak, Bioč, Zelengoro, Vučevo. Okoli Maglića tečejo reke Sutjeska, Drina in Piva. Spust v dolino proti Trnovačkemu jezeru je bil zelo strm in naporen. To je jezero v obliki srca, ki je najlepše planinsko jezero v Črni Gori. Ohladitev nog v jezeru je prijala. Prav tako postanek za okrepčilo v koči. Pot smo nadaljevali in zaključili na Prijevoru, kjer nas je pričakal avtobus. Vožnja z avtobusom do hotela je ob veselem prepevanju prehitro minila. 

V nedeljo zjutraj nas je pot vodila proti Črni Gori. Ob poti smo uživali ob pogledih na kanjon reke Pive in Pivsko jezero, ki je umetno narejeno leta 1975 za potrebe hidroelektrarne. Po prihodu na planoto Žabljak na višini 1450 m smo se namestili v hotel Pavlović. Kraj je eden največjih turističnih biserov države. Tu je veliko naravnih znamenitostih. Obdaja ga 48 vrhov višjih od 2000 m in v občini je 18 jezer. Možne so različne aktivnosti kot so alpinizem, pohodništvo, gorsko kolesarstvo, rafting, športno plezanje in pozimi smučanje. Nepozabno doživetje je bilo rafting na reki Tari, ki je kristalno čista z občasnimi brzicami. Še posebej je bila lepa divja reka Ljutica. Znameniti kanjon reke Tare je bil razglašen za svetovni ekološki rezervat. Most na reki Tari si ogledujejo številni turisti in res je zelo lep. 

V ponedeljek nam vreme ni bilo preveč naklonjeno, saj nam je deževno vreme preprečilo, da bi osvojili najvišji vrh Črne Gore, Bobotov Kuk 2523 m. Smo pa si ogledali in uživali ob prekrasnem Črnem jezeru v narodnem parku Durmitor. Ker je med nami planinka Maja pričakovala srečanje z Abrahamom, so se v popoldanskih urah najbolj zavzeti lotili priprav na ta veseli dogodek. Presenečenje slavljenki so odlično izpeljali. Vsi prisotni smo bili deležni domače torte in ostalih dobrot. Naj Maji odlično služi zdravje in naj jo spremlja sreča, kot smo ji ta dan iskreno zaželeli vsi planinci. 

Torek zjutraj se je naše bivanje v prijetnem hotelu na Žabljaku zaključilo in sledila je pot proti domu. Prečkali smo 6 mejnih prehodov in uživali smo ob pogledih na obmorska mesta in rajske plaže ob Jadranski magistrali. V Slovenijo smo se vrnili pozno ponoči preko Metlike. 

Ob koncu našega 5 dnevnega popotovanja lahko sklenemo, da so bila naša pričakovanja z obiskom BIH in Črne Gore več kot izpolnjena, saj smo se v teh dneh naužili naravnih lepot, prijaznosti lokalnih prebivalcev, kulinaričnih dobrot, predvsem pa prijetnega druženja vseh udeležencev izleta.

Ob tej priliki gre iskrena zahvala vseh udeležencev izleta za vso organizacijo izleta Borisu, Refiku in njunima boljšima polovicama, ki sta ju pri vsem tem podpirali.

Najlepša hvala vozniku avtobusa Miru, ki nas je po številnih lepo prevoženih kilometrih varno pripeljal nazaj na Vrhniko.

Besedilo: Jana Fabjan

Foto: Jože Školc

12.06.2019
Pot Slakove in Pavčkove mladosti - vabilo

Veseli Triglavci vas vabijo na pohod

Kam: Po poti Slakove in Pavčkove mladosti

(Mirna Peč)

 Kdaj: sobota, 22. 6. 2019 ob 7. uri

 Štart: OŠ Ivana Cankarja (stara šola),

Tržaška 2, Vrhnika

Program organizatorja TD Mirna Peč:

  • 08:00 – 08:30  Zbiranje pohodnikov in start na igrišču pri muzeju L. Slaka in T. Pavčka
  • 09:30 – 10:00  Dobrodošlica in kulturni program na Malem Kalu
  • 11.30 – 12.30  Postanek v Hmeljčiču z malico in degustacijo mirnopeških vin (gasilski dom)
  • 13.00 – 14.00  Kulturni program v Šentjuriju, Pavčkov dom
  • 14:30 – 15:30  Prihod v Mirno Peč, zaključek pohoda na prireditvenem prostoru pri muzeju L. Slaka in T. Pavčka

Dolžina poti: 12 km

 Stroški: prijavnina 12 EUR/osebo (vključeno: broška in zloženka ali zemljevid poti, dve topli malici, degustacija vin ali brezalkoholna pijača, osvežilni napitki, prigrizki ter kulturni program) in plačilo prevoza

 Opis poti: lahka, nezahtevna pot

Prijave so možne najkasneje do srede, 19. 6. 2019 na telefonskih številkah:

-        Srečko Krašovec (GSM: 040 580 175) ali

- Branka Gutnik (GSM: 041 932 356).

 Veseli Triglavci

06.06.2019
45. jubilejni Lenčev pohod - vabilo

Veseli Triglavci vas vabijo na

 45. jubilejni Lenčev pohod

 Start: torek, 23. 7. 2019 ob 6.00 uri

Povratek: sobota, 27. 7. 2019

 Zbor: pred gostiščem Cankarjev hram,

Tržaška cesta, Vrhnika

 Stroški: 130,00 EUR/osebo

V ceno je vključeno: hrana in pijača (na poti in večerje v kočah), spanje, avtobusni prevoz (ob povratku) in sobotni zaključek v gostilni »Pri Kranjcu«

Opomba: v kočah v visokogorju si dodatno hrano in pijačo po potrebi plačuje vsak sam

 Pohodna in osebna oprema: primerna za večdnevno pešpot, vremenskim in višinskim razmeram, potrjena planinska izkaznica, varnostna čelada in samovarovalni komplet* (*v kolikor imaš namen osvojiti najvišji vrh)

 Opis poti:

1. dan, torek – cca 10 ur hoje:

Zbor ob 6. uri, ob 7. uri pa krenemo v smeri Planine do Smrečja, kjer nas čaka topla malica. Sledi hoja v smeri Fužin (malica) do Ermanovca. Večerja in spanje v koči.

 2. dan, sreda – cca 8 ur hoje:

Po zajtrku se bomo ob 7. uri podali na pešpot do Novakov in do Davče (kosilo), nato pa sledi hoja do Petrovega Brda (večerja in spanje).

 3. dan, četrtek – 8 ur hoje:

Po zajtrku se bomo od 7. ure dalje sprehodili do Bohinjske Bistrice na kosilo, nato pa naprej na Voje (večerja in spanje).

 4. dan, petek – 7 ur hoje:

Po zajtrku se bomo ob 7. uri povzpeli do Vodnikovega doma (po želji malica v lastni režiji). Po zasluženem počitku sledi še vzpon do Planike, kjer bomo še zadnjič prespali.

 5. dan, sobota – 7 ur hoje:

Zadnji dan pa bomo osvojili naš najvišji vrh, Triglav. Sledi povratek v dolino, do Rudnega Polja, kjer nas bo pričakal avtobus. Povratek proti domu ob 15. uri.

Plačilo stroškov (130,00 EUR) je zaradi resnosti potrebno plačati v celoti ob sami prijavi!

 Prijave s plačilom so možne do popolnitve mest (max 20 pohodnikov), v gostilni »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika.

Opozorilo: Vodja pohoda (PD Vrhnika), ki bo določen naknadno – najkasneje teden dni pred odhodom, usmerja in opozarja pohodnike, pomaga in posreduje pri morebitni nezgodi.

Pohod bo ob vsakem vremenu!

 Za dodatne informacije sta na voljo Boris Rigler (GSM: 041/667-264) in Branka Gutnik (GSM: 041/932-356).

    

Veseli Triglavci

05.06.2019
Vitranc in Ciprnik

Pa nam je končno uspelo! Pravijo, da gre v tretje rado… Namreč, ta pohod se nam je že dvakrat izmuznil zaradi slabega vremena in tokrat smo vedeli zakaj. Ker sta nam danes oba osvojena vrhova pričarala čudovit razgled na Tromejo, Dobrač, Jalovec in še mnogo drugih visokogorij ob čudovitem sončnem vremenu.

Ob 7. uri zjutraj nas je avtobus zapeljal do Kranjske gore – do jezera Jasna, od koder smo se po kratkem betonskem nasipu začeli vzpenjati delno skozi gozd in delno po melišču najprej do Mojčinega doma na Vitrancu (1555 m), kjer smo si privoščili malico in krajši počitek ob zares lepem sončnem dnevu. Ker smo imeli pred seboj še kar nekaj uric pohoda, smo se hitro podvizali proti vrhu Vitranca (1636 m) mimo propadajoče enosedežnice »Vitranc II«, ki je hkrati najstarejša enosedežnica v Sloveniji in ena najstarejših na svetu, saj nosi letnico 1958. Po grebenu smo nadaljevali vzpon še do Ciprnika (1745 m). Po kratkem počitku in seveda postavljanju pred fotografskimi objektivi smo se počasi in varno vrnili v dolino. Po poti navzdol smo si z druge perspektive ogledali še našo najlepšo kraljico – planiško skakalnico. Vzpon ni bil lahek, saj se večina poti strmo vzpenja, a kot vedno, smo tudi tokrat premagali to oviro.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografija: Jože Školc

24.05.2019
Vitranc - Cipernik - vabilo

Veseli Triglavci vas ponovno vabijo

 (in upajo, da tokrat uspe) na pohod

Kam: VITRANC – CIPRNIK*

(od jezera Jasna do Planice)

*Obvestilo: po planu pohodov za letošnje leto je bil ta dan predviden pohod na Krniške skale, vendar je zaradi slabih vremenskih razmer prestavljen na kasnejši datum, zato je padla odločitev, da v tretje poskusimo srečo z tudi že dvakrat odpovedanim pohodom na Vitranc in Ciprnik.

 Kdaj: sobota, 1. 6. 2019 ob 7. uri

 Štart: OŠ Ivana Cankarja (stara šola),

Tržaška 2, Vrhnika

 Predvideno število ur pohoda: 5

Stroški: plačilo prevoza

Malica: iz vašega nahrbtnika in denarnice

Pohodna oprema: primerna vremenskim razmeram

Opis poti: lahka pot

 Prijave so možne najkasneje do srede, 29. 5. 2019 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

- Jože Školc (GSM: 031 523 787) ali

-        Srečko Krašovec (GSM: 040 580 175).

 

Veseli Triglavci

15.05.2019
Veseli Triglavci vas vabijo na 5-dnevni izlet

 Kam: BiH – Črna Gora

Start: četrtek, 20. 6. 2019 ob 23.00 uri

Povratek: torek, 25. 6. 2019

Zbor: OŠ Ivana Cankarja (stara šola),

Tržaška 2, Vrhnika

Stroški: 220,00 EUR/osebo

V ceno je vključeno: 4x polpenzion/osebo, lokalni prevozi in vodniki, vstopnina v Nacionalni park Sutjeska ter avtobusni prevoz

Doplačilo: rafting na reki Tari – 45 EUR/osebo z vključenim kosilom

Pohodna oprema: primerna vremenskim in višinskim razmeram

ter hribolazenju

Opis poti:

1. dan:

V četrtek ob 23. uri odhod iz Vrhnike proti Sarajevu, kamor bomo prispeli v jutranjih urah. V petkovih dopoldanskih urah sledi ogled mesta, popoldne pa si bomo ogledali Nacionalni park Sutjeska. Sledi vožnja do mesta Tjentište in nočitev v hotelu »Mladost«.

2. dan:

Na sobotno jutro se bomo z avtobusom zapeljali do izhodiščne točke za vzpon na najvišji vrh v BiH – Maglić (2386 m), do samega vrha pa bomo korakali sami. Po osvojenem dvatisočaku se vračamo v dolino in nazaj v hotel.

3. dan:

V nedeljskih zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo proti Črni Gori do Žabljaka, kjer se bomo najprej namestili v hotelu in si, kdor bo imel to željo (doplačilo), privoščili rafting po reki Tari.

4. dan:

V ponedeljek nas čaka vožnja do sedla »Sedlo« in pohod na Bobotov kuk (2523 m) – najvišji vrh Durmitorja oz. Črne Gore. Ko premagamo tudi ta vrh, se vračamo v hotel in počivamo.

5. dan:

Zadnji dan je namenjen vožnji proti domu preko Nikšića, Trebinja, Dubrovnika, Ploč… Na Vrhniko bomo prispeli v večernih urah.

Plačilo stroškov (220,00 EUR) je potrebno plačati v celoti ob prijavi!

Prijave s plačilom so možne najkasneje do petka, 7. 6. 2019 v Vinotoču Orel, Stara cesta 50, Vrhnika.

Za dodatne informacije je na voljo Boris Rigler (GSM: 041/667-264).

        

Veseli Triglavci

14.05.2019
Vrhniški pohod

Na praznično sobotno jutro, ko se Slovenci spominjamo ustanovitve osvobodilne fronte slovenskega naroda, je skupina Veselih Triglavcev organizirala že tradicionalni 25. vrhniški pohod. Udeleženci pohoda, 30 nas je bilo, smo se zbrali ob 7. uri zjutraj na Trgu Karla Grabeljška ter se mimo Betajnove in Storževega griča povzpeli do zavetišča Planina nad Vrhniko (733 m). Nato smo se spustili po strmi poti navzdol v smeri Starega malna in proti TV 17. Pred prečkanjem ceste Vrhnika - Logatec smo se okrepčali z malico, nato pa nas je pot vodila pod Ljubljanskim vrhom do Jerinovca (Ajdovski zid) vse do kurirske postaje, kjer so nam predstavniki Zveze borcev za vrednote NOB Vrhnika pripravili prijeten sprejem s čajem in sladkimi dobrotami.

Zaradi slabše vremenske napovedi z dežjem, ki nas je mimogrede na našem pohodu tudi za slabo urico dohitel, smo pot hitro nadaljevali navzdol mimo Dolgih talov po cesti Pokojišče – Vrhnika do Češnjice in se po bližnjici mimo Tisovca (brezno) spustili pod železniški most proge Ljubljana – Koper ter pod avtocesto Vrhnika – Postojna do stare žage v Verdu, kjer smo naš 6-urni pohod zaključili s toplo malico, ki sta jo pripravila Irena in Tine.

Med potjo pa je naša Marta poskrbela, da nikakor nismo ostali lačni, saj je poskrbela za sladko-slane dobrote, ki so nas še kako razveselile. Srečko in Jure pa sta skrbela, da naša grla niso ostala suha. Zato hvala vsem, ki ste na poti skrbeli za nas in hvala vsem udeležencem za prijetno druženje.

Se vidimo prihodnje leto …

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Matjaž Dremelj

06.05.2019
Vitranc - Cipernik - vabilo
Veseli Triglavci vas vabijo na pohod

Kam: VITRANC – CIPRNIK

(od jezera Jasna do Planice)

 Kdaj: sobota, 11. 5. 2019 ob 7. uri

 Štart: OŠ Ivana Cankarja (stara šola),

Tržaška 2, Vrhnika

 Predvideno število ur pohoda: 5 - 6

 Stroški: plačilo prevoza

 Malica: iz vašega nahrbtnika in denarnice

 Pohodna oprema: primerna vremenskim razmeram

Opis poti: lahka pot

 Prijave so možne najkasneje do srede, 8. 5. 2019 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

- Jože Školc (GSM: 031 523 787) ali

-        Srečko Krašovec (GSM: 040 580 175).

Veseli Triglavci

19.04.2019
Goriška Brda - Korada

Tokratna aprilska sobota se je za Vesele Triglavce že malo po 7. uri zjutraj začela uporniško, saj nam jo je zagodel avtobus. Po letnem planu bi se morali namreč odpeljati proti Benečiji, kjer bi si ogledali najzahodnejšo slovensko vas Robidišče in se povzpeli na Ivanac (1167 m). Ker pa nas je avtobus že v Logatcu pustil na cedilu in ker smo zaradi menjave morali malo počakati in zato smo tudi bili v zamudi, smo se medtem družno odločili, da se namesto v Benečijo odpeljemo proti Goriškim Brdom in na Korado (812 m). Naša pustolovščina se je po uspešni zamenjavi avtobusa tako iz Logatca nadaljevala proti briškima naseljema Belo in Nozno, od koder smo se povzpeli na Korado. Na vrhu smo si privoščili počitek in poziranje pred fotografskimi objektivi, nato pa smo se odpravili nazaj v dolino. Naš pohodniški izlet se je nato nadaljeval v vasi Dobrovo, kamor smo se odpravili na obisk vinoteke Mavrič, last Joška in Antona Mavriča. Njuno vino je namreč ne samo na Vrhniki, pač pa tudi drugje, odlično ocenjeno. Po ogledu vinoteke, domače cerkve in okolice pa smo si privoščili razvajanje naših brbončic z okušanjem briških dobrot in kozarčkom Mavričevega vina. Za gostoljubje se Vinarstvu Mavrič lepo zahvaljujemo. Vsekakor pa ni potrebno posebej poudarjati, da kljub jutranji nevšečnosti naša dobra volja ni minila in da smo kljub spremenjeni destinaciji preživeli zares lep dan in tudi toplo sončno vreme, prav nič aprilsko, nam je bilo več kot naklonjeno.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Veseli Triglavci

18.04.2019
Vrhniški pohod
Veseli Triglavci vas vabijo na 25. tradicionalni vrhniški pohod

 Kam: Vrhniška planinska pot

 Kdaj: sobota, 27. 4. 2019 ob 7. uri

 Štart: pred glasbeno šolo na Vrhniki

(Trg Karla Grabeljška)

Predvideno število ur pohoda: 6

 Pohodna oprema: primerna vremenskim razmeram

Opis poti: lahka pot

 Na cilju (Verd) bo poskrbljeno za toplo malico in prijetno druženje z glasbo

 Prijav ni, vi samo pridite, veseli bomo vaše družbe!

 

Veseli Triglavci

04.04.2019
Benečija - vabilo

Veseli Triglavci vas vabijo na pohod

 Kam: BENEČIJA

(Ivanac – 1167 m, Robidišče – najzahodnejša slovenska vasica)

 Kdaj: sobota, 13, 4. 2019 ob 7. uri

 Štart: OŠ Ivana Cankarja (stara šola),

Tržaška 2, Vrhnika

 Predvideno število ur pohoda: 4

 Stroški: plačilo prevoza

Hitra oz. čimprejšnja prijava zaradi omejitve števila oseb (do 30 oseb)

 Vaša obveznost: osebna izkaznica ali potni list!

 Malica: iz vašega nahrbtnika in denarnice

 Pohodna oprema: primerna vremenskim razmeram

Opis poti: lahka pot

 Prijave so možne najkasneje do srede, 10. 4. 2019 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

- Jože Školc (GSM: 031 523 787) ali

-        Srečko Krašovec (GSM: 040 580 175).

 Veseli Triglavci

01.04.2019
Grmada - Celjska koča

Na prelepo sončno sobotno jutro smo se Veseli Triglavci tokrat odpeljali proti Štajerski, natančneje v Celjsko kotlino, se povzpeti na vrh Grmade (718 m). Hišna gora, tako ji namreč pravijo domačini, se nahaja južno od Celja nad vasjo Zagrad. Pred gasilskim domom v Zagradu smo izstopili iz avtobusa, nato pa smo se delno po asfaltirani, delno skozi gozd po nešteto stopnicah povzpeli do vrha. Na poti navzgor smo si ogledali 200 let staro zaščiteno bukev, ki je razglašena za naravni spomenik, t. im. Trobiševa bukev, za katero skrbi Zavod za gozdove Slovenije. Bukev ni zanimiva samo zaradi starosti in dobri ohranjenosti, pač pa tudi zaradi domiselnosti, saj skozi deblo teče voda enega izmed manjših izvirov, ki se nahajajo na pobočju nad drevesom. Proti vrhu Grmade se je ob zares čudovitem dnevu razprostiral pogled vse do Julijcev, Karavank in Kamniško Savinjskih Alp. Na samem vrhu pa nas je pričakal zvon želja in vpisna skrinjica. Po skupnem fotografiranju smo se spustili do koče na Grmadi, kjer smo si privoščili malce daljši počitek z malico, hkrati pa smo uživali ob sončnih žarkih. S spustom mimo Celjske koče smo odšli nazaj do vasi Zagrad. Na poti proti domu seveda ni šlo drugače, kot da smo se ustavili na Trojanah in nakupili znane trojanske krofe ter kremne rezine.

Besedilo in fotografije: Branka Gutnik

15.03.2019
Grmada - Celjska koča - vabilo

Veseli Triglavci vas vabijo na pohod

Kam: GRMADA – CELJSKA KOČA

(Celjska kotlina)

 Kdaj: sobota, 23. 3. 2019 ob 7. uri

 Štart: OŠ Ivana Cankarja (stara šola),

Tržaška 2, Vrhnika

 Predvideno število ur pohoda: 4

 Stroški: plačilo prevoza

 Malica: iz vašega nahrbtnika in denarnice

Pohodna oprema: primerna vremenskim razmeram

 Opis poti: lahka pot

 Prijave so možne najkasneje do srede, 20. 3. 2019 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

- Boris Rigler (GSM: 041 667 264)

-        Srečko Krašovec (GSM: 040 580 175) ali

- Branka Gutnik (GSM: 041 932 356).

 

Veseli Triglavci

13.03.2019
Jurčičev pohod

Po planu Veselih Triglavcev za leto 2019 smo se prvo marčevsko in hkrati tudi pustno soboto podali na 26. tradicionalni literarni pohod po Jurčičevi poti. 24 pohodnikov se nas je ob 7. uri odpravilo proti centru Višnje Gore, kjer smo se pridružili še ostalim pohodnikom iz vseh koncev Slovenije. Že v Višnji Gori smo bili deležni dobrodošlice domačega pihalnega orkestra, raznih junakov iz Jurčičevih romanov, domačih dobrot in seveda ni šlo brez pustnih mask. Po pešpoti, čez Polževo (630 m), skozi Pristavo in vse do Muljave, so nas spremljale informacijske table z namigi ter številni Jurčičevi junaki iz njegovih črtic in povesti, ki vsako leto oživijo prav na ta dan. Tu smo našli odgovore na vprašanja za nagradni literarni kviz, katerega so organizatorji pripravili in ga naslovili z »Beremo domače«. Ob pravilno rešenem kvizu smo si na cilju lahko izbrali simbolično nagrado (knjigo). Vsi smo uživali v sončni kulturni krajini, ki so bile navdih za Jurčičeva dela. Med samim pohodom so organizatorji odlično poskrbeli za to, da nismo bili niti žejni niti lačni, čeprav so tudi naši nahrbtniki bili polni. Na cilju, v Muljavi pri Jurčičevi rojstni hiši smo se udeležili kulturnega in zabavnega programa z Markom Vozljem in njegovimi Mojstri. Ob lepem sončnem zgodnjem popoldnevu smo si privoščili malce daljši počitek na travi, se ob glasbi tudi zavrteli, nato pa smo se odpeljali proti avtobusu. Ker še ni bil čas, da gremo domov in ker nas je lepo vreme s še lepšimi vtisi s pohoda premamilo, smo se družno odločili za ovinek in se ustavili še na bližnji turistični kmetiji, kjer sta nas lastnika prijetno pogostila.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Veseli Triglavci

25.02.2019
Jurčičeva pot - vabilo

Veseli Triglavci vas vabijo na pohod

 Kam: 26. JURČIČEV POHOD

(Višnja gora – Muljava)

 Kdaj: sobota, 2. 3. 2019 ob 7. uri

 Štart: OŠ Ivana Cankarja, Tržaška 2, Vrhnika

 Predvideno število ur pohoda: 4

 Stroški: plačilo prevoza cca 15 eur

 Malica: iz vašega nahrbtnika

 Pohodna oprema: primerna vremenskim razmeram

Opis poti: lahka pot

 Prijave so možne najkasneje do srede, 27. 2. 2019 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

-        Srečko Krašovec (GSM: 040 580 175) ali

- Branka Gutnik (GSM: 041 932 356).

 Veseli Triglavci

20.02.2019
Drganja sela

Ob Prešernovem kulturnem prazniku se je 36 Veselih Triglavcev podalo na dolenjski konec, na 11. tradicionalni Vinogradniški pohod na Ljuben. Ob 7. uri zjutraj smo se zapeljali v smeri Novega mesta, skozi Žužemberk vse do Vavte vasi, kjer nas je že pričakala množica drugih pohodnikov ter predsednik vinogradniškega društva Straža pri Novem mestu s svojo ekipo, ki nam je vsem zaželel dobrodošlico, ter nas s spominkom vinogradniškega društva pospremil na pohod. Skozi domače vasice, polne vinogradov, smo se podali na cca 12 km dolgo pot, na kateri smo bili deležni tudi manjših prigrizkov in toplih napitkov. Vmes smo se povzpeli do vrha Ljubna ter do cerkve sv. Vida, nato pa smo se vrnili mimo vinogradov in zidanic v dolino. Po slabih 4 urah se je naš pohod zaključil v zidanici, kjer nas je poleg domače glasbe, zaigrane nič drugače kot na harmoniko, pričakala topla malica, pečen krompir in degustacija različnih vrst vina, ki so nastale izpod rok predsednika vinogradniškega društva. Po daljšem, vsekakor kulturno razpoloženim in prijetnim druženjem z vsemi pohodniki smo se počasi odpravili proti domu.

Vsi Veseli Triglavci smo se tega pohoda udeležili prvič in verjamem, da ne zadnjič, saj so nas lepo sprejeli in nas še lepše pogostili.

Hvala vam vsem, ker ste si na kulturni dan privoščili prešerno druženje, Srečku Kraševcu za pomoč pri organizaciji, prevozniku in seveda hvala Francetu ter celotni ekipi Vinogradniškega društva Straža.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Veseli Triglavci

15.02.2019
Janče - vabilo

Veseli Triglavci vas vabijo na pohod

 Kam: JANČE

 Kdaj: sobota, 23. 2. 2019 ob 8. uri

 Štart: OŠ Ivana Cankarja, Tržaška 2, Vrhnika

 Predvideno število ur pohoda: 4

 Stroški: plačilo prevoza cca 15 eur

 Malica: iz vašega nahrbtnika

 Pohodna oprema: primerna vremenskim razmeram

 Opis poti: lahka pot

 Prijave so možne najkasneje do srede, 20. 2. 2019 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

- Boris Rigler (GSM: 041 667 264);

-        Srečko Krašovec (GSM: 040 580 175) ali

- Branka Gutnik (GSM: 041 932 356).

