Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 Zgodovina
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
01.08.2019
Obisk razglednega stolpa omogočen
Delavci Tesarstva Kregar, izvajalca gradnje razglednega stolpa na Planini, so včeraj in danes pljunili v roke in sanirali razgledno ploščad, ki jo je poškodovala strela in tako je ponovno dovoljen vzpon nanj. Nekaj slik najdete v foto galeriji.
28.04.2015
S stolpa ljubezni se vidi vse do Triglava

Na Žusmu so člani planinskega društva postavili najvišji leseni stolp v Sloveniji.

Loka pri Žusmu – Na vrhu 669 metrov visokega Žusma so v nedeljo uradno odprli razgledni leseni stolp, imenovan Stolp ljubezni. Z zbiranjem prispevkov in donacij ter s številnimi urami prostovoljnega dela so ga postavili člani Planinskega društva Žusem, ki so do stolpa uredili tudi pešpot.

Mlado planinsko društvo si je na pobudo podpredsednika Martina Ozisa že ob ustanovitvi leta 2008 zadalo nalogo, da bodo na vrhu Žusma postavili stolp. Zgled so imeli v edinem podobnem stolpu na Planini nad Vrhniko, ki je nekaj metrov nižji in iz drugega lesa. Večino časa so v društvu urejali papirje in čakali na prostorski načrt občine Šentjur. Potem je šlo hitro in kljub krizi jim je uspelo zbrati dovolj denarja, da je stolp lahko zrasel.

Do vrha stolpa vodi 116 stopnic, vmes je 22 podestov, ima dve razgledni ploščadi. Poleg lesa so morali na vrh hriba, kamor ne vodi nobena cesta, spraviti še beton, več kot tono in pol nerjaveče kovine, tako da je skupaj z materialom in prostovoljnim delom stolp vreden več kot 150.000 evrov. Razgled s 25,9 metra visokega stolpa je osupljiv. Vidi se na Hrvaško, Madžarsko, v Avstrijo in tudi Triglav. Na sploh je Stolp ljubezni že med gradnjo povezal dele Slovenije: macesnov les je s Koroške, obdelali so ga v Komendi. Le dva dni pred uradnim odprtjem je stolp dobil uporabno dovoljenje, menda pa bo zdržal vsaj 50 let!

Stolp ljubezni bo na Žusmu dodana vrednost že zdaj zaljubljenemu kraju. V zaselku pod vrhom namreč stoji cerkev sv. Valentina, vsako leto pripravijo valentinov nočni pohod z laternami. Le nekaj metrov proč je še ena cerkev, posvečena sv. Jakobu. Ambient teh dveh cerkva je tako poseben, da je zavarovan kot kulturna dediščina. Uredili so tudi Grajsko učno pot. Na Žusmu so namreč svoje zatočišče našli žusemski knezi, ki jih prvič omenjajo že leta 1203, o njihovem bivanju pa še vedno pričajo grajske ruševine.

V PD Žusem so prepričani, da bo prav zaradi Stolpa ljubezni še več ljudi obiskalo njihov kraj. Želijo si, da bi se prav na njihovem stolpu kdo poročil ali vsaj zaročil.

Na vrhu stolpa so za obiskovalce, ne le za zaljubljene, namestili še zvon želja, ki je ob otvoritvi precej zvonil. Tudi šentjurski župan Marko Diaci je pozvonil z željo: »Prosim, naj nekdo iz naše občine zadene na loteriji.«

Vir: Delo, 28. 4. 2015

Foto: Roman Novak in Špela Kuralt (Delo)

15.11.2014
Stolp na Planini ima brata na Žusmu

Hrastov stolp na Planini nas Vrhniko je v začetku novembra 2014 dobil macesnovega brata na Žusmu.

Kako je nastajal si oglejte na spodnjih povezavah in v foto galeriji našega društva:

Planinsko društvo Žusem 

Postavili temeljni kamen za Stolp ljubezni

Gradnja Stolpa ljubezni se je začela

Stolp ljubezni dobiva svojo podobo

Foto galerija PD Vrhnika

Č E S T I T A M O    

14.07.2014
Stolp je prestal ognjeni krst

Sobota, 12. julij 2014 in naš najemnik zavetišča na Planini nad Vrhniko, Mitja, je v Facebook-u zapisal: "Ko fseka, fseka 3x. Dva fanta sta ravno rit s stola odnesla...".

Prve vesti niso bile najboljše, a ogled povzročene škode večkratnih udarov strel v sam vrh stolpa in v zavetišču, nas je malce pomiril.

Kakšna škoda je nastala na fotovoltaiki in električnem omrežju bodo povedali strokovnjaki, ki so sončne celice in napeljavo montirali. Kljub vsemu so akumulatorji vzdržali in zavetišče ima potrebno električno energijo.

Ko smo se vzpenjali na stolp, so nas na stopnicah pričakovale trske, ki jih je povzročila strela. Šele na vrhu smo ugotovili, kakšne posledice je pustil udar strele: poškodovano letev v ograji ploščadi, načet vršni del enega od tramov v sredini ploščadi, poškodovan nosilni tram ploščadi in dve deski na podestu in to je vse.

Mnogo, ali malo, popraviti bo potrebno in kar poceni smo jo odnesli. Seveda bomo škodo prijavili zavarovalnici in vsaj delno pokrili stroške popravila.

Besedilo: Milan Jerman

Foto: Mitja Kovačič in Milan Jerman

19.05.2013
5 let kralja nad Betajnovo

Danes se nam je zdelo, kakor da je bil še včeraj 10. maj 2008, ko smo slovesno odprli tega lepotca, ki kraljuje nad Vrhniko in ponuja poglede na Ljubljansko barje in vse okoliško hribovje z Alpami in Karavankami v ozadju. Da to je naš razgledni stolp in popolnoma opravičeno si je zaslužil kar dve tortici in če bi lahko še pihal, bi upihnil na vsaki pet svečk.

Ponos Vrhničanov, obiskovalcev Planine, projektanta, izvajalca in maloštevilnega gradbenega odbora ter celotnega Planinskega društva Vrhnika, kot investitorja,  že pet let vabi na svojo razgledno ploščad množice planincev in drugih obiskovalcev Planine. Marsikatero planinsko društvo je z veseljem popeljalo svoje člane na Planino, pa naj bodo malčki iz vrtcev, šolarji, planinci v najlepših letih in mnogo zimzelenih članov društev, ki še pomnijo predhodnika iz leta 1955.

S svojim podvigom smo vzpodbudili tudi nekatera druga društva, ki smo jim, ali pa jim še bomo predstavili in s svojim pridobljenim znanjem pomagali k enakemu podvigu. PD Polet iz Šentruperta že ima  idejni projekt svojega stolpa in bo po predhodni izgradnji planinske koče zasijal v vsej svoji lepoti na Površnici nad Šentrupertom.

 

PD Žusem je tik pred izgradnjo njihovega »stolpa ljubezni« na vrhu Žusma in ravno te dni so se nam oglasili tudi iz Gozdarskega društva Medved, kajti njegove članice in člani, kot tudi gozdarji, zaposleni na ZGS OE Kočevje, ki so pobudniki uresničevanja izgradnje razglednega stolpa na Mestnem vrhu. Zavedajo se pomena tovrstne pridobitve, prav tako dolžine in teže poti, ki je pred njimi in z veseljem jim bomo stali ob strani ter jih vzpodbujali.

 

Naš »kralj« bo kmalu dobil še mlajše brate in prav nič ne bomo hudi, če bo kakšen zrasel višje od našega.

 

Tako je v petek 10. maja 2013 naš razgledni stolp, po dosedanji praksi  in zagotovilih izvajalce, praznoval komaj 1/10 svoje življenjske dobe in zaželimo mu res vse najboljše.

 

Besedilo Milan Jerman

Fotografije: Miran Klavora, Joža Miklavčič in Milan Jerman

22.04.2011
Stolp redno vzdržujemo

Bliža se tretja obletnica odprtja stolpa na Planini nad Vrhniko in s tem letom se tudi izteka obveza izvajalca postavitve stolpa – Tesarstva Kregar, da dvakrat letno pregleda leseno konstrukcijo in po potrebi zamenja poškodovane dele.

Neverjetno suh april, ki je dodatno posušil ogrodje razglednega stolpa, je bil kot naročen za izvedbo vzdrževalnih del dogovorjenih z izvajalcem.

Letošnji prvi pregled so delavci navedenega tesarstva opravili v četrtek, 21. aprila 2011, stanje stolpa pa je predhodno preveril Jože Kregar in svojima delavcema dal navodila, kaj jima je storiti. Žal je »prizorišče« zapustil pred mojim prehodom, a vem, da bom njega in njegovo družino še našel na Planini, saj nanjo zelo radi »zaidejo«.

