barjani
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
28.09.2020
Barjani na Limbarski gori

Na nekoliko megleno četrtkovo jutro, 24. septembra 2020, smo se Barjani z avtobusom odpeljali proti Moravčam do vasi Soteska. Napotili smo se proti vasi Serjuče in naprej proti Limbarski gori, ki je priljubljena pohodniška točka zaradi čudovitega razgleda na vse strani neba. Pred božjepotno cerkvijo svetega Valentina, ki je zgrajena v baročnem stilu, smo si privoščili počitek.

Po Palčkovem klancu smo se spustili do vasi Vinje pri Moravčah in naprej v smeri Lukovice do Gradiškega jezera. Jezero je bilo narejeno ob gradnji avtoceste, da bi preprečili poplave ob neurjih. Ob jezeru se vije tudi del Rokovnjaške poti, ki poteka čez vrhove okoliških hribov.

Tokratni pohod  je za 33 zadovoljnih Barjanov pripravil in vodil vodnik Jože Školc ob pomoči Andreja Velkavrha.

Zapisala: Vanda Rafaela Kržmanc

Fotografije: Andrej Verbič

Film: Stane Kržmanc

25.09.2020
Sedem let prvega pohoda Barjanov na Slavnik

Nova planinska skupina Barjani pri Društvu upokojencev Vrhnika se je prvič odpravila na pohod četrti četrtek v aprilu na zadnji tisočak pred slovenskim morjem Slavnik. Ob sedmi uri se nas je zbralo triindvajset zagnanih pohodnikov z vodniki. Odpeljali smo se v smeri Kopra, v Kozini smo zapustili avtocesto in nadaljevali pot z avtobusom do vasi Prešnica. Slavnik se dviga v slovenskem delu Čičarije nad kakih 500 m visoko planoto Šavrinskega krasa. Njegov široki hrbet doseže v Malem Slavniku (Grmadi) 1001 m, v Velikem Slavniku pa 1028 m. Je najbolj obiskan vrh Slavniškega pogorja in je eden zadnjih tisočakov pred Kraškim robom in slovensko Istro s čudovitim razgledom na Piranski in Tržaški zaliv, Istro, Karavanke, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, na okoliške vrhove Vremščico, Nanos s Trnovskim gozdom, Snežnik in na hrvaško Učko. Do višine 850 m je poraščen z grmovjem, na severni strani tudi z gozdovi, vrh sam pa pokrivajo pašniki. V vasi Prešnica smo zapustili avtobus. Naši vodniki Milan, Sonja, Elica in Jože so pregledali našo pohodniško opremo in nas poučili, kako ravnamo in hodimo s pohodnimi palicami. Kraška vasica Prešnica je stisnjena pod pobočje Slavniškega pogorja. Med potjo skozi vas smo si ogledovali značilno arhitekturo kraške gradnje, strehe z blagim naklonom, kritino izdelano iz korcev, v nekaterih izpostavljenih legah obteženo s kamenjem. Kmalu smo prečkali železniško progo Ljubljana-Koper in po prijetni položni poti nadaljevali pot mimo zbiralnika vode za napajanje divjadi, do prvega postanka na razgledišču. Med potjo smo opazovali in prisluhnili razlagi o rastlinstvu v jugozahodni Sloveniji. Tako smo spoznali: črni hrast, rešeljiko, borovce, gorski kosmatinec, ozkolistni pljučnik, grozdasto hrušico, narciso in še vrsto drugih. Čas je tako hitro minil, da smo kaj kmalu prispeli do Tumove koče na Slavniku. Naša pohodnica Dragica je rekla: »Še nikoli nisem tako hitro po ravnem prišla na vrh.« Vodnik Milan se je z oskrbnikom koče predhodno dogovoril, da bo koča odprta in skuhali so nam dobro kuhano ječmenovo mineštro (ričet z mesom). Po okrepčilu in krajšem počitku smo se odpravili na razgledišče, kjer smo opazovali Brkine, Čičarijo, Jadransko morje in pogled je segel vse do Učke. Še na Grmado smo se povzpeli, kjer je gasilsko gozdarska opazovalnica gozdnih požarov, saj je z Grmade najboljši razgled na okolico. V suhi travi smo našli netreske, kjer je njihovo naravno rastišče. Nazadnje nam je ostala še pot v vasico Podgorje, ki je prijetna, urejena, obnovljena kraška vasica s čudovitim cvetjem ob poti. Tukaj smo zaključili naš pohod, prijetno utrujeni, polni pohodniških vtisov in zadovoljni smo se odpeljali proti domu. Vsem, ki prebirate to pisanje še povabilo: pridružite se nam, veseli bomo vsakega novega pohodnika.

Tekst: Metka Krašovec

Film: Stane Kržmanc

12.09.2020
Barjani po okolici Vrhnike – tretjič

Enako kot smo Barjani zaključili pomladanski del, smo tudi nadaljevali s prvim jesenskim pohodom po okolici Vrhnike. Marsikomu med nami se zdi, da nam domači kraj ponuja veliko nepoznanih in zanimivih poti.

Po Dobovičnikovi ulici smo jo mahnili do tankovske ceste in naprej do Stare Vrhnike ali Polžje vasi, kakor so jo včasih imenovali. Pot smo nadaljevali do Storževega griča in naprej v Staje, kjer  smo prišli do vodnega zajetja. V bližini vodohrama ima Lovsko društvo Vrhnika svoje strelišče. Nadaljevali smo preko Blatnega dola in mimo Starega malna smo po trasi plinovoda prispeli do Kurje vasi in naprej na Vrhniko.

Tokrat se je pohoda udeležilo 27 Barjanov. Priprava izleta in vodenje sta bila zaupana Andreju in Mileni Velkavrh.

Fotografije sta prispevala Marija  Armič ter Andrej Verbič.

Zapisala: Vanda Rafaela Kržmanc

Film: Stane Kržmanc

02.07.2020
Pohod po okolici Vrhnike – 26. 6. 2020

Že drugič v tem mesecu smo se podali po okoliških poteh naše prelepe Vrhnike. Zadnje jutranje kaplje so nas pospremile na pot, ki nas je vodila proti Sv. Trojici do parka Montessori, preko tankovske ceste na Storžev grič, v Staje in naprej do Starega malna. Na poti nam je vodnik povedal veliko zanimivega, za marsikoga veliko novega. Uživali smo v čisti oprani naravi, polni raznovrstnih rastlin in malih gozdnih prebivalcev. Na koncu poti smo se zahvalili vodniku in organizatorjem za izvedene, težko pričakovane pohode.

Ugotovili smo, da nam Vrhnika ponuja še nešteto neznanih in lepih poti za pohode.

 

Ostanite zdravi, srečni in pazite nase. Vidimo se v jeseni.

 

Zapisala: Emi Vinšek


FOTO: Marija Armič in Andrej Verbič

 

FILM: Stane Kržmanc

 


18.06.2020
Barjani po okolici Vrhnike

 

Po daljšem premoru zaradi epidemije, smo se Barjani, v četrtek, 11. 6. 2020, zbrali na tankovski cesti pri »štirni«.

Usmerili smo se proti naselju Gabrče. Na vrhu smo prečkali glavno cesto Vrhnika – Logatec in se po gozdni poti napotili v smeri proti Logatcu. Tik pred IOC Zapolje smo prečkali železniško progo, kmalu pa tudi glavno cesto in se usmerili prot Strmici. Tam smo nekaj časa hodili po Jakobovi poti in se spustili v Star maln. Po krajšem počitku pred kočo, smo se vrnili k našemu izhodišču pri »štirni«. Vedrega vzdušja ni zmotila niti ploha, ki nas je ujela ob zaključku naše poti.

Pohoda se je udeležilo 27 Barjanov. Za našo varnost sta skrbela vodnik Jože Školč in njegov pomočnik Andrej Velkavrh.

 

Zapisala: Vanda Rafaela Kržmanc

Fotografije: Stane Kržmanc

FOTO:  

FILM: Stane Kržmanc


07.03.2020
Barjani v Vitovljah

Barjani smo tokrat spet imeli srečo. Po vremensko zelo spremenljivi sredi nas je na našem pohodu v četrtek, 27. 2. 2020, ves dan razvajalo toplo sonce.

Tokrat smo se odpravili na krožno pot v Vitovlje. To je vas oziroma več manjših zaselkov na južnih pobočjih Trnovskega gozda. Pot smo pričeli že v vasi in se kar nekaj časa vzpenjali po asfaltnih poteh, preden smo prišli do gozda. Naš tokratni vodnik Jože nas je najprej popeljal do Vitovskega jezera, ki je edino naravno jezero v Vipavski dolini. Pa ni prav mogočno jezero, prej večja mlaka, dolgo je 10 m, široko 7 m, globoko pa največ 1 m. Vodo dobiva iz manjšega izvira nekaj metrov nad jezerom.

Največja zanimivost tokratne poti je romarska cerkev sv. Marije na skalnatem osamelcu sredi pobočja. Prva omemba te cerkve sega v daljno 14. stoletje. Ostanki mogočnega taborskega obzidja s stolpom in vhodnimi vrati pričajo o zavetišču pred turškimi vpadi. Med drugo svetovno vojno je bila cerkev močno poškodovana, tako da so od nje ostali samo zidovi. Po vojni, v letih od 1966 do 1976 so domačini cerkev spet obnovili.

Mi smo izkoristili lep dan, uživali v soncu in lepih razgledih na Vipavsko dolino in hribovje okrog nje. Po malici, ki sta jo dobro dopolnila še naša nova pohodnika, smo se po drugi strani spustili nazaj do vasi, kjer nas je čakal avtobus in dobrote še dveh rojstnodnevnih slavljencev.

Še en dan rekreacije in prijetnega druženja je za nami.

 

Zapisala: Dragica P.Fotografije: Stane Kržmanc, Andrej Verbič

 

25.02.2020
POHOD BARJANOV NA SOVIČ IN PEČNO REBER

Izhodišče današnjega pohoda je bila Postojna. Zaradi lahke dostopnosti iz notranjosti Slovenije skozi Postojnska vrata proti Jadranu, so se skozi kotlino že v davnini selila različna ljudstva. Zaradi lege ob prometni in trgovski poti (Jamborna cesta), je bila Postojna kraj, kjer so se ustavljali in zbirali furmani. Izgradnja južne železnice v 19. stoletju in prihod vlaka je postopoma povzročila propad furmanstva.


Na Sovič (677 m) smo se skozi Kot po Grajski poti povzpeli na vrh, kjer so vidni ostanki srednjeveškega gradu Adlsberg. Po severni strani pobočja smo se spustili do našega izhodišča.


Na Pečno reber (733 m) nas je pot vodila ob robu osrednjega poligona SV Postojna. Mimo spomenika iz II. svetovne vojne smo prišli do koče Mladika. Po krajšem postanku smo se po asfaltni cesti vrnili do avtobusa, kjer so nas čakale sladke dobrote naših slavljencev. 


Pohoda se je udeležilo 33 Barjanov. Za našo varnost sta skrbela vodnik Karel Petrič – Frenk in njegov pomočnik Andrej Velkavrh. Fotografije so prispevali Andrej Verbič ter Stane in Franci Kržmanc.


Datum pohoda: 11. 2. 2020


Zapisala: Vanda Rafaela Kržmanc

  

29.01.2020
Barjani na Školju Sv. Pavla nad Vrtovinom

Že drugič letos smo se zbrali in avtobus nas je tokrat odpeljal proti Vipavski dolini, v vas Vrtovin. Sreča z vremenom je bila na naši strani, jutranja burja je ponehala in sonce je ogrelo ozračje. Pot skozi zaselke vasi Vrtovin pod Trnovskim gozdom se je počasi dvigala, le zadnji del poti na vršni del školja  je bil kar strm.

Šolj Sv. Pavla je planotast kamnit osamelec, 105 m širok in 450 m dolg, nadmorska višina pa je 520 m. Vidni so ostanki obzidja, ki so varovali poznorimsko naselbino. Med Vrtovinom in Školjem je vodila rimska cesta od Ogleja do Emone. Pod južnim robom se nahaja rimski vodni stolp, ki je z enajstimi metri najvišja ohranjena rimska gradnja v Sloveniji. Vodo so nosili iz stolpa po strmih stopnicah preko skalnatega južnega roba, dostop do dragocene vode je bil dobro zavarovan. Zgodovina Školja je zelo zanimiva, saj je bilo to področje naseljeno že v železni dobi. Mesto naselitve pa še ni dovolj pregledano, zato načrtujejo obsežne arheološke raziskave.

Po ogledu vseh znamenitostih, številnih jaslic okoli lepo obnovljene cerkve sv. Pavla in občudovanju čudovitih razgledov, smo se odpravili proti Gojačam v Vipavski dolini. Pot nas je vodila preko velike poseke, do našega avtobusa.

Slavljenca Andreja in Andrej sta nas pred odhodom še pogostila z domačimi dobrotami. Minil je še en dan v prijetni družbi ob hoji po naši lepi sončni Primorski.

Hvala tudi Sonji za čudovit izbor pohoda in strokovno vodenje.

Zapisala: Zlata Kržmanc

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc in Franci Kržmanc

 FOTOGRAFIJE

 VIDEO


29.01.2020
Barjani s Petkovca do Gradišča in nazaj

Prvi pohod  v letu 2020 je bil po programu napisan v neznano. Naš vodnik Jože nas je presenetil z lepim pohodom v neposredni bližini Vrhnike, s Petkovca do Gradišča in nazaj. Tako lepe hribčke in dolince imamo v bližini Vrhnike, pa se včasih vozimo tako daleč.

Po Rovtarski cesti smo se peljali do Cest, zavili v Ložansko dolino in izstopili pod Kisovcem. Pot smo nadaljevali mimo velikih žagarskih in mizarskih obratov, kjer izdelujejo mizarske in konstrukcijske izdelke, kar dokazuje, da so tukaj doma pridni in delovni ljudje. Ob poti so nove zidane in posebno lepe lesene hiše. Pot smo nadaljevali do prvih hiš, ki že spadajo v Rovte. V daljavi smo videli zvonik cerkve v Rovtah in strehe hiš. Nadaljevali smo do križišča v Celarje in proti Gradišču. Na Gradišču je zanimiva hiša z glinastimi kokoškami na drevesih. Od tu so lepi razgledi na Petkovec, Rovtarske Žibrše, Sv. Tri Kralje, Logatec, Hlevni vrh, Smrečje, Šentjošt…  Na Gradišču se pot nadaljuje proti Jamniku in Ulovki. Po poti v Turkovo grapo smo nadaljevali pot do cerkvice sv. Hieronima na Petkovcu. Okrog cerkve je nizko obzidje, kar dokazuje, da je cerkev služila kot tabor pred Turki. Mimo domačije Kisovec teče Ložanski potok, ki izvira v Turkovi grapi in ponikne v Ložanski dolini. Po končanem pohodu smo si v Logatcu v naselju Naklo ogledali železniški tunel, ki naj bi služil za potrebe oskrbovanja zaledja v 1. svetovni vojni, pa železnica nikoli ni bila končana. Tunel je v fazi obnavljanja in je zagrajen kot gradbišče.

Tudi sonce nas je obsijalo v sončnih legah. Prehodili smo slabih 12 km. Posladkali smo se z Minkinimi rogljički, imeli smo se lepo in veliko koristnega naredili za svoje zdravje.

Zapisala: Metka Krašovec

Fotografije in film: Stane Kržmanc

FOTOGRAFIJE

VIDEO

07.01.2020
Barjani po poti ob rimskem zidu

Zadnji letošnji pohod smo začeli na Cesarskem vrhu pri Zaplani, kjer je bila letos otvoritev nove pohodniške poti. Pot  poteka ob tako imenovanem Ajdovskem zidu, ki je del rimskega obrambnega zidu od Cesarskega vrha do Zaplane. To je bila najmogočnejša rimska gradnja na slovenskih tleh - obrambni zid Claustra Alpium luliarum (zapora Julijskih Alp ) iz 3. do 5. stoletja.

Sprehodili smo se po tematski poti opremljeni z tablami, ki pojasnjujejo vlogo rimskega zidu in življenje rimskih vojakov v utrdbah. Glavni namen je bil varovanje rimskega imperija pred  sovražniki z vzhoda in nadzor rimskih cest. Gre za obrambni sistem zidov, utrdb in stolpov, ki se raztezajo od Kvarnerja do Ziljske doline. To ni bil neprekinjen zid, ampak so bile posamezne zapore dolge od nekaj sto metrov do več kilometrov. Pot, ki je dolga 2 km, je lepo urejena, z zanimanjem smo si ogledali informativne table in prisluhnili razlagi vodnikov Sonje in Frenka.

Pot smo nadaljevali do Gostilne Mesec, kjer smo se odpočili in se razvajali s kavo in drugimi dobrotami. Naši pogovori so se nadaljevali še ves čas hoje mimo vasi Strmica in po poti ob plinovodu do Vrhnike.

Pohodniško leto 2019 smo slovesno zaključili z dobrim kosilom v Gostilni pri Kranjc. Organizatorka Metka nam je podala celoletno poročilo naše skupine. Sledile so pohvale in zahvale, pa tudi vprašanja novima članicama Barjanov. Nekaterih dogodkov pa smo se spomnili tudi med reševanjem kviza.

Na koncu so sledila še voščila. Razšli smo se dobre volje, da se bomo še velikokrat srečavali na pohodih.

SREČNO IN VAREN KORAK V LETU 2020 !!!!

Zapisala: Marija Žnidaršič Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Marija Armič in Franci Kržmanc 

 FOTOGRAFIJE

 VIDEO: https://youtu.be/sfRkvuBCySA 

30.12.2019
Barjani na Logaškem razgledniku

Na predzadnji letošnji pohod smo se Barjani podali na bližnjo razgledno točko pri Logatcu, tako imenovano Razgledišče. V torek, 10. 12. 2019, smo se v meglenem jutru odpeljali z avtobusom do Kalc, kjer je bilo naše izhodišče.

Sveže jutro je že dišalo po zimi, kar je občutil vsak od 32-ih pohodnikov in rokavice so še kako prišle prav. Z asfaltne glavne ceste smo krenili po označeni makadamski poti do trdnjave na Lanišču, ki je bila del poznorimskega obrambnega sistema iz 3. stoletja. Tu so sončni žarki prebili meglo, nam pohodnikom pa ogreli dušo in telo za veselo nadaljevanje poti. Ta je potekala mimo bunkerja izpred 1. svetovne vojne, nato pa po Logaški planinski poti do našega cilja, Razgledišča.

Tu so člani Planinskega društva Logatec postavili lično leseno pokrito razgledišče.  Vreme nam je bilo naklonjeno in nam ponujalo čudovit razgled na naše gore vse od Krna, Kaninskih gora, Julijcev, Karavank, Kamniških Alp do Krima. Logaško polje je bilo sprva še v megli, a kaj kmalu se nam je tudi to odprlo v soncu. Pravljica. Ob vsej tej lepoti smo se podprli z malico iz nahrbtnika in jo mahnili v dolino proti Grčarevcu, kjer smo pričakali prevoz za povratek domov. Zahvala slavljenki Marinki za sladke dobrote, vodniku Frenku za vodenje in prelepi Sloveniji, da jo uživamo.

Zapisal: Marjan Nicoletti

Foto: Marija Armič, Franci Kržmanc

FOTOGRAFIJE 

 VIDEO: https://youtu.be/4B0_rsmducE

02.12.2019
Barjani iz Logatca na Vrhniko

Drugi novembrski pohod Barjanov je potekal v vremenskih pogojih, ki so zaznamovali ta mesec – v dežju. Napovedane plohe so se uresničile, ker pa je bilo za november relativno toplo in brez vetra, se dežju nismo pustili motiti.

Pot skozi gozdove iz Logatca do Vrhnike je stara dolinska cesta, brez prometa, prav primerna za hojo z dežniki. Imeli smo čas za klepet, na koncu pa je pohod popestril spust do hitro tekoče vode, ki se je kot manjša reka valila izpod stene Velikega okenca v Retovju. Ogledali smo si še ostale izvire Velike Ljubljanice v Retovju in se za konec fotografirali na rumeni preprogi listov mogočnega ginka v Verdu. 

Vsi so bili mnenja, da je pohod kljub dežju uspel in da je bilo bolje, kot ostati na suhem doma.

Besedilo: Sonja Zalar Bizjak

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in Marija Armič

Film: Stane Kržmanc

01.11.2019
Barjani na Pokljuki

Tokrat smo Barjani prehodili zanimivo krožno pot po Pokljuki. Vreme je bilo zelo lepo. Že med vožnjo proti Gorenjski  smo občudovali s soncem obsijan Triglav in druge vršace Julijskih Alp, na desni pa Karavanke in Kamniške Alpe.

Na Rudnem polju smo se odpravili proti Uskovnici. Pot so nam krasile lepe pokljuške smreke in nam obogatile zrak, ki smo ga dihali. Da je zrak res čist in kvaliteten, so dokazovali tudi lišaji na drevesih. Po dokaj zložni poti smo prišli do Praprotnice, kjer smo se ustavili na blagodejnih točkah zemeljskega sevanja. Vsak si je izbral točko, ki naj bi mu najbolj pomagala. Po nekaj minutnem  »zdravljenju»  smo se odpravili naprej proti Uskovnici. Kmalu se nam je  odprl pogled na Vogel in ostale Bohinjske hribe. Na Uskovnici smo se najprej ustavili pri lični kapeli, narejeni iz skodel, posvečeni Mariji kraljici miru. Sledil je kratek odmor z malico in ogled gora, med njimi tudi Tosc, ki smo ga pred leti  že obiskali. Po poti, ki je malo bolj navkreber, smo se podali proti Konjščici. Tudi tu smo malo posedeli in uživali ob pogledih na lepe gore, Draški vrh, Viševnik, Ablanco in druge. Po počitku smo se odpravili proti Rudnemu polju, kjer nas je že čakal avtobus, da nas je odpeljal do Zatrnika na kosilo. Še prej pa smo se posladkali s slaščicami, ki so jih prinesli slavljenci.

Zaključili smo pohod, ki je bil lep in zelo slikovit. Vožnja proti domu pa je bila kar dolga, kajti na avtocesti se je zgodila nesreča, a nas je naš iznajdljivi šofer peljal po regionalnih cestah. Kljub temu smo se vozili kar nekaj ur. Barjani  smo bili še vsi pod vtisom lepega pohoda; malo smo poklepetali in se malo nasmejali, pa je minilo.

Hvala vodnikoma Frenku in Jožetu za varno vodenje, šoferju za varno vožnjo ter slavljencem za odlične slaščice.

Zapisala: Mira Lavrič

Slike: Marija Armič in Franci Kržmanc

Film: Stane Kržmanc

14.10.2019
Barjani na Jelenk nad Spodnjo Idrijo

V torek, 8. 10. 2019, smo se podali na 1106 m visok Jelenk nad Spodnjo Idrijo, ki se strmo dviga med rečicama Idrijco in Kanomljico  v Idrijskem pogorju. Pot iz Spodnje Idrije se je začela takoj strmo vzpenjati. Ko naselja že nismo več videli, se je gozdna pot razširila predvsem zato,  ker so po tej poti v zadnjih letih spravljali iz gozda podrta drevesa, ki so se pred leti  podrla zaradi močnega žleda. V zadnjem času pa je gozd napadel še lubadar.

Vreme je bilo prelepo. Pod Kendovim vrhom  smo šli mimo osamljene kmetije in vsi smo bili navdušeni nad lepoto pokrajine. Le-ta je, kljub temu, da smo na trati še videli ciklame, črno deteljo, svišč, ivanjščice, grintavec,  že veliko jesenskega podleska,  se že pogumno spreminja v jesenske  barve. Na travnatem pobočju smo zagledali manjši zaselek, kjer smo opazili tudi hišo v gradnji. Lepo! Ljudje se ponovno vračajo v te zanimive  kraje.

Na vrhu smo si malo privezali dušice in ker od tu, zaradi zaraščenosti ni bilo razgledov, smo se odpravili do malo oddaljenega razgledišča. Tu se nam je odprl prekrasen razgled na obširno Šebreljsko planoto, zadaj pa  Tolminske gore, Matajur in Karnijske Alpe  ter Blegoš, Ratitovec, Porezen, Črno prst Ermanovc  in del smučišča Črni vrh. Ko smo že odhajali, se nam je prišel v vsej svoji lepoti poklonit še postaven gams.

Kljub temu, da smo po poti navzgor videli veliko dežnikaric in ob spustu še sirovk, ker smo lepo vzgojeni in spoštujemo naravo, tega nismo nabirali.

Pod vrhom nam je Frenk pokazal vhod v italijanski bunker iz leta 1941. V tem bunkerju so si pod zemljo Italijani uredili prostore za bivanje in skladišče za orožje.

Žal smo se v dolino spuščali po asfaltu. Kljub temu je bil to nepozaben izlet. Dobro smo se nahodili, tudi preznojili in predihali in s tem spet malo odložili začetek demence in drugih bolezni.

Da morajo celice v našem telesu dobiti čim več kisika, kažejo tudi vse raziskave v medicini (Nobelova nagrada). Tudi društvo  Spominčica opozarja da se demenca »odloži« z veliko gibanja in dobrimi prijatelji. Naša skupina deluje točno tako, saj je naš moto: hoditi, klepetati, se smejati, dobro in zmerno jesti in piti!

Hvala vsej družbi, predvsem pa vodičema Frenku in Jožetu za res lep dan!

Besedilo: Jelka Piškur

Slike: Stane Kržmanc

Film: Stane Kržmanc

03.10.2019
Barjani iz Logatca čez Žibrše v Hotedršico

Barjani smo se v četrtek , 26. septembra 2019 podali z avtobusom  iz Vrhnike proti  Logatcu, kjer nas je pričakal vodnik Jože Školc.

 V Gornjem Logatcu, pred OŠ Tabor, smo izstopili z avtobusa,  si oprtali nahrbtnike,  raztegnili palice in veselo odšli proti peskokopu Smolevec, kjer smo imeli lep razgled na Logatec in bližnjo okolico.  Pot smo nadaljevali proti  vasi Logaške Žibrše.  Pri  gasilskem  domu,  v osrednjem delu vasi, je nekaj kmetij in hiša , v kateri je bila nekoč  šola. Na vrhu Šenčurjevega vrha v neposredni bližini Žibrš je zelo lep razgled daleč naokoli. Na vseh straneh se s hriba vidijo »razmetane« kmetije. Lepo se vidi na bližnje Medvedje Brdo, Rovtarske Žibrše, Sv. Tri Kralje, Petkovec in Zaplano. Daleč v  ozadju pa smo videli Triglav z Alpami, Javorniško hribovje, logaško planoto in ljubljansko kotlino.

Po krajšem počitku in malici iz nahrbtnika smo pot nadaljevali proti kmetiji odprtih vrat »Pri  Tumletu«. Od tam smo krenili proti Zeleni dolini, kjer smo se ob poti ustavili pri domačiji Korenč.  Tam je spominska plošča, na kateri piše, da je bila med vojno hiša požgana, v njej pa je zgorel mlad partizan, ki se je skril v krušno peč pred sovražnikom.

Skozi gozd  in med pašniki smo prišli do lepe nove lesene hiše. Lastnika sta nas povabila v hišo in nam pokazala, kako sta vikend opremila v starinskem stilu.

Dobro razpoloženi smo zapustili Hotenjske Žibrše in ob potoku Hotenjka prišli v  Hotedršico.

V gostilni pri Turku smo bili na kosilu, nato pa nas je šofer Boris odpeljal nazaj na Vrhniko.

To je bil še en lep dan, ki se ga bomo še dolgo spominjali in komaj čakamo naslednji pohod.

Besedilo: Nada Kostanjevec

Foto: Marija Armič in Stane Kržmanc

Film: Stane Kržmanc

18.09.2019
Barjani na Jeterbenku

Po rekordno vročem poletju smo se Barjani v meglenem jutru 10. septembra  polni pričakovanj odpeljali skozi Medvode po dolini Ločnice do Topola. Med vožnjo nas je Sonja opozorila na invazivno rastlino japonski dresnik, ki se množično razrašča in izpodriva avtohtone rastline. Iz Topola smo se povzpeli do Katarine in pod  Rogom mimo cerkve svete Katarine prišli do vznožja Jeterbenka.

Kmalu smo osvojili vrh Jeterbenka (774 m), kjer namesto nekoč stolpastega gradu rodbine Hertenberg stoji velik lesen križ. Odprl se nam je razgled na megleno morje, iz katerega se je dvigal samo vrh  Rašice, v ozadju pa je dominiral markantni Storžič.

Z vrha smo se spustili proti Slavkovem domu, kjer smo se okrepčali, tako da smo kar »težje« nadaljevali našo pot. Povzpeli smo se do Golega Brda, s katerega smo imeli lep razgled na bližnjo Grmado in Šmarno goro ter Kamniško–Savinjske Alpe ter Karavanke.

Ob poti do vrha in nazaj so nas spremljale jesensko cvetoče rože, od nam vsem poznane ciklame, do nam nepoznane žlezave nedotike, tudi invazivne rastline, ter table Učne poti z rastlinami in živalmi tega področja.

Sledil je spust do Seničice, kjer smo počakali na avtobus, ki nas je varno pripeljal domov.

Hvala Sonji in Frenku za varno izpeljan pohod, hvala vsem za izrečene dobre želje.

Zapisal: Milan Pavlin

Foto: Franci Kržmanc

01.07.2019
Barjani na Poldanovec - razglednik trnovskega gozda

Na zadnji pohod pred poletnimi počitnicami smo se zadnji četrtek v juniju odpravili na Poldanovec (1299 m). In kje je ta kraj? Z Vrhnike, nas je pot vodila proti Predmeji in Lokvam na Poldanovec, ki se nahaja v Govcih na severnem robu Trnovske planote. Govci se strmo dvigajo nad dolino Gorenje Trebuše. Poldanovec  obkrožajo Mojski vrh, Veliki Bukovec in Veliki Češevnik, ki se spustijo v  kotanjo Mojske Drage.

Izhodišče za nas  so bile Lokve (1060 m). Po makadamski poti, v hladu Trnovskega gozda, smo se namenili proti Poldanovcu.  Po rahlem spustu nas je pot pripeljala do lepo označenega križišča ob katerem se nahaja tabla z orisom poti. Skozi krošnje dreves se odpre pogled nanj, vendar samega vrha nismo dosegli zaradi varnosti pohodnikov. Kljub temu smo uživali v hladu gozda in opojno dišečega bezga, ki je tu nekoliko kasneje razbohotil svoje cvetove. Ob poti smo zaznali še številne prelepe cvetove rastlin kot so srebrenka, repuš, lučnik, gadovec, kresničevje, lepki osat in še marsikaj.