 

Veseli Triglavci

31.01.2019
Vrh Svetih Treh Kraljev

Prvi letošnji pohod je Vesele Triglavce na zasneženo sobotno jutro ob 8. uri zjutraj z odhodom izpred Štirne najprej pospremil z vzponom na Planino nad Vrhniko (733 m), kjer smo se v koči pogreli, nato pa smo se spustili do bivše brunarice na Ulovki in mimo Miznega dola do Češmelja. Po vmesni gozdni poti navzdol smo, zaradi zmrznjene snežne podlage, preizkušali naše gimnastične in telovadne sposobnosti, kot so izdelovanje »špage« in drsanje po riti. Makadamska pot nas je nato spremljala vse do domačije Jelka Orla, kjer sta nas skupaj z ženo Metko prijetno pogostila s toplo malico, sladkimi dobrotami in pijačo, za kar se jima najlepše zahvaljujemo. Po dobri urici smo se odpravili še do koče na Sv. Treh Kraljih, kjer nas je ob igranju harmonike prijetno presenetil in nam zaželel dobrodošlico harmonikaš Toni. Nekateri smo se kljub vetru in mrazu povzpeli še do vrha (884 m), od koče oddaljenega le nekaj minut. Zaradi poslabšanja vremena razgled ni bil idealen, vseeno pa smo bili zadovoljni z doseženim ciljem. Pred popoldanskim odhodom domov smo se v koči še pogreli, ob igranju na harmoniko pa tudi malo zavrteli.

Hvala našemu vodniku in organizatorju pohoda Srečku Krašovcu, hvala vozniku avtobusa in pohodniku Piku za okrepčilo v njegovem domačem okolju.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Veseli Triglavci

28.01.2019
Drganja sela - vabilo

Veseli Triglavci vas vabijo na februarski pohod

Kam: DRGANJA SELA (Dolenjska)

 Kdaj: petek, 8. 2. 2019 ob 7. uri

 Štart: OŠ Ivana Cankarja, Tržaška 2, Vrhnika

 Predvideno število ur pohoda: 4

 Stroški - 20 EUR: prijavnina 10 eur/osebo (vključena pijača, topla malica, spominek) in

prevoz 10 eur/osebo

 Pohodna oprema: primerna vremenskim razmeram

 Opis poti: lahka pot

Točka razno: prinesi poln nahrbtnik dobre volje

 

Prijave so možne najkasneje do srede, 6. 2. 2019 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

-        Srečko Krašovec (GSM: 040 580 175) ali

- Branka Gutnik (GSM: 041 932 356).

Veseli Triglavci

14.01.2019
Pohod na Vrh Svetih Treh Kraljev

Veseli Triglavci vabijo na prvi letošnji pohod

 Cilj: Sv. Trije Kralji

 

Kdaj: sobota, 19. 1. 2019

Ura: 8.00

Start: izpred Štirne na Vrhniki

Predvideno število ur pohoda: 5

Prijave so možne najkasneje do četrtka, 17. 1. 2019 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

-        Srečko Krašovec (GSM: 040 580 175) ali

- Jože Školc (GSM: 031 523 787).

Malica je iz vašega nahrbtnika. Prosimo za ustrezno pohodno opremo.

Prijavite se, udeležite se, z nami je vedno veselo in zabavno!

Veseli Triglavci

23.12.2018
Pohod v neznano

Zadnji letošnji pohod po letnem planu Veselih Triglavcev, t.im. »pohod v neznano«, nas je popeljal v Žiri, na Mrzli vrh (987 m). Kljub slabi vremenski napovedi, dežju, se nismo dali. Ob 7. uri zjutraj se nas je 13 pohodnikov z avtobusom odpeljalo mimo Podlipe v Smrečje proti Žirem, kjer smo si najprej privoščili jutranjo kavo in manjši okrepčilni zajtrk. Pot nas je nato nekaj metrov vodila še po asfaltu, nato pa smo zavili desno na makadamsko cesto, ki se nadaljuje vzporedno z reko Poljansko Soro vse do Ledinice. Pešpot se je nadaljevala strmeje navzgor skozi gozd vse do vrha. Ta čas se je tudi vreme precej izboljšalo, zato smo bili med potjo deležni lepih razgledov na vrhove, kot so Blegoš, Črna prst, Porezen, Storžič… Še zadnji strmi klanec nas je ob soncu in vetru pospremil do koče Mrzl'k, kjer smo se pogreli in si privoščili malce daljši počitek z malico.

Spust navzdol nas je vodil vse do Breznice na ogled domače pivovarne Racon. Lastnik nam je predstavil zgodbo o nastanku, seveda pa smo bili deležni tudi pokušine in nakupa različnih vrst piva, ki se tudi sicer prodajajo po večjih trgovinah pod imenom Crazy Duck. Čakal nas je še zadnji del poti v dolino, temu pa je sledilo prednovoletno druženje »Pr Rožlet'« s toplo malico in sladko slanimi domačimi dobrotami. Domov smo se vrnili v poznih popoldanskih urah.

Zahvaljujemo se vsem pohodnikom za dobro voljo in udeležbo, vodji pohoda in njenim soorganizatorjem, ter vozniku Kenu in podjetju Jur-bus d.o.o. Posebej pa hvala pohodnici Sandri, Marjanu ter domačinki Jani za vso gostoljubnost in prijetno pripravljeno presenečenje.

Hkrati se ob koncu letošnjega leta skupina Veselih Triglavcev zahvaljuje vsem vam, ki ste delili trenutke, se sprehodili z nami in predvsem širili pozitivno energijo celotni ekipi.

Ob novem letu pa naj vam zaželimo

sreče in zdravja obilo,

lahkih nog naokrog

in dobro voljo vsepovsod.

Srečno 2019!

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Jože Školc

29.11.2018
Pohod v neznano - vabilo

Veseli Triglavci vabijo na zadnji letošnji pohod s prijetnim zaključkom pohodniške sezone 2018

Kam: IZLET V NEZNANO

 Kdaj: sobota, 8. 12. 2018 ob 7.00

 Štart: OŠ Ivana Cankarja, Tržaška 2, Vrhnika

 Predvideno število ur pohoda: 4

 Zaključek: neznano

 Pijača in jedača: zajtrk doma, nekaj vzemi s seboj, čaka pa te tudi presenečenje

 Pohodna oprema: primerna vremenskim razmeram

 Opis poti: malo gor, malo dol (nič novega)

 Točka razno: prinesi poln nahrbtnik dobre volje

 Prijave so možne najkasneje do četrtka, 6. 12. 2018 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

-        Srečko Krašovec (GSM: 040 580 175) ali

- Branka Gutnik (GSM: 041 932 356).

Veseli Triglavci

26.11.2018
Martinov pohod

Na letošnji Martinov pohod smo se Veseli Triglavci odločili, da se pridružimo pohodnikom na 9. tradicionalnem Martinovem pohodu občine Straža pri Novem mestu. Ob 7.30 uri se nas je 41 pohodnikov zbralo pred OŠ na Tržaški in z avtobusom smo se odpeljali v smeri Straže do železniške postaje. Dobrodošlico so nam poleg ostalih pohodnikov voščili tudi župan občine, predstavniki Društva vinogradnikov Straža in predstavniki Turističnega društva Straža. Na samem štartu smo vsi pohodniki prejeli manjše darilce - kozarec za vino z logotipom vinogradniškega društva s priročno torbico oziroma vrečko.

Pot, dolga približno 12 km, nas je vodila po sprehajalni poti čez most ob reki Krki do vasi Zalog, kjer je domači župnik v pred kratkim obnovljeni cerkvi sv. Martina nagovoril pohodnike in blagoslovil mlado vino.
Obe domači društvi sta skupaj s krajani Zaloga poskrbeli, da smo pohodniki nadaljevali pot s polnimi želodčki, saj so nam pripravili razne prigrizke in sladko slane dobrote, seveda pa ni manjkal kozarec domačega vina. Nadaljevali smo skozi vasi Prečna, Nova gora in Stara gora, kjer smo na nekaj postojankah lahko še dodatno okušali mlada vina iz tega okoliša.

Pohod se je s toplo malico po dobrih 4 urah končal v zidanici »Krštinc« v Straški gori. Prazniku primerno je sledila martinova zabava z vinogradniškim ansamblom, ob kateri smo se tudi malček zavrteli. Domov smo prispeli v zgodnjih večernih urah.

Zahvaljujemo se vsem udeležencem pohoda, organizatorju pohoda Srečku Krašovcu in vodniku Borisu Riglerju ter podjetju Jur-bus d.o.o.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Jože Školc

25.10.2018
Martinov pohod Mirna peč - Straža

Veseli Triglavci vabijo na Martinov pohod

 

MIRNA PEČ - STRAŽA

 

v soboto, 10. 11. 2018

Odhod z Vrhnike je ob 7.30 zjutraj izpred OŠ Ivana Cankarja, Tržaška 2, Vrhnika.

Prijave so možne najkasneje do srede, 7. 11. 2018 (oz. do zapolnitve mest na avtobusu), na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

- Koča Planina nad Vrhniko;

- Vinotoč Orel, Stara cesta 50A, Vrhnika;

-        Srečko Krašovec (GSM: 040 580 175).

Vsi pohodniki bomo med samim pohodom deležni nekaj manjših pogostitev, na cilju pa nas čaka topla malica in martinovanje. Bodite vremenu primerno oblečeni in obuti.

Prijavnina: 10 EUR/osebo

Prevoz: 15 EUR/osebo

Prijavite se, udeležite se, z nami je vedno veselo in zabavno!

Veseli Triglavci

15.09.2018
Vitranc Cipernik

Veseli Triglavci in PD Vrhnika

vabijo na pohod

VITRANC - CIPRNIK

 v soboto, 22. 9. 2018

Odhod z Vrhnike je ob 7. 00 zjutraj izpred OŠ Ivana Cankarja, Tržaška 2, Vrhnika.

Predvideno število ur pohoda: 6

Prijave so možne najkasneje do četrtka, 20. 9. 2018 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

-        Srečko Krašovec (GSM: 040 580 175) ali

- Jože Školc (GSM: 031 523 787).

Opis poti: Kranjska gora – jezero Jasna. Vitranc – Ciprnik. Planiška skakalnica. Zelenci – ogled izvira Save Dolinke.

Malica je iz vašega nahrbtnika. Prosimo za ustrezno opremo, primerno pohodu in vremenskim razmeram.

Prijavite se, udeležite se, z nami je vedno veselo in zabavno!

Veseli Triglavci

31.08.2018
Češka koča na Spodnjih Ravneh

Na pobudo našega Srečka iz skupine Veselih Triglavcev smo se, glede na to, da je junijski pohod, načrtovan v letnem planu odpadel, odločili, da si tudi v avgustovskem sončnem in vročem vremenu privoščimo lepo soboto in se povzpnemo na Češko kočo (1542 m). Ob 6. uri zjutraj se nas je 23 pohodnikov z avtobusom odpeljalo proti gorenjskemu koncu, v smeri Zg. Jezerskega, do izhodiščne točke, kjer smo si naprtali nahrbtnike in se peš podali proti zastavljenemu cilju. Čez Makekovo Kočno nas je dokaj strmo vzpenjajoča pot, na nekaterih predelih s pomočjo jeklenic in lestve, skozi gozd vodila vse do razglednega pobočja (Hudičevi klanci), ki nam je ob lepem vremenu ponujal lep razgled na okoliške vrhove Kamniško Savinjskih Alp, kot so Skuta, Velika Baba, Grintovec. Pot nas nato vodi čez lestev do Mrzle doline (znana je po tem, da je tu hladnejši zrak) vse do Češke koče. Tu smo si privoščili malico in počitek, vmes pa smo po naključju srečali še nekaj sokrajanov, ki so ravno tako kot mi izkoristili dan za rekreacijo. Nekaj naših najbolj pogumnih pohodnikov se je odločilo pot nadaljevati še čez Ledine po Slovenski poti navzgor, saj je bila pot skozi t.im. žrelo zaprta zaradi padajočih skal in po lovski poti navzdol. Ostali pa smo se medtem vrnili v dolino čez Ravensko Kočno. Zaključek našega pohoda pa smo vsi skupaj nadaljevali na prireditvi »Ovčarski bal« na Jezerskem, ki ga vsako leto organizira Turistično društvo Jezersko in Gostišče ob Planšarskem jezeru. Naj omenimo, da ta bal spada med najstarejše slovenske etnografske prireditve, kjer prikazujejo stare običaje življenja na planini, prigon ovc v dolino ter dela povezana s predelavo ovčje volne. Ob obilici obiskovalcev, žive glasbe in sejma na balu smo se polni lepih vtisov v poznih popoldanskih urah vrnili proti domu.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Veseli Triglavci

12.06.2018
Travnik – Vlašić (BiH)

Letošnji daljši vikend potep je skupino Veselih Triglavcev popeljal v državo bivše Jugoslavije, Bosno in Hercegovino, na planoto Vlašić, osvojiti vrh Vlaške Gromile (1919 m). 33 se nas je zbralo ob 4. uri zjutraj pred osnovno šolo na Vrhniki, od koder nas je naš zvesti prevoznik odpeljal v smeri mejnega prehoda s Hrvaško in nato z BiH. Po prvi jutranji kavi v Veliki Kladuši je sledila pot skozi Cazin, vse do slapov reke Une, ki nas je večino poti z ene strani spremljala v vsej svoji lepoti, po drugi strani pa so se naše misli in oči vračale v obdobje 90-let, v tisti neprijetni čas vojne, ki je pustila veliko sledi, predvsem na stavbah in domovih. Tik pred Bihaćem smo si ogledali čudovite slapove reke Une, nato pa nas je čakala dopoldanska malica, sestavljena iz njihovih domačih specialitet, v manjši gostilnici Mlin, pod katero teče Una. Sledila je vožnja v Ključ, nato pa v Jajce, kjer smo se ustavili za kratek potep po samem mestu in si ogledali znane slapove v središču ter nakupili prve spominke. Sledila je enourna vožnja do Travnika. Tu nas je pričakal vodič in član Planinskega društva Vlašić,  Senad. Ob njegovi razlagi skozi mesto smo si ogledali znamenitosti in zanimivosti ter izvedeli del zgodovine. Po ogledu mesta je sledila nastanitev v prelepem motelu Carousel z dobrodošlico samega lastnika Vlada in njegovih zaposlenih. Po kratki osvežitvi smo napolnili naše želodčke z odlično večerjo, le-tej pa je sledilo prijetno druženje v še bolj prijetni družbi, tako vseh nas kot tudi naših gostiteljev. Prvi dan potepanja se je zaključil v poznih večernih urah. Sobotno sončno jutro nas je po zajtrku vabilo na planoto Vlašić. Oprtali smo si nahrbtnike in se z avtobusom odpeljali do izhodiščne točke za dosego našega zadanega cilja. Na poti proti vrhu smo bili v lepem vremenu deležni še lepega pogleda v dolino in na okolico, očarale pa so nas tudi idilične hiške in koče, ki so se vrstile po planoti. Na povabilo lastnika motela, v katerem smo bili nastanjeni dan prej, smo se spotoma ustavili v njegovi koči, locirani na poti proti vrhu planote, nato pa so nas naše noge vodile naprej. Tudi po poti navzgor, delno makadamski, delno travnati, smo s strani  Senada in Vlada izvedeli marsikaj zanimivega. Ko smo prispeli do Planinskega doma »Jusuf Pećenković« na Devečanih (1763 m), smo si malček odpočili, se napolnili z dodatno energijo in se podali na triurni pohod po planoti. Nekateri od nas so se odpravili še proti najvišjemu vrhu na planoti Vlašić, tj. Paljenik (1933 m). Že smo mislili, da je konec presenečenj, so naši gostitelji spet poskrbeli, da tudi tokrat nismo ostali lačni. Prav tako pa nas je vmes na vrhu obiskal naš šofer avtobusa, ki je poskrbel, da smo se nasmejali, saj se je pripeljal kar s traktorjem. Sledilo je druženje in smeh, Marjan je poskrbel za glasbeno spremljavo na kitari z manjkajočimi strunami, mi pa smo trenirali naše glasove in skupaj zapeli. Seveda vmes ni manjkal ogled finalne nogometne tekme. Utrujenost nas je počasi premamila, zato smo se nastanili po sobah v domu na Vlašiću in utonili v spanec. V nedeljo zjutraj smo se po zgodnjem zajtrku peš odpravili v dolino do avtobusa, nato pa pot nadaljevali v smeri Banja Luke. Sledil je kratek ogled mesta, malica in obisk tržnice za zadnji nakup, nato pa smo se odpeljali do Kozare, nacionalnega parka. Na poti do Zagreba nas je ob cesti na dogodke iz preteklih let opomnil tudi Jasenovac. Domov smo prispeli v poznih večernih urah.

Skupina Veselih Triglavcev se iskreno zahvaljuje sponzorjem: predsedniku PD Vrhnika,  Jožetu Šušteršiču, podjetju M Orel d.o.o.,  Bogdanu Turku, ter vsem pohodnicam za pripravljene domače sladke in slane dobrote.

Posebna zahvala pa je namenjena našemu vodiču Senadu in PD Vlašić ter lastniku motela Carousel,  Vladu, ki sta poskrbela za popolno gostoljubje, dobrodošlico in vodenje, ter našemu prevozniku - podjetju Jurbus d.o.o. in vozniku  Bogomirju, ki je poskrbel za varno vožnjo.

Hkrati sporočamo, da je PD Vlašić naš obisk ovekovečil tudi na njihovi facebook strani.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Veseli Triglavci

04.06.2018
Pohod na Češko kočo

Veseli Triglavci vabijo na junijski pohod na

ČEŠKO KOČO

 v soboto, 9. 6. 2018

Odhod z Vrhnike je ob 6. uri zjutraj izpred OŠ Ivana Cankarja, Tržaška 2, Vrhnika.

Predvideno število ur pohoda: 5

Prijave so možne najkasneje do četrtka, 7. 6. 2018 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

-        Srečko Krašovec (gsm: 040 580 175) ali

- Jože Školc (gsm: 031 523 787).

Malica je iz vašega nahrbtnika. Prosimo za ustrezno pohodno opremo.

Prijavite se, udeležite se, z nami je vedno veselo in zabavno!

Veseli Triglavci

07.05.2018
24-ič po Vrhniški planinski poti

27. aprila 2018 se je na Trgu Karla Grabeljška zbrala skupina 24 udeležencev 24. pohoda po Vrhniški planinski poti. Nočno deževje je poskrbelo za prijetno sveže jutro, kar pa udeležencev ni motilo in prešerne  volje  smo  se odpravili proti Štirni. Po uri prijetne hoje skozi lep bukov gozd smo prispeli na Planino. Po kratkem predahu in okrepčilu smo se spustili proti Staremu malnu. Sledimo markaciji VP, prečkamo magistralno cesto Vrhnika - Logatec in zavijemo strmo v gozd. Nekdaj gost smrekov gozd Raskovca sta žled pred leti in veter dodobra razredčila. Ob poti pa smo opazili da je pogozdovanje v teku, a da bo gozd nudil senco in hlad bo preteklo še veliko let.

Pot v družbi vsekakor hitreje mine in tako niti ne opaziš, da smo že prehodili dobršen del naše poti. Dosti sveži odtisi v blatu pa so nas opomnili, da v gozdu nikoli nismo sami in da oznake "območje medveda" niso postavljene brez pomena. Prijetno utrujeni in potrebni počitka ter okrepčila smo prispeli do kurirske postojanke, kjer so nam postregli čaj, piškote, prav tako nam je teknila malica iz nahrbtnika. Pot nadaljujemo proti Dolgim talom in po gozdni cesti prozi Verdu, kjer po skupno 9 urah zaključimo našo dobrih 25 km dolgo pot.

Hvala za vodenje  Jože.

Besedilo: Marjana Vodeb

Foto: Jože Školc

13.04.2018
24. pohod po Vrhniški planinski poti

Veseli Triglavci in Planinsko društvo Vrhnika vabijo na tradicionalni Vrhniški pohod po vrhniški planinski poti

v petek, 27.4.2018

Dobimo se ob 7. uri zjutraj na Trgu Karla Grabeljška na Vrhniki.

Predvideno število ur pohoda: 6

Prijave so možne najkasneje do srede, 26.4.2018 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

-        Srečko Krašovec (gsm: 040 580 175) ali

-        Branka Gutnik (gsm: 041 932 356).

Prijavite se, udeležite se, z nami je vedno veselo in zabavno!

Veseli Triglavci in PD Vrhnika

12.03.2018
Pohod na Snežnik

Tudi letos 16 Veselim Triglavcem tradicionalni pohod na Snežnik (1796 m) ni ušel iz načrta pohodov. Z avtobusom smo se pripeljali do parkirišča v Sviščakih, kjer smo se primerno obuli, vremenu primerno oblekli in si nataknili dereze zaradi snežnih razmer, saj snega v tem predelu ni manjkalo. Skozi vikend naselje Sviščaki smo se odpravili po planinski stezi do stičišča s Snežniško gozdno cesto. Na poti proti vrhu našega cilja nam je nagajal veter, ki nas je dodobra prepihal skozi kosti ter nam na nekaterih predelih do cilja kar precej onemogočal dostop. V ekstremnih pogojih nam je vendarle uspelo, zato smo bili še toliko bolj ponosni nase, nato pa smo se hitro vrnili v dolino. V planinskem domu smo se segreli ob vročem čaju, se odpočili in v zgodnjih popoldanskih urah vrnili proti domu.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Jože Školc

01.03.2018
Veseli Triglavci vabijo na Snežnik

Veseli Triglavci vabijo na tradicionalni pohod na

SNEŽNIK

 v soboto, 10.3.2018

Odhod z Vrhnike je ob 7. uri zjutraj izpred OŠ Ivana Cankarja, Tržaška 2, Vrhnika.

Predvideno število ur pohoda: 5

Prijave so možne najkasneje do četrtka, 8.3.2018 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

-        Srečko Krašovec (gsm: 040 580 175) ali

- Branka Gutnik (gsm: 041 932 356).

 Glede na vremenske razmere, ki poleg primorske burje na tem predelu vključuje tudi obilo snega, vas prosimo za ustrezno pohodno opremo (dereze, kapa, rokavice…)

Prijavite se, udeležite se, z nami je vedno veselo in zabavno!

Veseli Triglavci

12.02.2018
Veseli Triglavci na Čavnu

Sorazmerno slaba vremenska napoved in veliko novo zapadlega snega ni odvrnila deseterico planincev na kulturni dan od tradicionalnega pohoda na Čaven nad Ajdovščino.

Čarobna pokrajina odeta v zimsko pravljico nas je spremljala preko Kalc, Podkraja in Cola vse do Predmeje, kjer smo začeli pohod. Skozi gozd je bila utrta ozka gaz tako, da hoja niti ni bila prenaporna. V uri in pol smo prispeli do koče, ki pa je bila letos , glede na pretekla leta, slabo obiskana.

Na kulturni dan vsako leto Na Predmeji v Tihi dolini organizirajo tudi tekmovanje smučarjev starodobnikov. Žal so s tekmovanjem že končali tako, da smo lahko opazovali le njihova starodobna oblačila in obutev. Zanimivo.

Zgodaj popoldan smo se vrnili na Vrhniko veseli in zadovoljni s pohodom, ki je v zimskih razmerah vedno nekaj posebnega.

Besedilo: Janez Petrič

Fotografije: Jože Školc

31.01.2018
Veseli Triglavci vabijo na Čaven

Veseli Triglavci vabijo na tradicionalni pohod

 ČAVEN

 v četrtek, 8.2.2018

Odhod z Vrhnike je ob 7. uri zjutraj izpred OŠ Ivana Cankarja, Tržaška 2, Vrhnika.

Predvideno število ur pohoda: 4

Prijave so možne najkasneje do torka, 6.2.2018 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

-        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

-        Srečko Krašovec, vodja pohoda (gsm: 040 580 175) ali

-        Jože Školc (gsm: 031 523 787);

Prijavite se, udeležite se, z nami je vedno veselo in zabavno!

Veseli Triglavci

30.01.2018
Osolnik - Govejek

Letošnjo pohodno sezono smo Veseli Triglavci pričeli s pohodom na Osolnik (858 m). Ob 7. uri smo se zbrali pred staro šolo na Vrhniki. Z manjšo zamudo zaradi dodatne obveznosti prevoznika – šoferja smo se odpravili v smeri Medvod proti vasi Sora, kjer smo izstopili iz avtobusa, tu pa nas je pričakal še Pavle Setnikar z družinskimi članicami. Po jutranji kavi smo se odpravili po zmerno vzpenjajoči poti v gozd do položnejše poti, ki se povsem približa cesti na Osolnik. Nadaljevali smo po markirani planinski poti, ki se ponovno strmo vzpenja, od tu pa smo že v sončnem dopoldnevu bili deležni lepega razgleda proti Gorenjski. Pot se nato spušča skozi gozd in po nekaj minutah spusta pripelje do ceste, ki pelje proti vrhu. Mimo spominskega obeležja NOB se pot ponovno začne strmeje vzpenjati skozi vse bolj redek gozd. Po skoraj dveh urah hoje smo se na vrhu Osolnika pri cerkvi odpočili in spočili oči ob prekrasnem pogledu na okoliške hribe in gore, med katerimi sta bila tudi Storžič in Stol, pogled pa je segal tudi do našega najvišjega očaka - Triglava. Posneli smo nekaj fotografij, nato pa naš pohod nadaljevali čez Gontarsko planino (894 m) do Mihelčičevega doma na Govejku (734 m). Tu nas je pred vhodom radovedno počakal domači oranžno-beli maček Miki, ki se ob sončnih žarkih ni dal motiti celotni skupini. Dodatno smo se okrepčali z malico in pijačo, gostitelj pa nas je presenetil z domačo sladico v obliki rožice, ki je po okusu spominjala na krhke »flancate«. Čakala nas je še pot navzdol po razglednih travnatih pobočjih do gostilne Legastja v vasi Trnovec, kjer nas je pričakal avtobus. Domov smo prispeli ob 16. uri.

Na tem mestu se posebej zahvaljujemo vodji pohoda Jožetu Školcu in pomočniku Srečku Krašovcu za organizacijo in izvedbo pohoda. Zahvaljujemo se tudi Pavletu in šoferju avtobusa podjetja Jur-Bus. Ni nas bilo veliko, a vseeno smo se kot vedno imeli lepo ob zares čudovito sončnem dnevu, ki nam je ves čas pohoda ponujal čudovite poglede v dolino, višje ležeče hribe in gore, tako v Kamniško-Savinjskih Alpah kot tudi Karavankah.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Jože Školc

12.01.2018
Veseli Triglavci vabijo na Osolnik - Govejk
Veseli Triglavci vabijo na prvi letošnji pohod OSOLNIK - GOVEJK v soboto, 20. 1. 2018 Odhod z Vrhnike je ob 7. uri zjutraj izpred OŠ Ivana Cankarja, Tržaška 2, Vrhnika. Predvideno število ur pohoda: 5
Prijave so možne najkasneje do četrtka, 18. 1. 2018
na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:
- gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;
- dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

- Jože Školc, vodja pohoda (gsm: 031 523 787); - Srečko Krašovec (gsm: 040 580 175) ali - Branka Gutnik (gsm: 041 932 356).
Prijavite se, udeležite se, z nami je vedno veselo in zabavno! Veseli Triglavci
01.01.2018
Načrt akcij in pohodov v letu 2018
11.12.2017
Veseli Triglavci vabijo na Javornik

Veseli Triglavci vabijo na tradicionalni zimski pohod na Javornik

 v soboto, 16. 12. 2017

  Odhod z Vrhnike je ob 7. uri zjutraj izpred OŠ Ivana Cankarja, Tržaška 2. Pohod traja približno 4 ure.

 Prijave so možne najkasneje do četrtka, 14. 12. 2017 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

 -        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

-        Jože Školc (gsm: 031 523 787);

-     Andrej Tomazini, vodja pohoda

(gsm: 051 653 148).