Tako sta navedena delavca preverila popolnoma vse vijake od vznožja stolpa do jambora z zastavo na vrhu in jih po potrebi zategnila. Le dva ograjna dela je bilo potrebno pričvrstiti in ojačati nekaj desk podesta.

Še en dokaz več, da smo izbrali pravega izvajalca, ki je izdelal razgledni stolp, sebi in nam v ponos.

Jeseni bo opravljen še en pregled, nato pa do leta 2018, ko se izteče desetletna pogodbena garancija za stolp, vsako leto en pregled in po potrebi vzdrževanje ali zamenjava morebitnega dotrajanega dela.

Bližajoči prazniki bodo Planino zagrnili s številnimi obiskovalci in skorajda vsi se tudi povzpnejo na razgledni stolp, ki je tako v četrtek prestal še en strokovni preizkus našega vrlega izvajalca, Tesarstva Kregar.

Besedilo in foto: Milan Jerman


20.01.2011
Obisk PD Žusem na razglednem stolpu

Lanski pohod v neznano (sedaj že znano) smo izpeljali od Resevne do Rifnika in ga zaključili na Turistična kmetiji Žurej, po domače Ječovo, ki se nahaja v mirnem podeželskem okolju, v neposredni bližini Slivniškega jezera, Term Olimia ter ostalih znamenitosti v okolici. Mimo domačije vodi tudi del Slomškove romarske poti iz smeri Olimja do Kalobja.

V okolici kmetije smo opazili smerne table za planinske poti, ki vodijo na hribovje Žusem in ujeli, da v kraju deluje tudi Planinsko društvo Žusem, ki ima okoli 60 članov. V svoji predstavitvi so zapisali: “Organiziramo pohode, urejamo pohodne poti, prizadevamo si k postavitvi stolpa na Žusmu. Želimo si, da bi se čim več družili.” Tako tudi prirejajo dve tradicionalni prireditvi: tradicionalni pohod 27. aprila  Žurej-Ječovo-Žusem in Martinov pohod na Sveto Heleno.

Njihovo prizadevanje za postavitev stolpa na Žusmu, na 669 m visokem Velikem špičku (višina Šmarne gore) je od petka, 7. januarja 2011 že bližje zastavljenemu cilju.

Namreč ob našem obisku na tej turistični kmetiji smo domačinu Franciju Žureju poklonili naš bilten Razgledni stolpi na Planini nad Vrhniko, 1930 – 2008 in vodstvo planinskega društva se je odločilo, da nas obišče in »ukrade« naše izkušnje pri izgradnji stolpa.

S predsednikom našega društva, Romanom Novakom sva na Vrhniki sprejela tri predstavnike društva in bodočega izvajalca in jih odpeljala na Planino, tu pa se nam je  pridružil še Miro Malneršič. Navdušeni so bili nas stolpom in v trenutku so se odločili, da bo tudi njihov stolp iz masivnega lesa. Dodobra so si ogledali vse podrobnosti in vmes postavljali vprašanja o celotnem postopku priprave in izvedbe izgradnje stolpa in vsem trem so radi prisluhnili. Naše izkušnje bomo »obogatili« z našim obiskom v njihovem kraju, kjer jim bomo predstavili 20 – minutni film o spoštljivi odstranitvi starega stolpa, gradnji novega in končnem slavju ob odprtju.

Dan je bil lep, dobesedno opran in razgled s tolpa je bil čudovit, da že dolgo ne tak. Tudi narava je poskrbela, da jim bodo vtisi s tega obiska ostali v lepem spominu.

Dragi prijatelji, želimo vam čimprejšnjo postavitev vašega stolpa in pričakujemo vaše povabilo.

Besedilo: Milan Jerman     Foto: Roman Novak in Miro Malneršič

15.10.2010
Inž. Jože Coren se je poslovil

Odšel je skromno, mirno, potiho, tak, kot je bil ves čas življenja, mali človek, a velik strokovnjak, strokovnjak, ki se je rodil na Vrhniki, jo za nekaj časa zapustil in se na jesen življenja ponovno vrnil med nas.

Tudi planinci smo se prejšnjo sredo poslovili od njega, za nas pomembnega projektanta stolpa, ki je moral mesto prepustiti novemu. Planinci in ostali obiskovalci Planine smo lahko od leta 1955 občudovali njegovo mojstrovino, ki je nudila poglede na prelepo Ljubljansko barje, vse okoliške doline, hribovje in gore več generacijam Vrhnićanov in tako, kot smo ponosni na sedanji stolp, smo bili ponosni tudi na mojstrovino inž. Jožeta. Hudo mu je bilo, ko je zvedel, da je zob časa v 53-ih letih načel "njegov" stolp, a nam je še huje, ko čutimo praznino za velikim strokovnjakom, ki ga Vrhnika ni najbolje poznala.

Kakšen je bil obseg njegovega dela zveste v priloženi priponki  iz nekrologa Marka Mušiča, slovenskega arhitekta in akademika in do zadnjega diha njegovega velikega sodelavca. (KLIK)
 
V spomin pa si bomo tudi priklicali intervju z inž. Jožetom in vse o njegovem zadnjem obisku na projektiranem stolpu in tak naj ostane v našem spominu.
21.08.2009
To bo moj poklic - tesar
In kaj ima navedena oddaja z nami planinci. Mnogo, kajti kar dobršen del oddaje v svojem drugem nadaljevanju, o poklicu tesarja, govori o našem čudovitem razglednem stolpu na Planini nad Vrhniko in o našem izvajalcu Tesarstvu Kregar. Kdor je zamudil oddajo si jo lahko ogleda na priloženi povezavi, kjer je predstavljen drugi del oddaje in po 11.00 minuti predvajanja prikazano dogajanje okoli našega stolpa in kje je stolp nastajal. Torej veselo na povezavo RTV SLO.
19.05.2009
Maketa našega stolpa na razstavi Čar lesa

"Ideja o prireditvi Čar lesa se mi je porodila na pohištvenem sejmu, kjer je bila večina razstavljenih izdelkov iz plastike, kovin ali ivernih plošč. Vsi ti materiali so energetsko zelo potratni in posredno prispevajo k povečanju emisije toplogrednih plinov, kot je ogljikov dioksid (CO2). S preusmeritvijo na lesene izdelke bi dosegli nasprotne učinke. Zakaj?" se sprašuje prof. dr. Franc Pohleven v uvodniku k vodniku po razstavi.

In zakaj pišemo o tej razstavi? Razlog je popolnoma preprost, na razstavi je razstavljena maketa razglednega stolpa na Planini nad Vrhniko, stolpa, ki ga je izdelalo Tesarstvo Kregar, tudi sponzor navedene prireditve.

Vrhniški planinci in z njimi vsi Vrhničani smo že eno leto ponosni, da smo skupaj postavili razgledni stolp. Ponosni smo tudi na našega izvajalca – Tesarstvo Kregar – in z ostalimi obiskovalci prireditve smo si delili prijetno občutje, ki ga lahko nudi le mehkoba in lepota lesa. Res pravi ČAR LESA.

 

Nekaj fotografij z navedene razstave si lahko ogledate v naši
Foto galeriji.
03.11.2008
Album fotografij o gradnji stolpa

Z željo, da bi nam ostala v večnem spominu gradnja razglednega stolpa na Planini v letu 2008 sem se odločil, da vam slikovno predstavim podvig nas vseh, ki ga sedaj občudujemo.

Podlaga za zbirko fotografij je foto galerija spletne strani www.pd-vrhnika.si (Zgradimo novi stolp).

Seveda vsega tega ne bi bilo ob pridnem beleženju dogodkov s fotoaparatom, kjer so mi pomagali: Roman Novak, Polona Verbič, Miro Malneršič in Janez Jeraj.

Tekst uredil in tole zapisal: Milan Jerman

Na Vrhniki, september 2008

Album si laho v elektronski obliki (Fullscreen) ogledate na povezavi - Album.
31.10.2008
Prispevaj del dohodnine za naše društvo

Skrajni rok za oddajo zahtevkov za namenitev dela dohodnine je 31. 12. 2008. Zato se podvizajte in tisti, ki niste še nikomur nič namenili ali pa želite svoj prvotno odločitev spremeniti in prispevati za upravičenca (Planinsko društvo Vrhnika), davčna številka (51771900) in namenite 100 %, če želite dati vse nam ali ?? %, če želite dati tudi drugim organizacijam (gasilcem, drugim humanitarnim organizacijam,...). In kako to storite?