Pot smo opravili skupaj z našimi vodniki: Sonjo, Milanom, Jožetom ter seveda Frenkom, ki je bil danes  naš glavni vodnik. Zahvalili smo se jim, za njihov trud. Velika je njihova odgovornost. Veseli smo, da skupaj z njimi pišemo te prelepe zgodbe s pohodov. Vsak po svoje nam pričara zanimive pohode. Res vsakemu posebej HVALA za požrtvovalnost.

Zelo radi se udeležujemo pohodov. To priča tudi vedno veliko število udeležencev. Prav tako pa k temu pripomorejo Metka, Nada, Stane, Franci in še kdo bi se našel, ki poskrbijo za nas, da potekajo stvari kot morajo. Stane nas vsakič razveseli s kratkim  filmom. V svoj objektiv zazna trenutke, ki jih ostali  še ne opazimo.

Hvala tudi našim današnjim slavljenkam Sonji, Metki in Valeriji za dobrote izpod njihovih čudežnih rok.

Lep počitniški pozdrav Barjanom, ostalim pohodnikom in našim vodnikom. Uživajte, naredite si poletje brezskrbno in veselo.

Zapisala: Emi Vinšek

Foto: Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc

Film: Stane Kržmanc

19.06.2019
Barjani na Malem Golaku

Barjani smo se v prijetno toplem torkovem jutru preko Kalc, Cola in proti Predmeji peljali do prevala Strgarija. Med vožnjo pod Sinjim vrhom sta nas vodnika v levem ovinku opozorila na lepo vidne škraplje.

Na prevalu Strgarija smo zapustili avtobus, si oprtali nahrbtnike in se podali proti Iztokovi koči. Pot se je zmerno vzpenjala po prijetno hladnem gozdu. Desno od koče se je pričela markirana pot proti Malemu Golaku. Ob poti smo sledili razlagi našega vodnika in obnovili znanje o gorskem cvetju. Tako smo jih kar nekaj našteli: srebrenka, resasti škrobotec, šipek, lučnik, dišeča perla, planinski srobot in gorski glavinec. Pot se je vzpenjala skozi prijeten hlad zelenega gozda. Ob tabli Naravni rezervat Golaki smo se odločili za lažjo pot. Po kratkem strmem vzponu smo prišli na gozdnat greben, ter nadaljevali do manjšega prevala. Pot je iz gozda hitro prešla v pas ruševja in v nekaj minutah smo bili na vrhu Malega Golaka, njegova nadmorska višina je 1495 m. Mali Golak je za 15 m višji od Velikega Golaka in je najvišji vrh Trnovskega gozda. Včasih, ko so na Golakih še pasli živino, je bila na Velikem pač večja gola planja (pleša) kot na Malem, zato je, ne glede na njegovo nižjo nadmorsko višino poimenovan z velikim imenom.

Razgled z Malega Golaka je čudovit, pred nami se je odprl Čaven z izrazitim Kucljem in  Nanos. Ob jasnem vremenu lahko vidimo severno Julijce, Porezen, Karavanke in Kamniško–Savinjske Alpe, kar je bilo razvidno na razgledni ploščadi. Ob čistem vremenu pogled seže celo do Padske nižine in Dolomitov. Na vrhu Malega Golaka je tudi vremenska postaja, ki nam posreduje točne podatke o vremenskih razmerah.

Z vrha se je pot kar precej strmo spustila, zato je bila potrebna velika zbranost in previdnost, pripeljala nas je ob rob mogočne vrtače, globine cca 200 m. Pot smo končali v športnem parku Tiha dolina ob spomeniku Edmunda Čibeja, nadučitelja na Dolu.

Prijetno utrujeni ob enolončnici in sladicah Dragice in Metke smo zaključili naš predzadnji pohod pred počitnicami.

Zapisala: Metka Krašovec

Slike: Stane Kržmanc                   

Film: Stane Kržmanc

29.05.2019
Barjani v okolici Godoviča

V sivem in meglenem jutru se nas je zbralo kar lepo število Barjanov. Odpeljali smo se proti Idriji, kjer smo v Logu pri Godoviču pričeli s pohodom. Nekdanja vojaška cesta nas je pripeljala do italijanske utrdbe iz časov med obema vojnama, ki smo si jo ogledali in se čudili velikemu podzemnemu prostoru.

Pot smo nadaljevali rahlo navkreber in že prav kmalu smo prispeli do table, ki nas je opozorila, da smo pri  mladi zasajeni smreki s čudnimi vejami, imenovani kačasta  smreka. Posadili so jo v marca letos, jo lepo povezali, da bo čim lepše rasla.  Je potomka večje kačaste smreke, ki je rasla v bližini, ki pa je nismo našli, morda se je posušila in so jo požagali. Kačasta smreka je naravno gensko spremenjena in po svojem videzu ni prav nič podobna smreki, ki jo najdemo v naših gozdovih.

Počasi se je začela megla redčiti, prikazali so se prvi sončni žarki. Med prijetno hojo po gozdni poti smo prispeli do bunkerja, ki stoji nad ostrim ovinkom nad cesto Godovič – Črni vrh. Če ne pogledaš dobro, vidiš samo večjo skalnato gmoto, v resnici pa se pod to gmoto skrivajo prostori in rovi utrdbe, ki je bila zgrajena v času rapalske meje kot del italijanske obrambne linije. V notranjosti smo videli tudi ostanek fotofonike, namenjene povezavi med utrdbami, saj so lahko s svetlobnimi znaki opozarjali na nevarnost.

Krajši del poti smo naredili po cesti, nato pa krenili v gozd do skalnega useka, ki nas je pripeljal  do vhoda v nedograjeni železniški predor. Graditi so ga pričeli leta 1916 za vojaške potrebe avstro-ogrske armade, ki je potrebovala zanesljivo oskrbo fronte. Načrtovane normalnotirne 28 km dolge železniške proge od Logatca proti Črnemu vrhu niso nikoli dokončali. Ostal pa je predor, dolg 400 m, v raznih gradbenih fazah, na nekaterih mestih širok tudi do 5 metrov. Večino dela so opravili ruski vojni ujetniki, v kakšnih razmerah si lahko samo mislimo. Naša vodnica Sonja nam je kar veliko povedala o tem predoru. 

Naš zadnji cilj pa je bil Šebalski bajer. Ko smo prispeli do njega, se nam je odprl pogled na vodno gladino, ki v poletnih dneh nudi prijetno ohladitev mnogim okoliškim prebivalcem. Mi smo pa ob robu bajerja opazovali množico paglavcev. Malo smo se še nastavili sončnim žarkom, nato pa se odpravili proti Godoviču, od koder nas je avtobus odpeljal na okusno kosilo.

Sonja, hvala za še en zelo lepo preživet in sončen dan.

Zapisala: Cvetka Berginc

Fotografije: Stane Kržmanc, Sonja Zalar Bizjak

Film: Stane Kržmanc

20.05.2019
Barjani v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Bilo je hladno, majsko jutro, ko nam sonce ni in ni namenilo toplih žarkov. Vendar nam, to ni vzelo dobre volje za naš  pohod. Pot nas je vodila v Ljubljano, ki z vseh strani obdaja  Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Res nekaj lepega in zanimivega za Ljubljano. Nekateri smo hodili prvič po njegovih poteh in uživali v prelepih zelenih pomladnih barvah. V parku je veliko starih dreves z mogočnimi debli, ki dajejo dom pticam in žuželkam in ti jemlje dih s svojo veličino. Še prepleti korenin  so prava umetnina.

Kaj vse nudi krajinski park? Prekrasen park Tivoli, Rožnik s prelepo cerkvijo in okolico za prvomajska srečanja, Mostec s številnimi sprehajalnimi potmi in skakalnicami, Šišenski hrib z ostankom stolpa skakalnice iz leta 1950. Mnogo je zanimive kulturne dediščine, ki so jo zaznamovali naši in tuji znanstveniki, umetniki, arhitekti, profesorji. kot so: Blauchard, Latterman, Plečnik, Jakopič in Jesenko. Naravna dediščina je gozd z veliko pestrostjo življenja, na Jesenkovi poti pa je mogoče spoznavati 30 domačih in tujih vrst dreves.

Na poti skozi Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib nam je Sonja, naša vodnica, povedala veliko zanimivega iz svoje zakladnice znanja. Vedno slišimo veliko novega. Njen posluh in čut za našo utrujenost in varnost ustavi korak. Rečemo besedo ali dve in potem lepo varno in previdno naprej. Če je dolgo ni z nami, že pogrešamo njene razlage o znamenitostih na poti.

Za varnost na poti je skrbel tudi Jože, slavljenca Tone in Jože sta poskrbela za sladke pregrehe,  Stane in  Andrej pa sta nas razveselila  s slikami in filmom. Res hvala vsem. 

Presenečeni nad videnem, smo se veselo podali nazaj na Vrhniko.

Zapisala: Emi Vinšek

Fotografije: Stane Kržmanc, Andrej Verbič

Film: Stane Kržmanc

30.04.2019
Barjani na Sv. Petru nad Begunjami

Po nekaj deževnih dni smo se v četrtek prebudili v lepo sončno jutro. 32 Barjanov se nas je  z avtobusom odpeljalo proti Gorenjski – v Begunje. Po jutranji kavici smo se po Petrovi poti začeli počasi vzpenjati proti cerkvici Sv. Petra (839 m). Ob poti je videti kar nekaj ostankov nekdanjega križevega pota. Kmalu smo se znašli pred kapelico, od katere je lep pogled na  cerkev in mežnarijo. V kapelici je zanimiva freska iz leta 1997, delo avtorja Mašuka. Pot nas je vodila do cerkve, kjer nas je sprejela  mežnarica Milka. Povedala nam je  nekaj zanimivosti o cerkvi – pozidana je bila ob koncu 15. in v začetku 16. stoletja. Obokana dvorana je v notranjosti cerkve  z dvema stebroma razdeljena v dve ladji. Na severno in delno zahodno steno je Jernej iz Loke naslikal pasijon, ki je bil kasneje obnovljen. Sam vrh  in cerkev je pogosto obiskoval tudi Slavko Avsenik, ki je dobil navdih za svoja dela.

Pot smo nadaljevali in po kratkem vzponu  prispeli do Sankaške koče. Privoščili  smo si daljši postanek in užili njihove dobrote. Žal je čas hitro minil in že smo se morali podati v dolino. Med spustom v dolino so nekateri pohodniki  malo preizkusili svoje moči – dvig uteži….  Pred povratkom domov  smo se pa še malo posladkali z domačimi dobrotami naših rojstnodnevnikov.

Zapisala: M. Krambergar

Foto: Stane Kržmanc in Andrej Verbič

Film: Stane Kržmanc

10.04.2019
Barjani na Vremščici

V sivem torkovem jutru je bil naš cilj 1027 m visoka Vremščica, ki se razteza med Senožečami, Pivko in Divačo.  Pot smo pričeli v Loščici, od koder je ura in pol markirane poti do vrha. Najvišji vrh Vremščice je Velika Vremščica ali Gora sv. Urbana. Z vrha pogorja se je odprl pogled na Javornike, Nanos, Slavnik, v daljavi pa bi ob lepem vremenu lahko videli Alpe in morje. Lepo so bile vidne tudi pečine nad Škocjanskimi jamami.

Malo pod vrhom se nahaja cerkev sv. Urbanu, ki velja za zavetnika pastirjev. Prva cerkev na tem mestu je bila sezidana, sodeč po ustnem izročilu v drugi polovici 13. stoletja  in jo J. V. Valvazor omenja v Slavi Vojvodine Kranjske. Ob pomoči okoliških mojstrov in darovalcev je bila obnovljena leta 2008. Poleg cerkve je prizidano zavetišče, ki je vedno odprto in tako nadaljuje gostoljubno tradicijo prvotne cerkvice.

Po postanku smo se vračali v dolino proti Voljčam. Ob poti se je naša kolegica raznežila ob pogledu na cvetočega gorskega kosmatinca. Pot smo nadaljevali  skozi gozd, ki se počasi odeva v mlado zelenje, barvo, ki jo nosimo tudi Barjani.

Naša vodnika Jože in Frenk sta poskrbela, da smo vsi varno prišli do cilja, kjer smo se posladkali z domačim pecivom.

Na vseh letošnjih pohodih smo imeli sončno vreme, tokrat se april ni izneveril svoji muhavosti.

Zapisala: Vanda Kržmanc

Foto: Stane Kržmanc

Film: Stane Kržmanc

26.03.2019
Barjani na treh tisočakih

Pomlad smo Barjani pozdravili, kot se spodobi. Milan nas je v enem dnevu popeljal kar na tri tisočake. Razsušico (1083 m), Medvižico (1081 m) in Žabnik (1056 m). Čudna imena pa prelepi vrhovi in razgledi.

Škoda bi bilo, če jih ne bi nikoli obiskali in doživeli. Zapeljali smo se na rob Čičarije do Zagrada. Kraji so tukaj precej izpraznjeni , vendar še vedno živi med ljudmi staro pogansko verovanje imenovano stara vera.

Iz Zagrada smo se povzpeli proti prvemu cilju Razsušici imenovani tudi Glavičorka. Pozdravil nas je sneg in močan veter nam je pordečil lička. Na vrhu stoji kamniti steber, kot spomin na nesrečo letala v 1. svetovni vojni. Spustili smo se navzdol in zopet navzgor do drugega vrha Medvižice. Ob pogledu na vrh nam je vzelo sapo, kajti kamniti skladi se strmo dvigajo nad okolico in dajejo vtis, kot da smo nekje v visokogorju. Vzeli smo »pamet v roke«, kot nam je naročil Milan in se vsi složno povzpeli na vrh. In ni nam bilo žal, da smo se malo potrudili. Vrh nas je nagradil s čudovitim razgledom na Brkine, vse do Snežnika , pa Slavnika, za katerim nam je zadišalo morje.

Tretji vrh Žabnik ali Ostrič smo z lahkoto premagali in se spustili navzdol proti izhodišču.

Seveda so sledile še obvezne sladke dobrote naših rojstnodnevnikov in za nagrado dober golaž v Pivki. S prihodom na Vrhniko smo zaokrožili naš prelepi pomladanski pohod, začinjen s posebnimi doživetji in obilo dobre volje.

Zapisala: Vida Praprotnik

Foto: Stane Kržmanc, Andrej Verbič in Milan Jerman

Film: Stane Kržmanc.

18.03.2019
Barjani pri Supotskem slapu

Na Gregorjevo smo se Barjani z Vrhnike odpeljali v smeri Primorske. Cilj našega pohoda je bil  Supotski slap. V programu je bil že februarja, pa smo ga zaradi slabega vremena takrat preložili. Tokratna odločitev za obisk Supotskega slapa je bila prava, saj si lepšega vremena ne bi mogli želeti, velika udeležba Barjanov pa je tudi potrdila, da smo si vsi želeli pohoda po lepem Koprskem gričevju.

V vasi Šmarje nad Koprom smo izstopili iz avtobusa in že prvi hip nas je očaral lep pogled na Koper in celotni Tržaški zaliv z zasneženimi  Alpami in Dolomiti v ozadju. Po severni strani pobočja smo krenili proti Pomjanu. Hitro smo ugotovili, da je to področje značilne kamenine, imenovane fliš, ki je sestavljena iz plasti peščenjaka, laporja in glinastega skrilavca. O tem nam je več povedala naša vodnica Sonja. Iz peščenjaka so domačini v preteklosti gradili svoja domovanja in suhozide, ki smo jih nato srečevali vso našo pot.

Ko smo prispeli v Pomjan, smo se ustavili pred manjšo cerkvico Marijinega rojstva. Tu nam je Sonja več povedala o vasi Pomjan, ki je bila v času vojne požgana, a so jo domačini lepo obnovili in vas je ponovno zaživela kot tipična primorska vas. V Pomjanu se pričenja tudi lepo označena  krožna pot, imenovana »Za srce in dušo« in njene rdeče-modre oznake so nas spremljale vso pot proti Supotskem slapu. Krenili smo po poljskih kolovozih mimo številnih vinogradov in oljčnih nasadov, ki so ograjeni s kamnitimi suhozidi. Med potjo smo opazovali vrsto spomladansko prebujenih rastlin.

Prispeli smo do Supotskega slapa, ki pa ga ni bilo, saj je bila struga potoka  zaradi daljšega sušnega obdobja suha. Ker smo bili že na začetku pripravljeni na to, smo se pač zadovoljili s pogledom na mogočno ploščato skalo, preko katere naj bi se voda spuščala v globino.

Pot smo nadaljevali mimo delno zapuščene kmetije in na novo urejenih oljčnih nasadov in se vrnili v Pomjan. Med potjo nam je Sonja pokazala še zanimiv kamen s fosilnimi sledmi  hranjenja, ki so se ohranili v tej kamenini.

V Pomjanu smo se odpravili do večje cerkve sv. Jurija in na rob Pomjanskega hriba, kjer smo ponovno občudovali prelep razgled na Koprski in Tržaški zaliv in celotno primorsko zaledje od Koštabone in vse do do Vremščice in Slavnika.

Čudovit pohod smo zaključili v gostišču v Šmarju, z odličnim ričetom, od tod pa sta nas vse do Vrhnike v avtobusu grela toplo sonce in dobra volja po lepem pohodu z razpoloženimi  Barjani.

Napisala: Dragica in Andrej Verbič

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Stane in Franci Kržmanc in Andrej Verbič

Film: Stane Kržmanc

07.03.2019
Pohod Barjanov po graničarskih stezah

V četrtek 28.2.2019 smo Barjani krenili proti slovenski obali. Prvi postanek smo naredili kar na avtocesti, kjer smo se okrepčali s kavo in slastnimi Eminimi krofi. Odpeljali smo se naprej do Škofij, kjer nas je pričakal lep sončen februarski dan za vzpodbuden start našega pohoda. 

Naša pot po stezi graničarjev se je začela na Škofijah, kjer smo krenili mimo ostankov železniške proge "Istrijanke" in naprej do še vedno delujočega kamnoloma s peščenjakom. Takih kamnolomov je na Miljskem polotoku kar veliko, vendar so zaraščeni ali zasuti in zatorej nedelujoči. 

Na Kaštelir, ki je s svojimi 244m nadmorske višine najvišja točka Miljskega polotoka in kjer se nahaja tudi prazgodovinsko gradišče, smo prispeli po uri in pol hoda. 

Po krajšem postanku, kjer smo se osvežili s čajem, smo pot nadaljevali mimo maloobmejnega prehoda Korošci proti vasi Premančan. Tam smo pokramljali z domačinom Francem Malečnikarjem, pobudnikom našega pohoda po stezi graničarjev. Nadaljnja pot nas je vodila skozi vas Cerej. Svoje ime je vasica dobila po hrastu cer. Zanimivosti preteklega časa so propadajoča vaška pralnica in trgovina ter zapuščeni nasadi češenj in kostanjev. 

Pri hiši, kjer je svojo mladost preživel naš član Jože Batič, smo se okrepčali z dobrotami in lepim razgledom na Trst in Milje. 

Dobre volje nas je vodila pot čez potok Pešalon in skozi vasici Kolomban ter Barižoni do Jurijevega hriba z Ressljevim gajem, poimenovanega po gozdarju in izumitelju ladijskega vijaka Ressel Jožefu. Gaj je urejen z učnimi potmi in označbami avtohtonih drevesnih vrst. Po prehodu učnih poti skozi gaj smo se spustili do Jernejevega zaliva, kjer so v avtokampu ostanki antične ribogojnice. Le-tega si nismo mogli pogledati, ker je avtokamp v tem obdobju zaprt. Tu nas je pričakal avtobus in nas odpeljal do kmetije Turk v Bertokih, ki je znana po svojem mlinu. Tam smo zaključili pohajkovanje naše vesele družbe po graničarskih stezah s primorsko hrano in pijačo. 

Zapisal: Jože Batič

Foto: Jana Marušič, Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc in Andrej Verbič

Film: Stane Kržmanc

18.02.2019
Barjani na Škabrijelu

Na  prvem februarskem pohodu smo Barjani obiskali  Škabrijel. To je vzpetina, visoka 646 metrov, ki leži severovzhodno od Nove Gorice. Vreme smo imeli skoraj kot naročeno. Že ob spuščanju v Vipavsko dolino se nam je odprl čudovit pogled na zasnežene Karnijske Alpe. Avtobus nas je pripeljal do vasi Ravnica, kjer smo izstopili. Po kakšnem kilometru hoje, pri odcepu za zaselek Pri Peči, nam je Sonja razložila, kaj vse se je v tem okolju dogajalo med 11. soško ofenzivo leta 1917. Nadaljevali smo hojo do sedla Vratca, kjer smo se podali na breg. Pot ja bila kar strma, speljana je po vzhodnem grebenu Škabrijela, delno po nekdanjem povezovalnem jarku, ki je  bil edini pristop na vrh za avstro-ogrske vojake. Ob poti je polno kavern, izdolbenih v skalo, ki pričajo, kako težko je bilo življenje vojakov. V današnjem času si tudi približno ne moremo predstavljati, kako bi se mi počutili, če bi bili potisnjeni v ta čas.

Na vrhu Škabrijela je postavljen železni razgledni stolp, na katerega smo se  povzpeli in se razgledali po bližnji in daljni okolici. Po malici iz nahrbtnika smo se spustili  do sedla Prevala, kjer stoji spomenik generalu Svetozarju Borojeviću. Ta ima veliko zaslug za uspešno obrambo Soškega bojišča in da je Slovenija danes takšna, kakršna je. Po Sonjini izčrpni predstavitvi Svetozarja Borojevića in pogostitvi naših slavljencev, smo se odpeljali na Col, kjer nas je čakala topla malica. Minil je še en lep dan v dobri družbi s prijatelji.

Zapisala: Zlata Kržmanc

Foto: Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc in Andrej Verbič

Film:  Stane Kržmanc

28.01.2019
Martinj hrib - Kališe - Jakovica - Laze

Barjani, še vedno polni vtisov s prejšnjega pohoda po bližnji okolici Vrhnike, smo se na naš drugi letošnji pohod odpeljali do Martinj hriba pri Logatcu. Razigrani in nasmejani smo jo mahnili v gozd s prečudovito zimsko idilo  po Jakobovi poti v smeri Kališa. Med potjo nam je nekajkrat izza oblakov pomežiknilo sonce. Pravi užitek je bilo hoditi po mehkem na novo zapadlem snegu. Na vrhu pri razglednem stolpu smo se posladkali z dobrotami slavljencev, jim zaželeli zdravja in še mnogo lepih poti.

Pot nas je vodila vse nižje, s prečudovitim razgledom na Planinsko polje, katerega posebnost je, da med letom spreminja svojo podobo. Na tem območju se nahaja nešteto jam, v katerih se skriva bogastvo kapnikov in podzemnih jezer. Med bolj poznane jame  štejejo Logarček, Vranja, Skednena, Mačkovica in druge …

Logaška planinska pot nas je peljala do gručaste vasi Jakovica, katera leži na zahodnem pobočju Jakovškega griča na 506 m severnega dela Planinskega polja. Na samem vrhu stoji cerkev Sv. Mihaela, v bližini pod obzidjem cerkve, pa se nahaja Kapelica Matere božje (Cerkev Sv. Marije v  Leševju).

Na poti do Laz ne daleč stran od ceste smo opazili Kamp, kjer prenočujejo jamarji, šli mimo znane Mlekarne Krepko in malo pred ciljem nas je na ograjenem vadišču prijetno presenetil konjski lepotec s plesnim nastopom.

Prehodili smo preko 9 km, naše zadnje dejanje tega lepega dne pa zaključili ob dobri hrani in prijetnem kramljanju z mislijo na naslednji pohod.

Napisala: Marija Armič

Fotografije: Stane Kržmanc in Andrej Verbič

Film: Stane Kržmanc

12.01.2019
Barjani od Smrečja preko Planine do Vrhnike

Pohodniki smo se zelo veselili prvega letošnjega pohoda, 8. 1. 2019, da po prazničnih vseh dobrot obloženih mizah pokurimo odvečne kalorije in si razgibamo sklepe.

Tokrat smo jo ubrali v bližnjo okolico. Avtobus smo zapolnili do zadnjega sedeža. Ta nas je zapustil v Smrečju pri gostilni Kasarna, ki je nastala iz nekdanje starojugoslovanske kasarne.

Ubrali smo jo mimo domačije Smrekar proti Zaplani čez Mizni dol. Pot nadaljevali mimo nekdanjega smučišča Ulovka do nove koče na Planini, kjer nas je čakal odličen golaž s polento.

Tako okrepčani smo se spustili v dolino mimo ajdovske stopnje, katera je po legendi odtis stopala ajdovske deklice, ki je stala z eno nogo na Planini, z drugo pa na Ljubljanskem vrhu in v vodah potoka Bele prala perilo.

Proti Vrhniki smo krenili čet Blatni dol in za nami se je nabralo dobrih 15 km poti. Ob prijetnem druženju utrujenosti ni bilo videti in Barjani se že veselimo novih pohodniških doživetij.

Zahvala našemu vodniku Frenku za varno in poučno vodenje.

Besedilo: Marjan Nicoletti

Foto: Stane Kržmanc in Andrej Verbič

Film: Stane Kržmanc

04.01.2019
Barjani na Lavrovcu in Golem vrhu

Pusto, mrzlo jutro se je prelevilo v lep sončen dan. Kot nalašč za naš zadnji letošnji pohod! Poleg današnjega planinskega vodnika Frenka je četo Barjanov tokrat “okrepila” še trojica vodnikov: Sonja Z. B., Jože Š. in Milan J. Še posebej smo bili veseli našega Milana. Dobrodošel spet nazaj!

Iz Smrečja nad Podlipsko dolino smo po lepih travniških in gozdnih poteh kmalu prispeli na Lavrovec (889 m n. v.) in malo kasneje še na Goli vrh (962 m n. v.). Med potjo smo uživali v idiličnih pogledih na zelena pobočja z na redko posejanimi kmetijami, zaplatami gozda, kakšno cerkvico…., za ozadje pa bližnji in bolj oddaljeni hribi ter paleta naših gora in pogorij v rahli kopreni in meglicah. Noro - razgledi na vse strani neba! Kar težko je bilo izbrati najboljši prostor za “gasilski” posnetek. Imajo pač vsake oči svojega “malarja”, vodniške pa še posebno!

Smerokazi med potjo usmerjajo bolj zahtevnega pohodnika na bolj oddaljen Vrh Svetih Treh Kraljev, Lučine, Žirovski vrh…. Nas pa je pot vodila mimo številnih bunkerjev Rupnikove obrambne linije. Najbolj impresivna sta ogromna bunkerja na Golem vrhu. Resnici na ljubo sta to le manjši, vidni del orjaško zasnovane podzemne trdnjave, ki je skrita v samem hribu. Poleg vertikalnega dela (25 m) je še 200

m razvejanega oskrbovalnega rova. Ostal je nedokončan, ker je začetek 2. svetovne vojne prekinil vsa dela. V današnjem času so ta “Rupnikov rov” delno dokončali in razsvetlili. Postal je dostopen za turistični ogled po vnaprejšnjem dogovoru, v eni izmed dvoran pa tudi za koncerte ali kakšno drugo dejavnost.

Prav tu, pred Rupnikovim rovom, smo zaključili pohodniški del. V gostilni je sledilo še družabno srečanje ob 5.obletnici obstoja Barjanov. Kviz znanja nas je popeljal skozi pohode celega leta, sledile so čestitke in darila za najbolj zaslužne Barjane, odlično kosilo za vse in nazadnje še voščila:

SREČNO IN VAREN KORAK V LETU 2019!

Besedilo Alenka Lavrih

Foto: Jana M., Sonja Z.B., Stane K. Andrej V.

Film: Stane Kržmanc

14.12.2018
Barjani v Polhograjskem hribovju

Najbrž smo ujeli enega od zadnjih čudovitih decembrskih dni. V zgodnjem jutru smo se odpeljali skozi Horjul proti Polhovem Gradcu. Že pri Polhograjski graščini nas je pozdravilo sonce, kot bi se hotelo prikloniti grofu Blagaju, po katerem so poimenovali blagajev volčin. Celo saksonskemu kralju Frideriku Avgustu, vnetemu botaniku, se je zdelo vredno priti leta 1838 v Polhov Gradec, da si je ogledal to na novoodkrito rožico.

Mimo obeliska, ki spominja na njegov obisk, smo krenili v strmino. Na Polhograjski gori je bilo že v prazgodovini gradišče, kjer so bili prebivalci  varni  zaradi težkega dostopa. Na gradišču stoji sedaj cerkvica Sv. Lovrenca iz leta 1517. Vzpon je bil poplačan s čudovitim razgledom na vse griče in hribčke z ljubkimi cerkvicami, ki dajejo pečat tej pokrajini. Po kolovozu smo se spustili v dolini do Praproč, od tam pa nadaljevali navkreber in se povzpeli še na razgleden Mali vrh, pod katerim domuje cerkvica Sv. Martina. Po spustu v dolino nas je v Brišah čakal avtobus. Prijetno utrujeni smo že težko čakali na golaž v Pograjskem  domu. S polnimi trebuščki in zadovoljni s prelepim potepom, smo se odpeljali proti Vrhniki.

Hvala Sonji in vsem ostalim, ki so prispevali kamenčke v mozaik tega lepega doživetja.

Zapisala: Vida Praprotnik

Foto: Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc in Andrej Verbič

Film: Stane Kržmanc in Andrej Verbič

29.11.2018
Barjani na izviru Hublja

Kam na pohod, ko osrednjo Slovenijo prekrijejo sivi oblaki, iz katerih rosi, poti pa prekriva prvi sneg – na Primorsko. Tako je pot zanesla Barjane v Vipavsko dolino, kjer so se odločili prehoditi naravoslovno učno pot Ob Hublju.  Hubelj je pet kilometrska reka, ki izvira na vznožju Trnovskega  gozda in se izliva v Vipavo. S svojo vodnatostjo je stoletja poganjal vodna kolesa številnih obratov od fužin, kovačij, mlinov, žag in elektrarno, danes pa je glavni vir pitne vode za velik del Primorske.

Učna pot je speljana po desnem bregu reke, najprej po flišu, nato po apnencu. Različna geološka podlaga vpliva na vegetacijo in med vzponom smo opazili table, ki so opozarjale na značilne drevesne vrste in  na tleh poiskali njihove liste. Ponekod je bilo ob poti veliko skal iz pobočne breče, iz katere je mizasta vzpetin nad reko – Škol.