 Prijavite se, udeležite se,

z nami je vedno veselo in zabavno!

 Veseli Triglavci

26.11.2017
Martinov pohod v Moravskih Toplicah

Martinov pohod v Moravskih Toplicah bo glede na letošnjo številčno udeležbo očitno postal tradicionalen tudi za ekipo vrhniških pohodnikov.

V meglenem sobotnem jutru, ki se je kasneje na poti prevesilo v sončno jutro smo se Veseli Triglavci in ostali ljubitelji pohodništva zbrali ob 6.00 zjutraj in krenili v smeri prekmurskih ravnic. Z vmesnim postankom za prvo jutranjo kavo smo na cilj pred Terme Vivat v Moravskih Toplicah prispeli ob 9.30, kjer so že bili zbrani pohodniki iz različnih koncev Slovenije, prav tako pa nas je tu počakalo še pet naših pohodnikov, vključno z vodjo naše ekipe, ki so si privoščili podaljšan sproščujoč vikend oz. teden.

Vse prisotne udeležence pohoda je pozdravil predstavnik organizatorja pohoda iz Turistično informacijskega centra Moravske Toplice, ker pa nas je bilo samo iz Vrhnike kar 53, smo bili še posebej pohvaljeni za udeležbo. Obenem smo se razvajali s čajem, kuhanim vinom ter njihovimi domačimi dobrotami, hkrati pa so poskrbeli za krajše ogrevanje našega telesa pred samim štartom. Pod vodstvom organizatorja smo se ob 10.00 odpravili na 14-kilometrski pohod. Po asfaltni, makadamski in gozdni poti po okoliških vinorodnih gričkih – Jelovškovem bregu, Suhem Vrhu in Zgornjih Moravcih so nas koraki vodili do dveh vmesnih okrepčilnih postojank, do vinogradniške kmetije Jani Erniša in Vinotoča Passero ter do vinske kleti Džuban. Nadaljevali smo do cilja pod šotorom pri starem lovskem domu v Moravskih Toplicah, kjer nas je pričakala topla malica, organizator pa je poskrbel tudi za zabavni program z živo glasbo, ter šaljivim krstom novega vina, ki so ga pripravili člani Turističnega društva Dobrovnik, skupaj z aktualno  vinsko kraljico Majo Žibert. Vsak udeleženec pohoda je prejel spominek za domov, sodelovali smo v nagradnem žrebanju in nekaj nagrad seveda tudi odnesli. Malo po 16. uri smo se odpravili proti domu, kamor smo prispeli v zgodnjih večernih urah.

Na tem mestu se posebej zahvaljujemo vodji pohoda Borisu Riglerju in pomočniku Srečku Krašovcu za organizacijo in izvedbo pohoda. Zahvaljujemo se tudi šoferju avtobusa Milanu ter podjetju Jur-Bus. Absolutno največja zahvala pa seveda pripada vsem udeležencem pohoda, ki smo tokrat v zares velikem številu pokazali, da znamo združiti prijetno s koristnim.

Vse o tem Martinovem pohodu najdete tudi na povezavi: 18. Martinov pohod, Moravske Toplice.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Jože Školc

03.11.2017
Veseli Triglavci vabijo na Martinov pohod

Veseli Triglavci vas na Martinovo soboto, 11. 11. 2017

 vabimo

 na 18. Martinov pohod v Moravskih Toplicah.

 Odhod z Vrhnike je ob 6. uri zjutraj izpred OŠ Ivana Cankarja, Tržaška 2. Pohod traja približno 4 ure.

 Prijave so možne najkasneje do srede, 8. 11. 2017 na naslednjih lokacijah oz. telefonskih številkah:

 -        gostilna »Pri Kranjcu«, Hrib 11, Vrhnika;

-        dnevni bar »Krnica«, Verd 100, Vrhnika;

-        Branka Gutnik (gsm: 041 932 356);

-        Boris Rigler, vodja pohoda (gsm: 041 667 264).

 Prijavite se, udeležite se, z nami je vedno veselo in zabavno!

 Veseli Triglavci

22.10.2017
Pohod na Uršljo Goro

Vesele Triglavce je jesensko pohodniško popotovanje poneslo na koroški konec, na Uršljo Goro (1699 m), na razgledno goro med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. Priljubljena je tako med pohodniki kot tudi med kolesarji, saj na vrh pripelje za promet zaprta gozdna cesta.

Ob 6. uri zjutraj se nas je zbralo 14 ljubiteljev pohodništva. Med potjo mimo Celja, Žalca, skozi Velenje in v smeri Slovenj Gradca smo se ustavili na jutranji kavi, nato pa pot nadaljevali proti Ravnam na Koroškem po cesti, ki nas je pripeljala do Poštarskega doma pod Plešivcem (805 m).

Od tu naprej nas je smerokaz po nekaj korakih usmeril desno po zmerno vzpenjajočem se kolovozu za približno 20 minut. Po krajšem spustu so naše noge korakale po slabši gozdni cesti do odcepa pešpoti levo navzgor, nato pa smo se začeli strmo vzpenjati do klopi pri spominski plošči. Pri naslednjem razpotju smo se usmerili desno navzgor in po le nekaj minutah naprej smo prišli do gozdne ceste, ki nas je vodila proti Domu na Uršlji gori. Gozd ob poti je postajal vse redkejši, zato smo bili ob čudovitem jesenskem sončnem in toplem vremenu deležni lepih razgledov na okolico. Med cerkvijo sv. Uršule, ki je najvišje ležeča cerkev v Sloveniji in domom pred oddajnikom pa smo se z rahlim vzponom povzpeli še do samega vrha Uršlje gore, kjer stoji križ in razgledna plošča.

V domu na Uršlji Gori smo si privoščili zaslužen počitek ter malico, nato pa smo se mimo vrha podali po poti v dolino do koče na Naravskih ledinah (1072 m). Prijetna gospa nas je postregla z domače pečeno jabolčno pito, ki jo je pripravila sama. Po kratkem oddihu ter čestitki Janezu Petriču ob njegovem rojstnem dnevu, smo se vkrcali na avtobus in se odpravili v smeri Vrhnike. Že med samim spustom v dolino pa smo se skupaj odločili, da naredimo ovinek in se ustavimo v Žalcu na preizkušnji v zadnjem času zelo priljubljene fontane piva. In tako je tudi bilo. Degustiranje piva iz fontane je bilo zanimivo, prav tako pa smo bili deležni nekaterih informacij s strani lokalne vodičke, ki nam je zaupala sistem polnjenja piva. Pogoj ustvarjanja tega piva, ki ga pripravljajo različni slovenski proizvajalci,  je namreč uporaba savinjskega hmelja. Zraven fontane stoji tudi mestna tržnica, na kateri smo si privoščili še sveže pečen kostanj. Siti in nič več žejni, z lepimi spomini in še lepšim razgledom z Uršlje Gore smo se v poznih popoldanskih urah vrnili domov. Po poletnih počitnicah in v zadnjem obdobju slabim vremenom, zaradi katerega smo morali odpovedati kar nekaj pohodov, smo bili tokrat deležni zares čudovitega pohoda.

Besedilo: Branka Gutnik

Foto: Jože Školc

02.10.2017
Veseli Triglavci vabijo na Uršljo goro

Veseli Triglavci vas v soboto, dne 7. 10. 2017 vabijo na prvi jesenski pohod na Uršljo goro. Dobimo se ob 6. uri zjutraj pred OŠ Ivan Cankar, Tržaška 2. Skupno je predvideno 5 ur hoje. S seboj prinesite dobro voljo, lepo vreme je rezervirano.

Cena prevoza je 15,00 €, malica iz nahrbtnika ali na lokaciji na lastne stroške).

 Prijave do četrtka, 7. 10.2017 Srečku Krašovcu (040/580-175) ali Branki Gutnik (041/932-356).

Varen korak.
01.06.2017
Cres - Lošinj

Veseli Triglavci smo mesec maj rezervirali za dvodnevni izlet in pohod na Cres in Lošinj. Na deževno soboto ob 5. uri zjutraj smo se v večjem številu – kar 33 nas je bilo – zbrali na že znani lokaciji ter se z avtobusom odpeljali proti Hrvaški. Pot nas je vodila mimo Postojne, Ilirske Bistrice do mejnega prehoda Jelšane, nato pa mimo Reke do Valbiske na otoku Krku, kjer smo se vkrcali na trajekt za Cres. Po 20-minutni vožnji po morju smo nadaljevali pot do mesta Osor, kjer smo si naprtili nahrbtnike na rame ter se podali proti Osorščici in njenemu najvišjemu vrhu Televrina (588 m). V Osorju se nam je kot dodaten član na pohodu in odličen poznavalec otoka Cresa pridružil Pavel Setnikar, ki že vrsto let svoj čas z družino tu tudi preživlja.

Osoršćica je greben, dolg približno 20 km, ki se razteza čez severni del otoka Lošinja in gre za prvo goro, ki je pritegnila pozornost turistov že mnogo let nazaj, med njimi velja omeniti avstro-ogrskega prestolonaslednika Rudolfa Habsburga, ki se je povzpel na greben leta 1887. Na vrhu nas pričaka čudovit razgled na okoliške otoke, obalo Istre in Velebit. Tudi pogled na slovenske gore ob lepem vremenu ni zanemarljiv.

Po osvojenem vrhu in nastavljanju fotografskim objektivom smo se spustili do koče in si privoščili krajši počitek. Spoznali smo tudi nekaj Slovencev, ki se, tradicionalno, vsako leto vsaj enkrat povzpnejo na Osoršćico. Počasi smo se vrnili v dolino do avtobusa in se odpeljali do prenočišča – gostilne Mareta v Miholašćici na Cresu. Ker je bilo postelj manj kot nas pohodnikov, smo bili porazdeljeni v dodatne objekte v bližini, a to nas vseeno ni zadržalo, da si po dobri večerji ne bi privoščili skupnega prijetnega druženja, polnega smeha in pozitivne energije.

V nedeljsko jutro so nas prebudili topli sončni žarki in nam ponudili čudovit pogled na mirno morje. Po zgodnjem zajtrku in odjavi sob smo se ob 8. uri z avtobusom odpravili do mesta Mali Lošinj, kjer smo pešpot nadaljevali najprej po betonirani stezi vzdolž obale, del poti pa nas je vodil skozi gozd. Pot se vije po južnem delu otoka Lošinja in združuje vzhodno ter zahodno obalo otoka. Po dobri uri hoje nas le-ta pripelje do najlepšega lošinjskega zaliva, t. im. Krivica. Ekipno smo se strinjali - po besedah ene izmed pohodnic - da smo trenutno res deležni krivice, saj je vročina postajala neznosna. Sam zaliv Krivica se zajeda globoko v celino in je zaradi tega idealen za številne navtike in jadralce; uživanje v senci borovcev, kristalno čistem morju in prelepih prodnatih plažah pa nam nariše nasmeh na obraz. Po manjšem vzponu proti vrhu hriba smo se vmes ustavili v gostilnici Balvanida, se okrepčali s hladno pijačo, si malček odpočili, nato pa smo se povzpeli vse do vrha. Od tu dalje nas je pot vodila samo še navzdol do mesta Veli Lošinj, kjer smo si nekateri privoščili še manjši nakup spominkov in krajši ogled samega centra mesta.

Ure so hitro minevale in tako je nastopil tudi čas za naš zaključek. Na poti do trajekta v poznih popoldanskih urah smo se lakotniki ustavili še na kosilu. V gostilni smo zasedli ves zunanji prostor in dali veliko dela natakarjem, kar je pomenilo tudi precejšen zamik pri sami strežbi hrane, zato smo tudi trajekt ujeli za las. Sledila je vožnja proti domu, kamor smo prispeli v večernih urah.

Na tem mestu se posebej zahvaljujemo glavnima idejnima vodjema pohoda Borisu Riglerju in Srečku Krašovcu za organizacijo in izvedbo celotnega izleta; Pavletu in Beti Setnikar za odlično gostoljubje ter postrežbo na njunem »domačem terenu« ter hkrati tudi za vse podane zanimivosti otoka, ki nam jih je Pavle zaupal; Desi Rigler za vso dodatno pomoč; podjetju M-Orel d.o.o. za prispevano vodo; Izidorju Korošcu za pršut ter Jožetu Šušteršiču – Gozdnemu Joži za prispevano dodatno okrepčilo Navsezadnje pa posebna zahvala podjetju Frelih s.p. za brezhiben prevoz ter vozniku Janiju, ki je skrbel za našo varnost na poti.

Velika hvala vsem udeležencem pohoda, še posebej vsem tistim, ki ste bili z nami prvič, in vsem mlajšim pohodnikom, ki ste delili trenutke z nami, bili potrpežljivi in delili dobro voljo. Bodite z nami tudi naslednjič…

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografija: Branka Gutnik

11.05.2017
23. pohod po Vrhniški planinski poti

Tako kot vsako leto smo se tudi letos na praznik Dan upora proti okupatorju, 27. aprila podali po Vrhniški planinski poti.

Kljub zelo slabi vremenski napovedi se nas je zbralo okoli 10 "pogumnih". Zaradi neugodnega vremena smo pot skrajšali, vodila nas je po Idrijski cesti in Betajnovi, na bivšo Tankovsko cesto do čebelnjakov, kjer smo prečkali Tržaško cesto in nato še železniško progo. Po gozdni cesti smo prispeli do Štampetovega mosta in pri nadvozu čez avto cesto zavili levo proti Verdu. Ves čas pa nas je močno močil dež. 

Po slabih treh urah in 10 km hoje smo premočeni prispeli do stare žage nad Verdom, kjer nas je čakalo zasluženo okrepčilo. 

Bila je lepa izkušnja in kljub dežju lepo druženje. 

Besedilo: Domen Malavašič

Slike: Jože Školč

15.04.2017
Pohod na Lisco

Na čudovito aprilsko sončno soboto je Vesele Triglavce pot zanesla na dolenjski konec z namenom osvojiti vrh Lisce (948 m). Pot nas je vodila mimo Trebnjega in Mokronoga proti Sevnici do vasi Breg, od tu pa do parkirišča ob cesti do planinskih oznak za Lisco.

S parkirišča smo prečkali cesto in se podali na pešpot skozi gozd do travnatega pobočja, od koder smo se povzpeli do strmejšega dela poti. Po krajšem vzponu nas je pot vodila do kolovoza in nato po strmi poti do cerkve sv. Jošta, za katero pa ni znano, kdaj je bila zgrajena. Naprej smo nadaljevali po vidni in dobro označeni poti, ki nas je pripeljala do pobočja Lisce in do Tončkovega doma na Lisci. Tu smo si ob vročih sončnih žarkih privoščili počitek in malico.

Z vrha Lisce, kjer stoji meteorološka radarska postaja, se razteza pogled na Posavsko-Zasavsko hribovje, del Dolenjske, Julijske Alpe in na daljno Notranjsko, kjer nad prostranimi gozdovi izstopa Snežnik.

Ni nas bilo veliko, a vseeno ni manjkalo smeha in dobre volje.

Besedilo: Branka Gutnik

Foto: Jože Školc in Marjan Nicoletti

19.03.2017
Pohod na Snežnik

Kot že zadnjih nekaj let zapored, smo se Veseli Triglavci tudi letos podali na pohod na Snežnik (1796 m). Ob 7. uri zjutraj se nas je 17 pohodnikov odpravilo proti omenjenemu cilju. Sončni žarki so nas spremljali po poti do Ilirske Bistrice, kjer smo spili prvo jutranjo kavico. Z avtobusom smo se nato zapeljali do Sviščakov. Pogled na sam vrh pobeljen s snegom nam je dal vedeti, da potrebujemo dodatno opremo, primerno za zimski pohod. S parkirišča smo se po poti odpravili skozi vikend naselje, nato pa nas je planinska steza vodila skozi gozd, z rahlim vzpenjanjem proti samem vrhu. Na poti navzgor smo srečevali pohodnike, ki so se že vračali v dolino in nas opozarjali na slabe vremenske razmere in ledene ploskve tik pod vrhom. Nastal je dvom, ali bomo sploh uspeli osvojiti vrh. No, in ker zna burja globoko pokazati svoje zobe, kar smo občutili na lastni koži, se nas je večina odločila za vrnitev, le tisti najbolj pogumni Triglavci pa so vseeno tvegali in se prebili do vse do vrha. Burja pa nam v tem dnevu ni uspela vzeti tistega najlepšega dela: pogleda na najvišje vrhove Gorskega Kotarja in Istre, Julijskih Alp, Kamniško Savinjskih Alp, Karavank in morje. Pri Planinskem domu na Sviščakih smo si tisti, ki nas je pregnala burja, privoščili malce daljši počitek, od tam pa smo se vsi skupaj odpravili proti domu, kamor smo prispeli v popoldanskih urah.

Besedilo: Branka Gutnik

Foto: Jože Školč

13.02.2017
Kokoš
Novo leto je tu in s tem se je obrnilo novo poglavje osvajanja slovenskih in tujih vrhov Veselih Triglavcev. Naše prvo srečanje nas je tokrat popeljalo na primorski konec, na hrib Kokoš (670 m). 

Na mrzlo sobotno jutro smo se z Vrhnike ob 7. uri z avtobusom odpeljali proti Divači, do vasi Lokev. Po prvi jutranji kavici smo se peš odpravili proti našemu zastavljenemu cilju. Pot nas je na začetku vodila skozi vasico Prelože pri Lokvi, od tam dalje pa po markirani poti, sprva cesti, ki se nato spremeni v kolovoz. Le-ta se zmerno vzpenja skozi gozd, po nekoliko strmejšem vzponu pa nas pripelje do razpotja pri izviru Vroček. Po zložno vzpenjajoči kolovozni poti smo se začeli spuščati v vse bolj redek gozd do razpotja, kjer smo se priključili makadamski cesti iz vasi Krvavi Potok. Slabih 15 minut hoje nas je še ločilo do koče na Kokoši, kjer smo se pogreli s toplimi napitki, se okrepčali z malico, nato pa smo se navzdol spustili v smeri Lipice. Zaradi zaledenele poti smo se spuščali bolj počasi, nekateri pa smo preizkusili tudi svoje drsalne korake in padce na zadnjo plat.  V zgodnjih popoldanskih urah smo se vrnili v domači kraj.

Besedilo: Branka Gutnik

Foto: Branka Gutnik in Jože Školc

01.01.2017
Načrt akcij in pohodov v letu 2017
23.12.2016
Vrhnika – Planina – Sv. Trije Kralji

Še zadnjič letos smo Veseli Triglavci po načrtu pohodov za leto 2016 odkorakali lahkotnih nog v višave. Kot običajno, smo se na sobotno jutro ob 8. uri zbrali pred vrhniško osnovno šolo ter se skozi stari del Vrhnike sprehodili čez Tankovsko in se povzpeli čez Storžev grič in Špico na Planino (733 m). V koči smo se malček pogreli, popili čaj in se nato spustili do brunarice Ulovka. Od tu naprej nas je pot vodila skozi Zaplano do ranča g. Jelka Orla, kjer sta nas v prelepem sončnem dopoldnevu skupaj z ženo Metko pogostila z domačimi dobrotami, za kar se jima lepo zahvaljujemo. Ob prijetnem sončku in še lepšem druženju se je bilo kar težko posloviti od prelepe narave, ki nas je obkrožala. Pešpot smo nadaljevali skozi gozd vse do vrha Sv. Treh Kraljev (884 m), kjer nas je pričakal prečudovit razgled na mogočne Julijske Alpe. V koči smo se okrepčali z zasluženo malico ter se v popoldanskih urah proti domu odpeljali z avtobusom.

In če strnemo letošnje leto v samo dve besedi: bilo je razgibano in čudovito. In vemo, da bo v prihodnje tudi tako oziroma še boljše.

Ob koncu letošnjega in začetku prihodnjega leta pa vljudno vabimo vse ljubitelje pohodništva in narave, ki bi radi skupaj z nami odkrivali prelepe vrhove slovenskih in tujih gora, da se nam pridružijo.

 Življenje je potovanje,

za katerega nihče ne dobi zemljevida.

Vsakdo potuje po svoje in si sproti riše

svoj zemljevid.

Vsaka risba je nov smerokaz za vse,

ki hodimo po poteh življenja.

Naj bo novo leto pot dobre volje, ljubezni in zdravja!

SREČNO 2017

 VESELI TRIGLAVCI

Besedilo: Branka Gutnik

Foto: Branka Gutnik

15.11.2016
Martinov pohod po Prekmurju

Po programu Veselih Triglavcev je letos padla odločitev, da se namesto tradicionalnega Martinovega pohoda Litija – Čatež pridružimo pohodnikom na 17. tradicionalnem Martinovem pohodu Moravske Toplice.

Na deževno soboto smo se torej Veseli Triglavci in ostali ljubitelji pohodništva zbrali na že znanem zbirnem mestu ob 6. uri zjutraj. Tokrat smo zasedli skorajda cel avtobus, saj nas je vseh skupaj bilo 29. Z vmesnim postankom za prvo jutranjo kavo na počivališču Tepanje smo na cilj pred Terme Vivat v Moravskih Toplicah prispeli ob 9.30 uri, kjer so že bili zbrani pohodniki iz različnih koncev Slovenije. Vmes, ko smo se ogrevali s čajem, kuhanim vinom ter njihovimi domačimi dobrotami, nas je pozdravil župan mesta in nam zaželel prijeten pohod, čeprav je bil organizator primoran zaradi slabih vremenskih razmer le-tega delno skrajšati. V dežju, snegu in vetrovnem dnevu smo se nato pod vodstvom peš odpravili na pot po prekmurskih vasicah. Po asfaltni poti so nas koraki vodili do postojanke, kjer nas je ekipa domačinov pričakala z igranjem harmonike, postrežbo toplih napitkov in sladko slanih dobrot. Nato smo pot nadaljevali po makadamski, vremenu primerno blatni poti do cilja pod šotorom, kjer nas je pričakala topla malica – »bujta« repa ter zabavni program. Organizator je pozdravil vse udeležence pohoda, pri čemer se je izkazalo, da je bila naša skupina najštevilčnejša. Ker nas je veter prepihal do kosti, smo se zato v ritmu domačih pesmi zavrteli na plesišču. Sledilo je žrebanje nagrad, katere so v večjem številu, vključno z glavno nagrado, romale v roke naših pohodnikov. Prav tako smo bili prisotni krstu novega vina, pri katerem je sodeloval naš vodič Boris Rigler.

Ob 14.30 uri smo se odpravili v gostilno – vinoteko »Pri Lujzi«, ki se nahaja v Dobrovniku ob glavni cesti v bližini Bukovniškega jezera na okušanje raznih sort vina in domačega bezgovega soka. Vsekakor smo bili deležni tudi prave domače prekmurske gibanice, brez katere v tej pokrajini enostavno ne gre.

Kar dvakrat pa smo bili deležni pogostitve s strani naših pohodnikov, in sicer nam je vodja tokratnega pohoda Boris Rigler ob grižljajih najboljše sladice zaupal, da odhaja v zasluženi pokoj; pohodniku Martinu Gutniku pa smo ob godu nazdravili s kozarcem dobrega vina.

Ekipa Veselih Triglavcev Borisu želi v novi vlogi še veliko zdravja in prijetnih korakov, Martinu pa čestitamo za god in prihajajoči rojstni dan.

Okrog 17. ure smo se odpeljali proti domu, kamor smo s krajšim postankom prispeli v večernih urah.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografija: Marko Sečnik

13.10.2016
Blejska koča – Viševnik – Pokljuka

Skupina 10 Veselih Triglavcev je na tokratno soboto utrla pot pod noge na gorenjski konec z namenom osvojiti vrh Viševnika (2050 m). Z Vrhnike smo se z minibusom ob 6. uri zjutraj odpeljali do parkirišča v bližini planine Zajavornik. Od tu smo se sprva po zložno vzpenjajoči poti skozi smrekov gozd povzpeli do naslednjega razpotja, kjer smo nadaljevali levo v smeri Lipance. Po širokem kolovozu nas je pot pripeljala do pašnega območja Lipance. Tu smo zavili desno in se v zmernem vzponu vzpenjali ob desnem spodnjem robu omenjene planine. Prečkali smo travnato pobočje in pot, ki nas ponovno pripelje v gozd in nato do koče na planini Lipance (1630 m) – Blejska koča. V lepem vremenu se nam odpre razgled na pokljuške gozdove ter vrhova Mrežce in Lipanski vrh. V koči smo se okrepčali in pogreli s čajem, nato pa se podali proti Viševniku.

Vreme nam tokrat ni bilo naklonjeno ravno najbolje, saj nas je spremljala oblačnost, megla pa nam je zakrivala pogled v dolino in okoliške hribe. Na vrhu Viševnika smo se za kratek čas odpočili, posneli nekaj fotografij, nato pa smo hitro pobegnili proti Pokljuki, kjer nas je pričakal naš prevoz. Spotoma smo pozdravili še dekleta iz skupine Veselih Triglavk, ki so ravno takrat tudi pohajkovale po bližnjih gorah. Domov smo se vrnili v poznih popoldanskih urah.

Besedilo Branka Gutnik

Foto: Marko Sečnik

15.09.2016
Hochobir - Ojstrc / Avstrija

Po skorajšnjih končanih dopustniških dneh se je skupina 17-ih Veselih Triglavcev odpravila v sosednjo Avstrijo osvojiti najvišji vrh pogorja imenovanega Hochobir - Ojstrc (2142 m), ki se nahaja zahodno od Železne Kaple (Eisenkappel) na avstrijski strani Karavank in je poznan po bogatem rastlinstvu.

Ob 6. uri zjutraj smo se odpravili na pot proti mejnemu prehodu z Avstrijo. Že po nekaj minutah vožnje v smeri Ljubljane pred izvozom Brdo nas je presenetila počena guma in nam tako vzela urico časa, saj smo morali vozilo v počasni vožnji pripeljati do prvega servisa, ker je na licu mesta ni bilo mogoče menjati. Seveda smo morali počakati, da je servis odprl svoja vrata, mi pa smo ta čas posegli po prvi jutranji kavici. Po opravljeni menjavi smo pot nadaljevali ter se zaradi gneče na mejnem prehodu Karavanke preusmerili čez Ljubelj skozi Borovlje proti Železni Kapli do izhodiščne točke Šajda (Schaidasattel).

Od tu smo se proti vrhu odpravili peš. Že sam pogled s sedla, na s soncem obsijano pogorje Košute nam je skozi spreminjajočo pokrajino obetal užitek hoje po zmerno vzpenjajoči triurni nezahtevni poti. Poleg pogorja Košute nas je objemalo pogorje Grintovcev ter del Kamniških in Savinjskih Alp.

Na vrhu, na katerem je postavljen križ in meteorološka postaja, smo si privoščili malico ter uživali ob prekrasnih pogledih na čudovito pokrajino z vseh strani. Po krajšem počitku smo pot v dolino nadaljevali po drugi strani mimo štrlečih zidov porušene Rainerjeve koče, ki je nastala iz majhne rudarske kolibe in je bila v vseh Karavankah prva planinska postaja. Do koče Einsenkappel Hütte (1555m), kjer smo imeli postanek, nas je ločila dobra urica. Po dodatnem okrepčilu in prijetnem vzdušju pred kočo polno gostov, smo zaradi nekaterih poškodovanih pohodnikov počakali na naš prevoz.