Vsi tisti zavezanci za dohodnino, ki do sedaj še niso predložili zahteve za namenitev dela dohodnine za donacije, lahko to storijo do konca letošnjega leta. Davčni organ namreč upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra za leto, za katero se dohodnina odmerja. Obrazec zahteve je dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, lahko pa se natisne s spletne strani. Podpisano zahtevo je potrebno oddati na pristojni davčni urad oziroma izpostavo, in to osebno ali po pošti. Zavezanci, ki imajo digitalno potrdilo pa lahko zahtevo oddajo elektronsko prek portala eDavki. Če je zavezanec zahtevo že predložil, se lahko do konca leta premisli in davčnemu organu predloži novo zahtevo. Upoštevana bo zadnja veljavna zahteva, ki jo bo davčni organ prejel do 31. decembra oziroma bo do tega datuma, oddana priporočeno po pošti. Če je zavezanec za dohodnino že predložil zahtevo, v kateri je navedel upravičenca, ki ga v tistem obdobju še ni bilo navedenega na seznamu upravičencev za namenitev dela dohodnine ali so bili podatki o upravičencu napačni (napačna davčna številka), je takšna zahteva zavezanca veljala za brezpredmetno. Davčni organ je namreč ob prejemu zahteve preveril, ali je upravičenec (njegova davčna številka), ki mu je zavezanec za dohodnino želel nameniti del dohodnine, v tistem trenutku bil naveden na seznamu upravičencev za namenitev dela dohodnine za donacije. Če upravičenec ni bil naveden na seznamu, potem zahteve za namenitev dela dohodnine tudi nismo vnašali v naš sistem.

Zavezanec za dohodnino mora torej pri izpolnjevanju obrazca za namenitev dela dohodnine za donacije navesti davčne številke tistih upravičencev, ki so v tistem trenutku objavljeni v takrat veljavnem oziroma objavljenem seznamu upravičencev za namenitev dela dohodnine za donacije, in navesti odstotek dohodnine (do 0,5 %), ki ga želi nameniti upravičencem.

Prilagamo še obrazec, ki ga najdete v priponki. KLIK!
28.10.2008
Sončne nedelje s pečenim kostanjem

Pred letom dni smo zbirali sredstva za izgradnjo novega razglednega stolpa in med drugim pomislili tudi na akcijo "kostanjev evro", ko smo nekaj nedelj zaporedoma pred zavetiščem na Planini nad Vrhniko pekli kostanj in ga ponujali pohodnikom in obiskovalcem planine. Te poteze so se vsi zelo razveselili in opridno prispevali sredstva za izgradnjo stolpa.

Planinci smo se odločili, da s tradicijo nadaljujemo in tri sončne nedelje zaporedoma smo ponovno razveseljevali številne obiskovalce Planine, ki se po vzponu iz doline povzpno tudi na razgledni stolp. Prijetno presenečeni posežejo tudi po pečenem kostanju in svoje druženje še za kakšen trenutek podaljšajo.

Nekaj utrinkov iz teh dejanj si lahko ogledate v Foto galeriji.

25.10.2008
Župana pobratenih mest na stolpu

V petek, 24. oktobra 2008 je Planina doživela prijetno presenečenje, ki se ga je še posebno veselil v maju slovesno odprt novi razgledni stolp. Na obisku so imeli župana pobratenih mest, grškega Iolkosa - župan g. Paris Moutsinas - in naše Vrhnike - župan dr. Marjan Rihar.

Obe občini sta že v juniju letos, ob obisku delegacije Občine Vrhnika v Iolkosu, podpisali pismo o nameri o pobratenju obeh občin. Že takrat so se dogovorili, da delegacija Občine Iolkos še letos vrne obisk.

Po četrtkovem slovesnem podpisu Listine o pobratenju je v petek sledil obisk nekaterih zanimivosti naše občine in planinci Planinskega društva Vrhnika smo počaščeni, da sta delegaciji obeh mest namenili obisk našemu ponosu, ki se lahko kosa z izgradnjo in plovbo argonavtske ladje, ki je na pot iskanja zlatega runa izplula iz Iolkosa in med drugim priplula do Vrhnike.

Kakor vsakega drugega planinca ali obiskovalca Planine in stolpa smo županoma in njunemu spremstvu v zavetišču ponudili naš dober planinski čaj.

 Nekaj utrinkov visokega obiska si lahko ogledate v Foto galeriji.

26.09.2008
Tesarji Slovenije na stolpu

Naš odlični izvajalec tesarskih del razglednega stolpa na Planini nad Vrhniko - Tesarstvo Kregar je bil v sredo, 24. septembra 2008 zvečer gostitelj mesečnega sestanka odbora tesarjev, sekcije lesnih strok pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. V odboru so se odločili, da bo vsak mesec eden od članov povabil ostale v goste in predstavil svoje delo. Nobene težke odločitve nista imela ing. Jože Kregar in inž. Martin Kregar, ki sta svoje kolege pripeljala v zavetišče na Planino nad Vrhniko in s ponosom pokazala svoj podvig, ki je marsikomu zaprl sapo. Deležna sta bila obilo pohval.

Ker so tesarji izredno delovni ljudje, so si lahko odtrgali čas za mesečni sestanek šele, ko je začela pojenjati dnevna svetloba in šele takrat so se z gradbišč, raztresenih po vsej Sloveniji, začeli odpravljati v topel objem zavetišča na Planini, kjer sta jih pričakovala oskrbnika Ema in Mirko Goričan. Zadnji utrinki dnevne svetlobe so samo delno omogočili pogled na stolp in z njega, a smo jim planinci zvečer stolp razsvetlili in tudi v temi so se nekateri povzpeli nanj. Ni ga bilo tesarja, da si ne bi obljubil, da bo ta ponos Tesarstva Kregar in vseh Vrhničanov obiskal v lepem, jasnem in sončnem vremenu, užival ob pogledu na okolico in strokovno ocenil delo naših mojstrov.

Inž. Jože Kregar je najprej predstavil vso pot pri tem dejanju od prijave na razpis, do primopredaje stolpa investitorju - Planinskemu društvu Vrhnika. V imenu Planinskega društva Vrhnika je goste pozdravil podpredsednik društva in predsednik (z razrešnico v žepu) gradbenega odbora - Milan Jerman, ki je na kratko predstavil zgodovino stolpov na Planini, odločitev o izgradnji novega in potek gradnje le-tega. Ker je zatajila tehnika in nam onemogočila da bi si skupaj ogledali posneti dokumentarec o stolpih na Planini, sta bila prvič predstavljena albuma fotografij, eden o slovesu starega stolpa in o gradnji novega, drugi pa o praznovanju ob slovesnem odprtju 10. maja 2008. Albuma bosta ostala v zavetišču in si jih bo lahko vsakdo ogledal.

Mnogo strokovnih vprašanj je padlo in Kregarjeva mojstra sta se morala kar potruditi, da sta vsem odgovorila, kar pa ob prijetni družbi, hrani iz "lonca" oskrbnikov ter pijači, ni bilo težko.

V pozno nočno uro so avtomobili udeležencev zapuščali Planino dobre volje, s prijetnimi spomini in z obljubo - nasvidenje.

Hvala vsem, ki ste, ob ideji Tesarstva Kregar, obiskali stolp s Planino in tako vsem nam dali priznanje za skupno delo, ki je vidno od zelo daleč in ravno tja se z njega tudi vidi.

Nekaj fotografij si oglejte v Foto galeriji.

02.07.2008
UO PD Vrhnika podelil razrešnico Gradbenemu odboru

Na svoji julijski redni seji (1. julija 2008) je Upravni odbor Planinskega društva Vrhnika po sprejetem finančnem poročilu in po seznanitvi z zapisnikom o primopredaji stolpa podal Gradbenemu odboru razrešnico. Sredstva iz prodaje spominkov, biltena in DVD-ja s posneto zgodovino stolpov, odstranitvijo starega, gradnjo novega in slavnostnim odprtjem, ki še dežujejo, bodo skupaj s presežkom iz finančnega poslovanja namenjena izboljšanju poslovanja zavetišča na Planini.

