Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 
   
 

Zgodovina vodniškega odseka !

Leta 1956 je bila pri Planinski zvezi Slovenije ustanovljena Mladinska komisija, ki je združevala mlade planince iz planinskih društev. Kmalu se je pokazala potreba po izobraževanju mladih za vodenje izletov v gore, zato je bil že naslednje leto organiziran republiški tečaj za mladinske vodnike.
Planinsko društvo Vrhnika, ki je bilo ustanovljeno 4. decembra 1960, je kmalu pričelo organizirati prve izlete. Vodili so jih člani društva, ki so si pred tem izkušnje nabrali na izletih kot člani planinskih društev v Ljubljani.
Z ustanovitvijo Mladinskega odseka Planinskega društva Vrhnika leta 1964, so se začeli organizirati izleti in tabori za mladino. Najprej so odhajali na manj zahtevne izlete. že na prvem taboru v Tamarju je glavno težo vodenje zahtevnih izletov na okoliške vrhove prevzel Janez Kunstelj, ki si je gorniške izkušnje nabral na turah z gorskim vodnikom in alpinistom Urošem Zupančičem. že kmalu, v prvih letih po ustanovitvi Mladinskega odseka, so bili opravljeni prvi alpinistični vzponi. Nastalo je kar nekaj navez iz vrst članov Mladinskega odseka. Ti so vodili vse bolj zahtevne ture v visokogorje. Po nesreči na izletu na Mojstrovko, se je odločilo, da mora društvo imeti šolane vodnike za vodenje izletov za mlade. Tako se je prvi mladinski vodnik izšolal leta 1973 na tečaju v Vratih. V okviru Planinskega društva Vrhnika se je izšolalo 41 vodnikov in 6 mentorjev planinske vzgoje. Nekateri so opravili tečaja za letne in za zimske razmere.
Leta 1983 se je v delo novoustanovljenega Alpinističnega odseka vključila skoraj ena cela generacija iz Mladinskega odseka, zato se je število aktivnih vodnikov zmanjšalo. Do naslednjega osipa je prišlo ob spremembi kategorizacije vodnikov, ko so bile s spremembo pravilnikov o planinskih in gorskih vodnikih določene nove kategorije zahtevnosti vodenja izletov.
Vodstvo PD Vrhnika se je zavedalo, da le strokovno izšolani planinski vodniki lahko zagotavljajo varno vodenje članov društva v gore, zato so podpirali dodatno izobraževanje mladinskih vodnikov in šolanje novih planinskih vodnikov. število vodnikov je naraščalo in pokazala se je potreba po ustanovitvi Vodniškega odseka, da bi delo vodnikov potekalo strokovno in čimbolj usklajeno.
Ustanovitev Vodniškega odseka PD Vrhnika je bila potrjena na občnem zboru 22.2.2008, za načelnika odseka pa je bil imenovan Boštjan Ravnik. Prva redna seja Vodniškega odseka je bila 21.1.2009 ob prisotnosti 11 planinskih vodnikov in enega turno kolesarskega vodnika.
V letu 2010 sestavlja vodniški odsek 15 planinskih vodnikov in 1 turno kolesarski vodnik. Vsi planinski vodniki imajo osnovno A kategorijo in so usposobljeni za vodenje po lahkih kopnih poteh, šest jih ima &scaron:e kategorijo B za zahtevne kopne ture. Trije vodniki imajo tudi D kategorijo za vodenje lahkih zimskih tur, štirje pa so še pripravniki D kategorije. V letošnjem leto odhajata na izobraževanje za planinskega vodnika še dve člana našega društva. Vsi vodniki skrbijo tudi za dodatno izobraževanje in se vsaka tri leta udeležujejo izpopolnjevanj, kar jim omogoča ohranitev licence za vodenje.
člani Vodniškega odseka sestavijo vsako leto program planinskih pohodov za člane PD Vrhnika in jih tudi vodijo. Predlagajo nabavo potrebne opreme in rešujejo strokovne probleme v zvezi z vodenjem.

   
   
 
nazaj
Untitled Document
 
  Društvena pisarna še vedno ...
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008