Domov smo se vračali čez Jezersko, kamor smo prispeli v zgodnjih večernih urah. Ob prijetnih občutkih in dogodivščinah smo se v dobri volji poslovili do naslednjič.

Besedilo Branka Gutnik

Foto: Marko Sečnik

14.07.2016
23. 6. 2016 - 26. 6. 2016 Biokovo, Makarska

Veseli Triglavci smo tokrat organizirali izlet in pohod v sosednjo Hrvaško na Biokovo – gorski hrbet v osrednjem delu Dalmacije, ki se strmo spušča proti Makarskemu primorju. Pohodniki smo se zbrali v četrtek v poznih večernih urah ter se z avtobusom odpeljali na pot. V zgodnjih jutranjih urah in v spremstvu jutranjega sonca smo prispeli v kraj Tućepi, kjer smo se nastanili v apartmajih.

Po skupnem zajtrku smo imeli krajši počitek ter ogled mesta. Nekateri se nismo mogli izogniti klicu prelepega jadranskega morja, zato smo si privoščili skok v vodo. Naslednji dan ob 6. uri zjutraj smo se odpeljali v kraj Makar do začetne točke našega podviga in se skupaj z lokalnim vodičem Edom začeli vzpenjati proti zastavljenemu cilju. Ves čas do planinske koče na Vošacu (1422 m), od koder je zelo lep pogled v dolino proti Makarski ter na otoke Brač, Hvar in Korčula, je pripekalo močno sonce, senco za kratek počitek pa smo morali loviti.

Pri koči smo se dodatno okrepčali z malico in pijačo, nato pa smo tisti najbolj pogumni v vročem sončnem dnevu brez kančka vetra krenili še do najvišjega vrha, sv. Jurija (1762 m), ki je dobil ime po stari kapelici, obnovljeni v letu 1646. Sv. Jurij je drugi najvišji vrh v hrvaškem gorskem svetu. Po osvojenem vrhu smo se spustili v dolino do avtobusa, kjer nas je presenetil dež ter se vrnili do našega prenočišča.

V nedeljo zjutraj smo krenili proti domu in se spotoma ustavili v Splitu na kratek ogled mesta in nakup manjših spominkov. Zatem nas je pot vodila do enega izmed najstarejših hrvaških mest Skradina, ki slovi po svoji dolgi in burni preteklosti. Zaradi svoje slikovitosti je mestece privlačna turistična destinacija z avtentičnim mestnim jedrom in čudovitim pogledom na reko Krko, prav tako pa se tu nahaja ena od najlepših marin na Hrvaškem. Od tu smo nadaljevali v smeri Slovenije, kamor smo prispeli v večernih urah.

Bilo je nepozabno doživetje in za nekatere velik podvig, zato se na tem mestu zahvaljujemo: vozniku avtobusa Kenu, ki nas je varno pripeljal v obe smeri, glavnemu idejnemu vodji pohoda Borisu za organizacijo in izvedbo celotnega izleta, podjetjem Jurbus d.o.o., Tera Nova d.o.o., Gostilni Pri Krajncu, Orel d.o.o., Dvig d.o.o., Gostilni in pizzeriji Boter, Pekarni Vrhnika, gospodoma Izidorju Korošcu in Mavrič Jožetu, pohodniku Marjanu za glasbeno podlago, puncam za sladke domače dobrote ter vsem pohodnikom in pohodnicam za izjemno dobro voljo in spodbujanje vsakega izmed nas.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Marko Sečnik

12.05.2016
Mrzlica

Tokrat se je skupina osmih Veselih Triglavcev podala v raziskovanje Zasavja, in sicer je bil naš cilj osvojiti Mrzlico (1122 m). Z minibusom smo se odpeljali po avtocesti proti Trojanam, kjer nas je vonj po trojanskih krofih in kremšnitah tako premamil, da smo se ustavili na običajni pohodniški jutranji kavi. Nato smo krenili proti Preboldu in se povzpeli do Lovskega doma Trbovlje, od koder nas je zmerno vzpenjajoča pešpot vodila skozi gozd do ceste, ki vodi proti Mrzlici. Višje se cesta položi in nas iz gozda pripelje na razgledna travnata pobočja, s katerih imamo lep pogled na vrhove, ki obdajajo Savinjsko dolino.  Nadaljevali smo desno po precej strmi poti do samega vrha, kjer nas je dodobra prepihalo. Od tu smo se spustili v manj kot 5 minutah do planinskega doma na Mrzlici ter se okrepčali z malico. Na poti domov smo na željo našega člana Dareta naredili ovinek čez Kisovec in Izlake, ter tako izkoristili dan še za avtobusni ogled zasavskih krajev. Zaradi napovedanega slabega vremena, ki ga sicer nismo dočakali, je bila udeležba majhna, a vendar je bila ekipa kot vedno dobre volje in smeha nam ni primanjkovalo.

Besedilo: Branka Gutnik

Foto: Mare Sečnik

12.04.2016
Pohod na Snežnik

Skupina 14 Veselih Triglavcev se je ta dan podala na pohod na Snežnik (1796 m). Ob 7. uri zjutraj smo se dobili pred staro osnovno šolo in se z minibusom ter prvimi jutranjimi sončnimi žarki popeljali v smeri Ilirske Bistrice  kjer smo se ustavili na jutranji kavici. Na poti do Sviščakov se je sonce skrilo in na plano so pokukali oblaki. Na parkirišču smo se opremili za pot po snegu in se začeli vzpenjati proti vrhu. Ves čas pohoda nas je spremljala burja, ki nam je z nekaterimi močnimi sunki močno otežila hojo, a nas ji ni uspelo premagati.

Na vrhu smo se v koči pogreli in okrepčali z malico, nato pa se v spremstvu burje in megle vrnili v dolino in domov prispeli v popoldanskih urah. Tokrat zaradi slabih vremenskih razmer razgleda na sosednje vrhove ni bilo. Čeprav je bila pot po beli snežni odeji, burji in megli na trenutke naporna, nas je tako kot vedno spremljala dobra volja ter veliko zadovoljstvo ob še enem osvojenem cilju.

»Ko burja nad Krasom se znese,

prepiha te prav do obisti.

Ti burja ne boš me pregnala,

jaz ne bom se ti predala.

Čeprav hočeš se me znebiti,

močnejša od mene morala boš biti.«

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografija: Branka Gutnik

11.01.2016
Nejcu v spomin

 

 

 

 

 

Leto dni minilo je,

odkar odšel si ti,

a spomin nate še vedno živi.

Tvoji majhni, a hitri koraki,

vsepovsod so z nami.

Tvoj glas spremlja nas

v vsako planinsko vas.

Bil prijatelj si pravi,

mi imeli smo te radi.

Prehitro tvoja pot se je končala,

ko bi le vrniti te znala.

Zdaj pogrešamo te od tod,

a vemo, da srečali zopet

Se bomo nekje… nekoč…

Veseli Triglavci

05.01.2016
Srečko Krašovec

Srečko Krašovec

 

Ob tvojem rojstnem dnevu želimo ti:

Naj ob 70-letnici zdravje pokonci te drži,

naj sreča spremlja te povsod,

naj tvoja dobra volja sega daleč naokrog,

naj planine ostanejo tvoje življenje,

saj s tabo hoditi naokoli naše pravo je veselje.

05.01.2016
Pohod na Javornik

Veseli Triglavci smo se v decembru podali na pohod na Javornik nad Črnim vrhom (1240 m). Kot po navadi smo se zbrali pred staro šolo ob 7. uri zjutraj in se zato, ker nas je bilo le pravljičnih sedem, na pot odpravili kar z dvema osebnima avtomobiloma.

V Črnem vrhu smo se ustavili na jutranji kavici, nato pa krenili z voziloma še malček naprej in se podvizali proti samemu vrhu Javornika. Pohod je bil idiličen, saj nas je glede na letni čas spremljalo presenetljivo toplo vreme, sonce in čudovit razgled na okoliške hribe, doline in gore, tudi Dolomite.

Na vrhu so si nekateri privoščili pogled z razglednega stolpa, nekateri pa smo raje ostali na trdnih tleh. Spustili smo se do koče, kjer smo nazdravili še zadnjemu uspešno zaključenemu pohodu v letu 2015  ter se okrepčali z malico. Smeha nam ni manjkalo, za kar je tokrat predvsem poskrbel naš član Andrej Tomazini, ko je ob naročilu pijače med drugim naročil tudi dvoje »kratkih« za ženske. Zahvala na tem mestu gre obema voznikoma, hkrati pa pozdravljamo novi članici in ju vabimo na nove izzive.

Prav tako pa ste na nove pohode v letu 2016 vabljeni vsi, tako mladi kot starejši, da se nam pridružite. Dobre volje in timskega duha vam vsekakor ne bo primanjkovalo.

Besedilo: Branka Gutnik

Foto: Veseli Triglavci

01.01.2016
Načrt akcij in pohodov za leto 2016
Veseli Triglavci so sprejeli svoj načrt akcij in pohodov, ki jih predstavljajo v priloženi priponki.  KLIK
13.10.2015
Pohod Paklenica

Po načrtu za leto 2015 je prišel na vrsto tudi pohod v Paklenico, naš cilj je bil osvojiti tretji najvišji vrh na hrvaškem - Vaganski vrh 1757 m. To nam je uspelo skoraj v celoti, v nezavidljivih razmerah z burjo, močnim nalivom in sodro.

Pohod smo pričeli iz Bunovca, desno pred tunelom Sveti Rok. Tam smo za ogrevanje imeli vzpenjajočo, dobro označeno, gozdno pot mimo označenih minskih polj in v strmo gozdno brežino. Preko nje smo prispeli na bolj položen odprt teren med nizkimi borovci. Po dobre pol ure nas je ujelo  zmerno deževje, ki se je nato razbesnelo v hudo deževje z vetrom in sodro. Zaradi vremena smo 15 minut pod vrhom obrnili v dolino.

Držali smo se kot pravi profesionalni planinci z močnim timskim duhom in to je bil eden glavnih razlogov, da smo po 8 urah, kot skupina dosegli vas Ramiće, premočeni in brez poškodb, kjer smo se poizkusili osušiti in se dobro okrepčali z odlično lokalno podpeko.

Naslednji dan smo se spustili med plezalne stene v Paklenici, od koder smo z avtobusom krenili nazaj v Slovenijo.

Kot vodja se celotni skupini iskreno zahvaljujem za izkazano solidarnost, potrpežljivost, vztrajnost in timskemu delu na visokem nivoju !

Besedilo: Sečnik Marko

Fotografije: Janez Jazbar in Marko Sečnik

12.09.2015
Mangart

Bilo je neponovljivo, doživeto, s timskim ekipnim duhom ob prečudovitem razgledu.

Še se bomo vrnili ! Mangart

Foto: Veseli Triglavci

05.09.2015
41-ič peš z Vrhnike na Triglav

 

V spomin na legendarnega Lenča smo se Veseli Triglavci Planinskega društva Vrhnika enainštiridesetič odpravili na pešpot z Vrhnike na Triglav.

Na to zahtevno pot nas je pet krenilo izpred Cankarjevega spomenika v sredo, 26. avgusta 2015 ob 7.00 zjutraj.

Cilj je bil dosežen v soboto, 29. avgusta zjutraj. Glavni junak tega podviga je 76 – letni Franc Kotnik z Verda. Čestitamo!

Da je naša akcija uspela imata zaslugo še ekonoma – spremljevalca, zet pokojnega Lenča, Miro Mivšek in njegov prijatelj Aleš Merlak – Peška. Najlepša hvala obema.

Hvala tudi Sreču Kraševcu za dobro organizacijo in vodenje pohoda.

Zahvaljujemo se tudi Avtomehaniki Mivšek in vsem sponzorjem, ki so kakorkoli prispevali, da smo uspeli.

Vse naše člane, ki jih ta pot zanima, pa prisrčno vabimo na 42. pešpot Vrhnika – Triglav leta 2016.

Lep planinski pozdrav

Gozdni Joža

Foto: Marjan Nicoletti

12.08.2015
Ankogel - Mallnitz

Na sončno vročo soboto smo se Veseli Triglavci podali v Avstrijo, da osvojimo vrh Ankogla (3252 m). Ob 5. uri zjutraj smo se zbrali pred šolo na Tržaški in se z minibusom odpeljali do Mallnitza v Avstriji. Po treh urah vožnje in postankom za jutranjo kavico smo prispeli do spodnje postaje gondole, ki nas je popeljala do višine 2600 m, kar je seveda pripomoglo k časovno krajšemu pohodu. Od tam naprej smo pot nadaljevali peš z rahlim spustom do manjšega sedla, nato pa smo se počasi po razmeroma položnem pobočju pričeli vzpenjati ob ledeniku Lassacher Kees.

Po skalnem grebenu smo dosegli vrh Kleine Ankogel (3100 m), ki je bil na nekaterih mestih proti vrhu rahlo izpostavljen. Tisti najbolj pogumni so v spremenljivih vremenskih razmerah od sonca, megle in krajše toče, osvojili tudi vrh Ankogla (3252 m). Pot do samega vrha je sicer precej strma in na nekaterih mestih tudi nevarna za zdrs. Tudi granitne plošče, po katerih se je treba povzpeti, niso povsod najbolj stabilne. Nato pa smo se kar hitro zaradi slabših vremenskih pogojev na tej višini vrnili nazaj v dolino in se po kratkem počitku odpravili proti domu.

Besedilo in foto: Branka Gutnik

12.05.2015
Vrhniški pohod 2015

Na praznični ponedeljek, ko se Slovenci spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda, je Planinsko društvo Vrhnika – skupina Veselih Triglavcev organiziralo že tradicionalni 21. vrhniški pohod. Udeleženci pohoda, in ni nas bilo malo, smo se zbrali ob 7. uri zjutraj na Trgu Karla Grabeljška ter se preko Storževega griča povzpeli do zavetišča Planina (733 m), kjer smo imeli prvi krajši postanek. Nato smo se spustili po strmi poti navzdol mimo Lintverna proti Staremu malnu in krenili v smeri Strmice. Pred prečkanjem primorske avtoceste smo se okrepčali z malico, nato pa nas je pot vodila pod Ljubljanskim vrhom do Jerinovca (Ajdovski zid) vse do kurirske postaje TV 17, kjer so nam predstavniki Zveze borcev pripravili prijeten sprejem s čajem in sladkimi dobrotami.

Zaradi slabe vremenske napovedi smo pot hitro nadaljevali navzdol mimo Dolgih talov po cesti Pokojišče – Vrhnika do Češnjice ter se po bližnjici mimo Tisovca (brezno) spustili pod železniški most proge Ljubljana – Koper ter pod avtocesto Vrhnika – Postojna do stare žage v Verdu, kjer smo naš malo več kot 6-urni pohod zaključili z glasbo, pijačo in jedačo. Vreme nam je bilo do zaključka poti naklonjeno, saj je ravno v trenutku, ko smo prispeli na cilj začelo močno deževati.

Besedilo: Branka Gutnik

Foto: Veseli Triglavci

31.03.2015
Pohod na Snežnik

Veseli Triglavci smo se tega dne podali na pohod na Snežnik (1796 m). Bilo nas je 13. Ob 7.00 zjutraj smo se dobili pred Mantovo in se podali na pot proti Ilirski Bistrici, kjer smo se ustavili na prvi jutranji kavici. Prispeli smo do Sviščakov, kjer smo parkirali, se opremili za pot po snegu in se podali osvojiti zastavljeni cilj.

Lahka označena pot do vrha se počasi vzpenja, sam vrh pa ob lepem sončnem dnevu, takem kot smo ga imeli tokrat, ponuja pogled na najvišje vrhove sosednje Hrvaške in sicer Gorskega Kotarja in Istre, kjer izstopajo predvsem Risnjak, Snježnik in Učka. Na slovenski strani pa zasledimo najvišje vrhove Julijskih Alp, Kamniško Savinjskih Alp in Karavank.

Na vrhu smo se v koči, ki je bila ta dan odprta, okrepčali z malico, nato pa se vrnili v dolino in domov prispeli v popoldanskih urah.

Besedilo: Branka Gutnik

Foto: Veseli triglavci

31.03.2015
Pohod na Čaven

Skupina Veselih Triglavcev se je v mesecu februarju, na kulturni dan, odpravila na pohod na Čaven (1185 m). Ni nas bilo veliko, pa vendar smo vztrajali in se kljub obilici snega in nizkim jutranjim temperaturam dobili pred Mantovo in krenili proti primorskemu koncu. Po postanku za kavico smo nadaljevali še z nekaj minutno vožnjo, nato pa parkirali naš minibus in se podali proti vrhu Čavna.

Snega na poti ni manjkalo, sonce nas je prebudilo dovolj zgodaj in nas spremljalo na vsakem koraku. Po strmi poti navzgor smo, nekateri sicer malo bolj zadihani, drugi manj, prispeli do cilja in se okrepčali z malico. Nato smo se po isti poti počasi odpravili v dolino in se odpravili proti domu.

Razgled z vrha Čavna je bil ob sončnem dnevu, brez kančka vetra, čudovit.

Besedilo: Branka Gutnik

Foto: Veseli triglavci

04.05.2014
Jubilejni 20. pohod po Vrhniški planinski poti

Planinska skupina Veselih triglavcev, pri Planinskem društvu Vrhnika je ob prazničnem dnevu upora proti okupatorju v nedeljo, dne 27. 4. 2014 organizirala jubilejni 20. pohod planincev po Vrhniški planinski poti.

Na Trgu Karla Grabeljška na Vrhniki se je do 7. ure zjutraj prijavilo skoraj 50 pohodnikov. Kolono pohodnikov je vodil novi (stari) vodja planinske skupine Veselih triglavcev. Srečo Krašovec skozi Lošco do Mirk in nato po Češnjici vse do odcepa ceste za Pokojišče za Ljubljanski vrh. Tam sta nas pričakala sam predsednik Planinskega društva Vrhnika Jože Šušteršič s soprogo in nam postregla s šilcem dobrega domačega žganja.

Pot smo nadaljevali po makadamski cesti mimo Dolgih talov vse do koče pri TV-17, vmes pa so nekateri za povrh nabrali še za pol košare mavrahov. Tu so nas s toplim čajem, piškoti in še čem, pričakali vsakoletni dobri gostitelji člani Zveze borcev za vrednote NOB Vrhnika pod vodstvom predsednika Kikelj Janeza. Po nekaj minutnem postanku nas je pot vodila po makadamski cesti vse do koče na Jerinovcu, kjer smo se ponovno rahlo okrepčali. Od tu naprej pa čez gozd vse do Štampetovega mostu, mimo kasarne Ivana Cankarja na Raskovcu do kmetije Osenk in nato čez Blatni dol mimo bukve do koče na Planini.

Ob prijetnem druženju v koči na Planini, sta predsednik PD Vrhnika, Jože Šušteršič in vodja Veselih triglavcev, Srečo Krašovec podelila 2 priznanji za udeležbo na vseh 20-ih pohodih po Vrhniški planinski poti in sicer Susman Jaki ter Per Nejcu, tudi sicer članoma Veselih triglavcev.

Naj se v imenu Veselih triglavcev zahvalim vsem pohodnikom, ki so bili zares disciplinirani med pohodom, še posebej zaradi specifičnosti same poti (posledice žledu), Miru Malneršiču za dosledno vodenje evidence vseh pohodnikov, Tinetu Suhadolniku za izdelavo ličnih priznanj, predsedniku PD Vrhnika, Jožetu Šušteršiču za logistiko med samim pohodom, članom ZB  Vrhnika za topel sprejem na TV-17,  osebju planinske koče na Planini in na koncu še Tonetu, Marku, Marti, Miranu in Sreču za trud ob čiščenju posledic žledu na Vrhniški planinski poti, ki je prav zaradi tega letos nekoliko bolj zavila proti Vrhniki (Blatni dol) in ne kot sicer, proti Staremu malnu in Lintvernu.

Ob tej priložnosti naj ponovno vse zainteresirane spomnim, da se bliža rok 15. 6. 2014, to je rok, do katerega se bodo zbirale zadnje prijave za letošnji jubilejni Lenčev pohod Vrhnika – Triglav, ko mineva 40let od prvega pohoda.  Prijave zbiramo v gostilni Pri Kranjc na Vrhniki.

Besedilo: Miran Štupica

Foto: Miro Malneršič in Miran Štupica

31.03.2014
Po Lenčevih sledeh

Kdor se znoji po zakotnih stezah, namesto da bi isto daljavo pohlastal z avtom v nekaj prašnih minutah, in potem prenočuje v kočah, senikih, kozolcih, ali celo pod smreko, na prostem, da ga prekrije jutranja rosa, da se napije večerne in jutranje zarje, nočnih neviht, da zvezdam reče lahko noč  in dobro jutro, posluša žuborenje potočka, šumenje vetra, jutranje petje ptic; blagor mu. Ta je bogat. Gozdovi in planine imajo svoje srce. Človek brez srca je mrtev.

»Moji prvi začetki planinarjenja, če se pravilno spominjam po več kot 20 letih pisanja mojih planinskih spominov, sem se prvič resno odpravil v planine julija 58, v spremstvu logaškega župnika Pogorevca in tovarišev: brigadirja Jožeta, dr. Skvarča, Modrijanovega Naceta, Hlistanovega Franceljna in Lojzeta, Johanovega sina Zdenka, Isteničevega Korla, in fant z Martinj hriba, ki sem mu ime že pozabil in Rožmancev Emil. Mislim da sem naštel vse, pa to niti ni bistveno, pomembno je da sem prvič prehodil lep del slovenske planinske poti, med njimi tudi očaka planin.

Pot nas je vodila iz Mojstrane mimo slapa Peričnik v Vrata, kjer smo prenočili. Naslednjega dne smo se zbudili v zlatem jutru, ko je sonce pozlatilo najvišje vrhove okrog Triglava; smo bili že eno uro na poti proti Kredarici, šli smo čez Prag, naslednje prenočevanje je bilo na Kredarici. Ker smo prišli do koče rano popoldne smo se mislim, da trije odpravili na Triglav še tega  dne in naslednjega dne še enkrat. Pot smo nadaljevali čez Prehodavce v Dolino sedmerih jezer, tretjega dne se je vreme pokvarilo, tako da smo prišli do Koče pri sedmerih jezerih, prenočili, vendar tudi dež ni pokvaril prijetnih prvih vtisov, tudi četrti dan je še deževalo na poti do Komne, spustili smo se do Savice, nato z avtobusom v Boh. Bistrico in z vlakom domov. Takrat smo večinoma potovali z vlakom, saj avtobusne zveze so bile slabše. Na zaključku sem mislil, da sem prehodil pol sveta.

Bilo je pravo doživetje v novem svetu, v svetu planin. Takrat so bile planine prazne, srečevali smo redke posameznike ali skupinice. Koče so bile prazne, prostora za spanje dovolj, pa tudi drago ni bilo, sploh ne skupno ležišče, kjer smo v glavnem spali. Hrana se je v kočah slabo dobila, zato je bilo v naših nahrbtnikih vse potrebno. Živo se spominjam da smo imeli s seboj argo juho in makarone, ki so nam jih v koči z veseljem skuhali.

Ja časi so bili drugačni, bolj domači, bolj sproščeni. Tudi pot smo hodili zmerno štiri dni, danes dirjajo in jo prehodijo v treh, celo dveh dneh. Pa še to srečo smo imeli, ko je z nami hodil župnik, če bi kdo padel v prepad, bi mu dal v zraku odvezo, tako da bi padel na čista tla.

Jeseni 58 sem začel hoditi na srednjo tehnično šolo in za časa študija v glavnem nisem hodil v planine. Prva naslednja pot v planine je bila avgusta 62 in zanimivo, da je bila enaka prvi, le da je bila ekipa druga. Starkež Stane, Tadej Bine, Zorcev Miro, Grabnarjev Dare in jaz. Med potjo pa smo srečali še domačina Mežnarjevega Petra iz Dragomera in Figarjevega Tineta s Kurena. Pot je bila lepa, saj me je spominjala na prvo in jaz sem bil v nekaterih primerih celo kot vodič. Vreme pa je bilo lepo, zato so tudi vtisi ostali čudoviti, zato sem se vedno pogosteje vračal v planine, poleti 63. Z mojo ljubeznijo na Kokrško sedlo.

Bilo je na moj rojstni dan 20. julija 63., takrat tudi še meni nepoznano Kokrško sedlo. Z nama sta bila še Edo Kovačič in Jože Plestenjak. Hodili smo v snežnem jutru, mudilo se nam ni, zato smo vmes tudi počivali. V grapi na sredini poti med Kamniško Bistrico, kjer smo začeli našo pot in Kokrškim sedlom so bili še ostanki trdno stlačenega snega in vmes je utrjevala pot voda. Ob krajšem postanku smo se osvežili. Časa si nisem niti zapomnil niti zapisal koliko smo potrebovali do sedla, verjetno manj ne kot tri ure. Koča je bila na pol prazna, oskrbnik Rihter Rudi je ponudil čaj, iz nahrbtnika pa smo vzeli sendvič. V koči se nismo dolgo zadrževali, saj smo se še tega dne povzpeli na Grintovec. Vreme je bilo lepo in razgled čudovit. Primerno utrujeni smo se popoldne vrnili do koče in planinski pogradi so se nam prilegli.

Naslednjega dne sva se z Mari vrnila v Kamniško Bistrico, Jože in Edo pa sta jo mahnila mimo Suhadolnika na Jezersko. Čas je že zabrisal podrobnosti, ostal pa je en sam lep spomin, ki se ne bo zabrisal niti meni, pa tudi ostalim iz te družbe, saj se te poti z Mari rada spominjava, ko iz doline gledava na Grintovec, najvišji vrh Kamniških Alp (2558 m).«

Iz Lenčevih spominov – se nadaljuje.

24.03.2014
Štirideseta obletnica prvega Lenčevega pohoda Vrhnika – Triglav

Planinska skupina Veselih triglavcev pri Planinskem društvu Vrhnika v počastitev 30. obletnice svojega delovanja ter 40. obletnice prvega pohoda iz Vrhnike na Triglav organizira med 22.  in 26. 7. 2014 jubilejni Lenčev pohod.

Zbrali se bomo v torek 22. 7. 2014 ob 6.00 pred hotelom Mantova na Vrhniki in nato ob 7.00 pot peš nadaljevali v več etapah po začrtani poti v smeri Triglava. Povratek na Vrhniko do gostilne Kranjc je predviden za soboto, dne 26. 7. 2014 v popoldanskih urah.

Prijavnina za vsakega udeleženca znaša 100 eurov, ki se lahko poravna v dveh delih in sicer: takoj ob vpisu 50 eurov in 50 eurov pri odhodu na pot. Plačilo je možno v času uradnih ur v pisarni Planinskega društva Vrhnika na Tržaški cesti 11 ali v gostilni Kranjc na Vrhniki.

Rok za prijavo: 15. 6. 2014

Ta sredstva bodo uporabljena za nakup hrane ter pijače med potjo, za plačilo prenočišč v planinskih kočah ter plačilo prevoza z avtobusom s Pokljuke nazaj na Vrhniko.