Vzpon se je končal pod skalnatim pobočjem, kjer je na več mestih na dan vrela voda Hublja. Vode ni bilo prav veliko, saj že dalj časa ni bilo izdatnega deževja. Pohod smo si podaljšali tako, da smo nadaljevali v smeri Otliškega okna, vendar le do poti, ki vodi navzdol proti Lokavcu in se vrnili k izviru. Od tam smo nadaljevali po učni poti, ki nas je pripeljala na suhe kraške travnike Gradiške gmajne na Školu.   Tu se nam je odprl lep pogled na pobočja Čavna, nad seboj smo videli Rob Gore, v daljavi pa Nanos in pod njim Zgornjo Vipavsko dolino. Z ravnega Škola smo se spustili po pobočju navzdol, kjer smo že videli avtobus, ki je čakal na nas. Prav zadovoljni smo bili, ko smo opazili, da se vreme slabša in so megle zagrinjale grebene nad nami.

Besedilo: Sonja Zalar Bizjak

Fotografije: Stane Kršmanc in Sonja Zalar Bizjak

Film: Stane Kršmanc

25.11.2018
Barjani na Gori nad Studenim

Dne 13. novembra smo se Barjani podali na redni torkov  pohod. Tokrat smo obiskali Goro nad vasmi Gorenje, Belsko in Studeno. Vreme ni bilo ravno najlepše, saj sta nas  od jutra do poznega popoldneva spremljali megla in rahlo pršenje. A mi Barjani se ne damo! Vreme je vedno, samo primerno se je treba obleči in predvsem obuti.

Od Vrhnike proti Postojni smo se del poti peljali po stari jamborni poti, ki so jo uporabljali že Rimljani. Kasneje so po tej poti prevažali debla za ladijske jambore v tržaško pristanišče. Pot smo pričeli v vasi Studeno. Hodili smo po kolovozni poti čez travnike, kjer nas je kmalu pozdravila manjša čreda konj. Še konji so se začudili, kam jo maha toliko pohodnikov, ki so si izbrali tako čemeren dan  za svoj pohod.

Pot se je počasi vzpenjali skozi borov gozd proti 1019 metrov visokemu sv. Lovrencu. Med sproščenim pohodom in pogovori smo prišli do cerkvice, ki leži na jasi, le pet minut pod samim vrhom Gore.   V starih spisih cerkev omenjajo že leta 1391. Zvonik ima kasnejšo letnico in sicer l. 1671. Cerkev je zgrajena iz kamenja in spominja na cerkve v Istri. Posvečena je sv. Lovrencu, ki je zavetnik revežev. Varoval naj bi ljudi tudi pred bolečinami v križu (marsikomu od nas bi prišel danes zelo prav), opeklinami, vročico in še čemu.

Na sam vrh tokrat zaradi slabega razgleda nismo odšli. Ob lepem vremenu (to sem prebrala na –netu) je prekrasen pogled na Postojnsko kotlino, Javornike, Snežnik, Vremščico, Slivnico in del Nanosa. Upam, da se vrnemo v lepem vremenu.

Po poti navzdol so nekateri našli še celo gobe, med katerimi je bila tudi prelepa marela!

Pohod je bil kot vedno prijeten in zanimiv, zaključili pa smo ga z dobrim kosilom v gostišču »Stara pošta«.

Prisrčna hvala našemu vodniku Frenku in pomočniku Andreju za vodenje, skrb za vsakega pohodnika, dobro voljo in ne nazadnje tudi »lepemu vremenu«. Hvala tudi Stanetu za lepe posnetke.

Narava se pripravlja na dolgo zimsko spanje, mi stari najstniki pa s hitrimi koraki  na vesel, zabaven in nori december.

Zapisala: Jelica Piškur

Slike:  Stane Kržmanc

Film:  Stane Kržmanc

28.10.2018
Barjani na Krvavcu

Jutro je bilo hladno in megleno. Klub temu pa je bilo vzdušje v skupini veselo in razigrano. Med vožnjo z avtobusom nam je vodnik Frenk opisal pot, ki smo jo kasneje prehodili.  Skozi Cerklje na Gorenjskem smo  se odpeljali proti Ambrožu pod Krvavcem. Bolj ko smo se dvigali po cesti proti planini Jezerca, kjer je bilo naše izhodišče, bolj se je megla redčila. Na parkirišču pa nas je že razveselilo sonce.

Povzpeli smo se proti Krvavcu in po nekaj ovinkih se nam je pogled ustavil na vršacih Julijskih Alp s Triglavom med njimi. Ob poti sta nas pozdravila iz lesa izrezljana ruševec in gams. Prišli smo do Doma na Krvavcu, kjer smo malicali. Sonce nas je pa tudi že malo ogrelo, da smo lažje zagrizli v hrib proti Zvohu. Med potjo smo videli Kamniške Alpe s Storžičem in Julijci v ozadju. Tudi pogled na Kočno in Grintavec je bil čaroben. Ko pa smo prišli na sedlo pod Zvohom, se je prikradla megla in nam zaprla razglede,in to je bil tudi razlog, da vrha Zvoha nismo obiskali in smo se spustili proti oddajniški anteni. Ogledali smo si Plečnikovo kapelico, posvečeno Mariji Snežni. Med potjo smo se naužili čistega zraka in občudovali naravo, ki jo v tem letnem času krasijo zlato obarvani macesni, travnate predele pa s svojo modro barvo krasijo posamezni svišči.  Prišli smo do planšarije, kjer nas je čakal odličen golaž. Ko smo se najedli in naklepetali, smo se odpravili do avtobusa.

Pohod je bil sproščujoč in poln lepih vtisov. V skupini smo imeli kar tri slavljence, ki so nam postregli z izvrstnimi slaščicami in ostalim. Hvala Frenku in ostalim za prijetno vzdušje na pohodu in seveda šoferju, ki nas je varno pripeljal domov.

Besedilo: Lavrič Mira

Foto: Kržmanc Stane in Verbič Andrej

Film: Kržmanc Stane

16.10.2018
Barjani na Ovčjaku nad Branikom

 Torkovo jutro v oktobru je  bilo uvod v prekrasen jesenski dan, kakršnega si lahko samo želiš. Za nas Barjane nepozaben, topel, obdan z jesenskimi barvami ruja in obilico kostanja, šipka, kakija, kivija - samih  jesenskih dobrot. To moraš videti in doživeti.  In kje smo vse to doživeli. Na poti, ki nas je vodila skozi Vipavo proti Braniku na Pedrovo (377 m) in nato na Mali Ovčjak (575 m) in nazaj v Branik. Nepozabno! Pot  je bila varna za nas pohodnike, uživali smo ob pogledu na obilico kostanja, ki nas je vabil, da poberemo vsaj enega za jesenski užitek.

Že na sami poti iz Vrhnike proti našemu začetnemu startu v Braniku, nam je naša Sonja Zalarjeva veliko povedala o krajih, kamor smo bili namenjeni. Imamo to srečo, da je povezana s temi kraji v dobrem, pa tudi z nekoliko manj prijetnim dogodkom, padcem pred leti na kamniti groblji na vrhu. Zato nas je opozorila, naj bomo previdni na Ovčjaku, da se nam ne pripeti kaj takega, kot se je njej. Občudovali smo obsežen razgled na Komenski Kras, Vipavska Brda in Trnovski gozd,  Julijske Alpe, Snežnik, Nanos in pogled vse tja do morja pa so zakrivale meglice. Bilo se je vredno potruditi in priti gor. Mali Ovčjak ni tako obiskovan, kot bi si to zaslužil. Tu je namreč pred dvanajstimi leti divjal obsežen gozdni požar in ga zaznamoval s posledicam za kar nekaj let. Sedaj je poraščen  z robidovjem, tujerodno robinijo ali gacijo, kot pravijo Primorci ter črnim borom in je zato vsako leto  bolj težko prehoden.

Mali Ovčjak nad Brnikom je  en od vrhov na  severnem robu Krasa, v okolici sta še Veliki Ovčjak in Šumka, pod katero smo nadaljevali pot in jo varno zaključili v Braniku, kjer se je nad nami bohotil grad Rihenberk. Vsi veseli in polni lepih jesenskih doživetij, smo  se Sonji zahvalili za izbiro poti, za skrb in varnosti na poti in  za dober zaključek pohoda. Hvala tudi našim Barjanom za dobrote iz domačih kuhinj.

 Besedilo: Emi Vinšek

 Fotografije: Stane Kržmanc, Sonja Zalar Bizjak

Film: Stane Kržmanc

02.10.2018
Barjani na Kranjski rebri

Dobrih 14 dni za Zimzeleni smo se v septembru na Kranjsko reber odpravili še Barjani. Prehodili smo isto pot: z Kranjskega Raka smo šli po cesti na Kal, se povzpeli na Kašno planino, prečili greben Kranjske rebri in se spustili na prelaz Črnivec. Vreme nam je bilo zelo naklonjeno, toplotni obrat je poskrbel za prijetno toplino in daljne razglede. Značilnosti Kranjske rebri so opisali v svojem zapisu že Zimzeleni, zato jih ponovno ne navajamo.

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in Stane Kržmanc

Film: Stane Kržmanc

17.09.2018
Barjani na Šentviški planoti

Veselo razpoloženi, smo se Barjani malo meglenega 11. septembra odpeljali proti Šentviški planoti. Po vijugasti cesti po dolini Zale in vseh rdečih semaforjih ob Idrijci smo v vasi Slap ob Idrijci zapeljali desno proti Šentviški planoti, ki se razprostira med rekama Idrijco in Bačo, do vasi Šentviška gora. Pričakalo nas je sonce, v dolini pa je še vedno vztrajala megla.

Sredi vasi stoji najstarejša hiša, ki jo na pročelju krasi sončna ura iz 17. stoletja in tri freske iz 18. stoletja. Odpravili smo se proti severu po poti, ki se je vzpenjala mimo opuščenih kamnitih stavb, skozi mešani gozd, dokler nismo prispeli na  severni rob Šentviške planote. Pred nami se je prikazala Kojca, v daljavi pa Porezen, Rodica, Črna prst in gore vse tja do Krna. Obdani s čudovitimi pogledi smo prav počasi pomalicali, se razgovorili in Milanu na fotografiji pomahali v pozdrav.

Ob nadaljevanju poti smo si ogledali propadajočo stavbo, v kateri je bila do leta 1957 osnovna šola z enim razredom in hkrati stanovanje učitelja. Na poti smo se malo skrili pred soncem v senco Bukovega gaja ob izviru pod Črvovim vrhom, pod katerim je pred šestdesetimi leti stala mogočna kmetija pri Črvu. Na Črvovem vrhu se na višini 974 m nahaja oddajnik, s katerega je lep pogled na Tolminsko-Bohinjski greben ali Peči, kot pravijo domačini in na Baško grapo.

Po krajši poti smo se vrnili do Šentviške gore. Ob poti do vrha in nazaj so nas spremljale enoletne suholetnice, nekaj zapoznelih cvetov šentjanževke, smetlike, ciklame in prvi znanilci jeseni, jesenski podleski. Tudi naši gobarji so prišli na svoj račun, saj so »uplenili« nekaj jurčkov in dežnikaric.

Ob povratku smo se v Slapu ob Idrijci ustavili še na odličnem kosilu.

Hvala Sonji za varno izpeljan pohod, hvala vsem za prijetno druženje.

Zapisal: Milan Pavlin

Fotografija: Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc, Andrej Verbič

Film: Stane Kržmanc

06.07.2018
Barjani od Povirja na Stari tabor do Vilenice

Zadnji pohod pred počitnicami je bil načrtovan na goro Dobrač. A zaradi napovedanega dežja in nikakršnih razgledov se je naš vodnik odločil, da gremo tja, kjer ne bo deževalo, na Stari tabor nad Povirjem.

Z avtoceste smo zavili v Divačo proti Sežani in po nekaj kilometrih  prispeli v središče Povirja. Pri cerkvi sv. Petra smo zapustili avtobus in se odpravili skozi kraj proti hribu. Najprej po makadamski poti do velikega in lepo urejenega kala. Na sredini kala so nas v cvetenju pozdravljali beli lokvanji. V kalu je bilo vse polno rib in paglavcev.

Dober meter od robu kala  stoji kamen - menhir - obraščen z vedno zelenimi in cvetočimi homulicami, verjetno v spomin umrlemu vaščanu.

Sledili smo komaj vidnim markacijam skozi gosto grmičevje in travinje ter slabo vidno stezico. Ob poti smo opazovali škavnice, škraplje, obraščene z mahovi, žlebiče  in vrtače, značilne za kraški svet. V visoki ostri travi je bilo videti odcvetele potonike in šmarnice. Na s soncem obsijanih travnikih so se bohotili mogočni lučniki.

Pot smo nadaljevali po bolj strmi poti skozi gozd, ki nas je pripeljala pod sam vrh Starega tabora. S pomočjo jeklenice  smo se povzpeli po nezahtevni skalni poti na vrh z višino 603 m. Po nekaterih virih naj bi bil Stari tabor poseljen že pred tisočletji; tako zaradi dobre lokacije verjetno tudi ime. Malo pod vrhom je iz kamenja in vej zložena hišica za jaslice ob božičnem času.

Nadaljevali smo pot proti Vilenici.

Po velikem travniku z razporejenimi kamni zanimivih oblik smo prispeli do vhoda v jamo Vilenica. Nekoč je burila duhove obiskovalcev in domačinov; verjeli so, da v njej prebivajo dobre vile. Danes pa na vsakoletnem srečanju pesnikov in pisateljev iz vse Evrope na tej prireditvi podeljujejo veliko nagrado Vilenice in priznanje Kristal Vilenice.

Po končanem pohodu smo se posladkali s slastnimi piškoti naših pohodnic, ki so praznovale rojstne dneve: Cvetke, Jelke, Valerije, Jane in Metke. Žejo smo pogasili na koncu pohoda v bližnjem gostišču.

Ob zaključku pohodov se je naša Emi prisrčno zahvalila Milanu za odlično vodene in izbrane pohode s šopkom kraškega cvetja.

Zapisala: Metka Krašovec

Foto: Marija Armič, Jana Marušič in Stane Kržmanc

Film: Stane Kržmanc

19.06.2018
Barjani na Zabreški planini

V četrtek, 12. 6. 2018 se je vesela družba Barjanov  ob 6.00 odpravila z Vrhnike proti Zabreški planini pod Stolom. Avtobus nas je varno pripeljal do parkirišča ob Završniškem jezeru pri Žirovnici.  Od tu dalje sta nas na varno pot proti  Valvazorjevem domu odpeljala naša zvesta vodnika Sonja Zalar Bizjak in Frenk Petrič.

Na prvem postanku pri Valvazorjevem domu smo bili deležni toplega obroka, nato pa smo pot nadaljevali proti Sevško Zabreški planini na višini 1225 m. Vso pot smo si ogledovali čudovito planinsko cvetje, med katerim je s svojimi čudovitimi barvami izstopal brkati nageljček.  Na planini smo si ogledali lično urejen muzej, po katerem nas je popeljal lastnik. Po krajšem postanku smo se pod budnim očesom obeh vodnikov po strmi gozdni poti zelo previdno spustili nazaj v dolino.

Med  spustom v dolino je vodnica Sonja potrebovala vsebino torbice  prve pomoči, saj si je ena izmed pohodnic pri padcu opraskala komolec.

Pohod smo zaključili ob Završniškem jezeru,  kjer so naše tri slavljenke Sonja, Metka in Alenka pričarale  dobrote v obliki piškotov in slaščic. Sledila je varna vožnja proti Cankarjevemu mestu.

Zapisal: Brane Skubic

Foto: Marija A., Sonja Z. B., Stane K, Franci K.

Film: Stane K.

26.05.2018
Barjani od Portoroža do Sečovelj

Namesto planiranega pohoda na Učko, se je vodnik Milan zaradi slabe vremenske prognoze odločil za spremembo. Odpravili smo se proti morju in prehodili del evropske pešpoti E12 od Portoroža do Sečovelj, imenovane tudi mediteranska pešpot.

Nova evropska pešpot E12 prihaja iz Španije, Francije in Italije na slovensko in hrvaško obalo, vse tja do Grčije in naprej v vzhodno Sredozemlje. V Sloveniji poteka vzdolž obale od Škofij do Sečovelj. Na tej poti so tri kontrolne točke z žigi - v Ankaranu, Strunjanu in Sečovljah. Evropske pešpoti v Sloveniji so označene z rumeno-rdečo markacijo.

Po izstopu z avtobusa smo si v parku ogledali čudovite vrtnice, prečkali znamenito portoroško plažo in nadaljevali pot skozi kamp. V marini so se bohotile prestižne jahte, po prihodu v Jernejev zaliv pa smo videli pravo nasprotje - odslužene čolne, ki so propadali, nekateri so bili celo potopljeni. 

Da so stare stvari lahko tudi zelo lepe, nas je prepričal pogled na več stoletij staro oljko, ki se je kar nismo mogli nagledati.

Pot nas je vodila po kamnitih stopnicah do Forma vive, te edinstvene zbirke kamnitih skulptur, ki se nahaja na prostem v parku polotoka Seča pri Portorožu. Nastajala je v sklopu mednarodnih srečanj kiparjev, na pobudo dveh slovenskih umetnikov, Jakoba Savinška in Janeza Lenassija.

Posebno lepi razgledi po celotni naši poti so bili na hrvaško stran z izstopajočim turističnem naseljem Crveni vrh. Z razgledišča pri Forma vivi smo občudovali slovensko stran s Portorožem v ospredju.

Že smo bili pri sečoveljskih solinah, kjer nas je čakal avtobus. Ustavili smo se še na toplem obroku in lep dan zaključili z dobrotami našega slavljenca Toneta.

Zapisala: D. Cankar

Foto: Marija Armič, Stane Kržmanc, Andrej Verbič

Film: Stane Kržmanc

15.05.2018
Barjani na Golici

V torek, 8. maja smo imeli Zimzeleni in Barjani skupni pohod na Golico. Štirje mini avtobusi so bili že po ravnini in na izhodišču pohoda na Križovcu kar impozantna pojava, še bolj pa skoraj osemdeset pohodnikov, ki se nas je vsulo iz njih.

Mimo Pustega rovta smo prišli do Suhega sedla. Ker so se vrhovi nad nami skrili v oblake, smo se odločili, da ne bomo rinili na Malo Golico in naprej po grebenu proti Veliki Golici, pač pa smo podaljšali hojo po položnejši poti pod grebenom do Koče na Golici. Med potjo smo imeli seveda obvezne postaje ob posebnih gorskih cvetlicah. K sreči so se snežne lise že umaknile od same poti, saj je pot tudi v kopnem kar zahtevna.

Medtem se je vreme zjasnilo. Zato smo se po okrepčilu pri koči razdelili v dve skupini. Ena se je vrnila po isti poti nazaj, druga pa se je povzpela do sedla pod Veliko Golico, nato pa smo jo mahnili po grebenu prek Krvavke in Male Golice nazaj do Suhega dola. Za trud smo bili poplačani z razgledi na obe strani – proti jugu na naša pogorja in savsko dolino, proti severu pa na avstrijsko dravsko dolino. Posebno ženski del skupine pa so seveda navduševale preproge narcis v polnem cvetju in redke gorske rožice, ki so bile raztresene ob poti.

Besedilo Uroš Aleksič

Foto: Sonja Zalar Bizjak in Stane Kržmanc

Film: Stane Kržmanc

11.05.2018
Barjani po poti Srečka Kosovela od Sežane do Tomaja

Na samem začetku mojega pisanja želim omeniti, da je dan prej, to je 25. aprila minilo pet let, od kar je bila ustanovljena naša pohodna skupina Barjani. Pohodnikom vse čestitke  in varen korak tudi v naprej,  velika zahvala  vsem vodnikom, kajti brez njih ne bi bili deležni obiska lepot naših prečudovitih kotičkov Slovenije in izven nje. Prav tako pa en velik aplavz in hvala vsem fotografom za prelepe fotografije in video posnetke z naših pohodov, ki nam bodo kasneje polepšali dneve in nas spominjali na čudovita druženja nekdaj.

Pohodi te sezone so več ali manj prilagojeni vremenskim razmeram, saj smo letos imeli kar precej »aprilskega vremena«. Tako kot vedno, se naši vrli vodniki znajdejo v zadnjem momentu in nas popeljejo v čudovite  še neraziskane kraje naše prelepe Slovenije.

V programu  za  26. april smo imeli pohod na Partizanski vrh z Vrhe, vendar smo jo glede na vremenske razmere ubrali na Kras po Poti Srečka Kosovela od Sežane do Tomaja. Pot ni dolga, saj meri le 7,5 km, prehoditi se je da v dveh urah in pol, vendar nam daje dovolj časa za razmislek o življenju in delu velikega pesnika  Krasa.

V stavbi Ljudske univerze, kjer smo začeli današnjo pot,  smo si ogledali Kosovelovo spominsko sobo. Po ogledu smo pot nadaljevali v smeri Polarjevega stolpa mimo Kosovelove knjižnice. Nasproti knjižnice je nekoč stala znana furmanska gostilna pri vagi, ki jo je kasneje prevzel gostilničar Šmuc. Srečko je pri Šmucovih tudi  večkrat prenočil. Pot nas je nato vodila mimo nekdanjega občinskega urada ob zvoniku sežanske cerkve sv. Martina in nato po ozki ulici na prostor, kjer so včasih imeli konjske sejme in večje prireditve.

Ob vznožju hriba Tabor, na katerem je v pradavnini stalo gradišče, se je pot začela vzpenjati  na vrh, kjer je začetek Gozdne učne poti. Prav kmalu smo prispeli do razgledišča s čudovitim razgledom na Kras, del Sežane, z leve se nam je prikazoval Nanos, Trnovski gozd, Čaven ter ostali hribi in številne vasi, kot so Šmarje, Dane, Tomaj, Avber, Štanjel …

Temni bori

Temni bori, črni bori,

čuj, kako vršijo,

ko da med seboj bolestno,

tiho govorijo….

Dobro razpoloženi pohodniki smo bili v družbi vodnika Milana, ki nam je ob pripovedovanju znamenitosti in z recitali Kosovelovih pesmi ob šumenju borovih gozdov še dodatno prikazal in popestril pot od rojstne hiše pesnika v Sežani mimo vinogradov  v Tomaju do Kosovelove domačije zgrajene leta 1925, nekaj mesecev  pred Srečkovo smrtjo. Le sto metrov od domačije je pokopališče, kjer je pesnik pokopan.

 

Vsi dobre volje in polni prelepih vtisov smo se odpeljali s Krasa v Senožeče na kosilo. Kot običajno, smo ob zaključku nazdravili še slavljencem, hvala jim. Tako, smo skupaj preživeli še en od že mnogih čudovitih druženj, katerih si še želimo.

Besedilo: Marija Armič

Foto: Stane Kržmanc, Andrej Verbič in Marija Armič

22.04.2018
Barjani na Zasavski Sveti gori (drugič)

Da bi se izognili napovedanemu dežju, sta nas vodnika Sonja in Frenk 10. 4. 2018 namesto na Rožnik popeljala na Zasavsko Sveto goro. Pa čisto brez dežnikov tudi tukaj ni šlo.

Pohod smo pričeli v Vačah. Najprej smo obiskali fosilno morsko obalo, osem metrov dolgo steno, zaščiteno s streho. Stena je iz jurskega apnenca izpred 110 milijonov let. V njej so luknje, ki so jih izvrtali morski datlji (prstaci), ostro oko pa lahko opazi tudi ohranjene fosilne školjčne lupine ostrig, velike pokrovače... Samo morja že dooolgo ni več.

Z obale smo krenili proti vasi Klenik, kjer stoji povečana kopija Vaške situle, ki je bila tu odkrita. Izvirnik je shranjen v Narodnem muzeju Slovenije. Na situli so upodobljeni prizori iz življenja višjih družbenih slojev v 5. in 6. stoletju pr. n. št.. Seveda situla ni edina izkopanina, ki je bila tu najdena. Arheološka najdišča obsegajo naselbino in več grobišč – gomil z grobovi. Prva izkopavanja je vodila že vojvodinja Mecklenburška (iz rodu Windisch – Graetz), ki pa je izkopane dragocenosti zaradi nezainteresiranosti takratnih oblasti prodala na dražbi in so končale v tujini. V kasnejšem času je arheološka izkopavanja vodil slovenski arheolog France Stare.

Od tu smo nato krenili po nezahtevni poti, prijazni našim nogam in letom, proti našemu današnjemu cilju Zasavski gori. Z razgledi žal ni bilo nič, gora se je zavila v meglo. Povzpeli smo se do romarske cerkve Sv. Marije, nasproti katere stoji nenavadno poslikana hiša, nato pa se spustili do planinske koče. Tu so nam pripravili dober golaž s polento, potem pa se je bilo treba še vrniti nazaj do Vač. Medtem je vetru uspelo pregnati meglo, tako da smo se spuščali v prijetnem sončku. Spotoma smo pri prijaznem najditelju ob Vaški situli dobili še izgubljene avtomobilske ključe, nato pa pohod zaključili v Vačah pri vodnjaku, kjer so se menda zbirale Vaške klepetulje (Janez Menart).

Da ne bi kdo slučajno izgubil kakšnega dekagrama, so nas kar trije rojstnodnevni slavljenci dobro založili s sladkimi dobrotami.

Zapisala: Dragica P.

Fotografije: Sonja, Stane in Franci

09.04.2018
Barjani na Bohorju

Čeprav nam letos zima ni naklonjena, saj smo morali zadnje tri pohode preložiti ali odpovedati, nam je 22. marca vseeno uspelo po programu oditi na Bohor.

Hladno jutro in dolgo pot smo na avtobusu preganjali s prijetnim klepetom. Sonce nas je spremljalo mimo Grosupljega, čez Višnjegorski klanec, mimo Trebnjega prav do Krškega, kjer nas je od daleč pozdravila jedrska elektrarna. Tu smo zapustili avtocesto in se ob reki Savi peljali proti Brestanici, ki se ponaša z gradom Rajhenburg, ki stoji na visokem dolomitnem robu in pogleduje po dolini reke Save.

Po regionalni cesti smo se peljali do Senovega, od tu pa po asfaltirani in poledeneli cesti do koče na Bohorju (898 m), ki stoji na jasi tik pod vrhom Plešivca (915  m).

Pri koči smo zapustili avtobus in se podali proti z gozdom prekritim Velikem Javorniku (1023 m). Zaradi snega nismo odšli na ogled partizanske bolnice, ki stoji nižje na Travnem lazu, kakor je bilo predvideno, zato smo pot nadaljevali proti Petrovi skali, kjer smo imeli lep razgled na Krško polje in Gorjance v ozadju. Na vrhu Velikega Javornika ni posebnega razgleda, smo pa tam naredili skupinsko fotografijo in pomalicali, nato pa nadaljevali proti Velikemu Koprivniku (982 m). Ustavili  smo se še pri obeležju v spomin na padlega mladega partizanskega izvidnika Jana. Po vpisu v knjigo na Velikemu Koprivniku, kjer smo naredili še eno  skupinsko fotografijo, smo se odpravili proti koči na Bohorju, kjer je bil že čas za enolončnico. Zaradi snega nam ni uspelo videti spomladanskih jaric, po katerih Bohor slovi. Le nekaj zvončkov je sramežljivo kukalo izpod snega.

V koči na Bohorju smo se okrepčali z dobrimi vampi ali ričetom, pa tudi z dobrotami, ki sta jih nam prinesli slavljenki Dragica in Milena, nato pa smo se zadovoljni odpeljali proti Vrhniki.

Ko smo pri Osnovni šoli Ivana Cankarja na Vrhniki izstopili, sem se spomnila Cankarjevih besed »Čudo božje – Vrhnika, ti gosposko, nedeljsko dekle, kako si daljno lepa«. Pa še kako je res!

Besedilo: Nada Kostanjevec

Foto: Marija Armič, Jana Marušič, Milan Jerman in Andrej Verbič

15.03.2018
Barjani v Tamarju

Letošnja zima nas je obiskala malo pozno in nam nasula obilo snežne odeje

in nemalo težav. Naš program pohodov smo morali spremeniti in se prilagoditi varnemu koraku.

Nestrpno smo čakali ta marčevski pohod in odločitev s strani vodnikov je padla, da gremo v Tamar.

Na poti proti Gorenjski oziroma Kranjski gori, smo s pogledi levo in desno občudovali prelepe vrhove gora odete v belo odejo, obsijane z jutranjim soncem, nekatere pa ovite v mehke bele meglice.

V dolino  pod Poncami v Planico smo prispeli po obvezni jutranji kavici, zelo dobre volje. Tu so nas pričakale planiške velikanke - skakalnice, na drugi strani  velik nordijski center in v ozadju veličastni Ciprnik. Narava, stroji in delavci, vse je v polnem zagonu  velikega  skakalnega  praznika.

Ob vsem videnem smo pot nadaljevali po visoko zasneženi beli odeji v dolino Tamarja. Spremljale so nas skalne stene Mojstrovke, vrhovi Slemenove špice,  Velika Ponca (2274 m) pred nami Jalovec (2645 m) in še mnogo lepih vrhov. Bili smo malo prikrajšani za lep sončen pogled le teh izjemnih stvaritev narave in za ogled izvira reke Nadiže. Pa kdaj drugič!

V dolini Tamarja pa nas je pričakal Dom (1106 m) in kapelica zgrajena leta 1936, ki jo krasi  mozaik p. Marka Rupnika in spominski zapisi preminulih v gorah. Tamar je ena sama zakladnica naravni lepot in čudes. Od tu se lahko odpravimo do izvira Nadiže, ki priteče iz nedrij Ponc. Ta alpska dolina nad Planico, nam ponuja izhodiščne ture v različne smeri. Po kratkem ogledu znamenitosti in krepki malici smo se odpravili nazaj proti avtobusu. Lep in sončen dan v dolini  smo zaključili z dobrotami naših dveh slavljencev Nataše in Franca. Hvala vama.

Vsem skupaj pa voščim velikonočne praznike, naj vam prinesejo mir, veselje in upanje v  naša življenja.

Zapisala: Emi Vinšek

Foto: Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc

03.02.2018
Barjani na Magdalenski gori in Pugledu

V malce turobnem jutru smo se z avtobusom odpravili proti Dolenjski do izvoza Grosuplje, kjer smo v vasi Paradišče pričeli s pohodom proti Magdalenski gori. Pot se je vila rahlo navkreber, prav kmalu smo prišli do prvih podrtih dreves po zadnjem letošnjem vetrolomu. Drevesa, večinoma mogočne smreke in bukve, so ležale vse povprek po naši poti.