Čestitamo za uspešen zaključek gradnje in finančno poslovanje brez "rdečih številk", kot nam je v pismu zapisala naša planinska pesnica Metka Turšič. V prilogi najdete njeno pismo, naš odgovor in seveda čudovito pesem. KLIK

30.06.2008
Uspešen tudi finančni zaključek
Kaj nam prinaša junijska številka Našega časopisa si oglejte s KLIK-om. To je tudi zadnja objava stolpca, ki vas je spremljal od 25. septembra 2006. Srečno.
24.06.2008
Zapisnik o primopredaji stolpa

V zapisniku o primopredaji lesene konstrukcije razglednega stolpa na Planini nad Vrhniko so investitor (Planinsko društvo Vrhnika), izvajalec (Tesarstvo Kregar, Martin Kregar s.p.) in nadzornik (OGD inženiring d.o.o.) ob prisotnosti projektanta (P&ATorkar d.o.o.) dne 23. junija 2008 popoldne med drugim zapisali:

 • Inveswtiror je poravnal vse obveznosti po končnem računu in vseh začasnih računih tako, da izvalajec nima več terjatev do PD Vrhnika.
 • Izvajalec je izpolnil vse pogodbene obveznosti v pogodbeno določenem roku strokovno in kvbalitetno tako, da investitor nima v zvezi s tem nobenih zahtevkov.
 • Izvajalec je predal vso prevzemno tehnično dokumentacijo za uspešno izvedbo tehničnega pregleda objekta.
 • Investitor je za projekt pridobil uporabno dovoljenje.
 • Izvajalec je predal menico z menično izjavo kot jam,stvo za odpravo napak v garancijski dobi za 10 % pogodbenih del z veljavnostjo za čas garancijske dobe (10 let) podaljšano za 30 dni.
 • Pregled so opravili Jože Kregar, Roman Novak, Milan Jerman, Polde Torkar in Jernej Drašler.
 • Izvajalec se zavezuje, da bo ugotovljene pomankljivosti odpravil do 31. julija 2008.
 • Izvajalec se zavezuje, da bo v času garancijske dobe opravljal pregled objekta ter kontroliral in po potrebi "zategoval" vse vijake skladno z navodili projektanta podanimi v Projektu o vzdrževanju v naslednjih časovnih terminih: tri leta na vsakih 6 mesecev, vsako naslednje leto pa na 12 mesecev.
 • Izvalajec mora najkasneje tri dni pred terminom pregledaobvestiti investitorja o času periodičnega pregleda.
 • Pregled se vpisuje v kontrolno knjig, ki se nahaja v zavetišču.
Sledili so podpisi vseh prisotnih in zapisnik je bil potrjen. Kako je vse to potekalo pod strogimi očesi "mačje" kontrole si oglejte v
Foto galeriji.
28.05.2008
Dokumentarec o stolpu na TV Piki

Na TV Pika se bo štirikrat zavrtel dokumentarec o stolpu, kjer bodo "rolani" tudi logotipi sponzorjev. Vse to si lahko ogledate:

 • v četrtek, 29. maja 2008 ob 14.45,
 • v petek, 30. maja 2008 ob 1.05 zjutraj in ob 14.45,
 • v soboto, 31. maja 2008 ob 1.05 zjutraj.
Ne zamudite !!!
26.05.2008
Stolp vas pričakuje

Da, uspešno slavnostno odprtje je za nami, s svojim obiskom ste dokončno potrdili, da smo »daljnega« julija 2005 zadeve prav zastavili in prepričani smo, da boste z nami še nekaj časa delili to veselje. Celoten članek si lahko ogledate s KLIK-om.

21.05.2008
Kralj nad Betajnovo ponovno stoji
Čas je že, da kaj zapišemo ali pa pustimo zapisati komu drugemu o svečanem odprtju stolpa na Planini nad Vrhniko. Tako je zapisal Gašper Tominc dan po odprtju novega razglednega stolpa. na spletni strani vrhnika.si, vi pa si članek lahko ogledate s KLIK - om. Fotografije s stolpa še kar sprejemamo, tako si lahko ogledate, kako so ta dogodek zabeležili: Polona , Andrej in Simon.
20.05.2008
Ognjemet na predvečer odprtja stolpa
Vse udeležence odprtja je na predvečer, v petek 9. maja 2008 ob 21.30 s Planine in tudi s stolpa povabil na »fešto« veličasten ognjemet, ki ga Vrhnika še ni doživela, ne bi se ga pa sramovala niti kakšna večja prestolnica. Ves čas ognjemeta je namreč s Planine kraljevala osvetljena silhueta stolpa. Večer, ki bo še dolgo ostal v spominu Vrhničanom. Oglejte si, kako so to videli Simon, Andrej in Marjan.
11.05.2008
Plapolanje zastave v nedeljskem jutru
Zjutraj je na vrhu ponosno plapolala slovenska zastava.
10.05.2008
Odprtje stolpa na Planini
Nekaj fotk Joži Krvina in Bojana Mesca je tukaj. pošiljajo nam jih tudi ostali in vse bomo objavili brez komentarja, saj le-ta ni potreben. Jani Krvina je ob tej priliki napisal
tole pesem.
09.05.2008
Ognjemet iz Povžarije
Ognjemet sneman iz ceste proti Hamexu (telefonska kvaliteta! B.Mesec) je tukaj
04.05.2008
10. maja se vidimo na Planini
Da, prišel je čas, ko so se dela zaključila, vse je potekalo tako, kot smo načrtovali in v nestrpnem pričakovanju slavnostnega odprtja stolpa smo. Le nekaj, vreme namreč, ne moremo načrtovati, a prepričani smo, da nam bo naklonjeno. Prilagamo vam tudi "uradno" vabilo. (KLIK)
03.05.2008
Licitacija stopnic in dveh slik
Izvirnost ne pozna meja, ko gre za zbiranje sredstev za dokončanje stolpa. V popoldanskem delu slavnostnega odprtja bo najprej licitacija stopnic, za nakup katerih se je odločilo več kupcev. Sledila pa bo prava atrakcija - dražba dveh slik akademskih slikarjev Dragutina Cifreka in Eda Zupana, ki sta iztržek namenila izgradnji novega stolpa. S KLIK-om si oglejte navedeni sliki in vabilo na dražbo.
02.05.2008
Seznam ostalih donatorjev
Poleg sponzorjev in večjih donatorjev je sredstva prispevalo skoraj tisoč manjših donatorjev - pravnih oseb in obiskovalcev ter ljubiteljev planine, kar vam predstavljamo va priloženem seznamu, ravno tako zaključenem z vključno 20. aprilom 2008. Vse donatorje, ki so vplačali sredstva po tem datumu bomo objavili v lokalnem Našem časopisu, ki bo izšel 26. maja 2008. (KLIK)
01.05.2008
Sponzorji in večji donatorji
Brez vas ne bi nikoli postavili tega korenjaka na Planini. V tem sporočilu prilagamo seznam sponzorjev in večjih donatorjev, s katerimi smo sklenili pogodbe do vključno 20. aprila 2008, ko smo morali seznam zaključiti, da smo lahko izdelali tablo, ki se bo na dan odprtja nahajala pod stolpom in v zavetišču. (KLIK)
26.04.2008
Okolica stolpa v večjem delu urejena
Sobota, kot nalašč za v hribe, a dvajseterica planincev se je odločila, da podpre akcijo urejevanja okolice stolpa, ki sta jo načrtovala za ta dan gradbeni odbor in upravni odbor društva. Že navsezgodaj so pele lopate, krampi, grablje, sekire , motorka in mešalec, vsem pa je takt dajal Stebelov traktor. Bliža se čas odprtja stolpa in naravi je potrebno zaceliti rane, ki so bile nujne pri izvajanju gradbenih del pri novem stolpu. Kako so potekala dela in kaj je bilo v soboto narejeno si lahko ogledate v Foto galeriji.
25.04.2008
Ob 12.57 izdano uporabno dovoljenje

Torej tri minute so bile odločilne, da smo uresničili naše načrtovane želje in zadnje čase tudi sanje, danes smo namreč pridobili uporabno dovoljenje in bojazni, da na dan odprtja stolpa ne bi smeli pustiti na razgledni stolp je mimo.

Toda ni bilo tako lahko, kajti 15. aprila smo uspešno opravili večji del tehničnega pregled, gradbenega in tesarskega dela ob pogoju da:

 • predložimo manjkajoči svež geodetski posnetek, kar se je zgodilo še isti dan.
 • da opravimo še montažo strelovoda, izvedemo meritve in pridobimo še pozitivno mnenje izvedenca elektroinštalacijske stroke, kar se je tgodilo včeraj in
 • da predložimo "betonske teste" vgrajenega betona.

To zadnje dejanje se je odvijalo v stilu srhljivke, namreč vso potrebno dokumentacijo je bilo potrebno predložiti do 13.00. Teste vgrajenega betona v ploščo in stopnice je izvajalec Mirko Marolt dostavil na Upravno enoto Vrhnika nekal po 11.30, skupaj z njim pa smo vsi nestrpno čakali še teste vgrajenega betona v temelje. Ura je bila 12.48, ko je Mirko prejel ustrezne dokumente, "lastonožno" odhitel med uradnike in ob 12.57 smo zvedeli, da je sedaj vsa potrebna dokumentacija zbrana in sledila je izdaja uporabnega dovoljenja. Kar oddahnili smo si in res si lahko čestitamo, saj so se nam uresničile sanje, ki smo jih sicer natančno načrtovali.

Hvala vsem, tako izvajalcem, nadzornim, izvedencem, kot tudi delavcem Upravne enote Vrhnika.