Načrt pohoda:

1. dan, torek 22. 7. 2014

6.00     zbor pri hotelu Mantova na Vrhniki

7.00    odhod z Vrhnike

            Smrečje ( malica )  

            Brebovnica

            Gorenja vas

            Hotavlje (pozno kosilo in spanje)

2. dan, sreda  23. 7. 2014

             Hotavlje  (zajtrk in odhod)

             Leskovica

             Novaki (malica)

             Davča

                         Sorica (kosilo in spanje)

3. dan, četrtek 24. 7. 2014

                        Sorica (zajtrk)

                        Soriška planina

                        Bohinjska Bistrica (malica)

                        Uskovnica ( kosilo in spanje)

4.dan, petek 25.7.2014

                        Uskovnica (zajtrk)

                        Studorski preval

                        Vodnikova koča (malica iz nahrbtnika ali nakup v koči)

                        Kredarica (hrana iz nahrbtnika ali nakup v koči, spanje)   

5.dan, sobota 26.7.2014

                        Kredarica

                        vrh Triglava

                        Rudno polje

15. 00               odhod avtobusa na Vrhniko

                        Zaključek pohoda v gostilni Pr` Kranjc na Vrhniki

Veseli triglavci

24.03.2014
Veseli triglavci ponovno zaživeli pod novim vodstvom

"Predsednik društva Jože Šušteršič je seznanil občni zbor o pobudi ustanovitve nove »stare« planinske skupine Veselih triglavcev. Pobuda za ponovno obuditev skupine je prišla iz starih članov skupine, ko so še z »Lenčem« hodili v hribe in je ravno letos 40 let od prvega Lenčevega pohoda na Triglav. Letos je tudi obletnica 20. pohoda po vrhniški planinski poti.

Srečo Krašovec, kot vodja skupine je zelo hvaležen za sprejem skupine v Planinskem društvu Vrhnika."

Tako "stoji" zapisano v zapisniku občnega zbora, samo dejanje pa je poželo velik aplavz vseh prisotnih planincev. 

Dobrodošli ponovno med nami.

22.02.2013
Ukinitev planinske skupine
Skladno s sprejetim sklepom rednega občnega zbora Planinskega društva Vrhnika, ki je bil v petek, 22. februarja 2013 pod točko 7 dnevnega reda se planinska skupina Veseli triglavci ukine.
10.04.2011
Veseli triglavci na Čemšeniški planini

Sobotno jutro z izredno lepo jutranjo zoro, ko je bilo nebo proti vzhodu obarvano z rdečo barvo je kar vabilo v hribe. Planinci Planinskega društva Vrhnika – planinska skupina Veseli triglavci smo se tokrat odpravili proti še ne obiskanemu zasavskemu pogorju Čemšeniška planina ali tudi imenovana Velika planina z najvišjim vrhom Črni vrh (1205 m).

Čemšeniška planina leži med krajem Šentgotard na zahodu, Zagorjem na jugu, Trbovljami na Vzhodu in Vranskim na severu in je eden lepših vrhov v Sloveniji. Na območju planine sta dve planinski postojanki: Lovski dom na Prvinah in Golobova koča na vrhu planine. Dostop na Čemšeniško planino je po dobrih in markiranih poteh iz Šentgotarda pri Trojanah, z Ločice, Lok, Izlak ter s trboveljske strani. Do vrha planine je moč priti edino peš, od tam pa je zelo lep razgled na okoliške hribe, na Veliko Kozje nad Zidanim Mostom, Kum, Gorjance, Snežnik, Nanos ter tudi tja do Julijcev, s poti proti vrhu pa se razgrinja tudi panorama Kamniških ali Savinjskih planin.

Izhodišče našega pohoda je bil Šentgotard pri Trojanah, kjer je eno od izhodišč poti na Čemšeniško planino. Za jutranje ogrevanje smo jo mahnili malo po cesti malo po stezi proti Prvinam, kjer leži eno od manjših smučišč na severni strani planine od koder se nam je odprl lep razgled proti Uršlji gori in Peci na Koroškem. Ne preveč strma pot nas je peljala naprej po bukovem gozdu poraslem z čudovitim zelenim tepihom čemaža, ki ga je tu zares v izobilju. Kmalu smo prispeli na greben Čemšeniške planine in na jugu se je že bohotil Zasavski Triglav Kum, ki je z svojim oddajnikom in cerkvijo izstopal sredi zasavskih hribov. Hoja po grebenu je bila prijetna saj nas je pričelo greti pomladansko sonce in kmalu smo prispeli do koče na Češeniški planini, ki leži na južni strani planine v zavetju mogočnega bukovega gozda. Toplo sonce in lepa zelena trata, ter klopi pred kočo so hitro postali naš inventar za počitek, okrepčilo in poležavanje. Dobra domača malica iz nahrbtnikov in prekrasen razgled proti Zasavskim gričem in zelenim i travniki ob kmetijah so nam dali novih moči za pot naprej.

Pot nas je peljala naprej do najvišje točke planine Črnega vrha in naprej do prelaza  Vrhe nad Zagorjem, kjer smo ob cerkvici Svetega Lenarta izkoristili počitek za poležavanje na toplem soncu in razgledu na Savinjsko dolino. Po krajšem počitku smo se po makadamski poti odpravili naprej proti Partizanskemu vrhu in Sveti planini kjer stoji počitniški dom Franca Šalamuna. Pod lipami  pred domom in hladno osvežilno pijačo smo uživali v razgledu na Zagorje in okolico globoko v dolini.  Počasi smo se odpravili naprej mimo cerkvice Sv. Marije  proti Planinski vasi kjer smo zaključili naš pohod. Za konec pa še, da se Čemšeniško planino res izplača prehoditi in uživati v zelo lepi naravi, urejenimi travniki poraslimi z raznovrstnim cvetjem in prijaznimi ljudmi, ki živijo na osamljenih kmetijah na obronkih planine. Pot ni zahtevna in je dobro označena ter primerna za pohodnike vseh starosti. Kot ponavadi smo zaključili pohod ob dobri kmečki hrani, tokrat v gostišču Brin v Knezdolu nad Trbovljami in ob enem podarili gospodinji Mariji mini Aljažev stolp v zahvalo za dobro hrano in prijetno postrežbo.

Tisti, ki niste mogli uživati z nami na pohodu v prečudovitem dnevu po prebujajoči spomladanski naravi odeti z sveže zelenimi travniki in prečudovitem razgledu daleč naokoli si utrinke z naše poti lahko ogledate tudi na facebook-u in spletni strani Planinskega društva Vrhnika in vas tudi v bodoče vabimo, da se nam pridružite na naslednjih pohodih.

Besedilo in fotografije: Simon Zalar

14.03.2011
Veseli triglavci po Bohorskih slapovih in Bohorju

Bohor je pogorje, ki se nahaja nad  Senovim, katerega najvišji vrh je Veliki Javornik (1024 m), na jasi pod Plešivcem (925 m) pa stoji koča na Bohorju.

Od koče ali z bližnjega Plešivca (Špic hriba) je lep razgled proti jugu, kjer vidimo Senovsko dolino, del Brestanice, položnejša južna pobočja, kjer se vrstijo gozdovi, travniki in polja v smeri proti Koprivnici in še naprej proti Bizeljskim goricam; gričevje na drugi strani Save z Velikim Trnom in široko Krško polje z Gorjanci v ozadju in v lepem vremenu je viden tudi Snežnik.

Pripeljali smo se po asfaltirani cesti iz smeri Senovega do kraja Jablance, kjer je tudi izhodišče za vzpon na Bohor.

Ker bi bil sam vzpon na Bohor prekratek smo se  napotili ob Dobrovskem potoku v dolino Blanščice na izhodišče poti po Bohorskih slapovih.

To je zelo zanimiva in razgibana pot po štirih Bohorskih slapovih in zanimivi pokrajini. Naš prvi cilj je bil slap Bojanca do katerega smo prišli po večkratnem prečkanju istoimenskega potoka in vzpenjanju po skobah saj je na nekaterih mestih pot speljana čez strme stene ob potoku. Sam slap je bil zaradi suhe zime bolj miren je pa nudil lep pogled na strme stene porasle z bršljanom.

Že kar malo plezalna pot nas je pripeljala na Rigel, ki se nahaja nad slapom, kjer smo se malo odpočili in nabrali energijo za naprej.

Po počitku smo se odpravili do naslednjega slapu Pekel nad katerim stoji skalni osamelec Igla, ki je viden že od daleč. Tudi  ta slap je bil zaradi malo vode bolj miren a sta nam pogled na iglo in lepo jasno nebo pričarala lep razgled.

Od slapu smo se povzpeli do kmetije Vrtec, kjer raste najdebelejša trta v Sloveniji  (tako vsaj trdijo domačini), naprej pa po travnikih do zaselka Puste Ložice, kjer smo imeli krajši počitek ob vškem vodnjaku pod mogočnimi lipami.

Malica in sveža voda iz vodnjaka, toplo sonce sta nam dala novih moči za pot naprej.

Naslednji slap do katerega smo se povzpeli je Ubijavnik in se nahaja na Dobrovskem potoku. Ta slap se nahaja med hladnimi stenami in so ga ledni plezalci  uporabili in z pomočjo cevi in mraza izdelali ledno steno za plezanje. Ker je letošnja zima hladna in dolga se je kar nekaj ledu še ohranilo.

Od slapu nas je vodila nekaj časa kar strma pot iz korita Dobrovskaga potoka in naprej do koče. Na Špic hribu nas je pričakala koča na Bohorju, kjer smo si vzeli daljši počitek za malico in uživanje na soncu. Po počitku smo se odpravili v dolino kamor nas je vodila pot mimo zaselka Bukovščica in naprej do Jablnc, kjer nas je čakal avtobus.

Za nami je bil zopet čudovit dan, ki smo ga preživeli v manj poznanih in obiskanih krajih (rekli bi bogu za hrbtom saj nismo videli nobene cerkve), ki nudijo v vsakem letnem času veliko možnosti za lepe pohode še posebej ko je zraven prijetna družba veselih ljudi.

Besedilo in
fotografije: Simon Zalar
21.02.2011
Veseli triglavci na pohodu po Ratitovcu

V gorah zima  še kar traja zato smo se planinci Planinskega društva Vrhnika planinska skupina Veseli triglavci podali v sredogorje  na Ratitovec (1666 m) in Altemaver (1679 m).

Ratitovec je dolgo travnato sleme, ki se dviguje nad Selško dolino in poteka v smeri vzhod – zahod in spada k Julijskim Alpam.

Ratitovec je po obliki ravno nasproten kot večina naših gora saj je južno pobočje strmo - prepadno odrezano, severno pa položnejše in poraslo z smrekovim gozdom.

V pogorju Ratitovca je več vrhov. Iz Selške doline se vidita Gladki vrh (1667 m) in Kosmati vrh (1643 m). Zahodno od njiju je najvišja vzpetina Altemavr (1679 m).

Na severno stran se pobočja spuščajo proti gozdovom Jelovice.

Razgled z Ratitovca je eden najlepših v slovenskih gorah zato je zelo obiskan skozi celo leto saj na njem stoji tudi Krekova koča, ki je odprta skozi celo leto.

V soboto zjutraj 19. februarja smo se z avtobusom odpeljali mimo Podlipe, Smrečja, Lučin v Poljansko dolino in naprej skozi Škofjo Loko do Železnikov, kjer se odcepi cesta za Prtovč (1011 m), kjer je bilo izhodišče našega pohoda.

Megleno jutro nam ni pokvarilo vzdušja in kar hitro smo jo počasi mahnili po shojeni poti proti Ratitovcu. Po kakšni uri hoje se je že nasmihalo sonce in jasno nebo, severni veter pa je odpihnil oblake proti jugu.

Vse višje smo se vzpenjali čarobnejša je bila zimska pokrajina, ki se je lesketala v soncu. V zavetju Gladkega vrha nas je pričakala Krekova koča v kateri smo se okrepčali in pogreli premražene ude.

Po počitku smo mahnili še na Altemaver, kjer smo uživali v zares lepem razgledu na naše Alpe, le doline so se skrivale v megli iz katere sta izstopala le Blegoš in Porezen.

Že uhojena gaz nas je vodila nazaj proti koči od tam pa smo krenili proti Vratcom od koder se razlega eden najlepših pogledov na Triglav obdan z smrekovim gozdom.

Sonce je počasi začelo zahajati in metati vse daljše sence na pokrajino, mi smo se počasi odpravili v dolino. Nekateri so si zaradi varnosti nadeli dereze za bolj varen korak saj pravijo, da je cilj hribovcev v dolini.

Na koncu smo se ustavili na prijetni turistični kmetiji Mohorič v Prtovču, kjer smo se okrepčali z divjačinskim golažem, domačim kruhom in flancati.

Za nami je bil zares prijeten dan preživet v naravi z enkratnim vremenom in prijetni druščini. Za konec pa še refren, ki ga poje Vlado Kreslin v svoji pesmi – (Nekaj pa je še takih ljudi, ki se jih človek razveseli) in z njimi dan preživi.

Prijetno vabljeni vsi, ki si želite sproščene družbe veselih ljudi, prijetnih pohodov, da se nam pridružijo in uživajo z nami na naslednjih pohodih!

Besedilo in foto: Simon Zalar

16.01.2011
Veseli triglavci na Uršlji gori

Na prvi pohod v letu 2011 smo se planinci Planinskega društva Vrhnika planinska skupina Veseli Triglavci odpravili na Uršljo goro (1699 m).

Uršlja gora, 1699 m, staro ime Plešivec je najvzhodnejši vrh v Karavankah. Ime Plešivec je gora dobila po travnatem vrhu, ki je z juga videti, kot bi bil plešast. Ime Uršlja gora ima po najvišje ležeči cerkvi v Sloveniji sv. Uršule, ki so jo med leti 1578 in 1602 zgradili kmetje iz okoliških krajev. Leta 1570 so se zbrali kmetje na kmetiji Plešivčnik in se dogovorili, da postavijo božji hram, da v sedmih okoliških deželah ne bo tako velike cerkve na taki višini.

 

Z vrha je prelep razgled na vse strani. Na vzhodni in jugovzhodni strani ležijo Mislinjska, Šaleška in Spodnja Savinjska dolina, lepo vidimo Slovenj Gradec, zadaj Pohorje, Mislinja, Velenje in Šoštanj. Na južni strani se dvigajo Golte, Smrekovško pogorje, Menina. Od jugozahoda proti severozahodu se zvrstijo Kamniško-Savinjske Alpe z Ojstrico in Raduho in Greben Olševe. Na severu leži Mežiška dolina z Ravnami in Prevaljami, ter Peco v ozadju. V podnožju Uršlje gore vidimo Ivarčko jezero in Kotlje, ob dobri vidljivosti se vidi tudi Julijce s Triglavom.

Z avtobusom smo se pripeljali iz smeri Šoštanja do prelaza Sleme kjer se je začel naš pohod. Kaplje dežja nam niso vzele volje in smo se kar hitro odpravili po gozdni cesti proti vrhu. Kaj kmalu se je začelo jasniti in nad nami se je odprlo jasno modro nebo. Pot nas je vodila po gozdnih vlakah proti vrhu Uršlje gore. Čim višje smo se vzpenjali več je bilo snega in ledu, ki pa nas pri vzponu ni preveč oviral, razen ledenih plošč na nekaterih mestih.

Kar naenkrat se  pred nami prikaže mogočna cerkev sv. Uršule in RTV oddajnik v ozadju na vrhu Uršlje gore. Po dve in pol urni hoji smo prisopihali na vrh, ki se je kopal v soncu in je ponujal prekrasen razgled na vse strani.

Na vrhu stoji dom na Uršlji gori (1680 m) katerega upravlja Planinsko društvo Prevalje in je odprt od začetka junija do konca septembra, pozimi pa ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Vsak si je našel svoj prostor na soncu in se predal užitkom ob malici, ter razgledovanju bližnje in daljne okolice. Razgled je bil zares enkraten saj smo imeli Kamniško – Savinjske Alpe kot na dlani pa tudi Triglav se je bohotil v ozadju.

Po počitku in razgledovanju smo se odpravili naprej po zahodnem grebenu do koče na  Naravskih ledinah, kjer smo se ustavili na kratkem počitku in nato nadaljevali spust do kraja Žerjav (542 m).

Najlepše vedno pride na koncu in za konec poti smo odšli na turistično kmetijo, ter ogled Koroške znamenitosti Najevske lipe.

Avtobus nas je odpeljal na Ludranski vrh, kjer smo si ogledali Najevsko lipo z največjim obsegom debla v Sloveniji, ki je nekoč znašal 11,2 m in višino 24 m, ter starostjo, ki je ocenjena na okoli 500 let. Raste pod Smrekovškim pogorjem ob domačiji Osovnik (po domače Najevnik).

Po ogledu smo zaključili dan z izvrstno kmečko hrano izpod Pece na turistični kmetiji Smrečnik na kateri je doma naš znani alpski smučar Aleš Gorza. Tokrat se moramo zares lepo zahvaliti obema domačima gospodinjama mami in stari mami Gorza za izvrstno kmečko hrano (med drugimi klocavi nudlni in  tosti grunti), ki sta nam jih pripravili.

Ker so zimski dnevi kratki smo se morali počasi posloviti od domačih na kmetiji in se odpeljali nazaj proti domu.

Za konec pa še to, da smo preživeli zares lep dan v najlepših razmerah, ki jih lahko nudi narava in prijaznimi ljudmi, ki živijo na tako odmaknjenih krajih naše domovine.

Vabimo vse, ki si želite preživeti tako lep dan v gorah, da se nam pridružite na naslednjih pohodih, mi pa se bomo potrudili, da vam ne bo žal.

Tekst in foto: Simon Zalar

30.12.2010
Golaki

Zimski čas, prazniki na soboto in nedeljo, zato smo se odločili, da porabimo še zadnje dneve letošnjega dopusta za zadnje uživanje v hribih.

Tokrat smo se Edi, Damjana, Martin in jaz odločili, da opravimo lažjo turo v sredogorju. Za cilj smo si izbrali Golake ( Veliki, Srednji, Mali), da ji prehodimo v zimskih razmerah.

Vzpon smo pričeli v Korenini od najvišje ležečih hiš na Gori kakor temu predelu pravijo domačini, kjer se začne ena izmed označenih  poti na Golake.

Markirana pot nas je vodila po pomrznjenem snegu skozi lep bukov gozd proti Srednjemu Golaku in  naprej na Veliki Golak. Na grebenu med vrhovoma nas je pričakala v sneženi oklep odeta narava, ki se je lesketala v soncu.

Na vrhu Velikega Golaka smo ostali brez sape zaradi enkratnega razgleda na vse strani. Tak razgled kot smo doživeli mi, da vidiš hribe od Kuma na vzhodu pa do konca Dolomitov na zahodu se ponudi malokrat.

Po uživanju na vrhu smo se odpravili nazaj na Srednji  in naprej na Mali Golak nato pa smo si privoščili še malo avanture in se po neokrnjeni naravi in brezpotju Mimo Medvedjega vrha vrnili nazaj  na Korenino.

Omeniti moram še to, da smo imeli zares zimske razmere, na začetku pomrznjen in

od predhodne odjuge poledenel sneg zaradi katerega smo morali uporabljati dereze in cepin, saj je obstajala precejšnja nevarnost zdrsa.

Tako lep dan kot smo ga mi preživeli privoščimo vsem ljubiteljem gora in jim želimo, da se jim izpolni velikokrat v naslednjem letu 2011.

Za konec naj omenim še povzetek po vodniku Pot po Dolu gor in dol.

Na Goro in iz Gore smo hodili peš. Vozimo se šele nekaj desetletij. Žal pa se tudi v tako kratkem času poti zarastejo, zato bi vsaj nekatere  radi spet shodili.

Pot po Dolu Gor in dol ima trinajst postaj, pa se sprehodimo polagoma skozi celo pot. Sicer pa kdor bo na Goro zašel, bo našel, če bo iskal.

Besedilo in fotografije: Simon Zalar

25.10.2010
Ušesa Istre

Prišla  je jesen in narava se je odela v prečudovite jesenske barve, zato smo se planinci Planinskega društva Vrhnika planinska skupina Veseli triglavci odločili, da obiščemo eno lepših pokrajin Slovenske Istre, ki  v tem letnem času ponuja paleto najrazličnejših barv ruja, ki se bohoti po travnikih.

Naš pohod smo pričeli v osrčju Slovenske Istre v vasici Gračišče (296 m), ki se nahaja ob cesti Koper – Buzet. Mimo cerkve sv. Miklavža in starega dela vasi smo se podali v značilno Istrsko pokrajino poraslo z nizkim drevjem in grmovjem proti hribu Lačna (451 m), kjer se nahaja kovinski stolp, s katerega se razprostira prelep razgled na Koprski zaliv, Trst, Črni kal, Kraški rob, Slavnik, Čičarijo in Slovensko Istro.

Med zelenimi borovci, se je že začel bohotiti ruj v najrazličnejših barvnih odtenkih, ki nas je spremljal celo pot. Po slikoviti pokrajini nas je pot vodila po vrhovih, ki se dvigujejo nad vasicama Smokvica in Movraž do vasice Dvori (230 m), ki leži tik ob Hrvaški meji in kjer se nahaja  izrazit Kraški rob z spodmoli, tako imenovana ušesa Istre, ki jih lahko štejemo med velike naravne znamenitosti Slovenije in naravnim kamnitim mostom.

Ušesa Istre je del planote, ki se na svojem južnem robu spušča proti vasici Mlini in tvorijo značilne spodmole (ostanki zrušenih kraških jam). Najvišja točka robu je Veli Badin (359 m), s katerega se razprostira pogled na dolino rečice Reke in proti Buzetu.

Z robu se stene strmo spuščajo proti mejnemu prehodu Sočerga na naši strani in Požane na hrvaški strani. Ker so stene tople v njih gnezdijo plašne vrste ptic: puščavec, skalni golob, rdeča lastovka in planinski hudournik. Plezanje po stenah je prepovedano, no mi smo se mimo spodmolov povzpeli po označeni poti po jeklenicah in skobah na vrh Velega Badina.

Z vrha se razteza lepa pešpot obkrožena z neštetimi grmi raznobarvnega ruja, brinja, borovcev in ostalim rastlinjem do cerkvice sv. Kirika (408 m). Če si zaželite ogledati ruj morate obiskati ta kraj saj nikjer drugje ne boste videli tako pordelih poljan kakor tu.

Od sv. Kirika smo se spustili do vasi Sočerga (317 m) do gostilne pri Milanu na zasluženo pijačo.

Za zaključek našega pohoda smo se podali v Hrastovlje do turistične kmetije Škrgat na istrsko mineštro, slasten domač kruh z olivami in kozarček domačega refoška.

Na koncu se moram zahvaliti našemu prijatelju in vodniku Marjanu Oleniku za lepo prikazano in vodeno turo na kateri nam je prikazal istrsko pokrajino in življenje ljudi v teh krajih.

Utrinke z naše poti si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Vrhnika, planinska skupina Veseli triglavci. Na tokratnih fotografijah sem predvsem poudaril ruj, ki je zares prečudovit in si ga je vredno ogledati.

Besedilo in
fotografije: Simon Zalar
10.08.2010
Odprava na Mont Blanc 4810 m 2010
Mont Blanc (Bela gora) je najvišja gora v Alpah ter v Zahodni Evropi, visoka je približno 4810 metrov. Višina ni natančno določena zaradi debeline snega, ki se iz leta v leto spreminja. Meritev francosko-italijanske znanstvene odprave iz leta 2003 je pokazala, da je trdni vrh na višini 4796 m. Zaradi uravnanosti vrha je na njem namreč trajna plast snega in ledu, visoka najmanj 14 m. Masiv Mont Blanca se nahaja v Savojskih Alpah na meji med Francijo in Italijo, vrh leži v Franciji. Mont Blanc je najvišji vrh Evrope, če izvzamemo gore Kavkaza, ki ležijo v evropskem delu, kjer je tudi gora Elbrus s 5642 metri. Na vrh Mont Blanca sta se prva povzpela Francoza Jacques Balmat in Michel Paccard dne 8. avgusta 1786. Dva najbolj znana kraja pri Mont Blancu sta Chamonix v departmaju Haute-Savoie v Franciji (to je bil kraj prvih zimskih olimpijskih iger leta 1924) in Courmayeur v dolini Aoste v Italiji. Med obema mestoma pod to goro poteka cestni predor, katerega gradnja se je začela leta 1957 in zaključila leta 1965. Predor pod Mont Blancom je dolg 11,6 kilometra in je ena od glavnih alpskih prometnih povezav.

Po dvakrat neuspelem poizkusu priti na to belo goro se mi je lani zopet porodila želja povzpeti se na vrh 4810 m visokega Mont Blanca.

Ker to niso bile samo moje želje se mi je pridružilo še devet znancev in prijateljev z Vrhnike in okolice. Večina nas prihaja iz Planinskega društva Vrhnika – planinska skupina Veseli triglavci in njihovi prijatelji. Priprave na ta vzpon smo začeli načrtovati že spomladi, ko smo se dogovorili o podrobnostih (kondicijske priprave, potek poti, datum odhoda, oprema, itd). Skupaj smo se dogovorili, da bi bil najprimernejši datum za vzpon v začetku avgusta, ker so takrat najprimernejše vremenske razmere.

Vsak udeleženec se je po svoje pripravljal na ta vzpon, v glavnem pa smo imeli v okviru skupine letos precej vzponov čez  2000 m in pa vsakodnevne vzpone na našo Planino.

Teden dni pred odhodom smo opravili aklimatizacijsko – kondicijski vzpon čez Plemenice na Triglav v precej zimskih razmerah saj je čez noč zapadlo tudi do 30 cm snega tako, da smo imeli precej podobne razmere kot na Mont Blancu.

V sredo, 4.8.2010 smo se z dvema kombijema odpravili čez mejni prehod Fernetiči v Italijo. Pot nas je vodila mimo Trsta, Benetk, Verone, Milana v dolino Aoste do predora pod Mont Blancom. Ob čakanju na vstop v tunel se nam je prikazal naš cilj z zares pravim imenom - bela gora. Po nekaj minutni vožnji skozi tunel smo prispeli na francosko stran tunela, kjer nas je očaral ledenik, ki se spušča s te mogočne gore.

Odpeljali smo se do 20 km oddaljenega mesta Saint Gervais (584 m), kjer smo se nastanili v hotelu z pravim imenom Mont Blanc, da smo se po 7 urni vožnji odpočili in dobro naspali.

V četrtek 5.8. smo jo mahnili na bližnjo postajo zobate železnice, ki leži nekaj 100 m od hotela in se odpeljali do ene postaje nižje od Nid d´Aigle na višino okoli 1900 m, kjer sta nas pričakala megla in dež.  Po pol urnem čakanju smo se odločili, da se peš spustimo dve postaji nižje in v prijetni koči Le Courant Dair počakamo na boljše razmere. Ker se je slabo vreme stopnjevalo smo se odločili, da bomo prenočili v bližnjem hotelu Col de Voza. V hotelu smo si privoščili bogato večerjo z testeninami in se počasi odpravili k počitku.

Ponoči se je zjasnilo in naslednje jutro v petek, 6.8. ob 6.00 smo se z višine okoli 1600 m ob progi zobate železnice odpravili proti koči Aiguille du Gouter (3817 m).