Proti vrhu smo videli več informativnih tabel, ki so nam govorile o zgodovini kraja, saj je Magdalenska gora eno pomembnih arheoloških najdišč železne dobe v Sloveniji. Tisočletja nazaj je bilo tu utrjeno naselje terasaste zasnove, od najnižjih do najvišjih slojev prebivalstva. Pod cerkvijo sv. Magdalene, ki stoji na vrhu gore, so pri arheoloških izkopavanjih v 19. stoletju odkrili mnogo materialnih ostankov iz železne dobe – orodje, orožje, nakit,  posode, med njimi tudi dragocene situle. Kot je vidno na informativnih tablah, so umrle pokopavali v gomilah, kamor so poleg umrlega dali vse, kar so v tistih časih mislili, da bo pokojnik potreboval v onostranstvu.

Ko so naši fotografi naredili nekaj skupnih posnetkov, smo se odpravili naprej mimo vasic Zg. Slivnica, Mali in Veliki Lipoglav naprej na Pugled. Med potjo smo si ogledovali prvo pomladansko cvetje: zvončke, trobentice in  jarice ob hiši. Pokazalo se je tudi sonce in naredil se je en lep sončen dan. Na samem vrhu Pugleda stoji spomenik padlim borcem NOB. Malce medlo smo videli Triglav in okoliške gore, pod nami pa Ljubljano. Zapeli smo partizansko pesem »Tam na Pugled gori« ter se počasi odpravili nazaj v dolino do našega avtobusa, ki nas je zapeljali v Grosuplje na dobro malico.

Sonji hvala za izčrpno predstavljeno zgodovino Magdalenske gore, Pugleda in lepo voden pohod, Minki pa hvala za dobro pecivo.

Zapisala: Cvetka Berginc

Fotografije: Andrej Verbič in Sonja Zalar Bizjak

02.02.2018
Barjani pri izviru reke Rak

Jutro ni bilo obetavno in ozirala sem se v nebo ali se bo skozi oblake prikazalo sonce in pri Uncu, kjer smo krenili proti Rakovem Škocjanu, se je že obetal lep dan.

Rakov Škocjan je kraška dolina, ki leži med Planinskim in Cerkniškim poljem. Po njej se lenobno vije reka Rak, ena izmed sedmerih imen reke Ljubljanice. Dolina je nastala z udiranjem in rušenjem stropa kraške jame.

Presenetila me je njena modra barva in njeno počasno potovanje skozi to dolino, ob njeni poti pa obsežni in poplavljeni travniki.

Kaj vse je ustvarila reka Rak na svoji poti, na kateri  prvič priteče na

plan iz Zelških jam, pusti 42 m visoki Mali naravni most kot dokaz, porušenega stropa jame.

Ko se uzrem iz jame skozi okno  tega mostu vidim drevesa in modro nebo ter poslušam šumenje reke, ki mirno teče svojo pot naprej po dolini.

Kot vsaka kraška reka ima tudi reka Rak več stranskih izvirov, med njimi je eden večjih - Prunkovec.

Skozi Rakov Škocjan poteka naravoslovna učna pot, ki je opremljena z učnimi tablami in posebnimi oznakami, ki obiskovalca seznanjajo z rastlinstvom in živalstvom, ki tu živi.

Steza skozi naravoslovni park je posuta z sekanci, koraki po njej so neslišni. Ob poti so mogočni gozdovi, spodaj pod njimi pa nas spremlja reka Rak.

Ob prihodu iz gozda ugledamo  še 37 m visoki Veliki naravni most.

Rakov Škocjan je dobil ime po cerkvici sv. Kancijana, žal so ostale samo ruševine. Prvi opis je zabeležil Valvasor leta 1689.

Rečica zapušča svojo pot na površini in ponikne v Tkalca jami. Pot nadaljuje proti Planinskem polju.

Žal se  bosta naravna  mostova zaradi naravnih procesov v bližnji prihodnosti podrla.

Ko smo se vračali proti domu, sem bila polna vtisov, ki  mi jih je pokazala narava, Od daleč prihaja do mene iz mikrofona v avtobusu glas Nade, ki se zahvaljuje v  imenu vseh Barjanov, planinskemu vodniku Milanu, da nas je popeljal v tako lep kraj.

Moje misli pa so se vrnile nazaj v Rakov Škocjan  in ostale tam, dokler nisem izstopila z avtobusa.

Zapisala: Jana Marušič

Fotografije: Jana Marušič, Stane Kržmanc in Andrej Verbič

13.01.2018
Barjani po Bobrovi poti
Močan dež, ki je padal vso noč pred našim zadnjim letošnjim pohodom, nas Barjane ni ustavil, da se pohoda ne bi udeležili.  Namesto na predvideni pohod na Lavrovec in Goli vrh, smo krenili po Bobrovi poti.

Pot smo pričeli v Blatni Brezovici, kjer nas je predsednik KS Blatna Brezovica, Branko Skubic, za dobrodošlico pogostil s kavo in posladkom. Naš današnji vodnik Milan Jerman je besedo kmalu predal našemu krajevnemu vodniku, Milanu Selanu, enemu od pobudnikov  zasnove  in izvedbe tematske poti po Blatni Brezovici, ki so jo poimenovali »Bobrova pot«. Pot so opremili z ličnimi informacijskimi tablami, ki so nas na celotni poti seznanjale s krajevnimi posebnostmi, z dediščino tipične arhitekture kraja, kmečkih poslopij, kozolcev, cerkva in ostalih sakralnih obeležij. Informacijske table nas seznanjajo tudi z rastlinstvom in živalstvom tega področja. Nedaleč od Blatne Brezovice stoji cerkev sv. Jakoba,  tod mimo poteka tudi znana Jakobova romarska pot.

Po krožni poti nas je vodil in nam jo zanimivo in izčrpno predstavil Milan Selan. Na poti proti izhodišču našega današnjega pohoda smo bili primorani odpreti dežnike. Pod nadstreškom v športnem parku smo se ogreli z dobrim toplim čajem, ki nam ga je pripravil Branko Skubic.

ÄŒeprav dež ni ponehal, smo se enoglasno odločili, da prehodimo še pot nazaj do Vrhnike. Ob zaključku letošnjega leta smo imeli v gostilni Pri Kranjcu kosilo. Zbralo se nas je nas je lepo število Barjanov, tudi tisti, ki se zaradi kakšnih težav današnjega pohoda niso mogli udeležiti. Po nagovorih Metke, Elice in Milana je sledil še zabavni kviz. Vprašanja so se nanašala na naše prehojene poti v letu 2017 in prav vsi smo se dobro odrezali. Po dobrem kosilu in živahnem klepetu, smo si še vsi zaželeli dobrega zdravja v naslednjem letu, z upanjem, da se vidimo še na mnogih skupnih pohodih, na katere nas bodo, kot vedno, varno vodili naši vodniki, Sonja, Milan in Frenk.

Zapisala: Dragica in Andrej Verbič

Fotografije: Stane Kržmanc in Andrej Verbič

26.11.2017
Pot dveh slapov

Tokrat smo se Barjani podali na Pot dveh slapov pri Višnji gori.

Iz kraja Dedni dol smo se odpravili proti slapovom potoka Višnjica. Šli smo po cesti mimo kapelic križevega pota, ena od njih nam je še posebej padla v oči, ker je notranjost  izdelana iz lehnjaka, ki je značilen za to področje. Pot smo nadaljevali po gozdni poti, posuti s suhim jesenskim listjem, ki nam je šumel pod nogami. Potok Višnjico smo večkrat prečili po lesenih brveh in se povzpeli do prvega slapa na lehnjaku, pogled nanj je zelo lep. Tu nas smerokaz usmeri na lažjo in težjo pot proti izviru Višnjice. Izbrali smo težjo pot in se hrabro povzpeli po kovinski lestvi, ki je varovana z jeklenico, tako da ni bilo tako težko priti do vrha. Nadaljevali smo po gozdu in prišli smo na Kucelj, kjer je Geodetski stolp na višini 748 m. Tu smo malo pomalicali in nadaljevali pot po gozdni poti. Na drevesu smo opazili znak, da je to območje medveda. Mi ga nismo srečali, saj smo bili tako glasni, da tudi če bi bil v bližini, bi verjetno raje pobegnil.

Naslednji  osvojeni  vrh je bil Gradišče visok 706 m. Od tu smo v daljavi videli Šmarno goro in Krim. V bolj jasnem vremenu se vidijo tudi Alpe. V vasi Vrh smo se ustavili na turistični kmetiji Habjan, se malo okrepčali in oddahnili ter pot nadaljevali v sotesko potoka Košce, prišli smo do slapa Košca, ki je najvišji v Sloveniji na lehnjakovi podlagi. Je zelo slikovit, saj voda teče po lehnjaku, ki je obdan z zelenim mahom. Izvedeli smo tudi, da je lehnjak nastal iz apnenca in mahu. Po ogledu še zadnjega slapa potoka Košce, smo se spustili proti avtobusu, kjer smo se posladkali z Marjanovimi dobrotami.

Dobre volje in polni lepih vtisov s poti, smo se odpeljali proti domu.

Hvala vodniku Milanu za razlago in varno vodenje ter Marjanu za poslastico.

Besedilo: Mira Lavrič

Foto: Stane Kržmanc, Andrej Verbič in Milan Jerman

31.10.2017
Barjani na Slovenski obali

Tokrat Barjani smo jo ubrali na obalo,

ker najlepše vreme tam je kazalo.

V jutro pričakal nas je Strunjan,

še zaspan, a že z soncem obsijan.

Brž krenili v tlakovani smo klanec,

da takoj minil je spanec,

od kapel`ce do cerkve Marijinega prikazovanja,

šlo je brez godrnjanja.

Tu sledil je ogled muzeja,

še nas mučila ni žeja.

Potem krenili do kamnitega križa,

ki varuje mornarje, ko je kriza.

S klifa razgled je bil ta prav,

se vid`lo širno morje in naš Triglav.

Res čudovit je ta svet,

lahko biti je poet.

E6 nas vodila je čez soline,

čez Pacug do Fiese,

pa Pirana in Portoroža,

tu porjavela nam je že koža.

In prispeli do Istranke "Parenzana",

nekoč železna cesta bila speljana,

zdaj pa pešci in kolesarji,

na tej so vladarji.

Ko odštela deseta je milja,

prišli vsi zdravi smo do cilja.

Ta zopet je Strunjan,

nič več zaspan, a še vedno z soncem obsijan.

Za zaključek pa še malica "jota z vratovino",

res imeli smo se fino.

Pa še lepo se posladkali,

ker Mileno in Andreja smo praznovali.

Spesnil: Marjan Nicoletti

Fotografije: Stane Kržmanc in Andrej Verbič

16.10.2017
Barjani v dolini Kamniške Bistrice

Kakor se je iz deževnega, neobetajočega jutra rodil lep jesenski dan, tako se je iz naših dilem kam in kako, razvil dober predlog: namesto na zamegljeno Veliko planino Koželjeva pot ob reki Kamniški Bistrici. Pot poteka od Stahovice do izvira Bistrice v Kamniški Bistrici. Žal je večji  del poti po žledu leta 2014 še  vedno neprehoden. Mi smo pričeli našo pot pri spodnji postaji žičnice na Veliko Planino, vendar nismo prišli daleč zaradi podrtega drevja. Še dobro, da poteka vzporedno z reko pot preko planine Brsniki, po kateri smo nadaljevali pohod ob reki Kamniški Bistrici. Vrhunec poti sta bila Veliki in Mali Predaselj, kjer je najožji del struge reke. To je več kot 100 m dolga soteska, v kateri dere med skalne stene ujeta Kamniška Bistrica. Zagozdene skale so v preteklosti ustvarile dva naravna mostova. Tudi drugače je soteska polna ogromnih balvanov, ki so značilni za vse ledeniške doline.

Vreme se je izboljšalo in povzpeli smo se še po dolini Kamniške Bele do slapu Orglice. Slabo uro vzpenjanja mimo partizanske bolnice in groba ameriškega pilota iz druge svetovne vojne in naš trud je bil poplačan pri Orglicah. Potem pa vrnitev v dolino do planinskega doma v Kamniški Bistrici, kjer nas je čakal avtobus.

Naš »raziskovalni« pohod, kot je dejal Tone, smo nadgradili z dobro malico v lokalu v bližini Kamnika.

Sonja, hvala, odločitev je bila prava!

Zapisala: Vida Praprotnik

Fotografije:  Sonja Zalar Bizjak in Stane Kržmanc

09.10.2017
Barjani na Mali in Veliki Plešivici

Po bolj ali manj aktivnih, a vsekakor zasluženih dvomesečnih počitnicah nas je Barjane vodnik Milan 28. septembra popeljal namesto na zamegljen Dobrač, v sončno Čičarijo. Našemu pohodu se je tokrat pridružila tudi naša torkova vodnica Sonja.

Po postanku v Kozini smo se peljali med Brkini in Slavniškim pogorjem skozi za nas skoraj neznane vasice Obrov, Golac in Zagrad, kjer se je naša vožnja tudi končala. Naš cilj sta bili Mala in Velika Plešivica. Velika Plešivica je za 45 m nižja a bolj »plešasta«, od tod tudi njeno ime, kar nam je razložil vodnik Milan.

Pot nas je vodila mimo kala rahlo navzgor, ki je na začetku zaradi vetroloma slabo označena, kar pa sta naša vrla »markacista« s prestavitvijo skale z oznako Slavnik uredila in skrajšala pot marsikaterem pohodniku.

Bolj kot smo se bližali vrhu, bolj intenziven je bil vonj bora, brina, šetraja ter drugih zapoznelih rožic; prava aromaterapija. Na vrhu Male Plešivice (953 m) se nam je odprl prečudovit pogled na Golič, Kojnik, Žbevnico, Učko, Koprski zaliv in Slavnik, naš prvi osvojeni vrh daljnega leta 2013.

Med spustom proti Velikim vratom smo si po malici ogledali vodovod, ki je potekal od Buzeta do Obrova in deloval od leta 1933 do 1969. Ob vzponu na Veliko Plešivico (908 m) pa nas je presenetilo »morje« žajblja, ki smo si ga kar obilno nabrali za domačo lekarno šele ob povratku.

Na poti domov smo se okrepčali v naselju Obrov, kar je še pripomoglo k naši dobri volji, lepim vtisom in zmerni utrujenosti.

Hvala Milanu, Sonji in vsem slavljencem za lepo doživetje.

Zapisal: Milan Pavlin

Foto: Sonja Zalar Bizjak, Jana Marušič, Stane Kržmanc, Andrej Verbič in Milan Jerman

28.06.2017
Pohod Barjanov na Vogel 1923 m

Pot nas je vodila mimo sončnega Bleda, do gondole pod Voglom. V Bohinju nas je pričakala megla. Ko smo se z gondolo dvignili nad megleno morje, nas je presenetil prelep pogled na Triglav in okoliške vrhove. Vse se je kopalo v soncu, v dolini je iz megle sramežljivo gledala le Rudnica.

Triglava se upravičeno drži ime Očak. Od blizu je resnično videti kot da bi nekdo sedel v velikem udobnem stolu. Po izstopu iz gondole smo se zbrali pred Ski hotelom (stoji na Rjavi skali) in se pripravili na pohod. Počasi smo hodili proti Orlovim glavam. Med potjo je vidno veliko urejenih smučarskih prog in spomnili smo se dogodivščin iz smučarskih dni na Voglu. Vzpenjali smo se proti Šiji in se nato usmerili na pot proti Voglu.

V Vratcih, na 1625 m, smo malicali, podprti smo se nato vzpenjali proti vrhu. Pot je bila ponekod varovana z jeklenicami. Splačalo se je. Z vrha se nam je pogled odprl na drugo stran hriba (na Baško grapo in Tolmin z okolico). Vzhodno od Vogla smo videli piramidasto Rodico, Veliki in Mali Raskovec in slutili Črno prst. Zahodno se vidi Krn, Bogatin in v daljavi Kaninski podi. Pred nami pa se vidi vse Triglavsko pogorje in v dolini Bohinjsko jezero.

Z Vogla smo se spustili na planino Zadnji Vogel, kjer imajo sirarno. Nato nas je čakal še zadnji vzpon do koče Merjasec,  kjer nas je čakalo zasluženo kosilo.

Med potjo smo si ogledovali planinsko cvetje (pogačice, orlice, ranjak, francoski lan, svišč, encijan, kosmatinec, rododendron in druge rožice).

Pohod je uspel. Hvala vsem, ki so izlet pripravili in ga vodili. Posebna hvala vodniku Milanu, ki o vseh poteh veliko ve in nas varno vodi, hvala Andreju, ki je pazil da se ne bi kdo izgubil in hvala Valeriji za dobre piškote in pijačo.

Besedilo: J. Piškur

Foto: Marija Armič, Stane Kržmanc in Milan Jerman

01.06.2017
Barjani na Lipniku in Kavčiču

Po nočnem neurju nad Vrhniko in Logatcem smo se zbudili v prijazno in  sveže jutro. Sledi sodre so bile vidne predvsem v Logatcu, kjer nas je vodila pot proti Primorski.

Po obvezni jutranji kavi in jezikovni telovadbi smo prispeli v Zazid. Tu nam je bila izhodiščna točka četrtkovega pohoda, mimo opuščene železniške postaje proti Lipniku 804 m in Kavčiču 883 m visokima vrhovoma. Veseli in  polni energije smo občudovali pozno pomladansko  cvetje: odcvetele gorske kosmatince, bele narcise, tukaj imenovane bedenice, potonike, jesenčke, grebenuše, travniške kadulje, ki krasijo to prečudovito naravo.   Naš vodnik Milan, ljubitelj gora, poznavalec rastlin in zgodovine nam je  s svojo pripovedjo in razlago popestril dan. Navdušeni  nad videnim in slišanim nam je pot hitro minila.  Veter v laseh, lepo sončno vreme in prečudovit razgled proti morju, Slavniškemu pogorju, Učki nas je napolnilo z energijo.

Naša pot se  je končala  v vasi Rakitovec. Tu smo se poveselili  z našim slavljencem Tonetom in mu zaželeli vse dobro. Naši neumorni vodniki vedno poskrbijo za naše lačne želodčke. Polni lepih vtisov in dobre volje smo se vrnili domov. Milan hvala ti, za lep dan, prav tako pa tudi vsem Barjanom za prijetno druženje. Uživajmo in se veselimo teh pohodov, vsak dan je nekaj posebnega, le videti in opazovati moramo znati. Srečno.

Zapisala: Emi Vinšek

Foto: Franci Kržmanc, Andrej Verbič in Milan Jerman

13.05.2017
Barjani na poti z Vrhnike do Rupnikove linije

Barjani smo se v velikem številu zbrali pred  šolo Ivana Cankarja in  se z dežniki podali na pot proti Planini. Na polovici poti do ''štirne'' je nehalo deževati in razpoloženje v skupini se je takoj spremenilo. V dobri uri smo v zelo prijetnem vzdušju prispeli do razglednega stolpa.

Pot smo nadaljevali proti Zaplani, po Poti dveh Janezov in se spustili do nekdanje Rupnikove linije, kjer smo lahko opazovali ostanke bunkerjev, ki jih je zgradila vojska Kraljevine Jugoslavije pred 2. svetovno vojno. Tu je postavljenih tudi več energetskih točk. Na sončni  poti smo imeli krasen razgled na Logatec in okolico. Razposajeni vodič Frenk je dobro voljo prenesel na celo skupino in nas opozarjal na razne cvetlice ob naši poti. Poleg šmarnic,  velecvetne orlice, dolgolistne naglavke  in različnih kukavic je bilo še veliko drugega cvetja. Sonce nas je spremljalo in vodilo na poti iz Strmice proti Vrhniki,  kjer smo občudovali urejene hiše in čudovite vrtove. Vse se je poklopilo in razigrani kot osnovnošolci smo sledili našemu vodniku Frenku do gostišča, kjer je za nas naročil bograč in jabolčni zavitek. Tokrat  nismo rabili avtobusnega prevoza, z Vrhnike in nazaj smo prehodili skoraj 20 km. Zadovoljni in veseli smo se odpravili na svoje domove.

Besedilo: Milenka in Marko Nagode

Fotografije in zemljevid:  Stane Kržmanc

02.05.2017
Barjani na Gori Oljka

Zaradi praznika smo se tokrat podali na pohod v sredo. Za načrtovano Korado je bilo napovedano slabo vreme zato je vodnik Milan spremenil smer našega pohoda. Predviden je bil pohod na Goro Oljko nad Polzelo. Z avtobusom smo se odpeljali do Šmartnega ob Paki. Tu smo si nadeli nahrbtnike in krenili po cesti ob Hudem potoku in naprej proti Dobriču. Ob poti smo opazovali cvetje in prebujajočo naravo. V strugi hudourniškega  Hudega potoka nam je Milan pokazal lepo izdolbene vdolbine oz. kotanje imenovane draslje, ki so nastale z vrtinčenjem kamenja ob hudih nalivih dežja. Zaradi tega so tukajšnji prebivalci v strugi potoka naredili številne kamnite in betonske pregrade, ki omilijo hudourniške vode. Malo pred našim ciljem je pričelo rahlo deževati zato smo si nadeli dežnike in pelerine. Po približno dveh urah zložne hoje po delno asfaltni in makadamski cesti smo prispeli na vrh 733 m visokega kraškega osamelca, s katerega se v lepem jasnem vremenu vidi Posavsko hribovje, Paški Kozjak, del Kamniško Savinjskih Alp ter najjužnejši del Karavank. Le te smo videli le delno, saj je bila večina zavita v oblakih. V planinski koči na smo imeli za kosilo zelo dober ričet.

Po kosilu smo se odpravili na ogled cerkve sv. Križa. Dvostolpna cerkev na vrhu Gore Oljke je bila zgrajena leta 1757. Domačini pravijo, da cerkev mogočno kraljuje nad Polzelo in sam pogled nanjo jim že od daleč naznanja lokacijo domačega kraja. Cerkev so gradili od leta 1754 do 1757 na živi skali in na umetno izravnanem terenu. Cerkev ima ob glavnem vhodu dva 38 metrov visoka zvonika, ki obdajata 21 metrov visoko pročelje.  Na nastavku oltarja cerkve sv. Križa je slika Fortunata Berganta Jezus na Oljski Gori, po katerem je Gora Oljka dobila ime. Pod samo cerkvijo je še danes ohranjeno podzemno svetišče z božjim grobom.

Po ogledu smo napravili še skupinski posnetek, nato pa smo se počasi odpravili nazaj proti dolini. Med potjo smo opazovali tudi močerada, ki smo mu stopili na pot. Malce se je zmedel, ker mu je toliko pohodnikov prekrižalo pot, nato pa se je  urno splazil do najbližjega skrivališča. Ob prihodu do avtobusa smo se posladkali z dobrotami naših slavljencev.

Na koncu naj se zahvalim še našemu vodniku Milanu za lep pohod.

Zapisal: Berginc A.

Foto: Stane Kržmanc

19.04.2017
Barjani v Krnici

Na prvem aprilskem pohodu smo se Barjani namenili med visoke vrhove Julijcev, zbrane okoli ledeniške doline Krnice. Avtobus nas je zapeljal po dolini Pišnice do odcepa za Krnico, kjer smo nadaljevali peš in se med hojo ob hudourniški strugi potoka kmalu ozirali po ostenjih Prisojnika in Razorja. Prečkali smo nekaj grap in obsežnih prodišč in že smo ozrli še stene Škrlatice in sosednjih vrhov. Nadvse veličastno! Pri Koči v Krnici smo posedli po klopeh in malicali, pogledi pa so nam kar naprej uhajali na visoke gore okoli nas.

Pot smo nadaljevali proti Koči na Gozdu. V gozdu ni bilo veliko pomladnega cvetja, pozornost pa so vzbudili številni belo cvetoči jetrniki, pomešani z normalnimi modro cvetočimi. Na grbinastih travnikih so še cveteli šopki črnega teloha in redke nunke, beli žafrani. V Malem Tamarju smo se ustavili pri spominskem obeležju gornikom, ki so izgubili življenje v okoliških gorah. Ob Pišnici smo se povzpeli do Mihovega doma nad cesto in nadaljevali do Ruske kapelice, kjer nas je ujel dež, ki so ga obetali za popoldan. Hvaležni vremenu, da nam je namenilo lepo dopoldne, smo med kapljicami  pospešili korak po cesti do Koče na Gozdu, kjer nas je čakalo prijazno osebje in nas postreglo v okusnim golažem.

Veseli, da smo obiskali malokomu znano dolino Krnico, v smo se v oblačnem vremenu vrnili domov.

Besedilo: Sonja Zalar Bizjak

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in  Stane Kržmanc

01.04.2017
Primož in Šilentabor
Vsak naš pohod je odkrivanje novih kotičkov Slovenije, vsaj za večino nas pohodnikov. Tudi ta četrtek je bilo tako, ko smo se v oblačnem jutru odpeljali proti Pivki. Pot na Šilentabor smo začeli pred Vojaškim muzejem. Naš vodnik Milan nas je popeljal po poti proti hribu jugovzhodno od Pivke – Primožu (718 m).

Vseskozi nas je spremljalo bujno cvetoča narava, zvončki, trobentice, beli žafrani, kakor tudi cvetoči dren in mačice. Pot nas je popeljala mimo energijskih točk. Razgledna tabla je odkrivala za kakšno težavo označen kamen z številko pomaga. Malo pod vrhom Primoža so nas pričakale razvaline cerkvice, ki je bila posvečena Sv. Primožu in Sv. Felicijanu. Hrib pa ima že od nekdaj pomemben strateški položaj, saj je z vrha lepo vidna vsa Pivška kotlina. Kadar je obilo padavin se vidijo jezera (17).  

Dominanten položaj Primoža je prišel še posebej do izraza med obema vojnama, ko so Italijani na njem zgradili eno od največjih utrdb vojaški objekt s številnimi rovi in bunkerji. Mimo teh utrdb smo se spustili na kolovoz, le ta pa nas je ob robu pašnikov pripeljal na označeno razpotje. Desno nas je pot peljala na Šilentabor. Ko smo prispeli na večji razgledni travnik, smo že videli Šilentabor (751 m). Nad vasjo je oddajnik, kjer je vrh našega današnjega pohoda. Tu se odpira lep razgled proti Vremščici, Nanosu, Pivški kotlini, grebenu Javornikov, Sv. Trojici, Snežniku in hribovju nad dolino reke Reke.

Milan nam je povedal zgodovino tega hriba, ki se imenuje tudi Silni tabor. Tam je nekoč stal tudi ogromen grad. Prebral nam je pesmico o Šilentaborju.

  SILNI TABOR

Silni tabor, silni tabor !

Kdo te je do tal porušil,

da zidovje razdrobljeno

med bršljanom kvišku dvigaš ?

Al so Turci te podrli,

Turci divji, Turci ljuti ?

Al so plami  te požrli,

plami grozni, plami strašni ?

»Niso Turci me podrli,

niso plami me požrli,

ni me doba razrušila,

ni me strela razdrobila !

Mene so deželi v brambo

zidali Ravanci-knezi,

Pivčani pa in Dolani,

steno skladali na steno.

Bivali od nekdaj v meni

vitezi so trdosrčni,

ki so kmete v sužne grenek,

težke jarme uklepali.

Dvakrat so prijeli kmetje

kopja, sulce, buzdovane,

dvakrat pa s krvavo glavo

od zidovja se vračali.

Tretjič primejo orožje,

planejo nad silni tabor,

kri polnila je nasipe,

v krvi sem se grad razrušil ! »

Silni tabor, silni tabor !

Glase čuj iz podrtine:

Kdor te zidal, se protivši,

te razrušil kri prelivši !

Po drugi poti smo se vračali proti Pivki. Dolgo smo hodili ob visoki žični ograji in se spustili do vojaškega muzeja. Za malico smo imeli pasulj. Bil je dober, pravi vojaški, sladice naših slavljencev pa še boljše.

Pohod se je končal dokaj razburljivo. Našega Tonija pa je odpeljala nujna medicinska pomoč. Na srečo pa se je vse dobro končalo. Toni se je še isti dan vrnil domov.

Besedilo: Milena Žnidaršič

Fotografije: Stane Kržmanc

19.03.2017
Barjani na Petričevem hribu

V torek, 14. marca, smo se Barjani z vodnikoma Frenkom in Sonjo odpravili na Petričev hrib.

Odpeljali smo se po stari cesti proti Planini in zavili na Jamborno pot.  To pot so uporabljali že v rimskem obdobju in kasneje, ko so tovorili les iz naših gozdov na Reko in v Trst za izdelavo ladijskih jamborov.

V kraju Lohača smo izstopili in krenili  po makadamski cesti navkreber. Opazovali smo,  koliko škode je naredil žled, saj mnogo podrtega drevja še danes leži po tleh.

Na prelazu smo zavili na travnato površino, polno belih žafranov, proti Petričevem hribu (937 metrov). Pašniki Petričevega  hriba so zelo razriti od divjih prašičev. Presenetili  smo tudi čredo gamsov, ki so se razbežali na vse strani. V zraku je zabrnelo in opazili smo vojaški helikopter, ki je za nekaj trenutkov pristal na vrhu hriba.

Ker je bilo lepo sončno vreme, smo imeli krasen razgled na  bližnje  hribe in gore. Kar hitro smo se odpravili po pašnikih naprej do Lovske koče Planina. Prava paša za oči so bili telohi, zvončki, trobentice  in kronice ali veliki zvončki.

Pri koči smo se okrepčali  in nadaljevali pohod  po gozdni cesti proti cerkvi sv. Marije (iz leta 1630).  Ustavili smo se pred staro italijansko podzemsko utrdbo, iz katere se je zaslišalo klicanje na pomoč. Ugotovili smo, da v rovu že drugi dan leži poškodovan tuj državljan, potreben pomoči. Oba vodnika in nekaj Barjanov je poskrbelo za najnujnejše ukrepe in poklicalo pristojne službe. Kmalu je prispelo osebje NMP in gasilci, ki so poškodovanca oskrbeli in ga prinesli iz rova, kjer je preživel verjetno najdaljši dan svojega življenja. Pomirjeni, da smo naredili nekaj dobrega, smo nadaljevali pohod do romarske cerkve sv. Marije, nato pa se po strmi gozdni poti spustili v Planino, kjer nas je pogostila slavljenka Marija.

Vračali smo se zadovoljni, ker smo spoznali nov delček naše lepe dežele in ker smo morda ravno mi rešili nekomu življenje.

Zapisala: Marinka Grom

Slike: Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc

25.02.2017
Barjani osvojili Pasjo ravan in Sivko

Zadnji četrtek v februarju 2017 smo šli Barjani na Pasjo ravan in Sivko. Pot nas je vodila skozi Horjul in Polhov Gradec do Črnega vrha. Kljub temu, da v Črnem vrhu ni gostilne, nam je naš iznajdljivi vodič Milan priskrbel kavico. Svoje dobrote je ponudila Marija, Jožko in Emi pa slastne krofe saj je bil »ta debeli četrtek«. Zaradi bolezni Emi ni šla z nami, zato smo ji zaželeli čimprejšnje okrevanje.