24.04.2008
Elektroinštalacijska dela tudi uradno potrjena

Danes, zgodaj popoldne so se pri stolpu na Planini zbrali izvedenec za elektroinstalacijska dela, izvajalec del, njegov nadzorni in naš predsednik društva, da bi ugotovili, ali je izvajalec ELNOT d.o.o., Logatec opravil svoje delo ob sodelovanju Ključavničarstva Leon Plahutnik s.p. tako, kot je potrebno. Tudi ta tehnični pregled je minil v naše dobro in tako imamo sedaj vsa soglasja s tehničnih pregledov, da lahko jutri pričakujemo izdajo uporabnega dovoljenja. S tem postopkom bo tudi končano delo na "dokumentacijskem" področju.

23.04.2008
Donatorji april 2008
22.04.2008
Sponzorji april 2008
21.04.2008
Vabilo na odprtje stolpa
Ko vam to pišemo se pospešeno pripravljamo za tehnični prevzem  15. aprila 2008 in ko boste to brali se bomo potegovali za še zadnji uradni dokument, kajti stolpa brez uporabnega dovoljenja ne moremo odpreti. (KLIK)
19.04.2008
Pomoč alpinistov pri polaganju strelovoda

V sredo, 16. aprila so se na planini sestali projektant Polde Torkar, izvajalec elektroinstalacijskih del Jože Novak, direktor ELNOT d.o.o., Logatec, nadzorni teh del Brane Otoničar in predsednik društva Roman Novak. Dorekli in zapisali so, kako se morajo izvesti ta dela na stolpu.

Glede na zavidljivo višino stolpa sta jim v pomoč vskočila izkušena alpinista in tudi jamarja, Miro Celarc in Andrej Stržinar. V popolni "bojni" opremi, kot se alpinistom spodobi sta po navodilih dveh mojstrov izvajalca po dveh diagonalnih vogalnih nosilcih od nosilca do nosilca montirala na razdalji enega metra aluminijasti okrogli profil, na katerega sta natikala negorljivo cev.

 Kar cel "šiht" sta opravila na stolpu in kako je to potekalo si lahko ogledate v Foto galeriji.

15.04.2008
Razgledni stolp je (skoraj) opravil tehnični

"Novega lesenega korenjaka na Planini nad Staro Vrhniko, ki je v začetku aprila dosegel željeno višino, je včeraj pod drobnogled vzela tehnična komisija upravne enote in potrdila izvedena gradbena ter tesarska dela, kar je tudi glavnina projekta. Kot je pojasnil Milan Jerman, poredsednik odbora za gradnjo nadomestnega stolpa, potrebujejo za opravljen tehnični pregled le še ustrezno nameščen strelovod, kar pa nameravajo izvesti še ta teden. To pomeni, da si bo stolp ogledal še izvedenec za električne inštalacije, potem pa po besedah Jermana naj ne bi bilo ovir, da ne bi uporabno dovoljenje za stolp od upravne enote prejeli že prihodnji teden. Odbor tako uresničuje zastavljeni cilj, po katerem namerava stolp uradno odpreti ob vrhniškem občinskem prazniku desetega maja. (gt)".

Kako je potekal tehnični pregled si oglejte v Foto galeriji.

14.04.2008
Smerna tabla je že na vrhu stolpa

Kot smo obljubili smo danes na vršno ploščad namestili smerno tablo, da bomo lažje našli nekatere smeri.

O montaži le-te si oglejte fotografije v Foto galeriji

05.04.2008
Strelovod varno "zakopan" v zemljo
Pred nami je bil lep konec tedna, sledilo pa naj bi mu daljše obdobje deževnega vremena in gradbeni odbor se je odkločil, da skladno z navodili izvajalca elektroinstalacij planinci sami, ob pomoči bagra, položimo strelovod. Tako smo se zjutraj zbrali na Planini, najprej pospravili odvečen les okoli stolpa, večje kose shranili, manjše pa razžagali za kurjavo. Medtem je bagerist Rok pridno kopal štiri krake po 20 m dolgih in 70 cm globokih jarkov, mi pa smo prisluškovali, kdaj bo tovornjak pripeljal ilovico. To ilovico smo morali namreč "nabiti" na dno jarkov v debelini 25 cm, nanjo položiti trak strelovoda in nato ponovno nanj "nabiti" nadaljnjih 25 cm ilovice. Vse to smo ob pomoči bagra zasuli z izkopanim materialom in tako smo imeli dela za ves dan. Sledi še saniranje okolice stolpa in predvsem sosednje parcele Pavla Kenka iz Stare Vrhnike, ki nam je dovolil preko njegovega zemljšča potegniti enega od krakov sterlovoda ter parcele Turističnega društva Blagajana, od katerega smo tudi dobili soglasje, da se lahko lotimo tega dela. Hvala vam še enkrat. Nekaj utrinkov iz delovne akcije si lahko ogledate v Foto galeriji.
03.04.2008
Smrečica na vrhu stolpa

Da, dočakali smo dan, ko se je tudi to zgodilo. Zjutraj so izvajalci dokončali delo, ki jim ga je včeraj preprečila nevihta in pod pridnimi rokami je "hokus pokus" nastajala ploščad z nosilci ograje. Še zadnji tvegani dvig, namestitev ploščadi na svoje mesto in prišel je čas za smrečico. Krepki stiski rok izvajalcev, investitorjev in slučajnih obiskovalcev, sem ter tja trepljanje po krepkih ramenih, vse to je odražalo zadovoljstvo vseh. Kamere so brnele, fotoaparati klikali, včasih bi rekli: "Vse je zabeleženo na celuloidnem traku.", danes pa vse opravi elektronika, od rezanja lesa, vrtanja lukenj, upravljanja z dvigalom, kamero in fotoaparati. Pa pomislimo, kako so lahko "na horuk" prvič pred 74-imi leti in drugič pred 53-imi leti postavljali le malo manjši stolp, a prepričani smo, da so si tudi takrat po opravljenem delu privoščili smrečico in si stisnili roke.

Kako je fotografsko oko našega predsednika Romana zabeležilo današnje dogajanje na Planini si oglejte v Foto galeriji.

02.04.2008
Sestavljanje ploščadi

Začel se je lep dan, ploščad je dobivala svojo obliko iz minute v minuto, nato pa je vse skupaj preginila nevihta in za ta dan je bilo dela dokončno konec, čeprav smo računali, da bi bila ploščad tudi že pričvrščena na vrhu stolpa.

Kako je ploščad nastajala si oglejte v Foto galeriji. 

01.04.2008
Jedro stolpa odeto v plašč
Kar cel dan je vzelo mojstrom časa, da so okoli jedra do vrha zmontirali nosilne tramove in povezovalne škarje, diagonale in horizontale. Kako jim je to uspevalo si oglejte v Foto galeriji.
31.03.2008
Jedro je že v celoti postavljeno

Ko sta bila cestišče in ploščad za zavetiščem utrjena, se je na Planino ponovno povzpelo avtodvigalo podjetja Dvig d.o.o.o. z Dušanom na komandah in pridno je začel podajati na tleh izdelan plašč iz tramov, diagonal in horizontal tesarjem Tesarstva Kregar. Kmalu je s cestnim transportom prispel še zadnji del jedra, ki je kmalu zapustil tla in fantje so ga nežno položili na vrh do sedaj postavljenega jedra. Sledi izdelava plašča do vrha, postavitev ploščadi in nato samo še finese, kot ogrraja in podobno.

 Kaj se je dogajalo danes na Planini si oglejte v naši Foto galeriji.

30.03.2008
Sponzorji v marcu 2003
30.03.2008
Sponzorji v marcu 2003
29.03.2008
… in stolp podobo svojo na ogled postavi
Od 14. marca dalje lahko opazujete, da stolp na Planini dobiva svojo končno podobo in ravno nekaj dni po izidu številke Našega časopisa, ki ga imate pred seboj, se bo v vsej svoji veličini predstavil širšemu občinstvu.  (KLIK)
26.03.2008
Ponovno lepa udeležba na Ferranovem predavanju

Nismo bili prepričani, da znamo s svojim znanim oglaševanjem ponovno napolniti dvorano s predavanjem, ki smo ga imeli tudi lani. A vendar, presenetili ste nas in predvsem predavatelje, ki so, tako kot mi, ponosni, da imajo tako zvesto občinstvo. Preko 210 obiskovalcev je dalo priznanje predavatelju Milanu Ferranu, ki je ob pomoči izvrstnega jamskega fotografa Petra Gerdeija, krasoslovca dr. Francija Gabrovška iz Inštituta za raziskavo krasa ter člana Društva za raziskovanje jam Ljubljana ter jamskih kolegov Jernejem Petrovčičem, Mihom Stautom in Ljubom Golobom, vsi so tudi člani Jamarskega kluba Železničar, predstavil svoje odkritje in nadaljnje podvige v tem skrivnostnem jamskem svetu pod Planino. Vsi predavatelji so se odrekli svojemu honorarju, zbrane prostovoljne prispevke obiskovalcev v višini 516,38 € pa namenili dokončanju razglednega stolpa, ki bo budno "nadzoroval" vse vhode v že odkrite jame in pomagal poiskati še kakšno novo.