Na končni postaji Nid d Aigle (2380 m) nas je pričakal prvi sneg, ki se je z višino debelil a je bil na srečo zaradi nižjih temperatur suh. Po dolgi in naporni sedemurni hoji, zadnjih tisoč metrov z derezami, smo prišli do z jeklenicami opremljene poti in tako prispeli do koče Aiguille du Gouter. Kar utrujeni smo si poiskali proste mize in nekaj malega pojedli saj je višina že opravila svoje. Na takšni višini človek nima teka pa vendar mora nekaj pojesti in popiti, da ne pride do dehidracije. Ker imajo francoski in italijanski vodniki z navezami prednost nismo dobili prostora na skupnih ležiščih ampak smo morali prespati kar na mizah, pod njimi in na klopeh, za katere smo morali tudi plačati. Ob deseti uri smo počasi polegli po svojih prostorčkih in poizkušali vsak po svoje zaspati  in si nabrati moči za jutranji vzpon.

Ponoči ob dveh smo se začeli prebujati in si začeli pripravljati opremo za na pot. Dereze, cepin in naglavna svetilka so bile glavne stvari, ki smo jih potrebovali za pot v hladno noč.

Nad kočo Aiguille du Gouter se  nam je prikazala strmina posejana z lučkami ki so se pomikale proti vrhu gore. Nizka temperatura in severni veter sta nam premrazila ude predvsem roke, noge in obraz. Počasi smo prispeli do bivaka Dome du Gouter na višino 4304 m, kjer smo si malo odpočili in se v zavetju bivaka pred vetrom ogreli.

Od bivaka naprej smo se korak za korakom počasi pomikali proti vrhu saj je bil največji problem pomanjkanje kisika v zraku in se vsake toliko časa ustavljali, da smo se nadihali in odpočili. Med hojo človek razmišlja ali je vse to vredno toliko truda, ali se ne bi raje obrnil in vrnil nazaj. Vse bližje smo bili vrhu bolj se je začelo daniti in kar na enkrat smo stali na vrhu bele gore.

Občutek stati ob sončnem vzhodu (6.22) in videti senco bele gore na najvišji gori Evrope je nepopisen. V nekaj minutnem razmaku so prišli na vrh še ostali fantje, tako, da smo se hitro fotografirali si ogledali okoliške vrhove in se zaradi mraza odpravili navzdol. Med potjo proti zavetišču smo si zaželeli popiti nekaj pijače in ugotovili, da je vse zmrznilo zaradi mraza in vetra, temperatura je bila okoli -18 stopinj.

Nižje ko smo se spuščali lažje je bilo dihati in sonce je do dobra ogrelo naše premražene ude.

V kočo Dome du Gouter smo prispeli nekaj čez deveto uro tako, da smo si vzeli čas za počitek in okrepčilo po napornem vzponu.

Ko smo se odpočili nas je čakal nevaren spust po 500 m visoki steni do vznožja stene, saj je v njej bilo še veliko snega in nevarnih odsekov. Še posebej je bilo nevarno v vstopu v koluar, kjer  se je zaradi sonca, ki se je uprlo v steno začelo krušiti kamenje. V spodnjem delu je nevaren prehod, katerega je potrebno prečiti, kjer vsakih nekaj sekund prileti kamenje raznih velikosti. Ta del smo uspešno prečili in se varno spustili preko zadnjega snežišča do končne postaje Nid d Aigle, kjer nas je že grelo močno sonce in tu smo  opazovali kozorogi.

Prehoditi smo morali še odsek proge, ki je zaprt zaradi sanacije in že smo prišli do postaje zobate železnice, kjer nas je čakal vlak za pot v dolino. Preden smo se vkrcali v vlak smo si privoščili hladno osvežilno pivo, ki smo si ga zares zaslužili.

Ob 14.45 je vlak krenil v dolino in mi smo se ozirali nazaj proti gori in vsak po svoje strnjevali svoje misli o prehojeni poti. Pred hotelom sta nas pričakala kombija z malo lažjo opremo kot smo jo nosili do sedaj, zato smo se kar hitro preobleki in se ob 17.00 odpravili proti domu. Vsak si želi po takem doživetju čim preje priti domov, vendar smo se utrujeni a previdno okrog druge ure v nedeljo zjutraj vrnili z lepimi občutki, polnih užitkov in odhajali vsak proti svojemu domu z željo, da takšno odpravo ponovimo na kakšno drugo goro.

Besedilo in fotografije: Simon Zalar

26.07.2010
Z Veselimi triglavci na Krofičko

Tudi v vročem poletju  planinci Planinskega društva Vrhnika – planinska skupina Veseli triglavci ne mirujemo,  zato smo se odpravili na Krofičko (2083 m).

Krofička je gora v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp, skupaj z njenim predvrhom Ute (2029 m) in sosednjim Strelovcem tvori gorsko pregrado med Logarsko dolino in Robanovim kotom. Južni greben se strmo spušča na Škrbino, preko katere je povezana s sosednjo ojstrico. Njeno vzhodno pobočje je strmo, v zgornjem delu travnato, na zahodni strani pa se z razbitim ostenjem in grapo kratko spusti do gozdnatega pobočja, kjer v zgornjem delu prevladuje macesen, nižje  pa prehaja v mešani gozd bukve in smreke. Njen vrh je maloprostoren, zaradi odročne lege pa zelo razgleden.

Od kod sploh ime, Krofička? Nekateri viri jo navajajo tudi kot Grofička, Peter Ficko pa v svojem vodniku Kamniške in Savinjske Alpe  navaja ljudsko pripovedko, ki jo je zapisal Franc Kocbek in jo naslovil kot Lovec Krofič, gre pa takole:

Na kvatrno nedeljo je šel Krofič na lov na goro. Ko je zagledal gamse, jim je sledil po lepi stezi. Nenadoma zmanjka steze. Ni mogel ne naprej ne nazaj. Pastirji so slišali njegovo vpitje na pomoč. To so sporočili solčavskemu župniku. Ta je prihitel v Robanov kot in mu od daleč dal odvezo. Zaužil si je drobtine iz malhe. Zatem je rekel župnik, naj vrže puško navzdol, če bo ostala puška cela, potem lahko skoči tudi on čez prepad. Puška se je razletela, toda župnik  mu  je rekel, da je ostala cela. Krofič je skočil v globino in se ubil. Od tistega časa se ta gora imenuje Krofička.

Po nočni ohladitvi smo se z avtobusom pripeljali do doma Planincev (833 m) v Logarsko dolino, kjer se je začel naš vzpon na Krofičko.

Od doma Planincev smo jo mahnili proti Klemenči jami, ko sta nas dež in grmenje začela  spremljati po poti.

Po uri hoje smo prispeli do koče na Klemenči jami (1208 m) kjer smo sklenili počakati, da se bo vreme uneslo. Čakanje se je obneslo in že smo jo mahnili do najdebelejšega macesna in naprej proti vrhu. Dežne kaplje so nas spremljale vse do odcepa za Strelovec, nato pa je počasi pojenjal tako, da se nas je večina povzpela na vrh, kjer nas je klub hladnemu severnemu vetru pričakal prekrasen razgled na vse strani.

Mraz na vrhu smo občutili kar močno saj je bila razlika v temperaturi od prejšnjega dneva kar 30 stopinj. Ker smo bili zadnje dni vajeni na temperature nad 30 stopinj smo se hitro spustili v dolino do Klemenče jame ter naprej do penziona Plesnik, kjer nas je že čakal avtobus.

Kot vedno se po zaključku pohoda odpeljemo na kakšno turistično kmetijo na domačo hrano in vse ostalo kar paše zraven. Odpeljali smo se do prijetne kmetije Klemenšek, ki se nahaja na panoramski cesti pod Olševo, kjer sta nas Klemenškova pričakala z dobrodošlico in aperitivom, ter odličnim golažem.

V zahvalo za prijaznost in gostoljubje, ki nam ga vedno pripravita, ko jih obiščemo smo jima podarili miniaturen Aljažev stolp izdelek našega Lojzeta.

Za konec pa še, da dan kot se nam je pričel z nizko temperaturo, dežjem in grmenjem nas ni mogel odvrniti, da bi obupali  in ostali doma.

Zadovoljni in veseli, da smo se povzpeli na vrh in uspešno vrnili v dolino smo se odpravili proti domu in že kovali načrte za naprej.

Na Vrhniki,  25. julija 2010

Besedilo in foto: Simon Zalar

 

07.06.2010
Z Veselimi triglavci na Velikem Risnjaku

Planinci Planinskega društva Vrhnika, planinska skupina Veseli triglavci smo se odpravili na pohod na enega najlepših vrhov na Hrvaškem – Veliki Risnjak (1528 m).

Veliki Risnjak je najvišji vrh v Narodnem parku Risnjak, ki je bil ustanovljen leta 1953 na pobudo dr. Iva Horvata geobotanika, po njem se imenuje tudi ena od osrednjih poti, ki vodijo na Veliki Risnjak. Risnjak naj bi dobil ime po eni različici po risu, po drugi pa po travi risnici ali resnici.

Sam park obsega okoli 32 hektarjev, v njega je vključena tudi okolica izvira reke Kolpe. Spada v Dinarsko gorstvo ni tvori z našim Snežnikom njen zahodni krak.

Zaradi geološke zgradbe (apnenec in dolomiti) je to kraški svet, kjer primanjkuje vode, sploh v višjih predelih., čeprav ima to področje zelo veliko padavin bodisi dežja ali snega. Predstavlja nekakšno klimatsko pregrado: z juga prihaja z mediteranski zrak s Kvarnerja – oddaljenost je samo 15 km – in s severa celinski. Zapade lahko tudi do tri ali štiri metre snega, ki se obdrži do pozne pomladi, predvsem v vrtačah, kar smo videli tudi mi.

V samem parku je možno doživeti srečanje z medvedom, ob njem pa  živita še ris in volk, ter okoli 60 vrst ptic.

Začetek našega pohoda je bil pri vhodu v Narodni park Risnjak Bele Vode (680 m), od koder smo jo mahnili po stezi Leska v hladni jutranji senci mogočnih dreves, kakršna je mogoče občudovati le tukaj. Po kakšni uri hoje se je pot začela počasi vzpenjati, listje bukve pa je zadrževalo močne sončne žarke, da nas niso preveč greli med hojo. Sama pot je speljana, podobno kot naše mulatjere in ni bila preveč naporna poteka pa po bukovem gozdu skoraj do koče.

Po dvourni hoji smo prispeli do Medveđih vrat, kjer smo lahko prvič uzrli tudi morje in Kvarnerski zaliv. Krajši počitek in razgledovanje nam je dalo novih moči za vzpon do Schlosserjevega doma (1418 m), kjer smo se ustavili za daljši počitek in uživanje na prekrasnem soncu.

Brez nahrbtnikov smo se povzpeli še na sam vrh in si razgledovali bližnjo in daljno okolico, saj je razgled z samega vrha res enkraten. Pogled seže najprej do našega Snežnika, Goteniškega Snežnika, pa tudi do Kamniških planin. Na vzhodu so na dlani mogočni gozdovi Gorskega Kotarja, na jugu pa se že bohoti Velebit. Najlepši pa je pogled na Kvarner z otoki, Opatijo in Učko.

Počasi smo se spustili do koče, kjer sta nam prijazna oskrbnika Schlosserjevega doma Vesna in Gari pripravila okusne palačinke, ter ostale dobrote. V zahvalo smo jim podarili mini Aljažev stolp. Povabila sta nas, da se še vrnemo v njihove gore.

Vsega lepega je enkrat konec, zato smo jo počasi mahnili v dolino. Za spust smo izbrali Horvatovo stezo, ki nas je vodila po prečudoviti kraški pokrajini porasli z iglavci, ki so se vzpenjali visoko v nebo.  Po dve in pol urni hoji smo prispeli do nazaj do Belih Vod, kjer nas je čakal avtobus.

Za konec naj omenim, da smo doživeli prekrasen pohod z jasnim sončnim vremenom v prečudovitih gozdovih Gorskega Kotarja ob prijaznih ljudeh in veselimi ter zadovoljnimi pohodniki. Če si želite, da bi tudi vi doživeli tako lepe trenutke se nam lahko pridružite na naslednjih pohodih.

Pridite ne bo vam žal!

Tekst in foto: Simon Zalar

25.04.2010
Z Veselimi triglavci po treh vrhovih

Tokrat smo se planinci Planinskega društva Vrhnika – planinska skupina Veseli Triglavci odpravili na pohod po manj znanem predelu naše Slovenije.

Podali smo se po treh izrazitih vrhovih, kjer poteka tudi Evropska peš pot: Ahac, Srenji vrh in Kozlek, ki se vzpenjajo nad dolino reke Reke vzhodno od Ilirske Bistrice.

Izhodišče našega pohoda so bile Črne njive (610 m) nad Ilirsko Bistrico, od koder smo se podali na Ahac (799 m), kjer je bila nekoč utrjena naselbina zgrajena že v železni dobi. Na Ahacu se nahajajo ruševine obrambnega stolpa in romarske cerkvice.

Pot nas je naprej vodila po slikovitem borovem gozdu čez Goli vrh (859 m) in naprej do Srednjega vrha (923 m), iz katerega se razprostira lep razgled proti severu na Volovjo reber, na jugu Risnjak, Učko in Cres, na zahodu pa na naš Slavnik in Vremščico.

Pod nami se nahajajo po dolini reke Reke vasice Vrbovo, Vrbica Trpčane Podgraje, in Kuteževo.

Po krajšem počitku smo se povzpeli na Kozlek (997 m), kjer je bil cilj našega pohoda.

Na Kozleku se nahaja planinsko zavetišče, katerega upravlja Planinsko društvo Snežnik z Ilirske Bistrice, kjer nas je oskrbnik Marjan prijazno pogostil z dobrim čajem in fraklnom domače slivovke. Pri koči smo imeli tudi daljši počitek in malico nato pa nam je oskrbnik Marjan razkazal bližnjo in daljno okolico.

Sonce  je razkadilo meglice in mi smo jo mahnili proti dolini do vasi Trpčane in naprej do vasi Vrbica na Kmetijo Štemberger, kjer se ukvarjajo z sirarstvom in vzrejo drobnice.

Na kmetiji smo preizkusili izdelke iz kozjega mleka: kozji sir, razne skute, sirni namaz z dodatkom črnih oliv, namaz z čemažem, no nekaj smo kupili tudi za domov.

Za zaključek smo se ustavili še v Narinu na kmetiji Petrovi, kjer  v preurejenem kamnitem hlevu obratuje črna kuhinja z odprtim ognjiščem in kmečko pečjo, kjer postrežejo svoje goste.

Gospa Majda nam je pripravila odličen golaž z belo in rumeno polento, ter domačim kruhom in teranom, za sladico pa še domači štruklji.

Presenetila nas je tudi oblečena v tradicionalno  nošo in v njihovem narečju prikazano življenje in delo nekoč na kmetiji.

No vsega lepega je enkrat konec in počasi smo se poslovili od prijaznih gostiteljev, ter se odpravili proti domu.

Za konec naj omenim, da je to izlet primeren vsem pohodnikom, ki si želijo lahke in prijetne in ne preveč utrudljive hoje, z lepimi razglednimi točkami ter prečudovito naravo.

Vabimo vse, ki želijo uživati z nami v lepotah naših hribov in kulinariki naših kmetij, da se nam pridružijo na naših pohodih.

Na Vrhniki, 25. april 2010

Besedilo in
fotografije: Simon Zalar
28.02.2010
Z Veselimi triglavci po Menini planini
V soboto, 27. februarja 2010 smo se planinci planinskega društva - planinska skupina Veseli triglavci, odpravili na zimski pohod na Menino planino.

V prekrasnem jasnem sončnem jutru smo se odpeljali mimo Kamnika, čez prelaz Črnivec do Gornjega Grada (431 m), kjer je biol izhodišče našega pohoda.

Nad nami modro nebo brez oblačka in pot po kateri smo se začeli vzpenjati  nas je vodila mimo Svetega Florijana (743 m) do Šentprimožnika, kjer smo uzrli Raduho v vsej zimski lepoti. Vse višje, ko smo se dvigali več je bilo snega, a nam ni delal težav saj je bila pot uhojena in pomrznjena.

Počasi smo primahali iz gozda in pred nami se je odprla nebeška modrina, snežna belina ter Hrib Špic (1499 m), ki se vzpenja nad kočo na Menini planini.

S Špica se nam je odprl prekrasen pogled na vrhove Kamniško Savinjskih Alp, grebena Olševe, Raduhe, Pece in naprej na Pohorje. Po treh urah hoje smo prispeli do koče na Menini planini, kjer nas je pričakalo toplo sonce in daljši počitek.

Zimska plaža z sončenjem in okrepčilom ter zabavo na snegu sta nam dala nove volje in moči za pot naprej.

Po trdem snegu smo se odpravili naprej do najvišjega vrha Menine planine Vivodnika (1508 m), kjer stoji razgledni stolp se je odpiral pogled do Nanosa Snežnika,Triglava, Kuma, Pohorja in celo naša Planina se vidi z njega.

Po krajšem razgledovanju smo se začeli spuščati na južno stran Menine planine v Tuhinjsko dolino.

Tu smo že začutili moč sonca, saj smo se vsak peti korak pogreznili do zadnje plati. Vse nižje ko smo se spuščali južnejši je bil sneg, tako, da smo morali hoditi po ozki gazi, da se nam ni udiralo.

Počasi smo prispeli do vasi Golice (654 m) in naprej do Vasi Zgornji Tuhinj (580 m), kjer smo zaključili naš pohod in se zadovoljni odpravili proti domu.

Tak prekrasen dan kot smo ga mi preživeli na Menini planini in ki se lahko zgodi samo enkrat v letu bi privoščil vsem in jih vabim, da se nam pridružijo na naslednjih pohodih. Utrinke z našega potepanja pa si lahko ogledate na spletni strani Planinske društva Vrhnika – planinska skupina Veseli triglavci.

Tekst in foto:   Simon Zalar

19.01.2010
Veseli triglavci gredo na Kriško goro

V nedeljo, 31. januarja 2010 vabi sekcija na Kriško goro. Več si preberite v priloženem vabilu. KLIK

28.09.2009
Z Veselimi triglavci po Olševi
Tokrat smo si Veseli  Triglavci za izlet izbrali izredno slikovit greben  Olševe, ki leži točno v smeri vzhod - zahod. Domačini tam okrog ji rečejo Ouvševa, po drevesu jelši, ki se v krajevnem besednjaku sliši kot jeuša. Najvišji vrh, približno 5 km dolgega  gorskega grebena Olševe je Govca (1929 m). Zahodni del Olševe, ki meji na Avstrijo se imenuje Obel kamen  (1911 m). Vrh grebena je tudi meja med Štajersko in Koroško. Z vrha je prekrasen pogled na severni del Kamniških Alp, Logarsko dolino, Raduho, Karavanke in avstrijsko Koroško.
 Olševa je zraven svojega širokega grebena znana še po Potočki zijalki. Potočka zijalka je naravna jama, ki se nahaja na južnem pobočju gore Olševe (1700 m nad morjem), ime ima zijalka po kmetu Potočniku, posestniku tega dela pogorja.
Sobotno jutro nas je dočakalo pred hotelom Mantova, kjer je naše običajno zbirališče in od koder se odpravljamo in tudi vračamo s pohodov.
Tokrat se nas je zbralo 25 veselih planincev , ki smo se z avtobusom odpeljali proti Kamniku, mimo Stahovice, preko Kranjskega Raka v Luče in naprej proti Logarski dolini do vasi Solčava. Iz Solčave smo se odpeljali po cesti za Črno na Koroškem do prelaza Spodnje Sleme (1254 m), kjer je bilo izhodišče našega pohoda. Po krajši makadamski cesti smo krenili v gozd  s smreko poraslemu  Lepemu vrhu (1616 m) in naprej do Gladkega vrha (1850 m),  kjer smreka preide v macesen, ki je že dobival rumene barve iglic.
Lepa, malce strma pot nas po kakih 600 višinskih metrih pripelje na vršni greben Olševe, kjer se nam odpre prekrasen pogled na Kamniške planine, Peco in Raduho.
Meglice, ki so se dvigale iz doline so nam malce kvarile razgled, vendar jih je toplo sonce počasi razkadilo.
Po krajšem počitku na Gladkem vrhu smo po grebenu krenili proti najvišjemu vrhu Olševe Govci (1929 m). Po lepi poti speljani med macesni, ki nekajkrat preide v s travo poraslo južno pobočje, smo občudovali slikovite skalne gmote, ki se dvigujejo v nebo.
Po razgledovanju in uživanju na soncu smo se pričeli spuščati po strmem pobočju
poraslem s travo in brusnicami proti znamenitosti Olševe, Potočki zijalki, ki leži na 1700 metrih nadmorske višine. Jama je dolga 110 m ter široka do 40 m. Približno 20.000 do 40.000 tisoč let nazaj - v kameni dobi, naj bi bilo tu središče tedanjih lovcev.
Počasi smo se spustili do vasi Sveti duh, kjer nas je čakal avtobus ki nas je odpeljal do še ene znamenitosti na panoramski poti nad Solčavo, naravnega izvira kisle vode , bogate z železom in minerali.
Na koncu smo se odpeljali do turistične kmetije Klemenšek na okusen golaž, domači kruh in jabolčni zavitek, ki ga je pripravila gospodinja Judita, sicer doma z okolice Vrhnike, sedaj pa že šestnajst let živi in pripravlja domače dobrote na turistični kmetiji. Prijazni gospodar Klemenšek nas je še odpeljal na ogled Klemenškovega pekla in Klemenče peči , katera se z 45o metrsko steno strmo dviguje nad Logarsko dolino in nudi lep pogled proti severni steni Kamniških planin, Matkovemu kotu in po nekaterih podatkih najbolj zahtevno goro pri nas, Mrzlo goro.
V gozdičku za kmetijo smo si dali duška z nabiranjem gob saj jih je v tem času  raslo kar precej.
Minil je še en lep dan preživet v gorah z lepim vremenom, še lepšim vzdušjem in spoznavanjem skritih kotičkov in narave naše domovine.
Na Vrhniki, 28. septembra 2009      Tekst in
foto: Simon Zalar
26.05.2009
Veseli triglavci na Raduhi
Planinci Planinskega društva Vrhnika, sekcija Veseli Triglavci smo se podali na potep na goro Raduho in Snežno jamo.
Raduha je najvzhodnejši dvatisočak v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki ga od najvišjih vrhov tega gorstva ločuje globoka dolina reke Savinje. Če jo gledamo s severa, daje vtis mogočne gore s strmimi stenami in odsekanimi robovi, na jugovzhodu pa so njena pobočja položnejša in poraščena z iglavci. Raduho planinci radi obiskujejo. Deloma zaradi lahkega pristopa, deloma pa zaradi številnih zanimivosti. Med temi je treba na prvem mestu omeniti Snežno jamo, ki so jo pred dobrimi dvajsetimi leti odkrili jamarji iz Prebolda in v kateri si lahko ogledamo ledeno dvorano, stalaktite, stalagmite in druge mojstrovine narave.
Začetek naše poti se je pričel iz ceste pod kočo na Loki, kjer so nas v zgodnjem jutru pričakali sveže zeleno odeti pašniki  porasli z resjem in raznobarvnim cvetjem.
Od koče na Loki smo jo kar hitro mahnili proti Raduhi in med potjo občudovali lepoto prebujajoče narave, ki se je pred kratkim znebila snežne odeje.  Vse višje smo se vzpenjali več je bilo snega, katerega je letošnja zima obilno nasula po hribih,
pa tudi polomljenega drevja je bilo veliko napoti in po tleh.
Na vrhu Raduhe nas je pričakalo lepo sončno, toplo vreme z prekrasnim razgledom na okoliške hribe.
Zaradi odmaknjene lege je razgled z Raduhe zelo obširen. Na jugozahodu vidimo osrednji del Kamniško-Savinjskih Alp z vitko Ojstrico, ki se pne nad Robanovim kotom. Na severu je skoraj na dosegu roke razpotegnjena Olševa z osamljenimi domačijami, desno od nje pa se v ozadju dviga Peca. Gosto poraščena gmota na vzhodu je Smrekovško pogorje, ki se v južnem delu naslanja na Golte. Na jugu pa našo pozornost privlači Menina planina.
Po uživanju na vrhu na toplem soncu smo se odpravili v dolino proti še eni znamenitosti Raduhe, Snežni jami (1556 m).
Že spust proti vhodu jame nam je dajal prijeten občutek hladu, ki se je stopnjeval, saj je bila v ledeni  dvorani temperatura 0 stopinj Celzija. Letošnja zima bogata s snegom in nizkimi temperaturami je v jami ustvarila čudovite skulpture iz ledu, ki si jih je vredno ogledati. Pod vodstvom jamskega vodnika smo si ogledali zelo razgibano jamo z čudovitimi kapniki, na koncu jame pa so nas pogostili z šilcem domačega žganja, ki se je zelo prileglo.
Prihod iz jame je bil kar malce neprijeten saj smo kar naenkrat prišli na 28 stopinj Celzija višjo temperaturo, tako, da smo se takoj preoblekli v poletna oblačila.
Pot smo počasi nadaljevali proti planini Kal, nato pa do turistične kmetije Zavratnik na odlično telečjo obaro z ajdovimi žganci.
Po tako lepem dnevu prebitem na planini in v jami ob prebujajoči naravi sploh nismo čutili utrujenosti in smo že kovali nove podvige v prelep gorski svet.
Na Vrhniki, 25. maja 2009    Tekst in
slike: Simon Zalar
29.04.2009
15. pohod po Vrhniški planinski poti je uspel

Tudi letos smo planinci Planinskega društva Vrhnika v organizaciji sekcije Veseli Triglavci uspešno izvedli 15. pohod po Vrhniški planinski poti.

Letos smo se začeli zbirati že uro prej kot prejšnja leta, saj planinci vedo, da se v hribih dela dan zgodaj, pa tudi vreme je bolj stabilno. Pogled proti nebu nam ni pokvaril vzdušja, saj ni nič kazalo, da bo sonce prebilo oblake.

Ob sedmi uri  smo se odpravili na 23 km dolg pohod proti Retovju in nato proti železniški postaji Verd in mimo Češnjice do odcepa za Ljubljanski vrh, kjer nas je čakal spremljevalni kombi z vročim čajem in osvežilno pijačo.

Po krajšem počitku in okrepčilu smo se odpravili mimo zavetišča Dolgi tali do nekdanje kurirske postojanke TV 17, kjer so nam borci pripravili prijeten sprejem z čajem, pecivom in domačim žganjem. Na kratko nam je Milan Jerman predstavil pomen omenjene kurirske postojanke in vlogo med 2. svetovno vojno, nato pa smo se odpravili do Jerinovca, kjer nas je čakal daljši počitek in malica.

Mimo  Bukovega vrha smo se spustili do avtoceste in po cesti pod Raskovcem do Starega malna, kjer smo si nabrali moči za zadnji vzpon na Planino.

Strm vzpon na Planino je nekaj pohodnikov kar pošteno namučil, saj po 20 km hoje že kar poidejo moči.

Pohod smo zaključili ob harmoniki, okusnim bogračem, harmoniki in prijetnim druženju.

Letošnjega pohoda se je udeležilo okrog 80 pohodnikov in pohodnic, med njimi pa je bila peterica, ki so opravili vseh 15 pohodov: Tine Suhadolnik, Jaka Susman, Stanka Velkavrh, Dare Horvat in Nejc Per, ki so ob enem prejeli priznanja in simbolična darila.