Od gasilnega doma na Črnem vrhu smo se podali peš po asfaltni poti proti Pasji ravni. Pri kapelici se nam je razprl razgled proti Črnemu vrhu in cerkvi sv. Lenarta. Žal smo bili za pogled na poljansko stran in proti Alpam zaradi megle prikrajšani. Zavili smo levo in kmalu so nas markacije usmerile v gozd. Ob pestrem klepetu in opazovanju spomladanskega cvetja (teloha, trobentic) smo v zložnem vzponu prišli na vrh Pasje ravni. Prepričali smo se, da je res ravna. Pasjo ravan je sredi 70 let prejšnjega stoletja zravnala Jugoslovanska narodna armada, ki je na vrhu postavila raketno bazo. Zato je vrh raven in ima polno vojaških bunkerjev in rovov. Ta poseg je Pasjo raven z najvišjega hriba v Polhograjskem hribovju postavil na drugo mesto. Tako je Tošč s svojimi 1021 m  za 1 m prerasel Pasjo ravan.

Na pasji ravni so leta 2014 postavili vremenski radar, ki skupaj z vremenskim radarjem na Lisci pri Sevnici spremlja celostno vremensko dogajanje nad Slovenijo. Radarski sistem je postavljen na kovinski stolp, visok 20 m. Tu je bil predstavnik iz ARSA, ki nam je prijazno ponudil dostop na vrh, vendar smo  ga odklonili, ker smo bili obdani z meglo.

Na območju Pasje ravni stoji ob cesti spomenik NOB, kjer smo se podali proti Sivki, ki se nahaja na zahodnem delu Polhograjskega hribovja. Pot nas je vodila mimo hiš in samotnih kmetij, ki so razmetane po teh pobočjih. Ob poti smo opazili nekaj tabel z zanimivimi napisi. Najbolj zanimiv nam je bil napis »Dneva ne moreš zadržati, lahko ga pa izkoristiš!«. Ob tej misli smo hitro osvojili travnat vrh Sivke. Na velikem kamnu v obliki noge je med prsti napis Sivka – 934 m. Naš vodič ni samo iznajdljiv je tudi hudomušen. Vedno poskrbi, da se še malo nasmejemo, zato nam je povedal šalo, zakaj ženske gledamo moške v  čevlje. Sledil je pohod proti Suhemu Dolu in od daleč smo opazovali slikovito cerkvico sv. Andreja. V Planini nad Horjulom smo zaključili pohod, kjer nas je čakal avtobus.

Besedilo: Valerija Žibert

Fotografije: Stane Kržmanc in Andrej Verbič

25.02.2017
Pohod Barjanov na Križno goro in Sv. Duh

Torek, 14. februar, je bil za  Barjane poseben in zanimiv dan. Odpravili smo se na pohod na Križno goro in Sveti Duh nad Podkrajem.

Še predno je avtobus odpeljal  izpred šole Ivana Cankarja, sta nas počastili z obiskom in nam zaželeli varen in srečen korak ter povratek Elica in Metka, kar ravno ni običajno. Metka nas je presenetila s čokoladnimi srčki in nam zaželela vse lepo ob prazniku. Hvala vama!

Pot nas je vodila po  vijugasti stari cesti mimo Logatca vse do Podkraja, kjer smo zagrizli v breg. Med vožnjo smo občudovali zimsko idilo, saj so bile  visoke pokončne smreke odete v srebrnobeli plašč,  ki so ga božali prvi jutranji sončni žarki.  Predajali smo se lepoti, ki nas je spremljala na vsej poti.  Ja, res lepo! Na poti proti Križni gori pa smo prišli v pravo pomlad.

Pot na Križno goro in Sveti Duh je bila dolga dobrih 7 km. Na tej poti smo doživeli  pravo zimo, prijazno pomlad in skoraj nekaj jeseni. Naš  vodnik Frenk nam je pripovedoval razne zanimivosti, anekdote o kraju in o  poteh,  kjer smo hodili. Hvala ti za lep dan, ki smo ga doživeli. Hvala tudi našim slavljencem za vse dobrote.

Pa  še tole:

Letos februarja je minilo leto dni, kar sem postala članica skupine Barjani. Moram se zahvaliti sestavljavcem programa,  vodnikom za izredno skrbno pripravljene planinske pohode in tudi naši planinski skupini za lep sprejem. Naj nas še naprej druži strpnost, prijateljstvo, dobra volja in pozitivna energija, ki nas povezuje.

Res, res se imamo lepo, le da dolgo bi tako bilo.

Lep planinski pozdrav 

Besedilo: Emi Vinšek

Slike: Stane Kržmanc

27.01.2017
Barjani na Kraškem robu

Tokrat smo se Barjani odpravili na pohod po Kraškem robu, kjer se kraška planota s strmim robom spušča v flišno pokrajino Istre. Kraški rob, ponekod ga imenujejo Breg ali tudi Bržanija, se začne že nad Trstom in poteka v dolžini 20 km do Mlinov na slovensko hrvaški meji. Mi smo dva dela te poti že prehodili, tokrat pa smo začeli v Črnem Kalu. Vas je mogoče še najbolj znana po cerkvi Sv. Valentina in njenem nagnjenem zvoniku, tu pa stoji tudi najstarejša slovenska hiša. Ob poti smo srečevali čudovite lesene skulpture domače umetnice, ki prikazujejo tukajšnje ljudi in dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo. Nad vasjo, na robu pečine, so vzdrževani ostanki gradu, ki ga je v 11. stoletju zgradil grof Ulrik za obrambo poti med Rižansko dolino in kraško planoto.

Od tu naprej smo hodili po Robu in se ogledovali po gričevnati pokrajini in morski obali od Trsta do Kopra. Burja nam je sicer brila okrog ušes, je pa poskrbela za sonce, ki nam je po nekaj oblačnih dneh doma zelo prijalo.

Z roba smo se oddaljili le toliko, da smo na Gradišču obiskali cerkev Marije Snežne iz 17. stoletja. Od tu smo se spustili do vasi Praproče, nato pa spet povzpeli na rob do beneškega obrambnega stolpa z utrjeno naravno jamo. Stolp je bil del sistema utrdb med Avstrijo in Beneško republiko. Od tu smo se spustili po bregu strmo navzdol do vasi Podpeč. Vas je stisnjena pod steno, pod njo pa pelje  železniška proga. Zanimivost te vasi je kraški vodni izvir, ki nikoli ne presahne.

Tu se je naš pohod končal. Avtobus nas je popeljal še v Hrpelje na dobro malico, potem pa domov, zadovoljne s čudovitim dnevom in odlično vodenim pohodom.

Zapisala: Dragica P.

Fotografije: Stane Kržmanc in Milan Jerman

14.01.2017
Barjani na Ravniku pri Hotedršici

Barjani smo se na prvi pohod odpravili na drugi torek januarja v mrzlem jutru. Vsi pohodniki še malce v prazničnem vzdušju, smo se veselo posedli v avtobus in ga skoraj polno zasedli. Kar štiriintrideset se nas je zbralo.

Z avtobusom smo se zapeljali dobrih dvajset kilometrov v kraj Hotedršica pri Logatcu, od koder  smo se napotili skozi Žejno dolino, ki pa nikoli ne čuti žeje, vode ima v izobilju in nasploh je vsa dolina precej zamočvirjena. Leta 2010 so ob obilnem deževju vode odnesle dotrajan jez in poplavile vas Hotedršica. Kadar je deževje obilno, skozi dolino steče ogromno vode, zato so leta 2011 na novo zgradili protipoplaven jez. Voda, ki teče v potokih po Žejni dolini ponika v Kmetovem breznu, ostale vode pa poniknejo v ponorih pri Hotedršici. Po približno treh km prehojene poti po Žejni dolini, smo se mimo travnikov povzpeli na planotast svet Hotenjskih Žibrš  in že se nam je ponudil razgled na Medvedje Brdo.  Če bi bilo nebo jasno, bi se nam pokazali tudi višji vrhovi, tako pa so jih zakrivali oblaki. Na vsake toliko nas je malce sramežljivo pozdravilo sonce, veter pa nam je radodarno uprizarjal ples snežink.

Pot nas je vodila mimo redkih kmetij. Ustavili smo se ob hiši z lepo urejenim dvoriščem in  vrtom  ter si ogledali zanimivo vremensko postajo. Kmalu zatem smo prišli do kmetije odprtih vrat Tumle, kjer sta nas prijazno sprejela  pasja čuvaja v družbi mačkona. Ker gospodinje ni bilo doma, smo si v zavetju domačije postregli malico in topel čaj iz nahrbtnikov, za posladek pa so poskrbeli slavljenci.

Na poti navzdol smo se ustavili še pri hiši s spominsko tablo, ki je bila med vojno požgana, v njej pa je nesrečno zgorel skrit partizan. Od tu naprej nas je čakalo še približno za dobro uro hoda po Zeleni dolini, mimo lepo zgrajenih hiš in vikendov po poti ob potoku Hotenjka, ki je bil obložen z ledom. Ko smo zapustili dolino, smo že lahko pred sabo zagledali jedro vasi Hotedršica.   Šli smo še mimo nekdanjega kamnoloma, zdaj ta prostor vaščanom služi za kulturne in športne namene.

Še nekaj korakov po cesti mimo spomenika padlim borcem, nato preko mostu in že smo vstopili v domačo gostilno Turk, kjer nam je prijazno osebje postreglo odlično obaro z ajdovimi žganci, zabeljenimi z ocvirki.

Za dobrih enajst prehojenih kilometrov, smo potrebovali nekaj več kot tri ure. Za odlično vodenje sta poskrbela  Frenk in Sonja,  za fotografijo pa prizadevni Stane, Andrej in Sonja, za kar smo njim, kot tudi vozniku in naši Metki, ki skrbi za organizacijo, zelo hvaležni.

Polni vtisov lepih doživetij smo se zadovoljni odpeljali proti Vrhniki in si rekli, da še kdaj skupaj ali v lastni režiji prehodimo te lepe poti tudi v drugih letnih časih, ker … »Saj je potem spet vse drugače«, je dodal Frenk!

Zapisala: Marija Armič

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc, Andrej Verbič

06.01.2017
Barjani na čelkovem vrhu

Barjani smo bili v letu 2016 na 19. pohodih in enemu predavanju. Zadnji pohod je bil v četrtek 22. decembra  na Čelkov vrh. Ko smo bili obveščeni, da gremo na Čelkov vrh smo se mnogi spraševali, »le kje je to«?! Le bežen pogled na zemljevid nam je dal  vedeti, da je to 1106 m visok vrh nad Črnim vrhom nad Idrijo.

Avtobus, ki nas je na dan pohoda ob 8.00 čakal pred OŠ Ivana Cankarja na Vrhniki smo skoraj napolnili, saj se je pohoda udeležilo 31 Barjanov. Pot nas je vodila mimo Logatca do zasneženih Kalc in naprej čez Hotedršico proti Črnemu vrhu. Po dobrem kilometru v smeri proti  Colu smo izstopili iz avtobusa, od tam naprej pa se je naša pešpot šele začela. Zasnežena gozdna pot nas je vodila na Čelkov vrh, ki je bil obsijan od sonca. Na  vrhu je lep pogled na Julijske Alpe, Karavanke, Kamniške in Savinjske Alpe, skratka videli smo skoraj celotno slovensko visokogorje. Pohod smo nadaljevali proti »Veliki peči«, od koder je pogled na bližnje Idrijsko Cerkljansko pogorje. Žal nam je megla ta pogled v veliki meri onemogočila. V dolini nas je čakal avtobus in nas odpeljal nazaj na Vrhniko.

Ker je bil ta pohod zadnji v letu 2016, smo že tradicionalno skupaj odšli na novoletno kosilu v gostilno Pri  Kranjcu.  Kosilu so se nam pridružili še Elica, Sonja in Metka, pa tudi  nekaj Barjanov, ki se pohoda na Čelkov vrh niso udeležili.

Po odličnem kosilu smo izvedli kratek program, v katerem smo se zahvalili vsem tistim, ki so v letu, ki je za nami, pomagali pri izvedbi letnega programa pohodov, pa tudi tistim Barjanom, ki so se večino pohodov udeležili.

Veseli in dobre volje smo si nazadnje voščili vse lepo v letu 2017,  z željo, da bomo še naprej dobra skupina, ki si bo tudi v prihodnjih letih ogledovala to našo prelepo Slovenijo.

Tekst: Nada Kostanjevec

Foto: Stane Kržmanc in Andrej Verbič

21.12.2016
Barjani na Krimu

Za predzadnji pohod v tem letu sta naša vodnika Sonja in Frenk izbrala Krimsko hribovje , najvišji vrh Krim pa za naš končni cilj.

Izhodišče pohoda je bilo nad vasjo Preserje ob vznožju hribovja. Pot nas je vodila po kolovozu in nato po lepi gozdni poti do Planince in cerkvice sv. Tomaža . Po kratkem postanku za malico smo se podali naprej.  Končno je posijalo še sonce in naredilo kamnite steze tega kraško - dinarskega  sveta prijaznejše.

V tem letnem času rožic ni, zato smo kaj hitro napredovali. Dobro razpoloženi smo prispeli v planinsko kočo, ki se nahaja prav na vrhu Krima (1107 m). Sam vrh je, kadar ima oblačno “kapo”, zanesljiv napovedovalec slabega vremena za Ljubljano in okolico. V domu nas je že čakala topla  malica “Krimski lonec” in potolažila naše lačne želodce. Tudi rojstnodnevnica Marinka s pecivom ni pozabila na nas!

Več kot 20 let je bilo širše področje Krima (s planinskim domom vred) zaprto območje zaradi strateške pomembnosti za bivšo JLA. Šele v samostojni Sloveniji smo ponovno začeli prihajati sem gor. Kar je pravzaprav velika škoda. Ta planinska postojanka se namreč ponaša s prav neverjetnim razgledom na vse strani neba. Občuduješ lahko Barje spodaj, bližnje in bolj oddaljene hribe, ob dobri vidljivosti še Julijce, Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe, Pohorje, Posavsko hribovje, Nanos, Snežnik ... in vse do morja! Mi pa, žal, nismo videli kaj dosti več od Barja in okoliških hribov!

Navzdol smo se vračali po prijetni krajši poti v smeri Rakitniške planote. Sonja nam je povedala marsikaj zanimivega in poučnega  o kraški ponikalnici Rakitniščici, umetnem jezercu, klimatskem  zdravilišču in še drugih  zanimivostih.  Gotovo  nas bodo zapeljale, da pridemo še kdaj na ta lepi košček  naše dežele.

Besedilo: Lavrih Alenka

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc

26.11.2016
Pohod Barjanov po Steklasovi poti

Tokrat so bili izpolnjeni vsi pogoji, da smo se lahko držali programa in odšli na obisk Dolenjskih gričev in vinskih goric.

Ob osmi uri zjutraj smo se z avtobusom odpeljali v Šentrupert na Dolenjskem, kjer se naš pohod tudi začne. Steklasova pot se imenuje po domačinu zgodovinarju Ivanu Steklasi, ki je napisal knjigo Zgodovina župnije Šent Rupert na Dolenjskem. V njej je zgodovino kraja  podrobno opisal že leta 1913. Zato so se na tamkajšnjem planinskem društvu odločili, da pot imenujejo po njem.

Pot je dolga 22 kilometrov, mi smo prehodili prvo polovico, od Šentruperta preko Vesele gore do Drage. V Šentrupertu, kjer je bilo naše izhodišče, smo si najprej ogledali gotsko cerkev svetega Ruperta, ki je lepo obnovljena, tako da je še vedno ohranjena njena stara podoba.

Potem smo se odpravili proti Veseli gori. Med potjo smo si od daleč ogledali kozolce. Pot smo nadaljevali mimo Križevega pota, kjer je na vrhu kapelica žalostne Matere božje. V daljavi smo videli grad Škrljevo iz leta 1015 in spada med najstarejše na Dolenjskem. Dodeljen je bil grofu Viljemu II iz Breže na Selškem, po njegovi smrti pa ga je žena Hema Krška podarila Krški škofiji. Nadaljevali smo po gozdni poti in se povzpeli na Veselo goro, kjer smo si ogledali Barbovo graščino iz leta 1768. Služila je kot romarska hiša za viteze. Izvedeli smo, da je cesar Jožef II, dal zapreti več takih romarskih hiš,z namenom, da bi se več delalo in manj hodilo. Na gori je tudi lepa baročna cerkev sv. Frančiška Ksaverija, v njej so slike Metzigerja, Berganta in Postla.

Pot smo nadaljevali proti vasici Ravnik. Ob poti v gozdu se je Marjan zagugal na veliki gozdni gugalnici, dvignil se je visoko nad drevesa. Videti je bilo kar adrenalinsko, verjetno zato ni noben drug poskusil. Prispeli smo na Ravnik, kjer smo malicali in občudovali razgled po okoliških gričih, ki so porasli z urejenimi vinogradi. Mimo turistične kmetije Pri Vidi na Okrogu, smo se povzpeli do cerkve sv. Barbare, od tu se, kadar je dobra vidljivost, vidijo Gorjanci, Mirna gora pa vse do Snežnika na jugu in Triglava na zahodu.

Spustili smo se mimo vinogradov in po z listjem posuti gozdni poti, do potoka Bistrica v Dragi, kjer smo se na izletniški kmetiji Možina, okrepčali z odličnim ričetom in kozarčkom dobrega cvička.

Spet je za nami lep izlet. Hvala vodniku Milanu, da nas je spet varno vodil tokrat po zanimivi in lepi Dolenjski . Slavljencu Andreju pa vse dobro v naprej in hvala za odlično sladico.

Besedilo: Mira Lavrič

Foto: Stane Kržmanc, Marjan Nicoletti in Andrej Verbič

13.11.2016
Barjani od Mengša do Rašice

Za naš prvi novembrski pohod nam je naša vodnica Sonja izbrala pot po Grebenski poti, od Mengša do Rašice. Avtobus nas je vseh 32 pohodnikov izkrcal v Mengšu, od koder smo se kljub deževnemu vremenu, opremljeni z dežniki in pelerinami, dobro razpoloženi podali na pot. Že po nekaj prehojenih metrih se nam je pogled ustavil na graščini ob cesti, katero je v svojih delih omenjal že Valvazor. Sonja in sedanji lastnik sta nam na kratko opisala zgodovino te graščine.

Med dežjem je že rahlo naletaval sneg, mi pa smo se podali navkreber po gozdni poti in po dobrih 20 minutah že prispeli do Mengeške koče na Gobavici (433m). V prijetno urejeni koči smo si privoščili kratek oddih in jutranjo kavico.

Po Grebenski poti smo se podali proti našemu naslednjemu cilju, Rašiški koči. Po gozdnih poteh, z nekaj spusti in vzponi, smo morali hoditi previdno, saj je mokro listje pod našimi nogami od nas terjalo precej pazljivosti. Na višje ležečih predelih smo prečkali tudi že rahlo zasnežene dele gozda. Med potjo so našo pozornost pritegnile kraške vrtače, raznovrstne gobe in še vrsto lepot, ki jih narava nudi v dežju.

Ko smo zagledali razgledni stolp smo vedeli, da smo prispeli tudi do našega drugega cilja, do planinskega doma Rašiške čete na Rašici (631 m). Topel čaj in okusna obara sta se nam vsem prilegla. Ob spustu do vasi vasi Rašica, kjer nas je čakal avtobus, se nam je odprl čudovit panoramski pogled na Ljubljano in Ljubljanska vrata med Golovcem in Rožnikom.  Na koncu smo bili vsi veseli in zadovoljni, da smo kljub deževnemu vremenu opravili lep pozno jesenski pohod.

Hvala Sonji in Frenku, ki sta nas varno vodila vso pot, pa tudi Nadi, ki je poskrbela za posladek za vso skupino.

Besedilo: Dragica in Andrej Verbič

Fotografije: Stane Kržmanc, Sonja Zalar Bizjak, Andrej Verbič

01.11.2016
Barjani na Sabotinu

Spet smo se Barjani zbrali pred O. Š. Ivana Cankarja, da se odpeljemo na pohod. Oblakov avtobus nas je popeljal do vznožja čudovitega Sabotina, kamor smo bili tudi namenjeni.

Za začetek nas je pot vodila po kolesarski poti, pri hidroelektrarni  pa smo zagrizli v kar strmo pobočje. Nekaj časa smo hodili po široki in lepo narejeni mulatjeri, kasneje pa se je pot še bol postavila  pokonci. Malo pod vrhom smo si ogledali oficirski štab z vsem komfortom, ki so si ga privoščili – tudi kopalnico. Nad tem pa so vojaški rovi, skozi katere smo se povzpeli  do doma na Sabotinu. Od doma pa se nam je po kakšnih 15. minutah odprl pogled iz vrha na obe strani. Na levi strani Sveta gora ali Skalnica, na desni pa Brda . Ne smem pa pozabiti še na čudoviti ruj, ki nas je spremljal vso pot in je v jesenskem soncu žarel kot razbeljen ogenj.

Po malici in ogledom lepo urejenih ruševin cerkvice sv. Valentina smo se spustili v dolino, kjer nas je že čakal avtobus. Tudi tokrat smo imeli slavljenca, ki je poskrbel, da smo obnovili izgubljeno energijo.

Vse najboljše Janko, Milan tebi pa hvala za odličen pohod in super vodenje.

Besedilo: Zlata Kržmanc

Foto: Stane Kržmanc in Andrej Verbič

18.10.2016
Potopisno predavanje Durmitor

Planiran pohod na Veliko Planino ta torek ni bil izvedljiv. Tudi za Križno goro pri Ložu je bilo napovedano deževje. Zato sta se Sonja in Frenk odločila, da bomo imeli potopisno predavanje o Durmitorju, ki ga je pripravila  Sonja Zalar Bizjak iz svoje bogate arhivske zbirke. Predstavila nam je del Črne gore, ki ga je obiskala trikrat, prvič že daljnega leta 1968.

Durmitor je največji gorski masiv na severozahodu Črne gore, ki je bil leta 1952 proglašen za narodni park. Dviga se nad planoto z višino okoli 1400 m in je obdan  z globokimi kanjoni rek Tare, Pive in Sušice ter Grabovice in Komarnice na jugu, ki se izlivata v Pivo. Okrašen z 18 ledeniškimi jezeri smaragdne barve.  Reka Tara ima drugi najglobji kanjon na svetu in je silovita, divja in čudovita reka. Kar s skalnega razgledišča Čurovac visoko nad njo ne da slutiti.

Največji kraj na planoti je upravno središče Žabljak (1450 m), ki je tudi izhodišče za vse planinske ture. Markirane so le poti na najbolj znane planinske vrhove. Vrhovi Međed (2280 m), Savin kuk (2312 m) in bližnje Šljeme (2477 m) so najbližji Žabljaku in lahko dostopni. Najvišji vrh  Bobotov kuk (2522 m) je tudi najbolj obiskan. Nudi prelepe poglede na Škrke, Šarene pasove in zanimiv, prav neobičajen greben Zupce. Ob poti na Bobotov kuk je lahko dostopna ledena jama, kjer se celo leto obdrže ledeni stalagmiti.

Durmitorsko planoto razdeli težko prehoden Sušiški kanjon z 600m visokimi pobočji na Jezersko površ (1500m) z morenskimi nanosi in Pivško površ (1700m) ki je ohranila svojo zakraselost izpred poledenitve. Na jugu so geološko najbolj slikoviti vrhovi Uvita in Sedelna greda, Stožina, Bolske grede, Šareni pasovi in Prutaš. Tu so skladi apnenca postavljeni popolnoma navpično in se izmenjujejo z vmesnimi zelenimi pasovi, kjer je bila mehkejša kamenina erodirana.

Gorska pokrajina je podobna naši alpski. Po travnatih dolinah so nastala pastirska naselja - katuni. Lesene hišice imajo en bivalni prostor, zunaj v ogradi imajo prostor za živino. Odvisni so od kapnice in snežnice. Na skromni plodni zemlji pridelujejo najnujnejše pridelke. Največje bogastvo so travniki in pašniki, ki hranijo črede drobnice in goveda. Konje potrebujejo kot tovorno  in jezdno žival.

Res veliko lepot ima naša nekdanja država. Morda se bo kdo opogumil in odšel planinarit v Durmitor. Hvala Sonji za čudovito predavanje.

Besedilo: Metka Krašovec

Foto: Stane Kržmanc

02.10.2016
Pohod Barjanov po bohinjskih planinah: Blato, Krstenica, v Lazu, pri Jezeru

Tokrat Barjani nismo osvajali vrhove gora, pač pa lepote bohinjskih planin, na katerih poleti pasejo živino. Ker smo že konec septembra, so pastirji le to že odgnali v dolino.  Vreme pa kakor, da ne pozna na koledar, sončno in toplo kot sredi avgusta, enkratni pogoji za popoln izklop.

V četrtek 29. 9. 2016 ob 7.uri smo se 30 Barjanov pod vodstvom vodnika Milana odpravili z avtobusom  proti Gorenjski, čez Bled v Bohinj, skozi Staro Fužino in po strmi in ozki asfaltni cesti skoraj adrenalinsko a varno prispeli do našega izhodišča na 1161 m. Krenili smo mimo Planine Blato na 1147 m po lovski poti  skozi prekrasen gozd z mogočnimi iglavci proti naslednji lepoti, Planini Krstenici 1670 m. Pastirske koče-stanovi so mi delovale kot iz pravljice. Povzpeli smo se še nekaj višje in odprl se nam je božanski razgled na okoliške vršace. Nekaj posameznih rožic je pozabilo na slovo od poletja in bohotile so se v svoji lepoti. Človek bi kar ostal v tem raju, toda pred nami je še kar nekaj poti. Malo dol in nekaj gor po markirani planinski poti in pred nami se odpre še večja krasota, Planina v Lazu 1560 m. Še dodatno jo bogatijo razne apnenčaste umetnije značilne za kraški svet. Naprej ob poti smo naleteli na nenavadne grbine, posledica delovanja ledenika v davnini. Spremlja  nas čudovita narava in že smo pri koči na Planini pri Jezeru 1453 m. Tu smo se po skoraj petih urah čiste hoje okrepčali z ričetom. Skrbnik Ivo nam je na harmoniko zaigral nekaj veselih viž in zavrteli smo se v ritmu polke in valčka. A čas nas spet preganjal in morali smo naprej. Imeli smo še uro hoje proti dolini do Planine Blato, kjer smo po osmih urah potepanja zaključili krog po rajskih planinah.

Za nami je bilo več kot 15 km poti in 740 m vzpona, vendar je lepota planin vse tako očarala, da nihče ni kazal znake utrujenosti.

Posebne čestitke slavljencema, vodniku Milanu in pohodniku Jožetu ki sta nas sladko pogostila in zahvala šoferju za varno vožnjo in srečen povratek.  

Zapisal: Marjan Nicoletti

Fotografije: Andrej, Franci, Milan

18.09.2016
Barjani na Viševniku

»Pa je konec počitnic«, smo Barjani dejali v torek, 13. septembra in se z majhno zamudo odpeljali proti Pokljuki. Naš cilj, Viševnik, se nam je zaradi slabega vremena že dvakrat uspešno izmuznil, a tokrat nam je bilo vreme naklonjeno.

S parkirišča na Rudnem polju smo krenili desno po makadamski cesti, ob kateri so kažipoti za Triglav. Pot se rahlo vzpenja do smučišča, nato se začne zmerni vzpon skozi gozd, ki se konča na manjši ravnini Zlate vode. Po spet bolj strmi poti smo prispeli do sedelca, s katerega se nam je odprl lep razgled na Spodnje Bohinjske gore. Pot se nato vzpne skozi pas rušja, ki preide na razmeroma strma travnata pobočja. Sledi kratko prečenje kamnitega  pobočja, nato se pot strmo vzpne in nas pripelje na razgleden vrh Viševnika (2050 m).  Z vrha smo imeli lep razgled na sosednja Draška vrhova, Triglav, Ablanco nad planino Konjščico in na temno zelene gozdove Pokljuke.                         

Po kratkem počitku, žigosanju in fotografiranju, smo se počasi in previdno po isti poti vrnili na Rudno polje. Ob poti so nas spremljale maline, jerebike, okrašene z rdečimi plodovi, resasti sviščevec, volnatoglavi osat, smetlika in še kar nekaj gorskih cvetlic.

Prijetno utrujeni, a ponosni, saj smo osvojili najvišji vrh v pohodniški karieri Barjanov, smo se vkrcali na avtobus,  na katerem smo glasno razpravljali o našem podvigu. Glasnost razprave je sorazmerno z bližanjem domu upadala in prešla v tišino, v kateri smo podoživljali svoje prijetne vtise.                                                                                                      

Jutranje kave in dobrot slavljencev ne bom omenjal, saj so že stalnica naših pohodov.

Hvala Frenku in Sonji za varno izpeljan pohod, hvala vsem za prijetno razpoloženje..

Zapisal: Milan Pavlin

Fotografije: Stane Kržmanc, Sonja Zalar Bizjak, Andrej Verbič

02.07.2016
Barjani na Snežniku

Na zadnji pohod pred poletnimi počitnicami smo se Barjani 23. junija podali na Snežnik, naš letošnji najvišji vrh. Avtobus nas je pripeljal skozi Ilirsko Bistrico  po vijugasti cesti do Sviščakov (1242 m).

Oprtali smo si nahrbtnike in barvna paleta pohodnikov usklajena z naravo se je napotila v jutranjo tišino in svežino gozda. Premagovali smo gruščnato pot do sedla, kjer smo si privoščili malo oddiha in malico. Pred vzponom so si nekateri naložili nekaj polen, da so ohranili težo nahrbtnikov. Potem smo počasi vstopili v predel ruševja, ki je zelo podoben stezam v alpskem visokogorju. Občasno se nam je odprl pogled na Mali Snežnik (1694 m), Veliki Snežnik pa se nam je skrival za megleno zaveso. Kadar ni razgledov so oči uprte v bližnjo okolico in v tla, iščejo skrivnosti in lepote bližine. Na ogled so se nam postavile rožice v vseh barvnih odtenkih: talin, pogačice, orlice, alpski srobot, krvomočnice, še v popkih brstične in turške lilije, mračice, ranjak, modro so žareli encijani (Clusijevi svišči), še in še lepega cvetja. Leta 1964 je bil Snežnik razglašen za botanični rezervat.

