Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 
     Zgodovina
     Izleti
     Galerija
     Aktualno
 
 
 
06.09.2010
»Povžarji« nadaljevali pot po Slovenski planinski transverzali

Pohodna skupina »Povžarji«, ki deluje v okviru Planinskega društva Vrhnika je letos nadaljevala pohod po Slovenski planinski poti in ga tudi uspešno zaključila.

V četrtek 21. julija je na pot krenilo rekordno število pohodnikov in to kar 18.

Pot smo pričeli pri  Škocjanskih jamah, nadaljevali preko Artviž in se v zgodnjih popoldanskih urah ustavili v Slivju, kjer smo planirali prenočitev na prostem pri domu Krajevne skupnosti. Vmes sta nam naša vrla kuharja Franci in Sandi pripravila obilno malico, tako da nismo bili niti lačni niti žejni.

Ob prihodu v Slivje nas je presenetila nevihta zato smo bili prisiljeni poiskati zavetje nekje pod streho. Na pomoč nam je priskočil predsednik tukajšnjega turističnega društva g. Renko Milan in nam ponudil prenočišče kar v dvorani Krajevne skupnosti.

Seveda je prej sledilo še pozno popoldansko kosilo, ki sta nam ga pripravila naša kuharja.

Noč je bila kar pestra, saj je zunaj divjala kar močna nevihta, tako da se je naš Dare zjutraj zbudil precej vlažen, saj je noč na vsak način hotel prespati v naravi.

Zjutraj je sledil močan zajtrk s čajem in seveda kavico in pot naprej proti Markovščini, Skadanščini in Slavniku.

Spremljevalni kombi se je medtem premaknil proti Kozini in počakal pohodnike na vrhu Slavnika, kjer pa je bila koča zaprta, saj obratuje le v soboto in nedeljo.

Kljub temu pohodniki niso ostali lačni in žejni, saj so bili spremljevalci dobro založeni z potrebnimi prehrambenimi – tekočimi zadevami.

Pot je pohodnike vodila v dolino proti vasi Prešnica, kje so se okrepčali in nadaljevali pot proti Socerbu.

Pri gradu Socerb jih je že čakala spremljevalna ekipa z kosilom in to z našo tradicionalno jedjo prebrancem, ki nikoli ne manjka na naših pohodih.

Po nekoliko daljšem odmoru in uživanju po prelepem razgledu so se pohodniki odpravili proti Ospu, kjer smo prej planirali postanek in prenočišče v tamkajšnjem kampu.

Toda ubrali smo popolnoma novo taktiko, saj je tudi za to noč bilo napovedano močno deževje. Iz zagate nas je rešil naš prijatelj Roman, ki ima počitniško hišo nad Ankaranom. Z obema kombijema smo se odpeljali do Ankarana, kjer smo se udobno namestili v zgornjem nadstropju stanovanjske hiše.

Seveda smo prej pripravili večerjo in to kar čevapčiče in tudi nekaj rib se je našlo, tako da so bili vsi zadovoljni.

Vmes smo se šli še detektive, saj se nam je med potjo iz Socerba do Ospa izgubil naš starosta pohodnikov Tine, ki smo ga srečno našli ob cesti proti Črnemu Kalu, kjer je »štopal«.

Po obilnem zajtrku smo se z kombijema odpeljali nazaj v Osp, odkoder smo pot nadaljevali proti Tinjanu, Škofijam, Hrvatinom in zaključili v Ankaranu.

Sledilo je še zaključno slavje za katerega je poskrbel naš harmonikar Blaž in seveda kopanje na policijski plaži v Ankaranu.

Ob tej priliki bi se radi zahvalili vsem našim sponzorjem, ki se vsako leto trudijo, da pohodniki niso žejni in lačni.

Letošnji sponzorji pa so bili: M- Orel, mesarstvo Blatnik, Tonka bar, B.J pub, Bogdan Turk, Sončnica in še nekateri.

Zahvala velja tudi Romanu in g. Renku za prenočišče in seveda našemu Tinetu, ki je poskrbel za spominke.

V začetku meseca oktobra sledi še zaključek v domu Krajevne skupnosti Stara Vrhnika, na katerega bodo vabljeni vsi, ki so sodelovali na pohodu od leta 2000 do 2011.