Obiskovalcem je bila prvič predstavljena maketa razglednega stolpa, mojstrovina očeta Franca in sina Aljaža Ogrin s Stare Vrhnike in za svoj dosežek je Aljaž požel bučen aplavz.

Kako smo preživeli večer, ki nam je obogatil našo razgledanost, na katero smo vsi ponosni, si oglejte v naši Foto galeriji.

23.03.2008
Stolp na velikonočno nedeljo v snegu

Sneženje v dolini je seveda napovedovalo, da je na Planini toliko več snega. In res ga je bilo, ko smo dopoldne obiskali zavetišče in še nedokončani stolp ob njem. To je že drugič, da ga je "zamedlo". Za azgodovino smo zasneženi stolp ovekovečili, prijetno pa nas je presenetil izvajalec Martin Kregar, ki si je tudi na to praznično nedeljo in v takem vremenu vzel čas ter prišel preveriti stanje stolpa. Ni bilo potrebno dvakrat reči in pljunili smo v roke, se oborožili z lopatami in metlami in ena, dva, tri, stolp je bil očiščen snega ter pripravljen za nadaljevanje del po praznikih. Kako složno delujemo smo pokazali dva predstavnika Tesarstva Kregar in dva člana gradbenega odbora.

Nekaj slik zasneženega stolpa si lahko ogledate v naši Foto galeriji.

21.03.2008
Smo že 15 metrov visoko
Od zadnjega javljanja se je marsikaj dogajalo, kar boste opazili takoj na prvi fotografiji. Tesarstvo Kregar je najprej "popolnilo" prva dva kosa jedra s stopnicami in ograjo, podjetje Dvig d.o.o. je prepeljalo na Planino osemmetrske trame, diagonale in povezave in danes je njihovo avtodvigalo dvignilo na prvotno konstrukcijo še treji del jedra. V svoje položaje so postavljeni prvi štirje kosi tramov "obuti" v nerjaveče nosilce in zasidrani v čaše, v katerih bodo kasneje vbetonirani. Tramovi so med seboj in z jedrom povezani in kar krepak del postavljenega stolpa bo počakal nadaljevanja del po velikonočnih praznikih. Naše uspehe si oglejte v Foto galeriji.
15.03.2008
Strokovno varjenje je končano

Tako, kot nam je obljubil direktor vzpenjajočega se podjetja MDM, Ljubljana, Rok Drašler, da bodo njegovi sodelavci tudi v soboto, na dela prost dan, priskočili v pomoč gradbenemu odboru, se je res zgodilo.

Najprej ogled položaja, nato pa pristop k varjenju 16 elementov 8 nosilcev osrednjih stebrov stolpa, hkratno preverjanje, ali je vse v redu narejeno in končo "poliranje" varov, da bodo še dolgo sporočali obiskovalcem, kaj zmorejo strokovnjaki MDM.

Prva slika, ki si jo boste ogledali ne sodi v sam postopek varjenja, je pa namenjena varnosti vseh obiskovalcev Planine. Torej, le pogumno na ogled Foto galerije.

14.03.2008
Jedro na poti iz Sela na Planino

Petek, zgodnje jutro, klic ob 7.10 - Franc Jeraj se je odločil, da je čas za akcijo in sporoča, da bodo čez eno uro začeli nakladati dele jedra novega stolpa. In speči aparat se hrupoma zgane. 

Telefoni začno brneti, za aparati se zvrstijo: predsednik gradbenega odbora, predsednik društva, naš nadzorni, snemalec, projektant, varilci, inšpektorica, ... . Ura 9.00, največji del jedra je že naložen, ura 11.00 konvoj pripravljen za start, odhod z dvorišča Tesarstva Kregar iz Sela pri Ihanu, vključitev na avtocesto, vožnja po njej po južni obvoznici, nadvozi, tuneli, cestninske postaje si sledijo, Vrhnika nas pozdravi, Stara Vrhnika nam pomaha, pod Kurenom počivamo in že je tu križišče in pot proti Planini. Trikrat je bilo potrebno premagati to pot, trikrat so se ogrele dlani, zabrnela avtodvigala in le noči je uspelo zaustaviti ves ta usklajeni aparat, da ni sestavilo vseh treh delov, ampak le dva. Tako bo ta tretji del počakal na tleh še enega, pa še ploščad in zunanje trame ter povezave. Sedaj si vse to lahko ogledate na Planini ali pa v naši Foto galeriji.

08.03.2008
Kar dve maketi novega stolpa

Dan je iz sneženja in dežja prešel v lepo sončno popoldne, toliko lepši je bil na Stari Vrhniki, pri Ogrinovih, kjer je ves ta čas, ko pišemo o stolpu, v resnici tudi nastajal. In to ne samo en, kar dva.

Aljaž Ogrin, domači sin, član Modelarskega društva Vrhnika, se nam je ponudil, da skupaj z očetom izdelata maketo novega stolpa. Že prvi razgovori z njim so nam dali vedeti, da fant ni od muh in od prvega trenutka smo imeli zaupanje vanj. Ponudili smo mu kopije projektov, ki naj bi mu bili v pomoč, a že pri samem začetku je naletel na "težave" in nujen je bil posvet z našim projektantom Poldem Torkarjem, kasneje pa tudi z izvajalci iz Tesarstva Kregar. To sredo je ob obisku naše ekipe, ki si je prej ogledala nastajanje jedra stolpa, postavil še zadnja vprašanja in z veseljem smo sprejeli povabilo, da si stolp lahko ogledamo, ga fotografiramo in nekaj posnetkov predstavimo tudi vam. Naj torej spregovori naša Foto galerija.

05.03.2008
Največji del jedra stolpa že narejen

Predstavniki investitorja (projektant, nadzorni, predsednik društva ter predsednik in član gradbenega odbora) smo obiskali Tesarstvo Kregar in se prepričali, da je vse pod najboljšim nadzorom.

Ocenili smo, da dela potekajo po načrtu in kakovostno in da je tudi izvajalec del na pravi poti. Kako bo s transportom posameznih delov tega orjaka je ocenil tudi naš generalni pokrovitelj, Dvig d.o.o., oziroma njegov direktor Franc Jeraj. Kaj bi govorili, naj spegovorijo fotografije.

01.03.2008
Betonska plošča je zalita

Včeraj so gradbišče ponovno zavzeli izvajalci Gradbeništva Jereb in Železokrivstva Februs in pripravili opaž za betonsko ploščo in "zvezali" armaturo tako zanjo, kakor tudi za stopnice.
Danes je sledilo varjenje sedmih sidernih plošč od skupaj dvanajstih (ena bo privarjena na armaturo stopnišča, štiri sidrne plošče za nosilne trame pa pridejo na vrsto zadnje) in takoj po prihodu Maroltove "hruške" se je začelo betoniranje betonske plošče. Da delavcem ni bilo prevroče je pomagal hudo močan juhozahodnik in pa občasno rosenje. Svoje delo so tako dobro opravili, da ni bilo potrebno nobenih popravkov. Nekaj fotografil današnjega dela si oglejte v
Foto galeriji.

27.02.2008
Tampon uspešno vmeščen v temelje

Podizvajalec Mirka Marolta je s svojimi sodelavci v torek in sredo uspešno "tamponiral" temelje pod nadzorom Jerneja Drašlerja in stalno prisotnega predsednika društva, Romana Novaka. (KLIK).

Meritve v sredo popoldne so pokazale, da je delo res strokovno opravljeno. Hkrati so pripravili tudi izkop za opaženje stopnic in obsuli temelje. Dela na betonski plošči z vgraditvijo sider se lahko nadaljujejo. Slike iz tamponiranja si oglejte v Foto galeriji.

26.02.2008
Sponzorji v februarju 2008
25.02.2008
Sredstva za novi stolp še zbiramo
Kot smo v prejšnji številki Našega časopisa napovedali, smo se v tem času dostojno poslovili od starega razglednega stolpa. (KLIK)
14.02.2008
Prvo betoniranje je že opravljeno

Četrtkovo jasno jutro je pričakalo delavce Gradbeništva Jereb in Železokrivstva Februs, ki so zaključevali s svojimi deli medtem, ko so jih v vrsti že čakale Maroltove "hruške". Kako je potekala ta faza izdelave temejev za bodoči razgledni stolp na Planini si oglejte v Foto galeriji.