Ko smo prispeli na rob prepadne stene, kjer smo pričakovali še zaplate snega, teh ni bilo več, snežno belino pa so nam pričarali alpski kosmatinci. Megla nam je za trenutek odstrla svojo zaveso in lahko smo strmeli navzdol v eno od mrazišč na dnu skrivnostne globeli. Mrazišča so vegetacijski obrat v kraških kotanjah, kjer robove prerašča bukovje, nižje so smreke, proti dnu pa ruševje in trava.

Še malo in dosegli  smo 1796 m visok Snežnik, ki je najvišja slovenska zunaj alpska gora. Tik pod vrhom stoji Koča Draga Karolina, imenovana po graditelju snežniških postojank (1901 – 1933).  Preko obširnih snežniških gozdov se ponujajo izjemni razgledi po večjem delu naše lepe domovine, po Istri, Kvarnerskem in Tržaškem zalivu, do Risnjaka in Snježnika. Žal nam megla vseh  teh razgledov ni privoščila.

Ob povratku sem se na sedlu ozrla,  tudi megla se je odmaknila in Snežniku sem lahko pomahala v slovo. Le kdo bi postavil meje kje je lepo in kaj je lepo, v naravi ni razmejitev.

Na enim od križišč smo se odcepili od prvotne poti in po drugi poti prišli do Planinskega doma na Sviščakih, kjer smo si privoščili odlično enolončnico in dobrote naših dveh slavljenk.

Da bi bolje spoznali Notranjsko smo se odločili, da se vračamo v smeri Mašuna,  mimo gradu Snežnik, skozi Lož in Cerknico. Ko je avtobus prijetno brnel proti domu sem v mislih k mojim spominom na zimske vzpone na Snežnik dodala še sveže vtise tega tako želenega poletnega vzpona.

Hvala vodnikom, organizatorjem in vsem pohodnim prijateljem za prijetno preživet dan. Vsem želim lepo poletje in nasvidenje jeseni.  

Zapisala: Metka Tušar  

Foto: Anica Kogovšek, Jana Marušič, Stane Kržmanc in Andrej Verbič   

20.06.2016
Barjani na Mirni gori

Zgodaj zjutraj smo se odpravili na Mirno goro, visoko nekaj nad 1000 m. Peljali smo se po dolini, kjer si je pot utrla dolenjska lepotica reka Krka. Na poti smo občudovali lepo urejene domačije, ki krasijo kraje Muljava, Krka, Žužemberk, okolico Dolenjskih toplic in  Črmošnjice. Na avtobusu nam je naša vodnica Sonja obnovila zgodovino iz šolskih klopi. Tudi veliko novega smo še slišali, saj je ona prava zakladnica znanja, tako zgodovine, biologije in še marsičesa drugega. Uživali smo v njenih pripovedih.

Na Mirni gori smo bili deležni lepega razgled na Belo krajino. Dežne zavese so  se nam približevale, a dosegle so nas šele na poti proti domu.

Ja opažam, da nas je Sonja zastrupila, če temu lahko tako rečem, z opazovanjem narave in rastlinstva. Ne hitimo brezglavo po poteh, da bi dosegli cilj, ampak občudujemo naravo, jo znamo opazovati, uživati in si nabirati energijo. Ne občutimo utrujenosti, vse je poplačano, ko dosežemo cilj in varno prispemo domov. Energija in druženje nam Barjanom daje tudi razne male skrivnosti, katerim se od srca nasmejimo. Res nam je lepo.

Do jeseni, ko se ne bomo družili na naših pohodih, vam želim vesele počitnice in vrnite se zdravi in srečni.

Lep pozdrav: Emi in Jože

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in Andrej Verbič

30.05.2016
Pohod Barjanov na Kršičevec

Le kje je ta Kršičevec, ki je v programu za četrtek, 26. maja?! Seveda, nekje v kraški pokrajini, vzhodno od prijazne vasice Juršče v Pivški kotlini.

Z avtobusom smo se odpeljali proti Postojni in naprej proti Pivki. Po nekaj kilometrih ozke makadamske poti smo prispeli do mirne  odmaknjene  vasice Juršče. Na njenem začetku stoji lepo obnovljen vodnjak, na sredi vasi pa  dve tabli z opisom značilnosti teh krajev.

Od tu smo se odpravili po široki kolovozni poti proti našemu cilju. Sonček nas je lepo pozdravljal in pogrel, tako da smo hitro odložili vrhnja oblačila. Že kmalu smo opazili  ogrado, znotraj katere so se po travnih zaplatah med skalovjem pasle ovce. Takoj so nas opazili trije ovčarski psi in nas pozdravljali z laježem. Sicer pa so najboljši čuvarji ovac.

Kolovoz se je kmalu zožil v potko, ob kateri so se po travi bohotile pomladanske  cvetice:  bele narcise, ki jim domačini pravijo bedenice, peresaste bodalice,  navadni zlati koren, mračice, francoski lan, veliki šopi  potonik, ki so bile videti, kot bi jih nekdo posadil na njihovo mesto, pa odcveteli kosmatinci, dišeče šmarnice – botanični vrt.

 Med potjo nas je presenetilo tudi brezno in kmalu smo prispeli do drevesa, kjer je bil napis Lipa. Kaj hitro smo na levo od naše poti  zagledali lipe (14 dreves), združene kot bi bilo eno drevo. Pot se je lepo vzpenjala po kraškem redkem gozdu in že smo zagledali klopco pod zadnjim vzponom.  Do razgledne table na Kršičevcu (1091 m) pa smo imeli še slabih 10 minut. Z vrha smo imeli lep razgled do Snežnika, Vremščice, Nanosa, Julijskih Alp, Kamniško Savinjskih Alp…

Po krajšem postanku za malico in obveznem skupinskem fotografiranju smo se odpravili po drugi poti v dolino. Med potjo smo še vedno lahko občudovali rožice, kar je še malce podaljšalo naš pohod, saj jih je bilo res veliko in vse so bile vredne naših pogledov. Po prihodu na naše izhodišče pri Turistični kmetiji Cunar smo si privoščili pravo  kosilo.

Hvala vodniku Milanu za izvedbo čudovitega pohoda.

Besedilo: Cvetka Berginc

Slike: Jana Marušič, Stane Kržmanc, Simon Kogovšek in Milan Jerman

14.05.2016
Barjani na poti skozi Zalo

Na dan, ko smo se Slovenci, še posebno pa Vrhničani, spomnili na 140. letnico rojstva Ivana Cankarja, smo se pohodniki iz skupine Barjani odpravili na pot skozi Zalo. Pot nas je  spomnila na še enega velikega slovenskega pisatelja, Ivana Tavčarja, saj je to tematsko pot TD Žirovski vrh uredilo na podlagi pisateljeve povesti »V Zali«.

Avtobus je nas, 33 pohodnikov, zapeljal do kmetije Pr' Bukovcu na Žirovskem vrhu, od koder smo krenili na pohod. Mimo velikih mravljišč in mladih jelk smo prispeli na vrh Zale (899 m).  Malo nižje, na lepi gozdni jasi, ki jo krasi lična brunarica in številni didaktični pripomočki, smo se malo odpočili, na igralih pa smo se nekateri tudi malo razvedrili. Nedaleč od jase smo se srečali z medvedko Štefko z mladičem. Medvedka, narejena iz mahu, nam je dovolila, da smo se slikali v njeni družbi. Pot nas je vodila mimo preprog borovnic, ki so v polnem cvetenju. Med potjo smo se ustavili na  dveh kmetijah, kjer so nam prijazni domačini z veseljem pokazali zelo lepe rezbarske umetnine in lične lesene izdelke. Uživali smo tudi ob lepih razgledih na vrhove nad Žirovsko kotlino. Ob slikoviti strugi potoka Zala in mimo  bunkerjev na Rupnikovi liniji, smo se že bližali našemu cilju, kjer smo zjutraj pričeli pohod.

Prijetno utrujeni smo sedli v avtobus, okusno obaro pa smo si privoščili v gostilni Kasarna v Smrečju. Jutranji zamudnik Jože se nam je za zamudo opravičil in nas pogostil s kavico.  Vso pot smo imeli oblačno  vreme, a dežja k sreči ni bilo. Preživeli smo spet en lep in prijeten dan in se polni pozitivne energije vrnili domov.

Zapisala: Dragica in Andrej Verbič

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in Andrej Verbič

01.05.2016
Snežena pravljica

Barjani smo se kljub obilici snega, ki je zapadel čez noč, in močnega vetra, odpravili na pot od Predmeje do Otliškega okna.

Ko smo izstopali iz avtobusa, smo si lahko ogledali reševanje osebnega avtomobila, ki ga je v ovinku zaneslo s cestišča.

Bilo je mrzlo in na nekaterih mestih smo občutili moč burje. Pot nas je vodila po Robu, kot temu rečejo domačini. Vodnik Milan je bil na čelu kolone in z ostrim očesom sledil zasneženim markacijam. Desno v dolini se nam je odprl razgled na Vipavsko dolino, v katero je občasno posvetilo tudi sonce. Za njo pa smo v daljavi videli tudi Piranski zaliv in rt Savudrije.

Zanimiv je bil ogled Otliškega okna ,  od koder je bil lep razgled po dolini brez snega.

Presenetila nas je kamnita piramida in za njo še kamniti Otliški polž, narejen iz naloženega  kamna. Nekateri tu začutijo močno energijo. Danes tega nihče ni priznal, nas  pa je za nekaj trenutkov pobožalo sonce. Na poti, kjer je burja razpihala sneg, smo opazili  rumene cvetove avriklja.

Dobro  prepihani smo se v gostilni okrepili s toplo enolončnico, se  posladkali z dobrotami našega slavljenca Staneta, nato pa se odpeljali proti domu.

Besedilo: Milenka in Marko Nagode

Foto: Stane Kržmanc in Milan Jerman

18.04.2016
Barjani nad idrijskim kotlom

Drugi aprilski torek smo imeli Barjani pohod na Kobalove planine nad Idrijo.

Avtobus nam je prihranil prve asfaltne ride nad Idrijo in nas je dostavil skoraj do zgornje kapelice križevega pota nad cerkvijo sv. Antona. V lepem vremenu smo se podali nekoliko navkreber in po severnem pobočju Kobalovih planin nad kmetijo Na Stanu. Pot nas je vodila naprej po tesni grapi, kjer si moral kar paziti, da med obračanjem nisi zadel z nosom v nasprotno pobočje, do domačije Lomar na sedlu na višini naše Planine. Tam smo si privezali dušo, nato pa se s krajšim, malo resnejšim vzponom zavihteli na Cerkovni vrh nad Spodnjo Idrijo. Z njegovih približno osemsto metrov se odpre razgled daleč naokoli – od Porezna na eni strani do Javornikov in Golakov na drugi, da si kar oddahneš od prejšnje stisnjenosti.

Med potjo so nas vlekle za rokav najrazličnejše rožice v polnem pomladanskem razcvetu, od pohlevnih mrtvih kopriv, vijolic, spominčic in torilnic, podlesnih vetrnic in pljučnikov, prek peterolistne konopnice pa vse tja do aristokratske Scopolijeve kranjske bunike. Zato tudi nismo dosegali kakšne prav športne povprečne hitrosti – kar pa ni nič novega in tudi ni nič narobe.

Pot smo nadaljevali po grebenu Kobalovih planin, kjer nam je popestrili razgled še Blegoš, nato pa se je začel pol kilometrski spust nazaj v dolino. Med potjo smo čakali, ali se bo velika geološka prelomnica, ki teče mimo Idrije, kaj premaknila, pa se na našo veliko srečo ni. V Idriji so nas pri Kosu čakali žlikrofi s tremi polivkami. Porcije so bile knapovske, tako da smo se kar nagarali z njimi, na avtobusu med vožnjo domov pa nekoliko globlje sopli.

Besedilo: Uroš Aleksič

Fotografije: Stane Kržmanc, Jana Marušič, Andrej Verbič, Sonja Zalar Bizjak

01.04.2016
Barjani na Grmadi in Šmarni gori

Barjani smo se tokrat odpravili proti Ljubljani, kjer smo osvojili »hišno« goro Ljubljančanov. Na severu Ljubljanskega polja je osamelec, ki ima dva vrhova; višjo Grmado (676 m) in nižjo Šmarno goro (669 m). Ime Grmada izvira iz turških časov, ko so na vrhu prižigali kresove in tako opozarjali na bližajočo se turško vojsko. Drugi vrh so domačini imenovali Gora, kasneje pa je dobila ime Šmarna po Mariji – zavetnici, h kateri so hodili romarji.

Pod vznožjem Šmarne gore smo popili kavo. Med pohodom pa so nas razvajali Milenka, Marko, Dragica in Milena. Voznica Mateja nas je peljala še do Vikrč, kjer je bilo naše izhodišče.

Na Šmarno goro vodi kar 17 poti, naš vodnik Milan je izbral Mazijevo pot. Vilko Mazi se je zapisal v zgodovino po izgradnji dveh poti: Mazijeve in Poti svobode. Pot nas je vodila pod vznožjem Turnca, kjer je odcep za plezalno - Pogačnikovo pot. Med potjo smo videli kar nekaj spomladanskih cvetlic: pasji zob, trobentice, tevje, vijolice. Na razpotju smo prišli na Westrovo pot, ki nas je pripeljala na vrh Grmade. Pot je bila ves čas razgledna proti Škofjeloškemu hribovju, proti Gorenjski… Nadaljevali smo po poti navzdol do sedla in se vzpeli do zvončka sv. Antona - zvončka želja. Pravijo, da se želja izpolni, če za vrv potegnemo le enkrat, zvonček pa se oglasi trikrat. Še nekaj korakov in bili smo mimo otroškega igrišča in fitnes naprav na vrhu Šmarne gore. Srečali smo razred osnovnošolcev, ki jih je poleg učiteljice spremljal alpinist Viki Grošelj.

V gostišču Ledinek so nas postregli z zelo dobrim ričetom s šunko. Oskrbnik Miha, ki je z družino na gori že 42 let, pa nam je v cerkvi povedal mnogo zanimivega. Zvedeli smo, da je bila cerkev najprej v gotskem slogu. Današnja baročna cerkev je bila posvečena leta 1729. Poslikal jo je Matevž Langus, posebno zanimiv je svod cerkve, kjer je Langus poleg nabožnih oseb naslikal tudi svoj avtoportret, družino Jakoba Aljaža, Prešerna, Primičevo Julijo,... V zvoniku, ki je pravzaprav preurejen obrambni stolp, visijo štirje zvonovi. Najtežji (3878 kg) je drugi najtežji bronasti zvon v Sloveniji.

Posebnost šmarnogorske cerkve je, da se opoldansko zvonjenje opravlja pol ure prej v spomin na odvrnitev turškega napada. Turki Šmarne gore niso osvojili nikoli. Prijetno je bilo poslušati oskrbnika in prav gotovo brez njega in njegove družine na Šmarni gori ne bi bilo tako, kot je vse urejeno, prijetno. To potrjujejo številni obiskovalci in priznanja.

V dolino smo šli po Romarski poti, pri tacenski kapelici pa smo zavili na Šmarsko pot, ki nas je pripeljala v Šmartno, od koder nas je voznica Mateja varno pripeljala na Vrhniko.

Preživeli smo lep dan. Hvala slavljencem, hvala našemu vodniku Milanu za vodenje po zelo lepi poti, po kateri sem šla prvič, čeprav je bila Šmarna gora dolga leta tudi moja »hišna gora«.

Besedilo: Marija Žnidaršič

Fotografije: Stane Kržmanc

11.03.2016
Pohod Barjanov po Vertovčevih poteh

V deževno – snežnem jutru smo se Barjani odpeljali na Vertovčevo pot, namesto na zasneženo Pasjo ravan. Že na avtobusu je Andrej vse ženske pohodnice razveselil z drobno pozornostjo za 8. marec.

Pot nas je vodila preko Ajdovščine do vasi Dolenje, od koder smo se po kolovozu povzpeli do cerkve sv. Marjete iz 17. stoletja, obnovljene leta 2011. Na panoju pred cerkvijo smo imeli priložnosti videti slike fosilov, ki se nahajajo na tem območju. Od tu smo imeli krasen pogled na zasnežen Čaven, Trnovski gozd in Nanos.

Nadaljevali smo skozi gozd, kjer so nas spremljali »vrtički« trobentic, teloha in grmi rumeno cvetočega drena. Prvi postanek za malico smo imeli pri cerkvi sv. Kancijana iz 17. stoletja v vasi Planina. Tu smo se počutili kar nekoliko domače, ko smo slišali, da so na tem območju do leta 1782 delovali menihi kartuzijani iz Bistre pri Vrhniki. Na Planini je od leta 1809 do 1813 služboval duhovnik Matija Vertovec. Bil je napreden učitelj, domačine je opismenjeval in jih učil naprednega kmetovanja, vinogradništva in vinarstva. Medtem se je vreme poslabšalo in v dežju smo nadaljevali strmo v breg do prevala Trešnik in nato navzdol med  skrbno obdelane terase že pripravljenih trt.  Čeprav je bilo deževno in je bila pot ponekod blatna, to ni motilo našega prešernega razpoloženja.

Zaradi neprijetnega vremena smo se odločili, da bomo pohod končali v naselju Šmarje. Spotoma smo obiskali še zaselek Jakulini, rojstni kraj duhovnika Vertovca. V Šmarjah smo si vzeli čas in si s pomočjo domačega vinogradnika g. Polšaka ogledali znamenitosti kraja. V starem delu Šmarij je farna cerkev sv. Marije iz leta 1620, na vaškem trgu pod njo pa spomenik Matiju Vertovcu, postavljen ob 150 letnici njegove smrti. Gospod Polšak nas je povabil v svojo vinsko klet na pokušino vina, od domačega kmeta pa smo lahko kupili tudi dober ovčji sir. Klepet z domačini smo počasi zaključili, preostanek poti pa smo si prihranili za naslednji pohod.

Na koncu so na avtobusu vsem dekletom podelili še rožice za njihov praznik. Ob strokovnem vodenju vodnice Sonje smo preživeli zanimiv pohod in spoznali kulturne ter naravne znamenitosti vipavske pokrajine.

Zapisala: Štefanija in Alojzij Rus

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in Andrej Verbič

27.02.2016
Barjani pod Krvavcem

Včasih ne gre vse po načrtih, toda nič za to. Vedno se najde alternativa, samo če je volja in si ljubitelj pohodov. Vreme včasih rado ponagaja, vendar nas ne ovira.

Naši vodniki se prilagajajo  in izbirajo prave, predvsem pa varne pohodniške poti. Za vse to lepo skrbijo naši vodniki Sonja,  Milan in Frenk ter seveda naša Metka, ki nas pridno obvešča o pohodih.

Zadnji četrtek v mesecu februarju 2016 smo se odpravili na Štefanjo goro (ni bilo po načrtu, zaradi vremena). To je privlačna pohodniška pot, ki pelje iz vasi Adergas proti Štefanji gori. Na vzpetini jugozahodno od naselij stoji cerkev sv. Štefana, sezidana leta 1805.

V  lepem in sončnem vremenu, kar pa ga mi nismo imeli, se vidijo po pripovedovanju našega vodnika, kar mu  seveda verjamemo, prisojna pobočja kamniških gora vse do Storžiča na zahodu.

Sama pot nas je vodila po gozdu, kjer smo med hojo občudovali prve spomladanske cvetlice. Imena videnega cvetja pa  zna slikovito opisati naš vodnik Milan. Te  cvetlice se ti kar same ponujajo, da jih utrgaš. Vendar so najlepše tam, kjer rastejo in so okras narave, ki se prebuja iz zimskega spanja.

 Ko vse to vidiš in slišiš, pozabiš na utrujenost, mokre in blatne poti, močno bitje srca… Človek je  poln energije in zadovoljstva.

 Ne pozabimo, da živimo v čudoviti naravi, ki nam ponuja veliko zanimivih pohodov . To je naša  prelepa Slovenija.

Opisala sem vam svoje  vtise. Zakaj? Zato, ker sem se letos priključila tej skupini,  mladi po srcu. Smo polni energije, kondicijsko dobro pripravljeni in dobrosrčni. Vesela sem, da sem del njih.

Zapisala: Emi Vinšek

Foto: Franci in Stane Kržmanc ter Andrej Verbič

GPS zapis: Franci Kržmanc

12.02.2016
Barjani po Jurčičevi poti

Vremenska napoved za pustni torek 9. februarja ni bila ravno obetavna, zato so se naši vodniki odločili, da nas popeljejo na Dolenjsko, namesto na Križno goro pri Ložu. Odločitev je bila na mestu, saj nam je vreme v dopoldanskem času bilo naklonjeno, imeli smo celo kratka sončna obdobja. Nekaj pohodnikov je bilo našemljenih in na ta način so poskrbeli za pustno vzdušje.

Z avtobusom smo se zapeljali do Višnje Gore, kjer smo se posladkali s pustnimi krofi naših slavljencev.  Povzpeli smo se na sleme, kjer leži staro mestno jedro in si ogledali simbol Višnje Gore - polža, priklenjenega na verigo ter Valvazorjev vodnjak. Pot smo nadaljevali mimo šole v hrib in kmalu prišli do Starega gradu. Od samega gradu so do danes ostale le razvaline, vendar visoki zidovi pričajo o nekdanji mogočnosti gradu.

Naša pot nas je nato vodila do Polževega, kjer smo imeli krajši postanek. Od tu smo malo više uzrli cerkvico Sv. Duha na 630 metrih nadmorske višine in se preko smučišča povzpeli do nje. Cerkev ima zanimiv portal in je grajena v gotskem stilu.

Od začetka pohoda v Višnji Gori pa vse do tukaj je speljana Gozdna učna pot v skupni razdalji 6 km, ki je označena s 26 napisnimi tablami, na katerih opisujejo vrsto in značilnosti različnih dreves, ki rastejo na tistem območju.

V čudovitih razgledih po okoliškem dolenjskem hribovju smo se spustili navzdol v grapo ob potoku in po pobočju opazovali prelepe cvetoče telohe in ostale znanilce pomladi. Ob nadaljevanju pohoda smo se za kratek čas vstavili pri cerkvi sv. Janeza Krstnika  z grobom viteza Foedransberga (enega lastnikov gradu Kravjek).

Mimo vasi Oslice smo kmalu prišli do Domačije Josipa Jurčiča na Muljavi, ki  je svet kulturne dediščine in izvirne domačnosti. Razvila se je v pravi etnografski muzej na prostem, ki ga vsako leto obišče več kot 15 tisoč ljudi. Posebno privlačnost daje domačiji Letno gledališče na prostem, kjer domača gledališka skupina vsako leto uprizori eno od Jurčičevih del. Na Muljavi si lahko ogledamo še poznogotsko cerkvico Marijinega Vnebovzetja, ki je znana po zlatem baročnem oltarju in freskah Janeza Ljubljanskega iz sredine 15. stoletja.

Na Jurčičevi domačiji smo naredili krajši postanek za malico in dočakali prvi dež, ki je bil odločilnega pomena glede nadaljevanja  poti do Krke. Ta del poti smo prihranili za naslednje pohode, mi pa smo odšli do avtobusa in se pred pričetkom vožnje proti domu posladkali z dobrotami in nazdravili slavljencem.

Zapis: Marija Armič

Foto: Andrej Verbič, Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc

31.01.2016
Pohod Barjanov Socerb, Osp, Tinjan, Rižana

Težko pričakovani četrtek smo le dočakali in Barjani smo se zbrali pred Cankarjevo osnovno šolo, kjer nas je že čakal vodnik Milan.

Avtobus nas je odpeljal proti Kozini, kjer smo spili nepogrešjlivo Cankarjevo kavo. Po kratkem postanku smo se odpeljali do Socerba. Najprej smo si ogledali vhod v Sveto jamo, nato pa še zunanji del gradu, ki  je bil zaprt.

Naslednji naš cilj  je bil Osp, ki  je ena najstarejših vasi v Sloveniji. Na sredi slikovite vasi stoji cerkev  sv. Tomaža. Nad vasjo  se dvigajo prepadne čez 200 m visoke stene, ki dajejo užitek plezalcem. Po malici iz nahrbtnika smo se napotili proti gorski vasici Tinjan, ki leži 374 m nad morjem.

Potrebovali smo dobro uro prijetne hoje po gozdu do vasi. V sredini naselja stoji cerkev sv. Mihaela, poleg nje pa antenski stolp, ki kvari lep izgled vasi.

 Od Ospa naprej nas je spremljal  prijazen kuža Roky, ki je dobro poznal pot do Tinjana. Ker nas je skrbelo, če bo našel pot domov, je Milan poklical lastnico, da ga je prišla iskat. Mnogim je odleglo.

Sledil je še spust v dolino do gostilne v Rižani, kjer so nam postregli z odlično primorsko joto, slavljenca Andreja in Franci  pa sta poskrbela za sladico.

Vreme je bilo žal megleno, tako da lepih razgledov proti Tržaškem zalivu nismo bili deležni. Vseeno pa smo dan zaključili zadovoljni, saj smo se družili s prijatelji in nekaj naredili za svoje zdravje. Prehodili smo kar 10,5 km v nekaj več kot v 4 urah.

Zapisala:  Zlata in Stane Kržmanc

Slike: Andrej V., Jana M., Milan J. in Stane K.

GPS zapis: Stane Kržmanc

16.01.2016
Barjani iz Brezja čez Ključ na Koreno in v Horjul

Drugi torek v januarju je bil načrtovan prvi pohod v letu 2016. Toda še v ponedeljek zvečer  je lilo ko iz škafa. Kaj bo jutri zjutraj?

Toda jutro nas je razveselilo, saj je obetalo sončen dan. Odpeljali smo se proti Horjulu, se ustavili na kavici in se posladkali s pecivom, ki so ga  prinesli slavljenci. Po megleni horjulski dolini smo se pripeljali v Brezje, od koder smo se odpravili po gozdni poti do Partizanskega doma na Ključu (550 m), ki je bil postavljen v spomin borcem in aktivistom Dolomitskega odreda.
Pot je bila blatna. Še malo vzpona in bili smo na vrhu Ključa (623 m).
Prikazal se je sonček, ki nam je dal mnogo  energije. Kako smo se ga razveselili. Od  tam smo videli cerkvico sv. Urha in  hribovje nad Ljubljanskim barjem.
Horjulska dolina je bila v vodi,  saj je prejšnje dni močno deževalo.
Predno smo se povzpeli  po strmi poti (Frenkov greben) na Koreno, smo pomalicali.
Ko je strmina popustila, smo prišli na jaso, od koder  smo imeli čudovit pogled na
Polhograjsko goro sv. Lovrenca, Grmado in drugo hribovje.

Kmalu smo prispeli na Koreno (729 m), s cerkvico in križem na vrhu. Spet smo se razgledali po bližnji in daljni okolici.
Bili smo veseli, saj smo se naužili toplega sončka, lepih razgledov in
kar je najvažnejše v dobri družbi.

V Horjulu nas je čakal avtobus in nas odpeljal proti domu.

Zapis: Grom Marinka

Slike: Stane Kržmanc, Andrej Verbič, Sonja Zalar Bizjak, Jana Marušič

27.12.2015
Pohod od Naklega do Hrušice

Barjani smo se 24. decembra podali na zadnji pohod v letu 2015. Glede na datum je bila udeležba odlična. Pridružili so se nam tudi vsi vodniki in gospa Elica, katere smo bili še posebej veseli.

Ob sedmi uri zjutraj smo se odpeljali proti Kalcam in potem proti Naklem, kjer se nam je pridružil lokalni vodnik. Izvedeli smo, da je kraj Kalce dobil ime, zaradi apnenca, ki so ga žgali za pridobivanje apna, da so ga potem uporabljali v gradbeništvu. Vodnik nam je opisal kraške pojave, kot so uvale, vrtače in požiralniki ter nam povedal, da na tem področju, ob večjih in daljših nalivih, poplavlja.

Pot smo nadaljevali po cesti, ki so jo še pred našim štetjem, zgradili Rimljani. Potekala je vse od Emone do Ogleja. Po njej so vozili z vozovi, ki so imeli tako širino koles, kot jo ima današnja železnica. Cesto so kasneje uporabljali tudi v 1. svetovni vojni. Prišli smo do utrdbe na Lanišču nad Kalcami. Zgradili so jo Rimljani v 4. stoletju pred našim štetjem. Služila jim je kot postojanka, za vojake, ki so ščitili Rimski imperij pred osvajalci. Utrdba je zelo akustična, zato so v njej imeli že nekaj predstav in koncertov. Nam pa je vodnik pokazal nekaj svojih najdb: kovanec, značko, prstan, zanimive fosile in celo vulkanski kamen.

Naprej smo hodili po gozdu ki je bil nekoč v lasti planinskega graščaka Windischgraetz-a. Drugi del pa je bila zasebna last. Gozdarji, ki so upravljali z gozdovi so po več tednov živeli v gozdarskih hišah v gozdu. Žene pa so jih doma težko čakale. Opazili smo tudi rimske zaporne zidove, ki segajo od Hrušice pa vse do Vrhnike. Prišli smo do ogromne smreke, ki ima 117 cm premera, tako, da so jo trije veliki gospodje komaj objeli. Visoka je 51 m, po izračunu je to 20,50 kubičnih metrov lesne mase. Sicer pa je verjetno že malo zrastla od zadnje meritve in so številke malo večje.

Z avtobusom smo se odpeljali na prelaz Hrušica pri Stari pošti , kjer so Rimljani zgradili ogromno obrambno trdnjavo z zapornimi zidovi in s stolpi. Bila je pomembna zapora, ki je varovala rimski imperij in je bila tudi upravno središče Rimske vojne krajine. Ob gostišču Stara pošta je manjši muzej, kjer so razstavljeni arheološki predmeti iz tistega obdobja.

Izvedeli smo tudi, da se je pri Vrhpolju v 4. stoletju pred našim štetjem odigrala pomembna bitka med rimskima cesarjema Teodozijem in Evgenijem. Zaradi izdaje je slednji bitko izgubil. Pomeni, da so že takrat dobivali bitke na račun izdajstva. No, kljub temu je Rimsko cesarstvo razpadlo.

V gostišču smo imeli zelo dobro kosilo, organizatorjem in vodnikom smo se zahvalili za odlično vodene pohode. Imeli smo tudi zabavni kviz. Skratka kljub deževnemu vremenu, smo imeli lep in zanimiv pohod.

Na koncu pa želim vsem zdravo in srečno novo leto 2016.