Pohod je minil  v zelo prijetnem vremenu, saj ni bilo vroče, dežja tudi ni bilo, včasih nas je obsijalo sonce, pa tudi po zadovoljnih obrazih je bilo sklepati, da je dan minil za pohodnike v zelo ugodnih razmerah.

Na Vrhniki, 28.aprila 2009      Tekst in foto: Simon Zalar

09.03.2009
Veseli triglavci na Snežniku

Tokrat smo se Veseli Triglavci odpravili na pohod v prelepo nedeljsko jutro v Snežniško pogorje na Snežnik (1796 m).

Po kratki vožnji mimo Pivke in Ilirske Bistrice smo pripeljali do Sviščakov, kjer nas je pričakalo polno parkirišče in veliko obiskovalcev. Pohod se je začel skozi bukov gozd po lepo shojenem in trdem snegu, tako, da je hoja bila zelo prijetna. Kar hitro smo se povzpeli do sedla, kjer ponavadi stoji kup drva, da jih planinci nosijo do koče na vrh Snežnika. Pogled se nam je uprl na vrh in množici planincev, ki so se vzpenjali proti vrhu.

Na vrhu Snežnika nas je pričakal raj brez vetra in jasno modro nebo nam je odpiralo pogled daleč na okoli, tako, da smo tokrat bili nagrajeni z fantastičnim razgledom.

Na jugu se je videl celoten Kvarnerski zaliv z otoki tja do Malega Lošinja in južnega Velebita in Gorski Kotar z mogočnimi gozdovi. Proti severu se je bohotil Triglav in celotne Kamniške planine, tja do severo vzhodne Slovenije in Kuma pa tudi naša Planina se je videla, tokrat malo nižje saj  pogled iz 1796 m visokega  Snežnika prikaže drugačno sliko.

Po uživanju in sončenju na prijetnem soncu smo se spustili po zmehčanem snegu proti Sviščakom, kjer se nam je prileglo hladno pivo ob lenarjenju  in kramljanju na spomladanskem soncu.

No še nekaj za konec, zopet smo doživeli prekrasen pohod v idealnih zimskih razmerah z obilico snega, jasnim vremenom, prelepim razgledom daleč naokoli in prijetnem druženju.

Na Vrhniki, 8. marca 2009     Tekst in foto:Simon Zalar

18.02.2009
Vršič zasnežen kot že dolgo ne
Na Vršiču je letos zagotovo največ snega v zadnjih tridesetih letih. Proti vrhu iz snega gleda le nekaj centimetrov količkov, ki označujejo rob ceste, ponekod pa še teh količkov ni, tako da se sploh ne ve, kje natančno teče cesta. Glede na to, da so ti količki visoki štiri metre, si lahko le mislimo, koliko snega je zapadlo.
 Z Andrejem sva se v nedeljo zjutraj odpeljala proti Kranjski gori  do parkirišča malo nad prvo serpentino proti Vršiču.
Termometer je  ob sedmi uri zjutraj kazal minus 12 stopinj in sonce je že obsijalo prve vrhove.
Kar hitro sva jo mahnila po cesti proti Vršiču, snega ob cesti je bilo kak meter, nizka temperatura pa je naredila, da je sneg kar pošteno škripal pod čevlji.
Pri Mihovemu domu kar nisva mogla verjeti koliko je snega saj skoraj v kočo ni dalo priti.
Cesta je bila splužena do koče na Gozdu naprej pa se je začela prava zimska idila.
Ko sva hodila po shojeni gazi komaj opaziva prometne oznake, ki so kukale iz globokega snega. Vse višje, ko sva se vzpenjala vse več je bilo snega, tako, da nama je bila orientacija shojena pot saj drugih oznak sploh ni bilo videti, saj v tako visokem snegu je bila pokrajina popolnoma spremenjena.
Bolj ko sva se bližala prelazu hladneje je postajalo, saj je severni veter še bolj poudarjal nizko temperaturo.
Na prelazu Vršič je bila pokrajina popolnoma drugačna, kot poleti, od kioskov sta gledali iz snega le strehi, v Tičarjev dom pa sploh ni možno priti saj je bil zasnežen preko vrat.
Ob opazovanju okoliških vrhov sva opazila, da tudi v takih  zimskih razmerah planinci ne počivajo in jih je kar nekaj krenilo proti Mojstrovki in tudi na Špik. Šele doma,  na ekranu, sem opazil peterico alpinistov, ki so se vzpenjali proti vrhu Špika.
Napravila sva nekaj posnetkov, saj naju je temperatura okoli minus dvajset stopinj, kar hitro pognala nazaj v dolino.
Ob vračanju sva se ustavila še pri Erjavčevi koči, ki je kukala iz snaga. V kočo sva morala vstopiti navzdol, saj je bilo snega do oken v prvem nadstropju. Na najino presenečenje je bila koča odprta zato sva se v koči pogrela in okrepčala. 
Prezadovoljna sva se ob redkem  doživetju  take zime z obilico snega in izredno lepem vremenu vrnila v dolino.
Na Vrhniki 15.2.2009            Tekst in
foto: Simon Zalar
16.02.2009
Pohod na Čaven
Letos smo se vesli Triglavci že štirinajstič podali na pohod na Čaven, katerega vsako leto na kulturni praznik pripravijo planinci Planinskega društva Ajdovščina.
V nedeljskem deževnem  jutru smo se preko Cola odpeljali proti Predmeji, od koder smo začeli naš pohod.
Sneg pomešan z dežjem je kar lepo naletaval in  nam je pripravil pravo zimsko idilo. Višje kot smo se vzpenjali bolj je snežilo in pokrajina odeta v nov sneg nam je dala še večje veselje za hojo.
Pot je bila lepo shojena saj se je kar precej pohodnikov odpravilo pred nami iz Predmeje.
Pričakala nas je polna koča pohodnikov, tako, da smo komaj dobili mizo. Po okrepčilu se nam je pridružil ajdovski župan Marjan Poljšak, kateri je imel krajši nagovor,  v katerem  je še posebej pozdravil vrhniške planince nato pa smo vsi skupaj zapeli slovensko  Zdravljico.
Po okrepčilu in druženju v koči smo se počasi odpravili nazaj proti Predmeji, kjer smo uživali v drsanju po zasneženi poti.

Na Vrhniki, 8.2.2009    Tekst in foto: Simon Zalar

11.01.2009
Veseli triglavci na ponovoletnem Nanosu

Sekcija Veselih triglavcev še naprej vzdržuje svoje tradicionalne pohode, no vsaj katere, in tako so se drugi novoletni dan v letu 2009 na Nanos. V kakšnih snežnih razmerah so ga sovojili si poglejte na Simonovih fotografijah.

16.12.2008
Veseli triglavci na pohodu iz Žiri na Vrhniko
Planinci planinskega društva Vrhnika – sekcija veseli Triglavci smo izvedli zadnji pohod v letu 2008 iz Žirov na Vrhniko. Tokratni pohod se je začel v prestolnici hribovske obutve Žireh.  Že dolga leta je tradicija, da smo vrhniški planinci izvedli pohod v smeri Vrhnika – Goropeke, letos pa smo ga prehodili v obratni smeri. To je tudi ena izmed etap tradicionalnega pohoda Vrhnika – Triglav.

Tokratni vodnik,  stari maček Srečo,  nas je popeljal po mokri poti do planinskega doma na Goropekah (682 m), kjer smo si vzeli krajši počitek za jutranjo malico in topel čaj.

Po nočnem sneženju je bila pokrajina prekrita z 10 cm debelo snežno odejo, ki  je dajala prijetno  zimsko vzdušje in naš pohod smo nadaljevali proti Sv. Trem kraljem (884 m).V  meglo oviti vrhovi niso dajali velikega razgleda, a so nam male malenkosti ob poti pričarale lepoto zime. V koči pri Sv. Treh kraljih smo se pogreli z kuhanim vinom in čajem nato pa smo počasi krenili proti Smrekovcu in naprej proti Miznemu dolu.

Vmes smo se ustavili na domačiji znanih Vrhničanov Metke in  Jelka Orla, ki sta nas postregla s kuhanim vinom in vročim čajem. Na koncu nam je Jelko zaigral še na harmoniko in treba je bilo kreniti naprej.

Zadnji del naše poti smo nadaljevali po gozdni cesti proti Miznemu dolu, kjer domuje naš planinec Miro Šmigoc, ki nas je že čakal z krepčilno pijačo za žejo in premražene ude. V zavetišču na naši Planini sta nas že nestrpno čakala Mirko in Berto z dobro pašto in zakurjeno kmečko pečjo.

Po kar naporni hoji nam je hrana teknila kot že dolgo ne tako, da smo pojedli vsak po dve porciji.

Ker se je začelo temniti, pa tudi spolzka pot v dolino ni dopuščala daljšega posedanja na Planini smo se počasi odpravili proti domu. Za nami je bil prijeten dan brez padavin, ki so prejšnje dni dodobra namočila prehojeno pot, a mi smo dokazali, da se tudi v slabih pogojih da uživati v naravi in za leto 2009 vabimo tiste, ki želijo prijetne trenutke deliti z nami, da se nam pridružijo.

Na Vrhniki, 15. decembra 2008         Tekst in slike: Simon Zalar

24.11.2008
Veseli triglavci na Velikem Kozju
Planinci planinskega društva Vrhnika smo se tokrat podali osvajat vrhove v Posavskem hribovju.
Veliko Kozje (986 m) se nahaja nad Obrežjem pri Zidanem mostu. Malo pod vrhom se nahaja skalnata razgledna točka, ki ponuja lep razgled na Kum, preko Kamniških planin, Pohorja, pa vse do Dravskega polja.
V hladnem sobotnem jutru smo jo mahnili proti Zasavju do Zidanega mosta, kjer je bil začetek našega pohoda.
 Za začetek poti nas je vodnik Edo popeljal ob reki Savinji do Obrežja pri Zidanem mostu, kjer se je po gozdni cesti začel vzpon proti Gašperjevi koči (435 m). Na žalost je bila koča zaprta, zato smo se pred kočo okrepčali z hrano iz nahrbtnika in nabrali moči za strm vzpon na Veliko Kozje ( nosi kar pravo ime).
Proti vrhu nas je čakal strm vzpon porasel z bukovem drevjem in reso pa tudi telohi so začeli kukati iz listja. Čim bolj smo se dvigali proti vrhu hladneje je postajalo pa tudi veter nam je nagnal mraz do kosti.
Sam vrh je porasel z mogočnimi bukvami in ne nudi razgleda, zato smo se podali malo nižje do skalnate razgledne točke, kjer se nam je odprl pogled na vso severo vzhodno Slovenijo.
Po krajšem razgledu in počitku smo jo mahnili po grebenu proti Svetemu Lovrencu (713 m). Jesensko listje pod nogami in toplo sonce, ki nas je začelo greti nam je dalo novo veselje in energijo za naprej. Na južni strani se nam je odprl pogled na Savo in njenimi hidroelektrarnami v daljavi se je bohotil Snežnik in Gorjanci.
Sveti Lovrenc katerega ime naj bi pomenil z lovorjem okrašen, je botanični biser Posavskega hribovja. Ponaša se z rastiščem Clusijegeva svišča – encijana, ki vsako pomlad v prvih dneh meseca maja zacveti v tisočih modrih cvetovih. Rastišče na Lovrencu je zaščiten naravni botanični spomenik. Vrh s travniki posejanega griča stoji cerkev iz 16. stoletja. Legenda priča, da so cerkev postavili v spomin pastirčku Lovrencu, ki naj bi umrl na tem griču za časa turških vpadov. In na tem mestu, kjer naj bi pastirček zaspal so znanstveniki odkrili izredno močno pozitivno zemeljsko sevanje.
Spočiti in polni energije smo se spustili do naselja Okroglice (489 m) do turistične kmetije Močivnik na dobro kosilo.
Za konec smo jo mahnili še na Sevniški grad, kjer smo si ob vodenem ogledu z zanimanjem ogledali zgodovino gradu, njegove prostore in razstavljene predmete.

Na Vrhniki 23. novembra 2008                                               Simon Zalar

Fotografije so na ogled v Foto galeriji.

09.11.2008
Po Mozirskih planinah

Planinci Planinskega društva Vrhnika smo se tokrat odpravili na potepanje po Mozirskih planinah.
Golte oziroma Mozirske planine, kot jim pravijo domačini, so razgibana planotanad Mozirjem, ki se na jugu spušča proti Savinji, na severu pa naslanja na Smrekovško  pogorje. Pobočja večinoma prerašča temen smrekov gozd, na vršnem delu pa so znana smučišča in planine. Nad njimi se vzpenja nekaj kopastih vrhov, med katerimi sta za planince najzanimivejša najvišji Boskovec (1587 m) in pretežno goli Medvedjak. Za Golte je značilno razjedeno površje z množico kraških pojavov, od suhih dolin do vrtač in jam. Najbolj znana med njimi je Ledenica severno od Mozirske koče, v kateri se – kot pove že ime – vse leto zadržuje led.
Mokro jutro na našem standardnem zbirališču ni dajalo nič kaj lep občutek za naš pohod na Golte, a nismo obupali, saj je Boris dejal, da je včasih treba iti na pohod tudi v slabem vremenu.
Presenečenje nas je čakalo že zjutraj na avtobusu saj je tokrat bila naša voznica ženska, pa še zelo urejena je bila, da na začetku nismo verjeli, da nas bo vozila ona.
Voznica Hermina je veselo pognala avtobus proti Štajerski tako, da smo se kar hitro pripeljali na Šmihel nad Mozirjem, kjer je bil naš začetek poti.
Šmihel nad Mozirjem je naselje samotnih gorskih kmetij in leži na južni strani planote Golte, ki je oddaljen 7,5 km od Mozirja.
Tokrat nas je naš vodnik Simon popeljal po  lovski poti po lepem smrekovem gozdu
proti Verbučevi planini. Med potjo smo se ustavili na požganiji, kjer je leta 1950 zaradi malomarnosti zgorelo okoli 80 ha gozda. Po ogledu nas je pot pripeljala na Verbučevo planino, kjer nas je pri lovski koči ujel dež a smo ga ugnali tako, da smo si vzeli kratek odmor za malico in počitek.
Ko je prenehalo deževati smo krenili proti najvišjemu vrhu Mozirskih planin Boskovcu (1587 m), na katerem stoji lesen stolp. Na vrhu Boskovca smo se ustavili na kratko saj zaradi megle ni bilo nobenega razgleda.
Z vrha Boskovca smo jo mahnili do Mozirske koče na Golteh, kjer smo srečali planince iz sosednjega planinskega društva Horjul pod vodstvom Bogdana Seligerja, ki je včasih bil član našega planinskega društva.
Mozirska koča je ena najstarejših planinskih koč nekdanjega Slovenskega planinskega društva - šesta po vrsti, zgrajena že leta 1896, ki leži na južnem pobočju Boskovca na višini 1360 m.
V prijetno topli koči smo se pogreli z čajem in si vzele malce daljši počitek pred spustom v dolino medtem, ko je zunaj deževalo.
Od Mozirske koče  smo se spustili proti Šmihelu nad Mozirjem, do turistične kmetije Jesevnik, kjer so nas  čakale kmečke dobrote, kislo zelje, domači ocvirki, klobase, domač kruh, domača pašteta in prijazni gostitelji.
Turistična kmetija Jesvnik stoji na nadmorski višini 760 m, kjer nudijo domače specialitete in sprejmejo do 40 gostov. Pri njih se je ohranila tradicija cepljenja skodel.
Dobra domača kmečka hrana nam je hitro teknila tako, da smo hitro spraznili krožnike. Za konec smo še malo zaplesali, nato pa se počasi z našo voznico Hermino, z njeno lepo vožnjo in prijetnim vzdušjem pripeljali nazaj na Vrhniko.

Na Vrhniki 9. novembra 2008                                                  Simon Zalar

Utrinke s poti najdete v Foto galeriji.

26.10.2008
Veseli triglavci na Kriški gori in Tolstem vrhu

Tokrat smo se planinci planinskega društva Vrhnika, sekcija veseli Triglavci podali na Kriško goro in Tolsti vrh.

Kriška gora je okrog pet kilometrov dolg gorski greben med dolino Tržiške Bistrice in Storžičem. Usmerjena je v smeri zahod - vzhod in geološko pripada Kamniškim in Savinjskim Alpam, ki se pričenjajo na Pečeh nad vasjo Žirovnica. Z južne strani imenujejo greben Kriška gora, s severne pa Kukovnica. Na sredini grebena je markantna zareza Vrat (1591 m), na vzhodu pa Tolsti vrh (1715 m).

Pod vodstvom našega vodnika Boštjana smo se z avtobusom odpravili proti Tržiču, kjer se je začel naš hribovski vzpon. Po obvezni jutranji kavi se je naša pot začela malce nenavadno, kar po stopnicah v centru Tržiča smo se mimo cerkvice sv.Jožefa

podali v strmi klanec. Z jesenskim listjem prekrita pot ter megla in vlaga sta nas spremljali do koče na Kriški planini (1473 m), kjer smo se po dve in pol urni hoji  odpočili in okrepčali.

Počasi smo jo mahnili naprej in po kakih desetih minutah hoje so začeli sončni žarki predirati megleno zaveso. Ko smo prišli iz megle se nam je pred nami prikazal Tolsti vrh za njim pa Storžič okoli pa  očaki, ki so se dvigali iz morja megle.

Pot proti Tolstemu vrhu poteka po grebenu poraslim z ruševjem in viharniki, kar je posledica ostre alpske klime in severovzhodnih vetrov. Severno pobočje je strmo skalnato, na južni strani pa poraslo z strmimi travniki na katerih se poleti pase živina.

Na  Tolstem vrhu smo se predali lenarjenju in uživanju na prijetno toplem jesenskim soncu. Razgled na okoliške hribe je bil fantastičen, med njimi je kraljeval naš očak Triglav, v daljavi na jugu se je videl  Snežnik, na katerega so se isti dan povzpeli naši najmlajši planinci.

Ker se je za nami proti vrhu bližala večja skupina planincev smo se odpravili proti

dolini, nazaj v megleno zaveso. Po eno in pol urni hoji po neprijetno spolzkih skalah

smo prišli do naselja Gozd (891 m), ki se nahaja nad znanim Golnikom, običajnim izhodiščem za vzpon na Kriško goro in Tolsti vrh.

Naš pohod smo zaključili v planinskem zavetišču Gozd ob prijazni oskrbnici in dobri hrani iz njihove kuhinje.

Za konec vabimo vse, ki bi želeli deliti z nami lepe trenutke na naših pohodih, da se nam pridružite.

Nekaj slik vam ponujamo v Foto galeriji.

                                                                                Simon Zalar

12.10.2008
Juršče - Kršičevec za nami

Planinci Planinskega društva Vrhnika, sekcija Veseli Triglavci smo se odpravili v deželo Martina Krpana.

V sobotnem jutru smo se odpeljali mimo Postojne, Pivke do vasi Parje, kjer smo krenili levo in nato skozi  vas Palčje do vasi Juršče, ki leži na zahodnih obronkih snežniških gozdov, tik pod javorniškim kompleksom, v prelepi kraški dolini na višini 703 m. Vas obkrožajo hribi in griči, ki so poraščeni z borovim gozdom, ki se v višjih legah spreminja v smrekov in mešan gozd. Bližnje pašnike pa vedno bolj zarašča brin in drugo grmičevje, ki je predvsem značilno za kraški svet. Za Jurišče je značilna ovčereja, saj je zibelka ovčereje na Primorskem. V vasi so štirje večji ovčarji, ki skupaj premorejo čredo okrog štiristo ovac predvsem  jezersko – solčavske  in istrske pasme.

Vsak gost, ki obišče Juršče se po ogledu vasi in okolice lahko okrepča na turistični kmetiji pri Cunarju, v vasi pa boste poleg ovčjega sira in skute lahko kupili tudi domač brinjevec za katerega pravijo, da je tu najboljši.

Mi smo se tokrat odpravili na vrh  Kršičevec (1091 m), po lepo označeni poti, ki se vije med pašniki in grmičevjem proti vrhu gore.

Kršičevec je gora, ki s svojo tišino in lepoto ponuja pohodnikom posebno doživetje. Z vrha Kršičevca  je zelo lep razgled, na jugovzhodu je viden Snežnik, na jugu Učka in Slavnik na zahodu Nanos, Furlanska nižina, Julijske Alpe, na severu Kamniško – Savinjske Alpe. Na vrhu Kršičevca nas je pričakalo lepo toplo vreme, ki nas je   spravilo v poležavanje in uživanje na soncu in v naravi.

Po enournem počitku in ogledovanju okolice smo se odpravili nazaj proti  dolini. Med potjo se nam je pridružil  lep kraški ovčar, ki nas je spremljal celo pot do naše naslednje točke Spodmola in Belih sten.

Po dokaj strmem vzponu po borovem gozdu smo prispeli do Spodmola. To je naravni spodmol (previs) pod  katerega se je med drugo svetovno vojno skrila cela vas, ker jih je ščitil pred Nemškimi napadi.

Pot nas je pripeljala še do ene znamenitosti  Bele stene (895 m) s katerih je lep razgled na vas Juršče in  Kršičevec ter pašnike na katerih se je pasla drobnica z svojimi nepogrešljivimi čuvaji kraškimi ovčarji.

Čakal nas je še krajši spust po južnem pobočju skozi borov gozd do vasi, nato pa okrepčilo na turistični kmetiji Cunar, kjer nam je gospodinja postregla hišno specialiteto: pečenim jagenjčkom, golažem z domačimi njoki, srnino v omaki, potico in teranom.

Slike s pohoda si lahko ogledate v Foto galeriji.          Simon Zalar

28.09.2008
Zasneženi Špik Hude police

Planinci Planinskega društva Vrhnika, sekcija Veseli triglavci smo se tokrat odpravili v zahodne Julijce, čez mejo v Italijo na Špik hude police (Cima di Terrarossa 2392 m), ki se nahaja v pogorju med Montažem (2753 m) in Višem (2666 m).

V zgodnjem sobotnem jutru, ob petih, nas je 31 planincev krenilo iz Vrhnike proti Kranjski gori. Vožnjo smo nadaljevali čez mejni prehod Rateče in nato pred Trbižem levo po Jezerski dolini mimo Rabeljskega jezera do spodnje postaje  Nevejske žičnice in nato iz glavne ceste krenili po ozki strmi  cesti na planino Pecol (1510 m).

Na planini Pecol nas je pričakal veter, vrhovi pa zaviti v oblake. Polagoma smo krenili v hrib, da smo se ogreli. Pot je nemarkirana in  zlagoma speljana v hrib, ki nas pripelje do oznake za Montaž in Cima di Terrarossa. Po stari vojaški  mulatjeri se počasi vzpenjamo proti vrhu, kjer nas pričaka čreda kozorogov in gamsov, ki jih je na tej planini precej. Navajeni ljudi se kaj malo menijo za nas, saj sploh niso plašni tako, da se pasejo nekaj metrov od poti. Počasi se začenja pojavljati sneg, kii že prekriva zadnje cvetje, ki še gleda iz njega. Čim višje gremo bolj je hladno, pa tudi megla nam začenja zakrivati pogled v dolino in na vrhove. Na vrhu veter, megla in kar nizka temperatura ni nič kaj prijazna do nas, zato se po skupinicah fotografiramo in nato hitro v dolino.

Po isti poti se vračamo proti planini Pecol, žvižgi pa nas začnejo opozarjati na prisotnost svizcev, ki se lepo rejeni  sončijo pred svojimi domovanji.

Kdor si želi od blizu ogledati gamse, kozoroge in  svizce naj poleti obišče planino Pecol, saj bo že po kake pol ure hoje užival v njihovi bližini in pa na fotoaparat naj ne pozabi.

Pri koči Refugio di Brazza (1660 m), ki se nahaja na planini Pecol si privoščimo počitek in malico.  Megla se je počasi začela dvigovati, mi pa uživamo ob pogledu na pobočje Špika Hude police  in Kaninsko pogorje nasproti nas. Čakal nas je še kratek spust po pašniku do avtobusa in vožnja proti domu. Fotografije iz tega pohoda si lahko ogledate v Foto galeriji.

(Tekst in fotografije: Simon Zalar)

26.09.2008
Jurišče - Kršičevec je smer novega pohoda
"Tokratni pohod nas bo popeljal v deželo Martina Krpana" je v vabilu zapisal vodja pohoda, naš predsednik Roman Novak. Več o tem si preberite v priloženem vabilu (KLIK). Še opozorilo: Od sedaj naprej bodo organizatorji pohoda sprejemali prijave do nedelje zvečer v tednu pred pohodom. Razlog: pravočasno naročilo ustreznega avtobusa. Torej tokrat prijave do nedelje, 5. oktobra 2008.
14.09.2008
Z Veselimi triglavci na Špik Hude police
Boris se je letos odločil, da nam razkaže lepote Zahodnih Julijcev na drugi strani bivše meje, v Italiji. Več si preberite v priloženem vabilu. KLIK
08.09.2008
Na potepu po Ribniškem Pohorju z Mirkom

Dopust je  mimo in po skoraj dveh mesecih, smo planinci Planinskega društva Vrhnika – skupina  Veseli Triglavci, komaj čakali, da se zopet podamo v hribe.

V soboto 6. septembra zjutraj se nas je zbralo pred hotelom Mantova kar 50 pohodnikov in nekaj jih je bilo z nami prvič. Z avtobusom smo se odpravili mimo Velenja, proti  Dravski dolini, do Podvelke in nato čez Dravo, do koče na Pesniku (1106 m), ki stoji na travnati planoti Ribniškega Pohorja.

Po krajšem okrepčilu smo se odpravili proti Ribniški koči (1507 m). Med hojo  nas presenetijo jurčki, ki so rasli kar ob poti. Nekatere je prevzela gobarska žilica in podali so se na lov za gobani.

Enourna hoja v breg nas niti ni preveč utrudila, zato smo se odpravili mimo Ribniške koče  do Jezerskega vrha (1537 m), na katerem stoji spomenik padlim borcem planincem. Na vrhu je bilo malo neprijetno zaradi močnega južnega vetra in smo se  hitro odpravili do Ribniškega jezera (150 m), ki leži v kotanji pod Jezerskim vrhom. Pred jezerom se nahaja lesena tabla, ki nas opozarja, da naj hodimo po lesenih deskah. Med neprehodnim ruševjem se sprehodimo do jezera, ki nas očara s svojo lepoto in pravljičnostjo. Ribniško jezero je visoko šotno barje, ki je nastalo na nepropustnih peskih in glinah. Krajši postanek ob jezeru nam da novih moči in se vrnemo do Ribniške koče, kjer smo se okrepčali in odpočili.

Na kraju, kjer danes stoji Ribniška koča je v kraljevini Jugoslaviji, postavil počitniško vilo mariborski tovarnar Josip Hutter, a so partizani leta 1942 požgali.

Po vojni so planinci PD Maribor – Matica z udarniškim delom postavili nov dom.