Besedilo: Franci Petkovšek     Foto: Jože Školc

09.01.2009
Planinci PD Tržič obiskali Vrhniko

Mesec dni pred novoletnimi prazniki je Jožeta Školca, vodnika PZS pri Planinskem društvu Vrhnika poklical njegov kolega, vodnik PZS in gorski reševalec iz PD Tržič Jože Rožič.
Izrazil je željo, da bi planinci iz Tržiča obiskali Vrhniko in njeno okolico. Dogovorila sta se, da bodo prispeli z avtobusom na Vrhniko v soboto 3. januarja 2009.
Da ne bi sam vodil skupino 32 planincev sem se mu pridružil tudi sam in tako sva jih pričakala ob 9. uri pri Štirni na Betajnovi.
Postregla sva jim z borovničkami in jim predstavila traso pohoda, ki naj bi potekal predvidoma pet do šest ur.
Najprej smo krenili čez Blatni dol in Gačnik do Starega malna kjer nas je že pričakoval oskrbnik brunarice s čajem in jutranjo kavico.
Pot smo nadaljevali proti Lintvernu in zavetišču na Planini, kjer smo imeli daljši postanek za malico in kakšen tekoči priboljšek.
V zavetišču smo po naključju srečali tudi nekdanjega predsednika PD Vrhnika Jožeta Šušteršiča in  Starovrhničana Dr. Francija Gabrovška, ki je zaposlen na inštitutu za raziskovanje Krasa v Postojni, poleg tega pa je tudi ljubiteljski jamar in je sodeloval tudi pri raziskovanju kraške jame Ferranove buže pod Planino.
Po ogledu in vzponu na nov razgledni stolp smo pot nadaljevali proti  vrhu Ulovke, kjer sva jim predstavila smučišča in objekte okoli njega.
Kot zanimivost naj povem,da ima tudi Vrhnika svojo tromejo. Na vrhu Ulovke je namreč
meja treh vrhniških krajevnih skupnosti in to Zaplane, Vrhnike in Stare Vrhnike.
Pot smo nadaljevali proti Zaplani in se ustavili še pred domovanjem pokojnega, nekdanjega predsednika Janeza Drnovška.
Pohod smo nadaljevali mimo cerkve v Zaplani, Miznega dola in Jamnika in se ustavili pred brunarico na Ulovki, kjer smo imeli krajši postanek.
Nadaljevali smo mimo lovske koče do vhoda v Ferranovo bužo, kjer sva jih seznanila s potekom raziskav in njenimi znamenitostmi.
Z jame se je močno kadilo ker je bilo zunaj zelo hladno.
Pot smo nadaljevali do kmečkega turizma na Kurenu, kjer smo naredili malo daljši postanek
in si tudi ogledali notranjost cerkve sv. Nikolaja, ki je bila zgrajena v prvi polovici 16. stoletja. Zanimivost te cerkve preproste gradnje sta dva lesena stebra v sredini cerkvene ladje, ki nosita raven lesen strop, ki je razdeljen z letvami v 120 pravokotnih polj, vsako polje je poslikava zase.
Pot smo nadaljevali proti Stari Vrhniki, kjer smo se ustavili v Domu krajevne skupnosti, kjer sva jih po naporni poti še malo pogostila.
Predstavila sva jim zgodovino Stare Vrhnike, delovanje društev in znamenite Starovrhničane in jim razdelila novo dopolnjeno  zgibanko Stare Vrhnike in nekaj drugih zgibank o Vrhniki, ki jih je prispevalo Turistično društvo Blagajana.
Zadovoljni po uspešno opravljeni poti in z lepimi vtisi so se okoli 17.ure odpeljali proti  domačemu Tržiču.

Tekst : Franci Petkovšek                Foto : Jože Školc

26.08.2008
»Povžarji« nadaljevali pot po Slovenski planinski transverzali
Pohodna skupina Povžarji pod vodstvom Bogdana Groma in spremljevalcem – ekonomom Francijem Petkovškom je tudi letos nadaljevala pot po Slovenski planinski transverzali.
V četrtek 17. julija se je 9 članska odprava odpeljala do Sovodnja od koder so krenili na 968 m visoki Ermanovec in pot nadaljevali preko Kladja, Bevkovega vrha do Sivke, kjer nas  je čakalo zasluženo kosilo, ki sta ga pripravila Sandi in Franci.
Po enournem postanku so pot nadaljevali preko Ledin do Idrije, kjer so se nekoliko odpočili ob vrčku piva in pot nadaljevali do koče na Hlevišah, kjer jih je čakala večerja.
Koča na Hleviški planini je odprta samo v petek, soboto in nedeljo, toda zaradi predhodne najave  je bila koča odprta tudi v četrtek za kar je poskrbel neumorni planinec Bogdan.
Po obilni večerji, kjer niso manjkali niti idrijski žlikrofi in svinjska pečenka in še kaj smo si privoščili je sledil počitek v udobnih posteljah.
Vremenoslovci so za ta večer napovedovali prav na tem koncu večje nevihte in to se je ponoči tudi zgodilo, tako da je bilo naše spanje precej moteno.
Zjutraj ko smo se zbudili, je še vedno neusmiljeno deževalo, tako da je bila naša nadaljnja pot vprašljiva.
Po dolgotrajnem bojnem posvetu smo se odločili, da se zapeljemo do Vojskega, kjer bomo sprejeli dokončno odločitev.
Ko smo prispeli v Vojsko smo se ustavili v Medvedovem domu, kjer smo popili jutranjo kavico in se dokončno odločili, da za letošnje leto naš pohod prekinemo.
Zunaj je namreč še vedno vetrovno in dež je neusmiljeno padal.
Letošnjega pohoda so se udeležili: Tulipana:  Marjan Dolinar ml., Marjan Dolinar st. in Povžarji: Bogdan Grom, Jože Školc, Tine Suhadolnik, Dare Horvat, Franci Susman in spremljevalca Sandi Zakrajšek in Franci Petkovšek.
Pri izvedbi pohoda so nam pomagali naši stari sponzorji: M-Orel, Blagomix, Bar One Dolar, Mesarstvo Blatnik, Mobitel in ŠD Povž.
Naslednje leto se bomo udeležili tradicionalnega 35. pohoda Vrhnika – Triglav, Slovensko planinsko transverzalo pa nadaljevali v letu 2010.
Nekaj fotografij si oglejte v njihovi
Foto galeriji.
11.08.2007
Povžarji in Tulipana z Vogla na Porezen
Povžarji smo si v koledar terminov in planov pohodov za leto 2007 zapisali: VOGEL - POREZEN, 19.7. do 21.7.2007 in kako nas je nekaj Povžarjev in Tulipana plan uresničili si lahko ogledate v naši Foto galeriji.
16.04.2007
Plan pohodov za leto 2007
 
Untitled Document
 
  Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008