Zapisala: Mira Lavrič

Fotografije:  Stane Kržmanc, Sonja Zalar Bizjak in Andrej Verbič

13.12.2015
Barjani na pohodu od Štanjela do Branika

Na letošnji predzadnji pohod smo se 8. decembra  odpravili na Primorsko, tako kot so vodniki predvideli v programu pohodov. Vreme je bilo vse prej kot zimsko, saj smo Vrhniko zjutraj zapustili v megli. Udeležba je bila, lahko bi rekli, rekordna, saj je avtobus proti Primorski odpeljal 38 dobro razpoloženih pohodnikov.

Naš cilj tega dne je bil: Štanjel – Rabotnica – Branik. Čez s slano pobeljene travnike na Krasu smo kmalu prispeli do železniške postaje v Štanjelu. Že med vožnjo nam je vodnica Sonja veliko povedala o Štanjelu in več o naši današnji poti. Rekel bi, kdo pa ne pozna Štanjela. Pa vendar moramo priznati, da smo marsikaj o tem slikovitem mestu slišali prvič, predvsem o zaslugah arhitekta Maksa Fabianija, ki je odtisnil pečat temu kraškemu naselju. Po ogledu parne lokomotive iz leta 1943 na železniški postaji, smo krenili do avstro-ogrskega vojaškega pokopališča  iz I. svetovne vojne. Nadalje nas je očarala arhitektura Ferrarijevaga vrta, po sprehajalni poti smo obšli Štanjel, nato pa skozi glavni vhod v obzidju vstopili v mesto.

Po kratkem ogledu mesta in malici iz nahrbtnika, smo »vzeli pot pod noge« in krenili po kolovozih skozi kraške gozdiče in čez širne travnate planjave mimo vasi Lukovec. Skrenili smo s poti in se  povzpeli na 431 m visok vrh Rabotnice, od koder se nam je odprl prekrasen pogled proti Vipavski dolini, Trnovskemu gozdu, pa vse do Kanina in še dlje. Za nas Barjane to ni bil ravno hud vzpon, saj smo v tem letu premagali že mnogo večje strmine. Mimo kmetije Grižnik, kjer nas je gospodar prijazno sprejel, smo se spustili proti Braniku. Spotoma nas je očaral pogled na slikoviti grad Rihemberk, nestrpno pa smo že pričakovali prihod na vinogradniško kmetijo Ličen, kjer nas je gospodar pogostil s pravo primorsko joto s klobaso. Še dobro si nismo obrisali usta po slastni jedi, ko nas je gospodar že povabil v »hram« na degustacijo vina. Po pokušini vina, smo nekaj malega kupili tudi za domov, saj so novoletni prazniki pred vrati. Po 13 kilometrih hoje in po dobri hrani in pijači, smo bili kar veseli avtobusa, ki nam je pripeljal naproti. Poslovili smo se od sončne Primorske in se napotili na, še vedno megleno, Vrhniko.

 Z zadovoljstvom smo na koncu zaključili, da smo preživeli še en lep dan v naravi, v dobri družbi pohodnikov in pod odličnim vodstvom naše vodnice Sonje, ter seveda tudi Frenka, ki je vseskozi pazil, da se v tako veliki skupini kdo ne bi izgubil. Z zadovoljstvom smo si še ogledali plan pohodov za leto 2016, ki nam ga je razdelila naša vestna Metka.

Besedilo: Dragica in Andrej Verbič

Fotografije: Stane Kržmanc, Jana Marušič, Andrej Verbič, Sonja Zalar Bizjak

01.12.2015
Pohod na Jošt

V četrtek, 26. novembra 2015, smo se Barjani podali na Jošt nad Kranjem, ki je visok 847m in je priljubljena izletniška točka.

Sv. Jošt, po katerem je dobila ime cerkev na vrhu Jošta, je bil zavetnik romarjev, zato je ta vrh privabljal romarje od  blizu in daleč.

Vreme ni bilo obetavno, sončni žarki se niso prikazali. Kljub temu smo bili očarani nad zimsko pokrajino, meglicami in snežinkami, ki so naletavale.

Do izhodiščne točke - Zabukovje, vasi pod Joštom, nas je avtobus pripeljal po stari cesti za Kranj. Po obvezni jutranji kavici smo krenili proti Joštu.

Nekaj časa smo hodili po asfaltni cesti, nato smo krenili proti gozdni poti, po kateri smo se začeli vzpenjati. Spremljale so nas mogočne smreke, okrašene s snegom.

Na poti smo prišli do lepe kapelice pri sv. Studencu, ki je bila zgrajena v času romanja na sv. Jošt. Tako kot romarji, ki so se tu odžejali, smo mi popili čaj in nadaljevali pot. Še eno kapelico smo opazili, kapelica pri Puščavi, vanjo so romarji polagali lesene križce, ki so jih naredili med potjo. Nasproti te kapelice je obnovljen dom Puščava z zanimivimi freskami na njej.

Zimska pravljica nas je očarala na vrhu Jošta, kjer se je v megli bohotila cerkev sv. Jošta, zgrajena v gotskem stilu.

Vstopili  smo v Smučarski dom na Joštu. Znotraj nas je objela toplina in prijaznost lepega prostora, okrašenega s slikami in toplo pečjo.

Uživali smo v okusno pripravljenih jedeh, ki so nam bile prinesene na mizo.

Poslovili smo se od vrha na Joštu in spustili  v naselje Čepulje, od tam pa proti  domu, polni vtisov in notranje spokojnosti, ki nam jo je podarila narava. V mislih sem se zahvalila našemu vodiču Milanu, ki nas je popeljal v ta lepi zimski raj.

Besedilo: Jana Marušič

Fotografije: Jana Marušič, Stane Kržmanc in Milan Jerman

25.11.2015
Barjani na Lubniku

V torek, 10. novembra se nas je ob sedmi jutranji uri 29 Barjanov dobro razpoloženih odpravilo z avtobusom proti Logatcu in nato skozi Žiri proti škofjeloškemu Lubniku. Med potjo smo se ustavili na obvezni jutranji kavici. Zbujeni smo nadaljevali do vasice Gabrovo, kjer nas je vodnik Frenk usmeril po markirani stezi proti Lubniku.

Pot ni bila naporna, razen tik pod vrhom 1025 metrov visokega Lubnika. Po poldrugi uri prijetne hoje smo prišli na vrh našega cilja. Tu se nam je ponudil čudovit razgled po Gorenjski vse tja do Kamniških in Julijskih Alp. Ker je bilo prijetno toplo, smo si kar pred sicer odprto kočo privoščili malico iz nahrbtnikov. Po razgledovanju in malici smo se dobro razpoloženi pričeli spuščati s Lubnika. Po urici hoda nas je pot pripeljala do okrepčevalnice Majolka na sončnem pobočju pod Lubnikom. Naši vodniki nas vedno presenetijo z izbiro dobre in cenovno zelo ugodne kuhinje. Okrepčilo v Majolki je bilo obilno, saj so nam postregli z ričetom, klobaso in dušeno repo, namesto s sladico, pa smo se posladkali s pečenim mesom. Vidno utrujeni, bolj kot od pohoda od obilice hrane, smo se povzpeli na avtobus, ki nas je skozi Logatec varno pripeljal na Vrhniko. Zadovoljni zaradi lepo preživetega dneva v dobri družbi smo se nekaj čez četrto uro popoldne razkropili vsak proti svojemu domu.

Zapisal Jože Batič

Fotografije: Jana Marušič, Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc

29.10.2015
Barjani in popotni utrinki s Kraškega roba nad Sočergo

Za dolgotrajnim oktobrskim deževjem je končno nastopilo tudi obdobje suhih, sončnih dni.  Dan pred  načrtovanim pohodom je zato padla odločitev, da se, namesto na razmočeno Gorenjsko, odpeljemo raje proti sončni, a vetrovni Slovenski Istri.

Izhodišče našega pohoda je bilo pri cerkvici sv. Kvirika (410 m). Od tu se nam je odprl lep razgled daleč naokoli. Na eno stran grebena bi lahko krenili  proti Movražu, Smokvici ter Gračišču in planoti Lačna (451 m). Mi pa smo jo ubrali v nasprotno smer  proti  Velem Badinu (359 m) in slikovitim »ušesom Istre«.

Pot po grebenu nas je vodila najprej do bunkerja iz 2. svetovne vojne, potem pa po nezahtevni stezi rahlo navzdol. Pozne jesenske cvetke ob poti, brinje in omamni vonj divjega šetraja so nas pripeljale do pobočja, posutega z grmi ruja. V tem letnem času se ruj očarljivo obarva od rumene in oranžne do vseh odtenkov rdeče. Ko pa se vanj uprejo še sončni žarki, ruj »zažari«!

Malo kasneje smo desno navzdol po novi označeni stezi.  Dobro je imeti vodnika ali pa vsaj dobro orientacijo, da ne zaideš in  pristaneš v kateri izmed »val«! Našo skupino je vodnik zanesljivo in varno pripeljal na Kraški rob nad mednarodnim mejnim prehodom Sočerga in vasico Mlini. Najprej smo zagledali naravni skalni most, nato pa so naše poglede začarali bolj atraktivni spodmoli, tako imenovana »uha Istre«. Menda se sliši gor vse, kar se pogovarjajo spodaj v vasi. V spodmolih raznih oblik se v belem apnencu  rišejo navpični rumenkasto-rjavi in sivi trakovi v številnih odtenkih. Ponekod  pronica še voda in taki trakovi so videti skoraj črni. Na bližnji informacijski tabli smo lahko prebrali, da je pri nas v navpičnih skalah Velega Badina mogoče najti redka naravna gnezdišča  skalnega goloba, rdeče lastovke, planinskega hudournika in puščavca. Tudi mi smo visoko v steni opazili preletavanje drobnih ptičkov. Samo ugibali smo lahko, kateri so.

Na tem lepem in zanimivem koščku naše dežele smo si končno privoščili tudi zasluženo malico. Naš vodnik Milan je našel celo svoj lepo zavit in nedotaknjen sendvič s pršutom izpred dveh dni, ko je bil tam z drugo skupino. Ni mi jasno, zakaj ga ni takrat pojedel?

Nazaj grede smo nad maloobmejnim prehodom med Slovenijo in Hrvaško videli še, kje je potekala »znana« tihotapska pot. Po njej je brez sledu za vedno izginil na jug marsikateri avto, ukraden iz naših mest.

Dobro razpoloženi smo se vračali vzdolž lepe in na videz spokojne Movraške vale. To kraško polje namreč občasno poplavijo dolgotrajne in obilne padavine. Odtekajoča se voda pa priteče na dan v Mlinih. Malo kasneje je na poti vodnik opazil živalco, na hitro podobno kobilici. Izkazalo se je, da je prava, živa bogomolka. Na njegovi dlani nam je dovolj dolgo pozirala, da smo si jo dobro ogledali in jo poslikali z vseh strani.  Izvedeli smo, zakaj ima tako ime in za njene krute navade po parjenju. Nato smo si, vsaj  čelo  kolone, krajšali čas s šalami. Hitro je prišla na vrsto tudi aktualna begunska tematika in naša vedno »nepredvidljiva« JV soseda… Od daleč smo namreč zagledali terenca z domačini, ki se je naši koloni za vsak slučaj »umaknil« malo vstran na kolovoz.  Kaj pa , če so pomislili, da je »zeleno mejo« že zamenjala »skalnata«? Milan je hitro izkoristil svoj arabski videz, pristopil  k avtu in potnike prijazno ogovoril v »čisti« arabščini. Začetno osuplost mladcev v avtu je hitro zamenjal širok nasmeh olajšanja. Prepričala jih je izdajalska značka planinskega vodnika na vetrovki!

Končno smo prikorakali do avtobusa nad vasjo, se posladkali z odličnimi kolački, popili  borovničke in zapeli rojstnodnevniku. Malo kasneje nas je v gostilni v Gračišču  že čakala okusna ričetova juha z mesom in vino iz domače kleti.

Skupaj smo preživeli še eno lepo druženje naše skupine. V popoldanskem soncu žareči ruj ob avtocesti nas je še lep kos poti spremljal proti domu!               

Besedilo: Lavrih Alenka   

Foto: Andreja Mole, Stane Kržmanc in Andrej Verbič   

GPS zapisa: Stane Kržmanc                                                                 

17.10.2015
Barjani v Idriji

»Že spet ta dež!« Tokrat ne bo šlo po načrtu naših pohodov. Naši vodniki so se zato odločili, da v dežju ne gremo na Lašček (plan A), tudi na Hleviške planine ne (plan B), ampak v Idrijo (plan C).

Pred Idrijo smo izstopili  in se dobro opremili za hojo v deževnem vremenu. Ob informacijski tabli v Podroteji nam je naša vodnica Sonja razložila, kje se nahajamo – na meji krajinskega parka Zgornja Idrijca.

Področje Idrije leži na stiku alpskega in dinarskega sveta. Razgiban svet, ki sta ga izoblikovali Idrijca in Belca s pritoki in ustvarili soteske s tolmuni zelenkaste vode in slikovite grape s slapovi. Povsod je dovolj izvirov odlične pitne vode. Tukaj so rastišča znamenitih rastlin kot so scopolijev kranjski volčič,  tevje, kranjski in idrijski jeglič, lepi čeveljc in še mnogo drugih.

Po nekaj minutah hoje smo prišli do Divjega jezera. To je kraško sifonsko jezero, ki leži v kamnitem kotlu pod stometrsko prepadno steno. Voda priteka v jezero iz globine skozi nagnjen rov, kjer so našli tudi človeško ribico. Ob močnem deževju pride do močnih izbruhov vode na površju. Iz jezera odteka naša najkrajša reka Jezernica v dolžini 55 m in se izliva v Idrijco.

Po visečem mostu smo prečkali Idrijco in pot nadaljevali ob vodnem kanalu Rake. Zgrajen je bil pred štiristo leti za potrebe idrijskega rudnika živega srebra,  predvsem pa za pogon vodnega kolesa Kamšt. Vodo Idrijce so zajezili pri Kobili in jo speljali 3636 m po umetno narejeni strugi do Idrije. Danes je pot ob Rakah naravoslovna, učna in rekreacijska pot. Na koncu poti je Jožefov jašek in Scopolijev botanični vrt, kjer uspevajo rastline, ki jih je prvi opisal idrijski zdravnik Scopoli.

Idrija se ponaša z rudnikom  z najdaljšo tradicijo nepretrganega delovanja na slovenskem ozemlju, to je 500 let rudarjenja. Je drugi največji  živosrebrni rudnik na svetu.  V Antonijevem  rovu, ki je urejen za turistični obisk,  smo si najprej ogledali multivizijo o rudniku, nato pa še skrivnostno podzemlje.  Pod vodstvom vodičke smo spoznali težko delo rudarjev, orodja od najstarejšega do sodobnega, dragoceno cinabaritno rudo, kapljice živega srebra, podzemno kapelo svete Trojice, slišali smo o mnogih bolezni rudarjev in  srečali jamskega škrata Perkmandeljca, ki je rudarjem zelo rad pomagal.

Po ogledu rudnika smo se sprehodili po trgu sv. Ahacija, zavetnika rudarjev in si spotoma ogledali najstarejše slovensko gledališče iz leta 1770. Na  poti do našega avtobusa smo videli stavbo, v kateri je Kamšt, eno največjih vodnih koles v Evropi. Veliko lopatasto vodno kolo s premerom 13,6 m je iz globine 200 m izčrpalo vodo iz jamskih rovov. Kolo je bilo postavljeno v bližini Jožefovega jaška že v 18. stoletju, kar je bilo v tistem času velik napredek za idrijski rudnik, saj so do tedaj vodo dvigovali z vedri.

Med našim pohodom so nas v času postankov slavljenci Milenka, Marija, Janko in Marjan razvajali z domačimi dobrotami. Našima požrtvovalnima vodnikoma  zahvala za odlično izpeljan in premišljen pohod in pohodnikom za prijetno razpoloženje kljub deževnemu vremenu.

Besedilo: Metka Krašovec

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Andrej Verbič, Stane Kržmanc

01.10.2015
Barjani na Debeli peči

Zaradi slabega vremena je bil pohod na Debelo peč prestavljen s 24. na 29. september (še dobro, da ima september pet torkov). Do Kozarij se nas je nabralo 25 pohodnikov.  Po Milanovih jutranjih zgoščenih poročilih in obvestilih smo se  ustavili v Gorjah pri Bledu, kjer nas je Milan presenetil z rojstnodnevno Cankarjevo kavico, Metka pa  posladkala s svojimi sladicami.

Odpeljali smo se na Pokljuko  mimo Mrzlega studenca in Kranjske doline, kjer je naša voznica avtobusa, Mateja, uspešno »slalomirala«  med požaganimi smrekovimi vejami, ki so jih zagnani gozdni delavci pustili kar na cesti. Na koncu so morali še naši fantje zavihati rokave in očistiti pot. Na planini Javornik smo zapustili avtobus in se veselo odpravili proti Blejski koči.

Pot se je v objemu smrek vzpenjala navkreber. Pokljuka je znana po smrekah (resonančni les), borovnicah, brusnicah in gobah, pa tudi okolje je zelo čisto, kar dokazuje lišaj po drevesih.

 Nismo se še dobro ogreli, ko se nam je odprl pogled na Viševnik, ki se je že dvakrat  izmuznil naši osvojitvi. Ko smo prispeli do Blejske koče (1630 m), smo spili čaj, Jože in Lojze pa sta nas pogostila z okusnim pecivom. V nadaljevanju poti, ki se je kmalu strmo dvignila, smo videli navadno zvončico, grinte, resasti svišč in kamnokreč. Pri odcepu poti na Brdo se nam je nenadoma odprl čudovit pogled na okoliške vršace, ki je prijetno presenetil pohodnike, ki so se prvič podali na Debelo peč.

Po nadaljnjih vzponih in spustih smo se po strmem pobočju povzpeli na Debelo peč (2014 m), kjer so nas pričakale kavke, zmeren veter in čudovit razgled. Debela peč je najvzhodnejši dvatisočak v Julijcih. Globoko pod nami je bila Krma, visoko nad nami pa Triglavsko pogorje, na drugi strani Karavanke, pogled pa nam je segel vse do Kamniško Savinjskih Alp. Videl se je tudi Snežnik. Lahko bi naštevala imena gora in  razkošje čudovitih razgledov, ki jih človek shrani za vse življenje, vendar bi zmanjkalo prostora. Mene Debela peč vedno znova in znova očara. Zato je tudi moja najljubša gora.

Po krstu, ki sta ga opravila Milan in Frenk, smo se po isti poti spustili do razcepa za Brdo. Spremljale so nas radovedne kavke in ena od njih mi je celo jedla iz roke. Pot smo nadaljevali pod Brdom vse do Blejske koče. 

V  koči smo se okrepčali z okusnim ričetom in malo odpočili. Navzdol smo hodili kar hitro. Pred odhodom so nas naši rojstnodnevniki še malo pogostili, zato smo jim v avtobusu zapeli gostilniško ubrano voščilo. Med vožnjo domov smo urejali vtise in že zbirali predloge pohodov za naslednje leto.

Hvala vodniku Milanu,  pomočniku Frenku in vsem planinskim prijateljem za čudovit dan. Hvala tudi organizatorjem, ki si prizadevajo, da lahko doživljamo lepote naše Slovenije.                                                           

Zapisala: Metka Tušar

Fotografije: Andrej Verbič, Jana Marušič, Lojze Rus, Milan Jerman, Stane Kržmanc

GPS zapisa: Stane Kržmanc

13.09.2015
Barjani na Pršivcu

V torek, 8. septembra, smo se Barjani po dvomesečnih počitnicah skoraj sredi noči (ob šesti uri zjutraj) s kombijem in minibusom odpeljali na pohod proti Pršivcu.

Po vožnji skozi Bled in Bohinjsko Bistrico smo se v Stari Fužini ustavili na za mnoge prepotrebni jutranji kavi, nato pa po plačani »gorski cestnini« po asfaltno -makadamski cesti nadaljevali vožnjo do parkirišča planine Vogar.

Pohod smo začeli s počasnim vzponom, ki pa se je kmalu postavil pokonci in naša kolona je postajala vedno bolj zelena (naše majice so lepe zelene barve). Na poti proti Vodičnemu vrhu se nam je nepričakovano odprl čudovit pogled na Triglav, Tosc, Veliki Draški vrh in ostale vrhove.

Ob poti, ki se je med smrekami in skalami strmo dvigala in spuščala je Janko celo uspel upleniti majhnega jurčka. Veseli smo bili koče na planini Pri Jezeru, kjer smo si privošči malico iz nahrbtnikov in malo počili.

Naš naslednji cilj je bila planina Viševnik, kjer nas je oskrbnik Jele pričakal s harmoniko. Kljub prisotni utrujenosti in slabšim vremenskim obetom smo se složno odločili, da se  povzpnemo na naš prvotni cilj, to je 1761 m visok Pršivec. Ob poti nanj smo videli vhod v Majsko jamo, ki je dolga 570 m, ter zeleno jelšo, sorodnico naše črne jelše ter zapozneli rdeči slizek. Na vrhu smo bili poplačani z lepim razgledom na Spodnje Bohinjske gore, videli smo Komno,  pod seboj pa smo občudovali Bohinjsko jezero v vsej njegovi veličini. Le Triglav in okoliški vrhovi so se nam sramežljivo skrili za oblake.

Počasi in previdno smo se vračali na planino Viševnik, kjer nas je že čakala okusna jota, ki nas je kar malo polenila. Pospremljeni z zvoki harmonike smo se po lažji poti odpravili proti planini Pri Jezeru, od tam pa nadaljevali spust proti parkirišču pod planino Blato, kjer sta na nas že čakala Mateja in Tadej.

Na poti domov so sladokusci po sistemu »to go« nabavili znane blejske kremšnite v spomin na vse planine, ki smo jih obiskali. Malo utrujeni, a zadovoljni s seboj in pohodom smo ugotovili, da drži pregovor »Rana ura, zlata ura«, saj smo bili na poti skoraj 13 ur.

Hvala Frenku in Sonji za dobro načrtovan in varno izpeljan pohod, ter lepo vreme.

Zapisal: Milan Pavlin

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Andrej Verbič

26.06.2015
Barjani na Belski planini

V četrtek, 18. junija 2015, se nas je petindvajset Barjanov podalo na Struško. Zbrali smo se ob šestih zjutraj in se z minibusoma odpeljali proti Javorniškemu Rovtu in Domu Pristava. Tukaj smo se lepo okrepčali, saj sta nas Milena in Andrej pogostila s kavico ob rojstvu vnukinje. Valerija pa je spekla piškote in nas tako  "pocrkljala" za rojstni dan.

Odpeljali smo se še naprej po makadamski cesti do Križovca, kjer smo zapustili naša prevozna konjička. Počasi smo se vzpenjali preko Pustega rovta, po novejši cesti za traktor, vse do Belske planine, kjer smo najprej pomalicali ob prijetni pastirski koči.

Ko smo si znova nabrali moči, nas je vodnik Milan vodil proti Korenščici in sproti razkazoval čudovite rože. Najbolj me je očarala kranjska lilija ali zlato jabolko. Na planini so nas že pričakali konji, krave in telički.

Nadaljevali smo prav do avstrijske meje do prepadnega roba, od koder je bil čudovit pogled v Avstrijo.

Ker je bilo vreme jasno, smo se nagledali tudi vrhov do Triglava in Golice.

Vračali smo se po graničarski poti in se ustavili v Domu Pristava na dobrem kosilu, kjer smo  se zahvalili vodniku Milanu za nepozaben dan in strokovna vodenja.

Prijetno utrujeni, veseli in zadovoljni smo se vrnili na Vrhniko.

Zapis: Ivanka Osredkar

Slike: Andreja Mole, Stane Kržmanc in Andrej Verbič

15.06.2015
Barjani v Pokljuški soteski

Nekateri Barjani smo se zelo veselili planiranega pohod na Viševnik, a sta se naša vodiča, Frenk in Sonja, zaradi napovedanih neviht odločila drugače. Odpeljali smo se mimo Bleda, preko vasi Zgornje Gorje do Krnice, od koder smo se peš napotili v Pokljuško sotesko.

To je naša največja fosilna soteska, dolga 2 km. Pred desettisočletjem sta v povodju reke Radovne nastali soteska Vintgar pri Blejski Dobravi in na robu pokljuške planote Pokljuška soteska. Vintgar je izdolbla reka Radovna, Pokljuško sotesko pa je izglodal pritok Radovne, potok Ribščica, ko je po njem odtekala voda talečega ledeniškega pokrova na Pokljuki. Soteska je prehodna po dnu, ker v njej ni stalnega vodnega toka. Prepadne in ponekod previsne stene oblikujejo tesni in razširitve - »vrtce«. Širina soteske se spreminja, na najožjem  delu so stene le dober meter narazen. Dostop in prehod skozi njo nam omogočajo v steno vdelane galerije kraljeviča Andreja, zgrajene leta 1930 in nato leta 1982 obnovljene in urejene za obiskovalce. Zanimiva je tudi Pokljuška luknja, kjer je Primož Trubar pridigal, preden je bežal v Nemčijo. Varno zavetje, na stropu v skalovju pa so tri okna in vrata.  Soteska je prijetno hladna.

Ob poti smo občudovali zanimivo praprot imenovano navadna peruša, že odcvetel avrikelj,  trpežno srebrenko in okroglolistni kamnokreč.

Na poti po soteski smo se izognili vročini in se  pustili razvajati  z raznimi dobrotami naših treh slavljencev, Sonje, Metke in Toneta. Imeli smo se lepo.

Besedilo: Marko in Milenka Nagode

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak

31.05.2015
Barjani na Soriški planini

Mujo in Haso se z dvokolesom peljeta na Soriško planino. Ko se vsa premočena in upehana ustavita pred Litostrojsko kočo, pravi Mujo: »Uh, kako uzbrdo«, Haso pa mu odgovori: »A, da ja nisam kočio, išlo bi nazad.«  Podobnih misli so bili v četrtek, 28. 5. 2015, tudi Barjani, katerim se je na avtobusu priključila skupina Zimzelenih.  Na vhodu v prelepo vasici  Sorico nas je pozdravil kip slikarja Ivana Groharja.  Prvi počitek po napornem vzponu z avtobusom je bil na soncu pred Litostrojsko kočo.

Kljub misli, da je okolje pri koči zelo prijetno,  smo se odpravili na pot proti Možicu. Vsak korak nas je popeljal višje in nam odpiral vedno nove poglede. Na Možicu na višini 1603 m  pa: »Oooo«. Vzklik navdušenja nad čudovito panoramo, ki se nam je odprla na vse strani. Čisto ozračje nam je zbistrilo pogled najprej na zasneženi Triglav, nato pa še vse naokrog. Spodaj  se je lesketalo Bohinjsko jezero, nekateri pa so v navdušenju videli celo Blejsko jezero, čeprav se je videl  le grad nad njim.  Na tem območju so na vsakem koraku vidni še dobro ohranjeni ostanki , kjer je potekala Rapalska meja in vsepovsod so utrdbe italijanske Valle Alpine. Tudi mi smo se spustili v podzemni bunker  in ugotovili, da so prostori še vedno v dobrem stanju.

Pot proti 1609 m visokemu Slatniku je bila bolj položna in bilo je več priložnosti za opazovanje okolice in planinskega cvetja, ki je že bogato krasilo pobočja. Med drugim smo občudovali avrikelj, pogačico, alpskega kosmatinca ter šopke Clusijevega in spomladanskega svišča. Ob poti je lepa, iz klesanih kamnov zidana kasarna, ki pa danes žal služi le za ovčji hlev.  Občutki na Slatniku so bili podobni tistim na Možicu. Vendar je razgled na vsakem vrhu malo drugačen. Tako smo od tu videli Porezen, ki iz Možica ni bil viden. Nato smo pohod nadaljevali  proti Lajnarju. Ko smo se ozrli nazaj, smo ugotovili, da smo se spustili po precej strmem pobočju. Sledil je vzpon na Lajnarja. To je bil že naš tretji osvojeni vrh. Soriška planina kot tudi njena širša okolica in bele gore v daljavi nudijo tako sproščeno in pomirjajoče občutje, da čas zgubi svoj pomen.

Ker je bil čas kosila, smo se spustili proti Litostrojski koči. Prijazni oskrbnik nas je postregel  s pasuljem, joto, ješprenjem in še čem, tako da smo lepo zaključili pohod po Soriški planini. Za sladico sta poskrbeli slavljenki, ki sta nas presenetili z domačim pecivom. Za dobro razpoloženje je poskrbel  Milan Jerman, ki nas je vodil, naročil lepo vreme in povedal marsikaj zanimivega.

Besedilo: Nada in Miro Metljak

Fotografije: Andreja Mole, Stane Kržmanc, Joža Miklavčič, Marjan Nicoletti in Andrej Verbič

17.05.2015
čaven - Kucelj

Barjani smo se spet odpravili na Primorsko. Tokrat sta bila naš cilj Čaven in Kucelj na Trnovski planoti.

Po tradicionalni jutranji kavici, tokrat v Hotedršici, smo se odpeljali skozi Črni vrh na Col in od tam proti Otlici in Predmeji. Med naseljema Gozd in Kovk smo ob cesti zagledali škraplje, zavarovane kot naravni spomenik, nastale v debelih skladih apnenca. Še en nenavaden pojav, ki govori o pestrosti narave na Trnovski planoti.  V Predmeji smo pod spominsko ploščo, ob Mileninih dobrotah,  slišali nekaj zanimivosti o izumitelju in gozdarju Josefu Resslu. Poznamo ga predvsem kot izumitelja ladijskega vijaka, manj znane pa so njegove zasluge pri uvedbi naprednega gozdarjenja, pogozdovanja Krasa in gradnji cest.

Od tu smo se začeli vzpenjati. Pot je bila zelo prijetna, vodila je skozi prelep bukov gozd. Po približno uri hoje se nam je odprl prekrasen razgled na Vipavsko dolino z Ajdovščino, nad njo Sinji vrh, Kovk, celo do Učke je segel pogled. Nadaljevali smo do koče Antona Bavčerja na Čavnu, kjer smo si malo oddahnili pred spustom in nato ponovnim vzponom na 1237 m visok Kucelj. Kucelj je travnat in najbolj razgleden vrh pogorja Čaven.  Res ponuja prečudovite razglede na dolino, okoliške vrhe (Veliki rob, Trstelj…), morje, no Benetk pa tokrat nismo videli. Pa ni samo razgled tisti, zaradi katerega se je vredno povzpeti sem gor, Kucelj ponuja tudi pravo botanično bogastvo, od avriklja, več vrst sviščev, petoprstnika, kamnokreča, planike, narcis…. Tu raste tudi naša posebnica,  samo pri nas rastoča rebrinčevolistna hladnikija. Gre za majhno kobulnico, poimenovano po ustanovitelju Botaničnega vrta v Ljubljani Francu Hladniku. Mi nismo imeli sreče, da bi jo videli.