13.02.2008
Opaženje končano, prva armatura položena

Z neverjetno natančnostjo izpolnjevanja terminskega načrta se je 13. februarja odvijalo opaženje temeljev, kar so izvedli delavci Gradbeništva Jereb. Sledili so jim izvajalci Železokrivstva Februs, ki so v opažene temelje položili armaturo. Nekaj posnetkov o tem delu si lahko ogledate v Foto galeriji.

12.02.2008
Podložni beton položen, opaž pripeljan

Gradbeni odbor komaj sledi vnemi izvajalcev, ki so včeraj vgradili podložni beton, danes pripeljali elemente za izdelavo opaža, jutri pa sledi postavitev le-tega, po domače "fršolanje". Kmalu se bo na gradbišču prikazal Srečko Brus iz podjetja Februs, Logatec, ki bo dostavil železno armaturo, vse pod nadzorom našega nadzornika Jerneja, seveda. V pripravljenosti pa je Mirko Marolt s svojo ekipo in beton bo tu. O vsem tem vas bomo redno obveščali, danes pa si oglejte nekaj posnetkov dosedanjega dela v Foto galeriji.

07.02.2008
Zemeljska dela so se začela

Terminski načrt zahteva svoje in danes smo začeli z zemeljskimi deli na Planini. Z "pick hammerjem" je bil odstranjen temelj Telekomovega odbojnika, kakor tudi temelj starega stolpa. Pričeli smo z izkopom za nove temelje. Ves odvečen material je že prepeljan na deponijo. Tudi bager si bo privoščil praznik, Prešernov dan, v soboto pa se bodo zemeljska dela nadaljevala in tudi zaključila. Kako je "hrumel" bager si oglejte v Foto galeriji.

06.02.2008
Stolpu so določili, kje bo stal

Danes je podjetje Ledina - ar, d.o.o., Vrhnika opravilo vse potrebne izmere in zakoličilo točke bodočih temeljev stolpa, kakor tudi pot strelovoda. Tako je bil storjen prvi korak k izgradnji novega stolpa. Vse to se je dogajalo znotraj gradbiščne ograje, ki jo je skupaj z vhodom in gradbiščno tablo postavilo Gradbeništvo Jereb, Matjaž Jereb s.p.p, Vrhnika. Kaj je ujelo oko fotoaparata si oglejte v Foto galeriji.

01.02.2008
Namesto stolpa od danes le gradbiščna jama

Mrzel veter nas je zjutraj pričakal na Planini kakor, da nas želi odgnati in ji še za kakšen dan pustiti vsaj prvo etažo stolpa, le delček tistega, kar je dolga leta delalo družbo zavetišču. Vendar se nismo pustili ugnati, kajti čakal nas je še naporen dan, odstraniti še stoječe elemente stolpa, znositi trame bližje poti, "rešiti" stopnice, da bodo na voljo kupcem ali "licitirancem", nekaj pa spraviti pod streho za kurjavo.

Ponovno nas je megla ali visoka oblačbnost skrila očem iz doline, le droben trenutek smo tudi mi zagledali pod seboj Ljubljansko barje z vsemi naselji, ki so se teh 53 let vsako jutro ozrla proti čuvaju nad njimi. Toda zarohnel je tovornjak, zapelo dvigalo, trami so šli eden za drugim nanj in dokaj hitro so se znašli v dolini.

Še enkrat se je vrnil, tokrat po "vrh" stolpa in .... Planina je bila prazna. Praznina je bila tudi v nas, da bi jo preboleli, smo se še nekaj časa družili v prijetno ogretem zavetišču in si rekli: JUTRI JE NOV DAN.

Ozrite se na sliko na vrhu te strani, ostala bo za večen spomin, Planina z razglednim stolpom, letnik 1955 in poštnim odbojnikom, letnik 1976.

Kljub utrujenosti smo zmogli posneti nekaj fotografij, ki jih ponujamo v Foto galeriji.

31.01.2008
Da, kralja nad Betajnovo res ni več
Dolgo napovedani trenutek je sedaj že za nami in ko se boste prvič ozrli na Planino, bo na njej za nekaj časa zazijala praznina. To praznino je danes, mnogo od prisotnih, začutilo v svojih srcih in duši. Stolp, ki je stal na višini 733 m nadmorske višine je bil iz ure v uro manjši. Doživeli pa smo simbolično gesto enega od stalnih obiskovalcev Planine, ki je za vsak nadmorski meter namenil natančno po 1 €, torej je našo "blagajno" obogatil za 733,00 €. Sicer pa to danes ni bil edini prispevek, saj smo prodali že nekaj stopnic, kar po telefonu pa so se nam javili sponzorji, ki so nas osrečili za krepke denarce, vse z namenom, da bi čimprej postavili nov razgledni stolp. Še najlepše je dogodke opisal Gašper Tominc in predlagamo, da mu "prisluhnete" na spletu vrhnika.si. Celoten potek odstranitve stolpa vam ponujamo v Foto galeriji.
29.01.2008
Investitorja in prvi izvajalec na stolpu
Sreda, 29. januar 2008, lepo jasno vreme, nebo brez oblačka (glej zadnjo fotografijo) in trije možje na stolpu, da o gradbišču ne govorimo. Da, res je, skladno z varnostnim načrtom smo zavarovali kraj nekej mesečnega dogajanja, kjer bo jemal slovo stari razgledni stolp in nastajal novi. Pa naj več povedo fotografije.
28.01.2008
Kralju nad Betajnovo v slovo - gradbeni odbor

Nikoli ni bil problem skupaj zbobnati člane razširjenega gradbenega odbora na enega od že 29 opravljenih sestankov in prepričani smo bili, da se bomo skupaj tudi poslovili od tega lepotca na Planini nad Vrhniko. In skoraj se nam je to uresničilo, skoraj, kajti v nedeljo točno ob 11.00 smo se zbrali v zavetišču vsi (predstavljamo se na fotografijah) razen Viktorja, ki je imel neodložljiv prijeten zmenek - vsakoletno smučarijo. S fotoaparati smo oborožili Jožeta Verbiča, ki je strokovno opravil svoje fotografsko poslanstvo in ustregel vsaki naši kaprici. Z vsako sliko smo se počasi uradno poslavljali od 53-letnika, ki bi ravno 24. aprila praznoval svoj "rojstni dan".

Da, toliko let že krasi vrh Planine in s svojim pogledom obvladuje vse od očaka Triglava, ostalih vrhov Julijcev, Škofjeloško in Polhograjsko hribovje, Karavanke, Grintavce, Zasavsko hribovje, osamelce kot so Krim, Snežnik, Nanos, ter vse doline in kotline med njimi, predvsem pa je kraljeval Ljubljanskemu barju. Leta in leta je kljuboval soncu, vetru, viharju, dežju, srežu, snegu, žledu in kaj vem še čemu, a ostal je trden, kot se za hrast spodobi. Ponosni smo nanj, a tudi posloviti se moramo enkrat od njega. On sam nas bo najbolje razumel, saj se zaveda, da pridno vzdrževanje planincev ne mora iti v nedogled in malce otožno bo povesil svojo glavo, se še zadnjič ponosno ozrl po čudoviti okolici nad katero vlada in prostor bo prepustil svojemu mlajšemu nasledniku, ki se trenutno rojeva v delavnicah Tesarstva Kregar.

Hvala ti predragi "Kralj nad Betajnovo", kot te je poimenoval Željko Kozinc, za vse lepe poglede, ki si nam jih nudil vsa ta leta s svojega vrha, hvala ti, da si marsikomu pomagal premagati strah pred svojo višino, saj si vsakega pristopnika nagradil z lepim objemom naše prelepe dežele, v našem spominu boš ostal tako, kot sta tvoja predhodnika iz 1930 in 1933 leta.

Isti dan so se od njega poslovili tudi naši zlati: oskrbnika Ema in Mirko ter gospodat zavetišča, Berto, saj jim je bil vedno prijeten "sogovornik", ko v najslabšem vremenu nikogar od nas ni bilo na Planino.

Svoj zadnji obisk smo tudi ovekovečili in tvoj spomin bo večno lebdel v naši Foto galeriji.

27.01.2008
Sponzorji v januarju 2008
26.01.2008
Posloviti se bomo morali od stolpa

Staremu stolpu so dnevi šteti, čakamo samo še na potrjeni »Varnostni načrt za rušenje in nadomestno gradnjo stolpa« ter na ustrezno vreme. (KLIK na članek)

18.12.2007
Sponzorji v decembru 2007
17.12.2007
Koliko denarja je še potrebno za stolp
To vprašanje se poraja v naših mislih, zato smo se odločili, da vam tokrat predstavimo, koliko denarja potrebujemo za dokončanje razglednega stolpa na Planini.
16.12.2007
Kuren in Planina nad Vrhniko-podirajoči stolp

 Tako, kot me je razveselil članek o našem lepem koncu slovenske dežele, fotografija zavetišča in stolpa, pa me je dobesedno sesul, da ne rečem podrl podnapis pod  sliko: "Na podirajoči se stolp splezajo le najpogumnejši".