Od Ribniške koče nas je pot vodila po vrhu Pohorja proti najvišjemu vrhu - Črni vrh (1543 m), kjer smo si vzeli čas za nabiranje borovnic in brusnic. Po poti porasli z borovnicami in brusnicami, se odpravimo do Grmovškovega doma pod Veliko Kopo (1377 m), ki je bila zgrajena leta 1937. Dom je bil med vojno požgan, nato so ga planinci leta 1947 ponovno zgradili. Tri dni po otvoritvi je bil dom  ponovno požgan, kljub vsem težavam so ga marljivi planinci ponovno zgradili in leta 1954 ponovno odprli.

Naprej smo se podali po smučišču, na katerem se je pasla živina do vrha Velike Kope (1541 m) in nato do Male Kope (1524 m) mimo Partizanskega doma po strmem pobočju do planinskega doma Planinc (1010 m), ki leži v neposredni bližini pod spodnjo postajo najdaljše smučarske sedežnice Kaštivnik (1600 m), ki poteka do Male Kope.Tukaj smo si vzeli  krajši počitek, ki pa se je podaljšal v čakanje na nekaj utrujenih, katerim je pot po pobočju vzela še zadnje moči.

Ko smo bili zbrani, smo jo urno ubrali do kmetije Sedovnik (833 m), na zares zasluženo malico z domačimi dobrotami. Kmetija Sedovnik nas vedno prijazno  sprejme in pogosti, kadar  se nahajamo v njihovi bližini. Pred kmetijo stoji znamenita okrog  500 let stara lipa, ki ima obseg čez 11m. Na kmetiji  so nam  spekli  domač rženi kruh, katerega smo lahko  kupili za domov. Ker se je že bližala tema, smo jo mahnili do avtobusa. Peljali smo se  mimo Sv. Primoža na Pohorju, kjer je rojen naš vodnik in oskrbnik zavetišča na Planini, Mirko Goričan in se podali do gostilne Prodnar. Že pred gostilno nas je pričakal harmonikar, ki je s svojimi takti pognal utrujene noge, da so se takoj zavrtele v plesu.

V gostišču so nas  zelo dobro pogostili z telečjo obaro, ki nam je dala novih moči, da smo se še  zavrteli in  prehitro je minil prijeten večer ob plesu in pomenkovanju. Pozna ura nas je opozorila, da  moramo kreniti proti domu, saj nas je čakala še tri urna vožnja.

Na koncu  bi se radi zahvalili, našemu Mirkotu, za organizacijo in vodenje izleta, po prelepem Ribniškem Pohorju.

Poln avtobus pohodnikov izjemoma dovoljuje tudi objavo več slik kot običajno, ki si jih lahko ogledate v Foto galeriji.

25.08.2008
Veseli triglavci iz Vrbe (Avstrija) do Triglava

Letošnji večdnevni pohod smo sekcija Veseli triglavci člani Planinskega društva Vrhnika opravili skupaj s koroškimi Slovenci  iz Kostanj (Kőstenberg - Avstrija) na Triglav, ki ga je organiziral in vodil Janez Kavčič (Kocina). Pohoda se je udeležilo 16 pohodnikov.

Nekajletno poznanstvo z zamejskimi Slovenci iz najsevernejše vasi Kostanje, kjer še živijo koroški Slovenci in se nahaja med Vrbskim in Osojškim jezerom, je letos obrodilo skupen pohod od  Kostanj do Triglava.

V sredo 20. avgusta smo se odpeljali do vasi Kostanje k našemu gostitelju Christianu Zeihenu, kjer nas je prisrčno sprejel in pogostil.

Ob druženju z domačini so se nam pridružili  tudi člani okteta Raskovec in muzikanti z Vrhnike, z lepim kulturno – pevsko - glasbenim programom. Druženje se je nadaljevalo v vaški gostilni Glantsening, kjer se je pelo in plesalo.

Naslednje jutro smo se skupaj odpravili po severnem pobočju Karavank do Kepe (2193 m), od tam pa v Dovje, Kjer nas je čakal Janez (Kocina) z kombijem in  okrepčilom. Po devet urni hoji se nam je prilegla vožnja od Dovjega  do Aljaževega doma v Vratih. Noč v Vratih smo skupaj prebili z Lintverni, ki so se odpravljali na svoj pohod.

Zjutraj nas je pričakalo jasno nebo in obsijani Triglav, naš cilj, do katerega smo morali preliti kar nekaj potu. Pridružilo se nam je še nekaj planincev iz Vrhnike in smo jo skupaj  mahnili po Tominškovi poti proti domu Valentina Staniča (2332 m), kjer smo imeli krajši počitek. Pot smo nadaljevali do doma na Kredarici (2539 m), kjer smo se odpočili in počakali, da so se razkadile meglice okrog našega očaka.

Popoldan se je Triglav (2864 m) prikazal v svoji lepoti in mi smo se skupaj odpravili proti vrhu. Kot je že v navadi se je bilo med potjo potrebno izogibati skupinam, ki so se vračale iz vrha. Na vrhu smo imeli krajši obred krsta za dva, ki sta se prvič povzpela in sicer sta jih Herman in Ivo dobila po zadnji plati z štrikom, rabelj je bil Christian. Čakal nas je še hitri spust z vrha proti Kredarici , kjer smo ob večerji, druženju in klepetu počasi odhajali na počitek.

Naslednje jutro smo jo mahnili do Kovinarske koče v Krmi, kjer smo se še zadnjič z našimi rojaki iz zamejstva pozdravili in domenili, da se naslednje leto vidimo ob našem petintridesetem pohodu iz Vrhnike na Triglav.

Na koncu se moramo posebej zahvaliti Janezu Kavčiču za uspešno organizacijo in vodenje ter Christianu Zeichenu za gostoljubnost in pogostitev.

Celotno pot si lahko ogledate v Foto galeriji.

14.07.2008
Veseli triglavci iz Kostanj (A) na Triglav
Svoj večdnevni letni pohod so Veseli triglavci namenili skupnemu pohodu s koroškimi pohodniki. Njihov "urnik" si s KLIK-om oglejte v priloženem vabilu.
07.07.2008
Tudi Špik (2473 m) je osvojen

Tokratnega vzpona smo se udeležili štirje gorniki. Pot se nam je začela malo bolj zgodaj kot običajno (zaradi jutranjega hlada) in sicer ob petih smo krenili z Vrhnike proti Kranjski Gori in naprej proti Krnici do prostora, kii je dobro poznan vrhniškim planincem, saj smo tam običajno imeli poletne planinske tabore.

Po ne preveč naporni poti smo prispeli do koče v Krnici (1113 m), kjer smo popili jutranjo kavico, ker jo zaradi zgodnje ure drugje nismo mogli. Pri koči nas pot popelje skozi gozdiček do hudournika po katerem se začnemo vzpenjati proti Gamsovi Špici (1955 m). Jutranji hlad je prijeten za hojo in nekje na pol poti proti vrhu se nam prikaže sonce in veličastni vrhovi okoli nas.

Na Gamsovi Špici se predamo jutranjemu soncu in opazujemo okoliške vrhove, ki se začnejo kazati iz megle.

Nato se nam začne krajši vzpon po jeklenicah proti vrhu Lipnica (2418 m), ki je hitro za nami. Ko prispemo na vrh se pred nami prikaže Špik (2473 m) do katerega nas čaka krajši spust in malo bolj strm vzpon proti vrhu.

Na vrhu nas pričaka toplo sonce brez vetra, dolina pa se kopa v meglenem morju, mi pa se prepustimo enournemu uživanju in malici, saj nas čaka strm spust po najdaljšem melišču v Kačji graben. Skakanje po melišču v dolino je pravi užitek saj se v nekaj minutah spustimo za približno 700 m.

Strma pot skozi macesnov gozd se nam počasi spušča v dolino Krnice, kar je utrujajoče za kolena, a tudi to smo zmogli. Naš pohod smo zaključili pred  kočo na Gozdu, kjer smo se okrepčali z hladnim pivom in še zadnjič uprli pogled proti Špiku in prehojeni poti.

Naš podvig si oglejte v naši Foto galeriji. Simon Zalar

24.06.2008
Špik - pravljična gora nas pričakuje
Špikova edinstvena, pravilna piramida krasi panoramo Martuljka, ki tako tekmuje z najslavnejšimi lepotci svetovnih gorstev. in nanj vas vabijo Veseli Triglavci s priloženim vabilom. KLIK
22.06.2008
Veseli triglavci na Kamnitem lovcu

Na tokratno turo smo opravili na Kamniti lovec / Cima del Cacciatore (2071 m), ki je priljubljena izletniška točka nad Trbižem (Italija). Vzpon nam je skrajšala gondola na sv. Višarje (1766 m), kjer se je tudi začel naš pohod. B

Boris, naš vodnik, nas je na začetku popeljal na travnike posejane z lepim gorskim cvetjem. Pot nas je vodila po gozdnati poti porasli z viharniki in lepo zelenimi macesni. Na gozdni meji se nam odpre pogled proti Kamnitemu lovcu. Po uri hoje smo imeli krajši počitek in preoblačenje v bolj poletna oblačila, kajti sonce in lepo vreme sta že pokazala svojo moč. Sedaj nas je čakal še zadnji malo bolj strm vzpon proti vrhu, med drugim smo se morali spopasti tudi z plezanjem po jeklenicah.

Na vrhu se nam odpre pogled na vršace: na vzhodu naša vrhova Mangrt in Jalovecna zahodu pa Viš (2666 m) preko Hudih polic pa še Montaž / Špik nad policami (2753 m). Vrh Kamniti lovec naj bi dobil ime po tem, ker je neki lovec streljal na Marijino svetišče in ga je po tem doletela kazen – okamenel je in v večno svarilo mimoidočim ga lahko prepoznajo v steni gore.

Po uživanju v razgledu in prijetnem sončenju smo se odpravili nazaj proti Višarjem, kjer smo si zaželeli hladne krepčilne pijače.

Na povratku domov smo si ogledali tudi Zelence (izviri Save Dolinke), kjer so si nekateri ohladili noge.

Po slike pa pojdite v našo Foto galerijo

09.06.2008
Višarje - Kamniti lovec
Kakor čuvaj nad Višarji bedi Kamniti lovec in pričakuje vrhniške Vesele triglavce. Povabilo na pohod si preberite v priponki. KLIK
31.05.2008
Veseli triglavci na Lipniku, Goliču, Kojniku in Brežcu

Naš tokratni pohod se je začel malo naprej od vasice Zazid po strmi gozdnati poti do železniške postaje Zazid na pobočju Kraškega roba. Za postajo se pot odcepi desno in se polagoma vzpenja proti vrhu Lipnik (801m). Ko se vzpenjamo proti vrhu se na posameznih mestih ustavljamo na policah Kraškega roba in opazujemo vasi pod nami in proti notranjosti Istre.

Čim bolj s bližamo vrhu več je cvetja v prelepi spomladanski zeleni travi.

Naš prvi cilj je vrh Lipnik na južnem delu Kraškega roba, kjer se nam odpre pogled proti viaduktu Črni kal, Trstu, Kopru Istri in Slavniku.

Pot nas nato vodi po planoti, kjer nam vzame dih prelepa cvetoča narava z raznovrstnim cvetjem. Ko enkrat doživiš ta botanični vrt cvetočih: perunik, potonik, lilij, šmarnic, narcis, zlatih korenov, kukavic in ostalega cvetja lahko rečeš, da si doživel res nekaj lepega v življenju.

Po polurni hoji prispemo na vrh Golič (890m), kjer je tudi najvišja točka naše poti in se nam v daljavi prikaže naš naslednji vrh Kojnik (802m), kateri je oddaljen približno uro hoda po kolovozni poti.

Na vrhu Kojnik imamo krajši počitek in pred nami se odpre pogled na vas Podgorje, kjer je tudi izhodiščna točka za vzpon na Slavnik (1028m).

Pot nas vodi po južnem pobočju proti Kraškemu robu do vrha Brežec (649m), kjer se nam v daljavi prikaže viadukt Črni kal in dolina z vasicami pod Kraškim robom.

Po krajšem počitku se odpravimo po strmi poti do vasice Zazid, kjer se ustavimo hostelu Xaxid, kjer nas mlada študenta postrežeta z hladno pijačo in kavo.

Po celodnevni hoji se odpeljemo še do kmečkega turizma Bordon v dolini Rižane na dobro okrepčilo in nato proti domu.

Na spletni strani planinskega društva Vrhnika, sekcija veseli Triglavci si lahko ogledate
fotografije iz naše poti.

24.05.2008
Vse belo pod Golico in tudi na vrhu
Ni se še zaprl objektiv Simonovega fotoaparata, že so bile slike na CD-ju in vest je dobra, dokler je vroča. Nekaj Veselih triglavcev se je odločilo obiskati Golici in imeli so srečo, v dolini belo od narcis, ključavnic po domače, na vrhu pa še nekaj zaplat snega med čudovito zeleno preprogo. Vse to si lahko ogledate v Foto galeriji.
18.05.2008
V Čičarijo (Kavčič-Golič-Kojnik)
Kje se bomo potepali skupaj z Veselimi Triglavci si oglejte na priloženem vabilu (KLIK). Posamezne opise delov poti pa si oglejte na spletni strani zaplana.net.
15.05.2008
Soft Shell jakne

Vse člane skupine Veseli triglavci in ostale, ki bi želeli nabaviti Soft Shell jakno in majico z logotipom obveščamo, da jih lahko naročite in izberete velikost v društveni pisarni PD Vrhnika Tržaška cesta 11 vsako sredo ob uradnih urah od 19.00 do 20.00, ali pri Simonu Zalarju na telefonsk številki 041 357 827.

Cena jakne cca 50 €, majice pa 10 €.

Vprimeru večje naročene količine bo cena še nižja.

12.05.2008
14. pohod po Vrhniški planinski poti
Kakšno sporočilo so napisali lahko vidite v priponki (KLIK), kako smo se imeli pa si oglejte v njihovi Foto galeriji.
19.03.2008
Snežnik v snežnih razmerah
V preteklosti je bil okoli 8. marca organiziran tradicionalni zimski pohod na Snežnik, katerega se je udeleževalo veliko ljudi in med njimi tudi Veseli triglavci. Zadnjih nekaj let pa ta pohod ni več organiziran, vendar se ga Veseli triglavci še vedno udeležujemo. Tako smo se zbrali v soboto, 8.3.2008 ob 6.00 uri pred Mantovo na Vrhniki in se pod Srečotovim vodstvom odpeljali proti Snežniku.Tam nas je pričakala prava zimska idila z obilico snega, ki je še veselo padal. Na Sviščakih smo si oprtali nahrbtnike in krenili proti vrhu. Veselje pa se je hitro nehalo, kajti gaz v snegu je skrenila iz markirane poti in mi smo začeli veselo gaziti celi sneg, na nekaterih mestih tudi do riti. Pri tem našem delu pa je bil najbolj zagrizen naš Nejc. Kakor koli, v 2,5 ure smo prišli do koče na vrhu kjer nas je pričakaj topel čaj in prijazno osebje. Po krajšem počitku pa smo zadovoljni krenili nazaj proti Sviščakom in naprej proti domu. Vsem pa se je poznala utrujenost zaradi geženja celega snega. Kar oglejte si ta podvig v naši Foto galeriji.
16.03.2008
Veseli triglavci na pohodu po Haloški planinski poti, etapa Cirkulane-Podlehnik

Po dve in polurni vožnji smo prispeli v Cirkulane, kjer je bil naš začetek poti. Dvaindvajset pohodnikov z vodnikom Bogdanom Gromom smo se po severnem pobočju, med travniki in vinogradi, povzpeli na Gradiški Hum - 336 m. Z vrha se odpre lep pogled po Halozah in Dravskem polju, zaradi oblačnosti nismo imeli sreče z razgledom. Pot smo nadaljevali po pobočju med vinogradi nad desnim bregom Drave do Dravcev. Ustavili smo se na kmečkem turizmu Korpič v Dravcih, kjer smo se okrepčali z malico in domačim haloškim vinom. Poleg kmetije smo si ogledali vaški muzej, v katerem se nahaja etnološka zbirka od zrna do kruha z orodji in pripomočki ter stara kuhinjska oprema z posodo.

Mimo največjega klopotca smo se odpravili proti Varejskemu vrhu - 317 m, od koder smo nadaljevali pot po grebenu na Dravinjski vrh - 320m, kjer smo pri vinotoču Maroh imeli daljši počitek. Ker se je vreme zjasnilo se nam je od tu odprl prelep pogled proti Ptuju njegovemu jezeru in celemu Dravskemu polju. V vinotoču nam je gospodinja postregla toplo ocvirkovo pito, meso iz tunke, zaseko ter pravkar pečen domač kruh, čez to pa je prijala še dobra haloška kapljica.

Od Dravinjskega vrha smo imeli še kakšno uro poti med slikovitimi vinogradi mimo Majskega vrha - 339 m do Podlehnika.

Kot običajno so fotografije s pohoda na ogledu v Foto galeriji.

03.03.2008
Po delu Haloške planinske poti
Tako so zapisali Veseli Triglavci v sjoje vabilo, ki ga prilagamo. Le oglejte si ga in pridružite se jim. (KLIK)
17.02.2008
Pohod po Gorjancih - Trdinov vrh

Sobotno hladno jutro, 16. februarja 2008 se odpravimo proti Dolenjski. Naš cilj je najvišji vrh Dolenjske Trdinov vrh (1178m).

Naš vzpon se začne iz vasice Gabrje, kjer se podamo navkreber v gabrov gozd. Po uri hoje prispemo do Gospodične, kjer se pod kočo nahaja studenček, v katerem se je po Trdinovi bajki grajska gospa umila in se pomladila.

Po kratkem počitku nas pot popelje proti vrhu Gorjancev, kjer se pot vije skozi lep mešan gozd, proti vrhu pa mogočne bukve, nakar ugledamo oddajnik in naš cilj. Na vrhu Gorjancev stojita cerkvici, naša je sv. Jera, na Hrvaški strani pa sv. Gera.

Po obveznem slikanju nas pot popelje v naravni rezervat, pragozd Gorjanci, kjer kraljujejo pravi stoletni orjaki in pa sibirski mraz. Pot nas pripelje do sv. Miklavža, kjer se okrepčamo in pogrejemo. V okolici sv. Miklavža se nahaja lepa narava, v kateri si je možno poleti najeti krasen prostor za piknike.

Na poti proti dolini prispemo do točke, kjer se nahaja krvavi kamen, kamniti osamelec na križišču gorjanskih poti, o katerem kroži več legend in ena od njih je zapisana na tabli (glej fotografijo).

Ko počasi sestopamo se nam pogled upre proti dolenjski prestolnici, nato pa še proti Kumu in pa Kamniško - Savinjskim Alpam.

Malo utrujeni in zadovoljni posedemo po avtobusu, kjer nas Janez (Kacina) pocrklja z lešnikovo čokolado.

Naš podvig si oglejte v Foto galeriji.

09.02.2008
8. Božin pohod na Čaven je za nami

Ob lepem jasnem jutru, na kulturni praznik 8. februarja, smo se zopet zbrali, da se udeležimo novega pohoda na poznano ajdovsko pohodno točko, Čaven.

Avtobus nas je pripeljal do kamnoloma med Lokavcem in Predmejo, kjer smo si oprtali nahrbtnike in se počasi podali v lep borov gozd proti našemu cilju.Po lepi ne preveč strmi uhojeni poti posejani z borovimi iglicami počasi nabiramo višino.Sonce nas začne počasi greti, hkrati pa hladiti burja, a se ne damo in jo nato mahnemo v strmi klanec.Ko prisopihamo na travnato pobočje se nam odpre pogled na prelepo Vipavsko dolino prav do Nanosa. Bolj ko se bližamo vrhu se nam pogled upre proti morju in Slovenski Istri.

Pri zavetišču Antona Bavčerja na Čavnu nas pričaka polno pohodnikov, ki so prišli uživat prelepo naravo in še bolj sončen dan.

Po obveznem okrepčilu se počasi podamo proti Predmeji.Na severni strani nas pričaka prava zima s snegom in primorsko burjo, a nas pot pelje po prelepem bukovem gozdu in pripelje do Predmeje, kjer se večina preda toplemu soncu.

Po skupinskem posnetku se počasi odpravimo proti domu.

Vse to si lahko ogledate v Foto galeriji.

06.02.2008
Veseli triglavci gremo na Gorjance
Najlepše jih je opisoval Janez Trdina, če pa vse to res drži bomo preverili na našem pohodu o katerem preberite več na priloženem vabilu. KLIK
29.01.2008
8. Božin pohod na Čaven je pred nami
Veseli Triglavci vas vabimo na 8. Božin pohod na čaven, ki bo v pete, 8. februarja 2008, tokrat iz Lokavca. Več v priponki (KLIKNI).
27.01.2008
Pa levo, pa desno, pa ... na Komno

Da taka je pot na ta zimski biser nad Bohinjskim jezerom. Ob zgodnji jutranji uri za nekatere (6.00) se nas je 18 Veselih triglavcev zbralo pred Mantovo. Jasno jutranje nebo je še krasila luna, ki smo jo presenetili na njeni poti k spanju in z vodnikom Boštjanom smo se odpravili proti Gorenjski.

Res je, v hribih se dela dan, saj se nam kmalu prikažejo v vsej svoji lepoti temeljito obsijani s soncem. Pohod pričnemo pri Koči pri Savici in kmalu nas obsije sonce, pogled pa se nam zazre v megle nad Bohinjskim jezerom iz katerega smo ravnokar ušli. Pod nogami se nam začne debeliti snežna odeja, proti vrhu pa nas začne krepko greti januarsko sonce.

Komna nam postreže s čudovito zasneženimi pobočji, ki se spuščajo s Podrte gore, Tolminskega kuka, Bogatina ali Mohavščka, Lanževice in še od kje. Na terasi pred kočo nas ob krepčanju božajo sončni žarki in nas pripravljajo na drugo življenje, na življenje martinčkov in kar ne moremo se odpraviti v dolino.

Toda tudi tega je moralo biti enkrat konec, še spust, objem vrhov okoli jezera, iskanje sedeža v avtobusu, še kakšna beseda ali dve, malo dremeža in Vrhnika je tu.

Vse to si lahko ogledate v naši Foto galeriji.

17.12.2007
Levstikova pot, Goropeke in Osolnik so za nami

Veseli Triglavci smo tudi letos opravili s tradicionalno potjo od Litije do Čateža. Fotografije si oglejte s klikom na Levstikova pot.

Konec novembra pa smo se odpravili na Goropeke. Kljub napovedi slabega vremena se nas je tega pohoda udeležilo 20 pohodnikov in šele zadnjih 200 metrov pred kočo nas je malo pozdravil dež toliko, da ne pozabimo kako je, če te malo namoči.

Pot nas je vodila mimo zavetišča na Planini kjer nas je Mirko prijazno postregel z čajem nato pa smo nadaljevali proti Ulovki in Miznemu dolu. Vmes nas je pričakal Piko in nas postregel z dobrim ta kratkim domačim. Od Miznega dola pa smo jo mahnili po poti in skozi gozd do ranča Orlovga Jelka, kjer nas je pozdravil prijazni pasji lajež, topot konj in topel čaj. Pot smo skozi gozd nadaljevali proti koči na Treh kraljih in naprej proti Goropekam.
Na Goropekah nas je pričakala oskrbnica koče s čudovito obaro, ki smo jo bili ža vsi krepko potrebni.Da pa nam je vse skupaj še bolj teknilo so poskrbeli godci, ki jih je na Goropeke pripeljal Jure.Čas je prehitro minil in treba je bilo iti na avtobus, ki nas je odpeljal proti domu. Vse to si lahko ogledate na poti Vrhnika-Goropeke.
Naše decembrsko potepanje iz Sore na Osolnik in dalje na Govejek je zabeležil fotoaparat in nam več povedal o poti Osolnik-Govejek.

 

28.10.2007
V opojnih barvah jesenskega ruja
Zadno oktobrsko soboto se nas je 22 Veselih triglavcev podalo na raziskovanje tržaškega krasa. Začeli smo takoj čez mejni prehod Krvavi potok v vasici Pesek, se spustili do vasi Draga in jo po planoti nad hribom Stena mahnili priti vasici Jezero. Z enkratnim razgledom na tržaški zaliv in kanjon Glinščice smo bili več kot zadovoljni, še posebej, ker nas je celo pot spremljal jesensko rdeče obarvani ruj. Spustili smo se na traso železniške proge in "pristali" v naročju koče posvečene tržaškemu alpinistu Emiliu Comiciju. Sledil je ogled arhitekturnih znamenitosti, rimskega vodovoda in slapa Glinščice ter se v slovenski gostilni v Botaču okrepčali s slovenskim vinom in slovenskim "kozlom", čeprav smo bili v Italiji. Čakal nas je še vzpon na železniško progo, nato po njej skozi tunel do vasi Draga in še do vasice Pesek, kjer nas je čakal avtobus in nas polne jesenske opojnosti odpeljal proti domu. Naš podvig si oglejte v naši Foto galeriji.
30.09.2007
Osvojili smo Kompotelo (1989 m)
V soboto zjutraj ni kazalo najbolje, a volja je bila močnejša. in avtobus nas je popeljal pod Krvavec, kjer smo začeli s potjo proti enemu od vrhov nad planoto Krvavca - Kompoteli, ki se strmo, gozdnato in pečevnato spušča v dolino Kamniške Bistrice. Njen vrh se povezuje z Vrh Korenom in Jermanovim turnom. Vrh je zanimiv pomladi in poleti, ko ga krasi raznovrstno cvetje, nas pa sta sprejela jesenska megla, prvi sneg in lepote jesensko obarvanih gozdov. Edo se je prav odločil, zadi snega je bil vprašljiv varen povratek čez Ježo in smo se raje spustili do Škrbine, planine Dolge njive, se dvignili pod sam Zvoh in se spustili pod Krvavec. Kako smo se imeli si oglejte v naši Foto galeriji
17.09.2007
S pohoda na Stegovnik
Padel je še en izlet Veselih Triglavcev pod vodenjem Boštjana Ravnika. Povzpeli smo se iz Medvodja po brezpotju na Stegovnik (1691 m) po višini nič kaj obetujoče, a po zahtevnosti kar krepak zalogaj. Pohod trinajsterice je bil obogaten z nabiranjev jurčkov do višine 1500 m in marsikdo si je močno povečal težo svojega nahrbtnika. Naš trud je bil poplačan, kot vedno, s čudovitim razgledom na Košutino verigo, Storžič in svojstveni pogled na Grintovce. Tudi na tej poti smo doživeli igro narave, ki je ustvarila dve okni. Po osvojenem vrhu smo se spustili na pašnike prelepe planine Javornik, kjer so ravnokar zaključevali z letošnjo pašo. Čakal nas je še spust do Koče pod Storžičem in z velikim zadovoljstvom in obogateni z lepotami naši gora smo jo mahnili proti domu. Kako smo se imeli si lahko ogledate v naši Foto galeriji.
30.08.2007
Veseli triglavci od Kopra do Trave
Veseli Triglavci so si v letošnji plan zadali "kronski" pohod od Kopra do Trave. Zakaj kronski? Zato, ker je s tem pohodom peterica zaključija svojo pot okoli Slovenije, ostalih 10 in spremstvo pa so jim celo pot stali ob strani. O celotni poti Veselih Triglavcev boste še brali, sedaj pa si oglejte našo pot Koper - Trava na fotografijah.
18.04.2007
Plan pohodov za leto 2007
KLIK
 
 
 
Untitled Document
 
  Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008