Vračali smo se po isti poti, v Bavčerjevi koči pojedli okusno malico, nato pa se po cesti spustili skoraj do Predmeje. No malo prej nas je čakal avtobus in nas odpeljal domov malo utrujene, a zelo zadovoljne, ker smo spet preživeli čudovit dan in videli veliko lepega.

Besedilo: Potrebuješ Dragica

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak

28.04.2015
Barjani na Blegošu

Pohodna skupina Barjani, ki je najmlajša ustanovljena skupina Društva upokojencev Vrhnika obstaja od aprila 2013. Od takrat naprej smo Barjani zelo aktivna skupina, saj se na pot podamo dvakrat mesečno. V tem času smo si ogledali že kar veliko število vrhov Slovenije, tako nižje, pa tudi vrhove, ki sodijo v zahtevnejšo stopnjo pohodov.

V četrtek 23. aprila 2015 se je 28 članov skupine Barjani podalo na Blegoš, ki je s 1562 m nadmorske višine najvišji hrib Škofjeloškega pogorja. Pred 2. svetovno vojno je tam potekala meja (po Rapalski pogodbi  iz 1920 leta) med Kraljevino SHS (in  kasneje Kraljevino Jugoslavijo) in Italijo. Slovenci te kraje poznamo tudi po tako imenovani Rupnikovi liniji.

Z Vrhnike smo na pot krenili z avtobusom že ob 7.00 zjutraj, vodil pa nas je vodnik Milan Jerman. Pot nas je vodila po podlipski dolini do Smrečja in nato mimo Račevskega jezera do Žirov, od tam naprej pa po soteski Sore v Poljansko dolino. Ustavili smo se v Hotavljah, predvsem zato, da smo spili jutranjo kavo, nato pa pot nadaljevali do Zgornje Žetine.

V Zgornji Žetini smo zapustili avtobus in pričeli pohod proti Blegošu. Po lepi makadamski poti smo prišli do prevala Črni kal, ki je visok kar 1110 m nadmorske višine. Med potjo smo gledali na Polhograjsko in Škofjeloško hribovje, med tem pa videli čudovite cvetove lapuha, belega repuha, tevja in druge visokogorske cvetlice. Po dveh urah zahtevne hoje smo prišli pod vrh Blegoša. Vodič Milan nam je pred vzponom na vrh Blegoša povedal lepo misel, ki se glasi »kdor hoče osvojiti Blegoša kapo, mora krepko zajeti sapo!« Na poti proti vrhu smo videli več bunkerjev, ki sodijo še v tako imenovano Rupnikovo linijo. Vreme nam ni bilo najbolj naklonjeno, saj je na vrhu Blegoša močno pihalo.  Kljub temu pa je bil pogled z vrha Blegoša na Škofjeloško in Polhograjsko hribovje, Žirovske in Idrijske hribe, Snežnik, Javornike in Julijske Alpe s Triglavom ter Kamniške Alpe s Storžičem čudovit. Na zahodni strani Blegoša je planinska koča, ki pa je bila žal zaprta. Na nekaterih predelih je bil še vedno sneg, zato smo hodili počasi in še posebno previdno.

Postanek pri planinski koči smo izkoristili za malico, ki smo jo imeli v nahrbtniku, nato pa smo naredili skupinsko fotografijo. Prvič smo se fotografirali v novih zelenih majicah z logotipom naše pohodne skupine, nato pa smo krenili v dolino.

Šli smo mimo zavetišča na Jelencih do vasi Leskovica, kjer nas je čakal avtobus. Pri stari šoli v Leskovici sta nas »posladkala« naša člana Ivanka in Stane, ki sta pred kratkim praznovala rojstni dan. Iz Leskovice nas je avtobus odpeljal do Hotavelj, kjer smo v gostili Lipan imeli odlično kosilo, po kosilu pa smo se veseli in prijetno utrujeni vrnili na Vrhniko.

Tekst: Nada Kostanjevec

Foto: Andreja Mole, Stane Kržmanc

20.04.2015
Barjani na Javorniku nad črnim vrhom

Drugi torek v mesecu ima pohodniška skupina Barjani pohod, tokrat smo šli po planu na Javornik.

V Logatcu smo pobrali Marijo, na Kalcah smo se prebudili ob jutranji kavici, nato nas je spreten voznik Boris popeljal v Godovič in levo do Črnega vrha proti Colu. Na tretjem ovinku smo izstopili. Smerna tabla in markacija nas je usmerila na pešpot proti Javorniku. Povzpeli smo se skozi gozd do zaselka Šajsna Ravan. Hiše na tem področju imajo značilno idrijsko arhitekturo: so velike z majhnimi okni, strmimi strehami, vhodni portal z vrati pa postrani po notranjsko.

Mimo odcepa za Čelkov vrh smo nadaljevali pot čez travnata pobočja, nato pa skozi gozd do razpotja. Razdelili smo se v dve skupini: ena je šla proti vrhu Javornika, druga manjša pa proti Pirnatovi koči. Levo in desno ob poti in na poti smo občudovali velike množine čemaža, ki smo ga tudi pohodili in njegov česnov vonj je močno zavel okrog nas. Videli smo veliko cvetja in ker nas je zanimalo, kaj cveti,  smo imeli uro botanike. Spoznali smo: beli žafran - nunke, kranjsko buniko, dvolistno morsko čebulico, beli repuh, veliki zvonček - kronce, lapuh, podlesno in zlatičnato veternico, votle petelinčke, tevje, torilnico in še kaj. Na poti in ob poti je bilo na nekaterih osojnih legah v gozdu še kar nekaj snega.

Javornik (1240 m) je z gozdom poraščen vrh, zato je na vrhu postavljen razgledni stolp. Žal smo imeli sivo oblačno vreme, vendar nam je naš vodnik Frenk predstavil, kaj vse se vidi ob jasnem vremenu: Dolomiti, Karnijske in Julijske Alpe, Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe, Snežnik, Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, del Ljubljanske kotline, Notranjsko hribovje in Snežnik.

Pri koči smo imeli nekaj časa za počitek, marčevski »rojstnodnevniki« pa so nas razvajali s sladkimi dobrotami iz nahrbtnika.

Na poti proti Podkraju smo obšli po levi strani Streliški vrh. Po travnatih planotah, poraščenimi z nunkami in ponekod borovnicami, se nam je po dveh urah hoje odprl pogled na Podkraj, kjer nas je čakal avtobus. Odpeljali smo se do gostišča Stara pošta na Hrušici, kjer so nam postregli joto s klobaso, Metka pa nam je razdelila majice z logotipom Barjanov z znakom blatnika.

Zadovoljni, da smo nekaj naredili za svoje zdravje, izmenjali izkušnje in preživeli lep dan v prijetni družbi prijateljev smo se v popoldanskih urah vrnili domov.

Besedilo: Andrej in Milena Velkavrh

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in Stane Kržmanc

15.03.2015
Pohod v deželo Martina Krpana

V torek je šlo vse po planu. Čakal nas je čudovit hrib, vrh Sv. Trojice nad Pivko. Pozdrav sonca, dobra volja, veseli Barjani, dva vodnika,  moderen avtobus, dober šofer, ... Logatec, Postojna, Pivka in kavica  pri Šešlju.

V Pivki smo videli edino krožišče, ki ponazarja, kako deluje vodni krog na Pivškem. Zaradi neenakomerno porazdeljenih padavin in prevotljenega dna doline Pivke prihaja do velikega nihanja gladine podtalnice. Ob visokih vodah pa nastane v dolini  več  jezer, tudi do sedemnajst. Šofer nas je odložil  v Slovenski vasi, od koder nas je čakalo malo več kot tri ure hoje. Na informativni tabli smo videli,  da je na tem območju doma bogato rastlinstvo in živalstvo, ter da je tu veliko prehodov divjadi  od vsepovsod, tudi  iz Hrvaške.

Iz Slovenske vasi smo najprej hodili po gozdnih poteh, okrog pa občudovali številne pašnike. Enega smo tudi prečkali in si ga še posebno zapomnili po zelo zanimivih vratih. Kmalu smo se začeli vzpenjati v hrib in postalo nam je toplo. Opazovali smo zanimive borovce, tudi  kakšen brinov grm. V bližini smo zaslišali hrupna vojaška lovska letala, ki so kar precej dolgo  krožila nad nami, kot orli. Na zadnjem delu poti smo še ujeli malo snega, ostanek poslavljajoče zime. Pot nas je vodila še skozi bukov gozd, kjer nas je opogumil napis »ŠE MALO«  in  res smo kmalu prišli iz gozda na goličavo in zagledali vrh. Malo pod vrhom je obnovljena cerkev Svete Trojice, ki ima temelje iz 17. stoletja. Razgled se nam je razširil na Javornike, Snežnik in Nanos v megličastem ozadju. Pod nami naj bi bila vidna Palško in Petelinjsko jezero, a kaj ko je ravno mesec marec - sušec, ki je letos opravičil svoje ime.

V zavetju  cerkvenega zidu smo se okrepčali, naredili eno lepo spominsko fotografijo, zapeli tistim, ki praznujejo  rojstni dan in žigosali planinske knjižice. Uživali smo sončne žarke, sveži zrak in preganjali gripo.

V dolino smo se vrnili po drugi poti in spet so nas  spremljale »železne ptice« in njihov nadležen zvok. Na koncu poti v dolini Vlačno je bil avtobus kljub vsem lepotam zelo dobrodošel.

Na Vrhniki smo se zahvalili  Sonji in Frenku  za dobro vodenje in srečno vrnitev, šoferju pa za umirjeno vožnjo.

Napisala Majda Rihar          

Fotografije: Andreja Mole, Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc 

GPS zapis: Stane Kržmanc                                                                                                              

01.03.2015
Barjani po Tigrovski spominski krožni poti

Po nekajdnevnem deževju, smo se v četrtek, 26. 2. 2014 zbrali v lepem jasnem vremenu pred Osnovno šolo Ivana Cankarja na Vrhniki. Vožnja do Kozine je prav hitro minila, saj nam je vodnik Milan razložil, kje bomo hodili, kaj bomo videli in kdo so bili Tigrovci. To so bili mladi fantje iz teh krajev, ki so se uprli terorju italijanskega fašizma v času od 1933 do 1940. V spomin na te pogumne rodoljube so v Ocizli leta 2000 odkrili spominsko ploščo na Komunski hiši.

Po Cankarjevi kavi v Kozini smo se odpeljali do vasi Ocizla, kjer smo začeli s pohodom. Nisem si predstavljal, da je na Krasu lahko toliko tekoče vode kot smo jo videli. Pot je bila zelo razgibana, tako, da je bilo veliko spustov in vzponov, pa tudi kakšen padec na zadnjico bi se našel. Najprej smo ob potoku naleteli na zapuščen Malnrjev maln, ki je žal že v razpadajočem stanju. Nedaleč stran stoji poseben hrast, kmalu zatem pa so se začele še zanimivejše posebnosti, kot so slap Žlebina, jama S-3, Jurjeva jama, Miškotova jama, naravni most, Maletova jama, Blažev spodmol in Ociska jama. Po zasluženi malici na lepo urejenem prostoru, pa smo nadaljevali pot do deponije materiala od izkopa predora Kastelec.

Po nekaj sto metrih ob lepem razgledu na Ocizlo in cerkev svete Magdalene smo se povzpeli na pobočje hriba na katerem je bilo 18 kavern. Na vrhu pa so posejani bunkerji in strelski jarki. Ob koncu 6,2 km dolge poti smo ob vznožju hriba naleteli na čudovite grmičke bodeče lobodike z čudovitimi rdečimi jagodami. Malo višje pa smo prečkali potok na katerem je Cumpetov slap. Tik pod vasjo Ocizla pa je še Kromonov studenec, ki pa je bil na začudenje vodnika Milana brez vode.

Tudi na tem pohodu smo imeli slavljenca in sicer Francija, ki nam je postregel z dobro kapljico, s katero smo si privezali dušo, posladkali pa smo se z dobrotami, ki smo jih bili deležni tudi na občnem zboru. Seveda brez: »Kolkor kapljic tolko let …« na Francijev račun ni šlo.

Dobre volje kot vedno in prijetno utrujeni smo se vrnili domov že v poznem popoldnevu.

Besedilo: Kržmanc Stane

Fotografije: Andreja Mole in Stane Kržmanc

GPS zapis: Stane Kržmanc

24.02.2015
Barjani od Izole do Portoroža

Na predpustni torek, 10. februarja smo se dobro razpoloženi Barjani  zapeljali proti morju in ves čas se nam je nasmihalo toplo sonce, ki nas tudi tokrat ni pustilo na cedilu. Ko smo se pripeljali do Izole, smo si privoščili kavico, nato pa smo si nadeli nahrbtnike in veselo ubrali pot pod noge.

Na poti ob obali prelepega mesta Izola smo občudovali apnenčaste skale, jahte in galebe. Na koncu plaže San Simon smo se povzpeli  do Belvederja in pot nadaljevali na vrh polotoka Ronek in tako vstopili v prečudovit Krajinski park Strunjan, ki vključuje tudi notranji del Strunskega zaliva s Strunjanskimi solinami in laguno Stjužo. Tukaj smo se srečali s flišem, kamnino, ki gradi prepadni Strunjanski klif, od koder je čudovit razgled na morje, na Mesečev zaliv in na severno obalo Strunjanskega polotoka.

Pri znamenitem kamnitem Strunjanskemu križu, ki se razprostira nad Mesečevim zalivom, smo se za nekaj časa ustavili, se posladkali s slastnimi dobrotami naših slavljencev in se razgledovali krog in krog. Pot nas je nato vodila v Strunjan, kjer smo si na plaži privoščili kavico in nazdravili slavljencem. Pot smo nadaljevali preko Strunjanskih solin, kjer smo se srečali še s tretjo strukturo tal, poplavno ravnico ob izlivu Strunjanskega potoka.

Nato nas je pot vodila skozi tunel, kjer je nekdaj potekala ozkotirna železnica Porečanka -Parenzana, ki je povezovala Trst s Porečem. Dandanes je tod speljana kolesarska pot. Ob izhodu tunela, nas je na parkirišču v Portorožu pričakal avtobus in nas odpeljal v Izolo, kjer nas je čakalo kosilo. Po končanem kosilu smo se zadovoljni in nasmejani odpeljali domov v upanju, da obiščemo tudi ostale kraje naše prelepe slovenske obale.

Besedilo: Marija Armič

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Andrej Verbič

27.01.2015
Barjani v Živem muzeju Krasa

Barjani smo se v četrtek, 22.  januarja, zbrali pred šolo, da se odpravimo na pohod. Vodnik Milan nam je povedal, da bomo šli  na Kras gledat živi muzej. Odpeljali smo se z avtobusom do Sežane, kjer smo šli najprej na Cankarjevo kavico, nato pa do začetne točke našega ogleda. Lične informacijske table obveščajo pohodnike o znamenitostih na poti. Markacije so v obliki pastirske hiške, tudi s smerokazi  pomagajo. Vodnik Milan nas je najprej vodil do štirne sredi gmajne, ki je zelo lepo ohranjena. Videli smo tudi pastirsko zaklonišče pred burjo.

Med ogledom in sprehodom ob lepotah Krasa smo videli  vsepovsod okoli nas kamenje, vrtače, udornice, doline, suhe kamnite zidove, žlebiče, škraplje, škavnice, kamnite gobe in tudi črne bore z več vrhovi. To  je  na krasu normalno.  Med  ostanki vrat (stebri) smo prišli na območje nekdanje orleške smodnišnice.

Z a rekreacijo je še posebej poskrbljeno s posameznimi trim točkami. Potem smo si ogledali največjo jamo (udornico) z imenom Golokratna jama, premera 65 m in globine 120 m. Tam smo si privoščili počitek in pojedli malico iz nahrbtnika. Nato smo se sprehodili okoli nje  in  občudovali  škavnice raznih velikosti.  Ogledovali smo tudi skale različnih oblik v naravni forma vivi, kjer je posameznim pohodnikom neverjetno delovala domišljija. Kaj vse so si predstavljali! Tudi dve skalnati gobi sta bili zanimivi. Vmes so manjše udornice, porasle z mahom in smo jih poimenovali škratova dežela. Marsikje pa raste tudi redka bodeča lobodika.

Po ogledu kala in večje pastirske hiške iz kamenja za več pastirčkov, smo po Resslovi gozdni poti počasi šli proti Lipici na avtobus, ki nas je odpeljal na toplo joto in klobaso s kozarčkom terana, ki se nam je zelo prilegel. Za poobedek in digestiv je na koncu poskrbela naša slavljenka Andreja.

Nato smo se peljali proti domu z lepimi spomini na čudoviti Kras.

Besedilo: Marinka Grom

Fotografije: Andreja Mole, Andrej Verbič in Stane Kržmanc

19.01.2015
Barjani na Slivnici ali lov na čarovnice

Neverjetno, kako hitro je leto naokoli in spet se začenjajo  naši pohodi. Prvi je bil na notranjsko goro Slivnico. In ker nas je vreme uslišalo, smo se nanjo tudi odpravili. Sam sem bil že večkrat na vrhu Slivnice in vedno znova se vračam v upanju, da bom morda enkrat le srečal tiste čarovnice, ki bojda po starih legendah živijo v breznu pod vrhom in letajo okoli Slivnice.

Zjutraj smo se s stalnega zbornega mesta odpravili na pot. Med vožnjo nas je vodnica Sonja poučila o geoloških, botaničnih, geografskih in drugih posebnostih pokrajine, kamor smo se napotili. Kmalu smo prispeli  v Cerknico, ki je večini ljudi znana po znamenitem jezeru in vsakoletnem pustnem karnevalu. Manj pa je znano, da prvi zapisi o kraju segajo več kot tisoč let nazaj. V srednjem veku je bila pomembna zaradi obrti in trgovine z dragoceno soljo, ki so jo tovorili iz Primorske po poti skozi Menišijo naprej do Ljubljane. Po poživljajoči jutranji kavici in smo zakoračili v  hrib, takoj za halo lesno predelovalne industrije Brest, kjer je nadmorska višina približno 560 m.

Pot nas je vodila skozi borov gozd, ki ga je lanskoletni žled hudo prizadel. Lastnikom in skrbnikom je uspelo očistiti glavne poti, veliko gozda pa je še vedno polnega polomljenega drevja. Ko smo  prispeli na planoto, ki v toplejšem delu leta služi paši, nas je ob nekaj centimetrih snega pričakala prava zimska pravljica. Ob skednju, od koder je bil prekrasen razgled po dolini, smo si privoščili postanek in se okrepčali. Pod planoto se nahaja na Gradišču (858 m n.m.) prazgodovinska naselbina. Tu so odkrili ostanke suhega zidu. Odrinili smo naprej proti vrhu in tistih nekaj centimetrov snega nam je dajalo občutek zimskega pohoda.

Čarovnic pa tudi tokrat ni bilo. Pa vendar, v daljavi smo opazili tri postave v črnih oblačilih, eno z zakritim obrazom, ki so vzbudile zanimanje… Ko smo se približali, smo ugotovili, da to niso, ampak…, prepustite se domišljiji.

Po dveh urah vzpenjanja smo prispeli na vrh Slivnice, 1114 m.n. m. Močan veter nam je kuštral lase, ni pa nam skazil prelepega razgleda. Zapustili smo vrh mimo kamnite vrtače, od koder nam je pogled pritegnilo Cerkniško jezero, okoliške vasi in vrhovi, Javornik, Snežnik … Tu je sledilo obvezno fotografiranje. Pot nas je potem peljala do Doma na Slivnici, 1075 m.n.m., ki je bil zaprt, a v njegovem zavetju smo si poiskali prostor, kjer smo se okrepčali iz nahrbtnikov in nabrali moči za povratek v dolino.

Barjani smo tako imeli lep pohod, čarovnic spet ni bilo in zato se bomo na za nas bližnjo Slivnico gotovo še vračali. Lov na čarovnice je torej še odprt.

Besedilo: Marjan Nicoletti

Fotografije: pet Barjanov

13.12.2014
Barjani na Sv. Treh kraljih

V torek, 9. decembra, smo se Barjani podali na naš zadnji planinski pohod v letu 2014. Kot običajno vsak drugi torek v mesecu,  je bila naša vodnica Sonja. Z nami je bil  tudi vodnik Frenk, ki na vsakem pohodu skrbi, da se na koncu kolone kdo od nas ne izgubi. Po programu nas je čakal pohod po Vrtovčevi poti na Primorskem. Po več kot enem tednu oblačnega  in meglenega vremena, se je v torek le pokazalo izboljšanje, vendar je vremenska napoved prav na področju Vipavske doline napovedovala močno burjo. Že smo se odpeljali z Vrhnike v smeri proti Logatcu, ko nas je vodnica Sonja seznanila s spremembo našega programa pohoda. Naš novi cilj: Vrh sv. Treh kraljev. Ker našim vodnikom zaupamo, da vedno pravilno presodijo, kaj je v določenem času najboljše za skupino, smo nov predlog brez ugovarjanja sprejeli.

Po kratkem postanku v Logatcu, smo pot nadaljevali po vijugasti cesti mimo Rovt do kraja Sopot, kjer smo izstopili iz avtobusa in pričeli naš pohod ob reki Sovri.  Sonja nam je povedala, da je na naš današnji pohodniški cilj Vrh sv. Treh kraljev možno več pristopov, mi pa da bomo uporabili enega manj znanega. Po poti mimo Hleviš smo pred Hlevnem vrhu zavili iz asfaltirane poti najprej na makadamsko in končno tudi na gozdno pot. Na razpotju, kjer se cesta odcepi desno proti Smrečju, smo izbrali smer levo in se ustavili pred zanimivostjo, pred vhodom v jamo, kjer je vhod v »dvorane«, izklesane za vojaške potrebe oz. obrambo Rupnikove linije iz  tridesetih letih prejšnjega stoletja. Vodnica nam je razložila, da jama skriva splet mnogih hodnikov in dvoran pod celim hribom.

Mimo koče PD Rovte smo ponovno zavili na gozdno pot in naš cilj, cerkev sv. Treh kraljev (884 m) je bila že skoraj pred nami. Na vrhu se nam je odprl lep pogled na zasnežene vrhove Krna, Porezna, Blegoša, … le Triglav se je skrival v kapo iz oblakov. Pot smo nadaljevali v smeri proti Žirem. Vodstvo je prevzel vodnik Frenk in nas popeljal mimo nekaj naselij in samotnih kmetij do planinskega doma na Goropekah. Po krajšem počitku smo nadaljevali samo še navzdol in že smo se znašli v Žireh, kjer nas je čakal avtobus. Po trinajstih kilometrih hoje nas je pogostila pohodnica, ki je te dni praznovala rojstni dan. Nato smo rade volje posedli v avtobus, saj smo vedeli, da nas čaka še eno prijetno doživetje – kosilo v gostilni Pri Kranjcu na Vrhniki.

Še preden smo posedli, nas je Marija Armič vse presenetila z darilcem. Po slastnem kosilu se je naša organizatorka Metka v imenu vseh zahvalila našim vodnikom za njihovo celoletno požrtvovalno delo, priložnostno darilce pa so dobili tudi trije pohodniki, ki so se udeležili vseh pohodov v letošnjem letu. Druženje je minilo v sproščenem in prijetnem vzdušju, za izobraževalni del pa je poskrbel še Milan Jerman, ki se nam je pridružil po kosilu, ter nam teoretično in praktično demonstriral pomen in uporabo »derezic« na pohodih v zimskem času.

Tako smo Barjani zaključili zadnji pohod v letu 2014, prejeli smo tudi program pohodov za leto 2015 in se že veselimo našega prvega v naslednjem letu.

Barjani, srečno in zadovoljno novo leto 2015

vam želita Dragica in Andrej Verbič

Fotografije: Andreja Mole,  Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc in Andrej Verbič

05.12.2014
Barjani v Mojstrani in pri slapu Peričnik

Zadnji četrtek v novembru smo Barjani krenili proti Mojstrani. Vreme nam ni bilo naklonjeno, ampak deževalo pa le ni. Med vožnjo po gorenjski avtocesti smo si na postajališču Voklo privoščili »Cankarjevo kavico« in kmalu zatem prispeli v Mojstrano.

Dan je bil namenjen obisku edinstvenega Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Svoj prostor je dobil ob vstopu v Triglavski narodni park in v dolino Vrat. Vas Mojstrana (641 m) leži ob izlivu Triglavske Bistrice v Savo Dolinko ima zelo bogato gorniško tradicijo in je tudi odlično izhodišče za številne pohode v Julijske Alpe in Karavanke.

V muzeju si podajata roke preteklost in sedanjost. Bogata zbirka predmetov s pestro zgodovinsko pripovedjo, raznolikost fotografskega in arhivskega gradiva ter obsežna strokovna knjižnica nudijo obiskovalcem vpogled v množičnost in pomembnost planinske dejavnosti v slovenskem prostoru.

V mansardi muzeja je stalna razstava, zasnovana kot muzejska pripoved, ki jo doživljamo skozi lasten vzpon na goro. Bogato filmsko, fotografsko in predmetno gradivo ter interaktivne vsebine so povezane v 11 vsebinskih sklopov:

1.     Gore nas kličejo

2.     Sem član planinske organizacije

3.     Zbiram cilje in pot (Izberi pot, ki si ji dorasel!)

4.     Pripravljam se na pot

5.     V gore grem z vodnikom

6.     Hodim po gorskem svetu in ga spoznavam

7.     Če se zgodi nesreča

8.     Ustavil sem se v planinski koči

9.     Kot alpinist obiskujem domače in tuje stene in vrhove

10.  Prispel sem na vrh (Osvojitev vrha je vmesni cilj, končni pa je varna vrnitev domov!)

11.  Gore puščajo sledi (Naj ostanejo gore vedno svetišče tistih, ki iščejo sonca!)

V dvorani muzeja smo si ogledali predstavitveni film s planinsko tematiko, ki opisuje zgodovino, ljudi,  lepote in zanimivosti iz rastlinskega in živalskega sveta naših gora, predvsem Triglavskega narodnega parka, odpre pa nam duri tudi na tuje gore, kjer je že opazno stopala slovenska alpinistična srenja.

V pritličju muzeja je informacijski kotiček – svež vir informacij za planince in turiste za celotno območje Triglavskega narodnega parka. V avli pritličja pa se vrstijo občasne razstave ali srečanja s tozadevno tematiko.

Čas, ki smo ga prebili v muzeju ob slikovitem predstavljanju kustosinje Neli pa tudi našega Milana, je zelo hitro minil, čeprav smo se v njem zadržali več kot 3 ure. Izdali so nas prazni želodčki, nakar smo pohiteli na Kmetijo odprtih vrat »Pr` Železn`k«, kjer nas je čakalo kosilo. Tako dobrih ajdovih žgancev z ocvirki in okusno obaro še nisem jedla, pa mislim da je še marsikdo enakega mnenja Res smo se prenajedli in je bilo nujno, da čimprej krenemo na pot proti slapu Peričniku (cca 5 km). Ta mogočen slap je nastal z ledeniškim preoblikovanjem Vrat. Med umikanjem ledenikov so vode izpod njih odnašale material in ga odlagale po dolinah. Nanešen material se je v Vratih sprijel v konglomerat, ki se vleče po levem bregu Triglavske Bistrice.

Ker se je že začelo mračiti, se nismo vračali peš v Mojstrano, ampak je avtobus prišel po nas k slapu. Sledila je vožnja domov na Vrhniko, kamor smo zadovoljni in polni lepih vtisov prispeli okrog 17.00.

Besedilo: Nadja Francetič

Fotografije: Andreja Mole, Stane Kržmanc in Andrej Verbič

15.11.2014
Barjani na Jančah

Janče so priljubljena izletniška točka, saj je z vrha lep razgled na slovenske gore in hribovja. Ležijo med Ljubljano na zahodu in Litijo na vzhodu. Janče so najvišji vrh Janškega hribovja, ki ga na severu omejuje dolina Save, na jugu pa dolina Besnice.

V torek, 11. novembra, to je ravno na god sv. Martina, smo se na Janče podali Barjani. Našo pot smo začeli v dolini Besnice. Spočiti in polni pričakovanj smo se podali na gozdno pot. Že takoj na začetku je bila pot strma. Ob poti so nas spremljala podrta drevesa, ki so ležala še od januarskega žleda. Vodnica Sonja nas je opozorila, da hribovje sestavljajo nepropustni karbonski skrilavci in peščenjaki. Ker so tla bolj kisla, v gozdu raste značilna praprot rebrenjača, borovnice, resje, kostanj in ko je čas zanje, tudi gobe. ... V gozdu je bilo čutiti jesen, saj smo na tleh opazili kostanjeve ježice in odpadlo listje, ki je bilo jesensko obarvano. Kmalu smo prišli iz gozda in odprl se nam je razgled na bližnje vrhove, ki so kukali iznad megle. Videli smo Krim, Šmarno goro, Nanos in Škofjeloško hribovje.  Zložna pot nas je naprej vodila mimo vasi Gabrje, kjer smo opazovali dvojne kozolce, ki so značilni za to vas. Prečkali smo več pešpoti: Sadno, Kostanjevo in Borovničevo pot. Ob opazovanju okolice in klepetu, nam je čas hitro minil. Kar naenkrat je bila pred nami vas Janče z veliko kapelico pod vasjo in cerkvijo, posvečeno Sv. Miklavžu. Podali smo se do planinske koče, kjer nas je čakala prava pojedina: kislo zelje s žganci, krvavico in pečenico. Ker  je bilo Martinovo, smo si privoščili tudi kozarček rdečega. Čaščenje sv. Martina se je pri nas razširilo zlasti v vinorodnih krajih, zaznamujejo ga pa tudi drugod. Po ljudskem prepričanju je to dan, ko »Sv. Martin iz mošta dela vin«. Po tako dobri pojedini smo si vzeli čas in se še razgledali po okolici.

Za povratek smo izbrali drugo pot, ki vodi proti Lazam. Podali smo se v gozd mimo samotnih kmetij. Pot je bila na koncu zelo strma. Vmes se nam je odprl pogled na reko Savo, na vrhove Cicelj, Murovico, sv. Miklavž in Zasavsko goro, ki smo jih osvojili pred dobrim letom dni. Po dobrih dveh urah hoje smo prišli do avtobusa in tako zaključili naš pohod.

Besedilo: Valerija Žibert

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Andreja Mole, Franci Kržmanc

09.11.2014
Barjani, dobrodošli na svoji spletni strani

Pozdravljeni, sedaj z veseljem čakamo vaše pisne in fotografske prispevke.

Le korajžno.

Lep planinski pozdrav

 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008