V nadaljevanju navajam odgovor, ki sem ga posredoval tako novinarki Dela, kakor tudi uredniku spletne strani gore-ljudje.net
 
»Ne bom tratil besed, da bi vam pojasnil nesmisel vašega podnapisa, dovolj povedo naše spletne strani
www.pd-vrhnika.si in povezava na "Zgradimo nov stolp", kjer si lahko ogledate, kaj vse vrhniški planinci počnemo, tudi v zvezi s stolpom.
 
Da se ne podira in se tudi nekaj let ne bo podrl, pa najlepše opiše članek, ki sem ga pripravil za objavo v decembrski številki lokalnega "Našega časopisa".
 
Kako trden je ta stolp pa je lani dokazal eden od naših najstarejših krajanov, kar sem opisal v drugem članku.
 
Prepričan sem, da boste iz spletnih strani in priloženih člankov izluščila resnico o "podirajočem" se stolpu in pripravila stolpu prijazen članek, ki naj bo v njegovo lepo slovo in hkrati dobrodošlica novemu.
 
Z veseljem vas bomo člani gradbenega odbora pospremili še na tega očaka, vam ob tem kaj več razkrili o njegovi zgodovini, na vsak način pa boste vabljena na odprtje novega.
 
Pričakujem vaš skorajšnji klic (GSM 041/379-949).
 
V imenu ponosnih, nikakor ne užaljenih članov gradbenega odbora, vas lepo pozdravljam.
Milan Jerman
predsednik gradbenega odbora«

Sam članek si lahko ogledate s klikom na gore-ljudje.net.

27.11.2007
Sponzorji v novembru 2007
26.11.2007
Tudi s koledarjem 2008 do stolpa

Planinsko društvo Vrhnika je založilo ličen koledar za leto 2008 namenjen častnemu slovesu 53 let staremu razglednemu stolpu in dobrodošlica novemu.

22.11.2007
Matjaž Cunder o perujskem višavju

Tokrat si sposodimo tekst, ki je zapisan na vrhnika.si,: Novi evri za stolp na Planini nad Vrhniko

Planinsko društvo Vrhnika je v sredo v Cankarjevem domu organiziralo potopisno predavanje Matjaža Cundra o potepanju po Peruju. Izkupiček od zbranih prostovoljnih prispevkov je šel za gradnjo nadomestnega stolpa na Planini nad Vrhniko. Milan Jerman, Planinsko društvo Vrhnika: “Priča smo bili prijetnemu večeru, na katerem nas predavatelj ni seznanil le z gorovjem Cordillire Blance in drugih vrhov, marveč tudi z življenjem, ki se nahaja pod planinami.” Predavanja se je udeležilo približno osemdeset ljubiteljev planin, ki so za nadomestni stolp prispevali 314,9 evrov. Kot je pojasnil Milan Jerman, imajo do sedaj zbranih približno 105 tisoč evrov, za kritje vseh stroškov vključno z obveznostmi do donatrojev pa jih morajo zbrati še približno 25 tisoč. Lov na sredstva tako še ni končan.

Fotografije pa si oglejmo v Foto galeriji

27.10.2007
Sponzorji v oktobru 2007
26.10.2007
Še je čas za vplačila sredstev za stolp

"Še je čas za vplačila sponzorskih in donatorskih sredstev" - tak je naslov članka v oktobrski številki Našega časopisa, ki si ga lahko ogledate v priponki.

20.10.2007
Pohodniki BŠD NLB d.d. na Planini

Kar 28 pohodnikov Bančnega športnega društva NLB d.d. je opravilo "tolažilni" pohod na Planino (Štirna - Čez Špico - Zavetišče na Planini - Bukev - Ajdovska stopnja - Blatni dol - Štirna). In zakaj tolažilni, zato, ker so bili prvotno namenjeni na Slemenovo špico, a jutranje sporočilo "prelaz Vršič je prevozen z verigami" nam je omogočilo po januarskem obisku Planine (Štirna - Kuren - Zavetišče na Planini - Lintvern - Star maln - Čez Kepe - Štirna), ponovni obisk vrhniške "mestne gore". Sprejelo nas je toplo zavetišče, čaj, jota in nesramno dobre gibanice oskrbnika Mirka, kar je pridno nosil na mize gospodar zavetišča Berto. Povzpeli smo se tudi na razgledni stolp, ki je ravno te dni praznoval svojih 52 let in pol in pridno primaknili k izgradnji novega 132 €. Sledil je spust v dolino, njihove podvige pa si lahko ogledate v Fotogaleriji.

26.09.2007
Kdo bo rušil / gradil razgledni stolp na Planini
Predsednik planinskega društva, Roman Novak in predsednik gradbenega odbora, Milan Jerman sta obelodanila, kje smo trenutno v akciji izgradnje novega stolpa in kdo bo pri tem sodeloval...
26.08.2007
Prispevek koroških Slovencev za novi stolp
Konec junija je skupina koroških Slovencev iz idiličnega kraja Kostanj pri Vrbskem jezeru med obiskom znamenitosti Vrhnike najprej obiskala Zavetišče na Planini nad Vrhniko, kjer smo jih vrhniški planinci toplo sprejeli.
18.08.2007
Tudi na hribi.net o našem novem stolpu
Veliko medijev (vrhnika.si, radio Orion in HIT, barje.net, gore-ljudje.net, Obvestila PZS. Planinski vestnik) spremlja izgradnjo novega stolpa na Planini in od včeraj tudi www.hribi.net.
26.06.2007
4.000,00 Sparovih € za novi stolp
Veselje ob otvoritvi nove trgovine je družba Spar Slovenija podelila tudi z lokalno skupnostjo, zato so na dan otvoritve podarili ček v vrednosti 4.000,00 € PD Vrhnika.
26.05.2007
Opazen odziv sponzorjev in donatorjev
Enomesečna akcija članov gradbenega odbora se obrestuje, saj v zadnjih dnevih prejemamo podpisane sponzorske in donatorske pogodbe.
23.04.2007
Podjetniki so na potezi

Dosedanji odziv podjetnikov, podjetij in organizacij iz Vrhnike, njene bližnje in daljne okolice je ohrabrujoč ...

26.03.2007
Ljubiteji Planine vztrajno polnijo mošnjiček
Kako pravilna je bila odločitev, da začnemo z akcijo zbiranja sredstev za izgradnjo ...
26.02.2007
Spodbudno nadaljevanje zbiranja sredstev

Občina Vrhnika je skladno z dogovorom poravnala pogodbeni znesek za izdelavo projektne dokumentacije ...

29.01.2007
Vplačila za novi stolp tudi v TIC-u

Kakšni so rezultati zbiranja sredstev?

18.12.2006
Zgradimo novi stolp - 3
...pomagate uresničiti naš skupen projekt, ki je v ponos vsem obiskovalcem te »mestne« vzpetine nad Vrhniko...
03.12.2006
Vlom na Planini

Večina nas novi stolp »gradi«, drugi ga že podirajo.

15.11.2006
Pomagajte nam iskati - 1

Pomagajte nam poiskati datum postavitve »prastolpa« na Planini nad Vrhniko in kdo je na sliki.

03.11.2006
Zgradimo novi stolp - 2
Veseli opazujemo polna parkirišča pod vznožjem stolpa ...
25.09.2006
Zgradimo novi stolp - 1
Nad kočo pa ponuja dodatne užitke razgledni stolp, ki že 51 let kljubuje soncu, dežju, snegu in viharjem ...
28.08.2006
Lov na sredstva je odprt
Prepričani smo, da bomo skupaj z vami in z vašimi sredstvi zagotovili še enemu rodu ....
01.08.2006
Vzorno sodelovanje s sosedi
Vzorno sodelovanje z lastniki sosednjih zemljišč v okolici stolpa. Prvi »krog« izdelave dokumentacije za novi stolp se bliža koncu.
12.07.2006
Trije možje na Planini
Trije možje (Dolfe Malavašič, Jože Coren in Janez Brenčič) na Planini nad Vrhniko in eden celo na vrhu stolpa.
12.04.2006
Razgledni stolp skozi čas
Razgledni stolpi na Planini nad Vrhniko (733 m) skozi čas in kakšen bo novi.
26.02.2006
Anketa o novem stolpu

Anketa med krajani, prebivalci sosednjih občin in tudi širšega območja, še posebej pa med obiskovalci Planine , o novem stolpu.

 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008