Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
Zgodovina
 Izleti
Galerija
Aktualno
 
  Zgodovina Veselih triglavcev

Že ime sekcije pove , da je veliko vlogo pri tem odigral naš očak Triglav. Začelo se je pred petindvajsetimi leti(1975), ko smo planinci, nekoliko starejši (Lenč, Urh, Pavkar) in MOPeD-ovci tam okoli 25 let (Stanka, Andreja, Jože, Matevž, Bobi,Niko, Franci in Jaka) začeli s svojimi pohodi peš z Vrhnike na Triglav. Vsako leto je bil naš cilj tam gori. MOPeD-ovci in Povžarji smo šli na pot vsako leto ali skupaj , ali posebej. Vmes so se tudi samoiniciativno na pot podale tudi druge ad hoc zbrane skupine kot IUV-ejevci, Vašani idr.

Seveda pa tudi drugih gora nismo zanemarjali. Ker so bili v tistih letih kolikor toliko organizirani le MOPeD-ejevci in alpinisti, mi, ki pa smo že prerasli te okvire pa smo bili v glavnem prepuščeni svoji iznajdljivosti in samoiniciativni. Ob obetu lepega vremena smo staknili glave, se zmenili, oprtali nahrbtnike in jo mahnili v gore. Tako smo prehodili večino slovenskih gora. V tistih časih so že bili v “modi” zimski pohodi Stol, Snežnik, Porezen, Javornik, Dražgoše, Kum in pa drugi, kjer skoraj nismo manjkali.

Tudi peš na Triglav smo hodili vsako leto po planinsko, to je vse s sabo na ramah v nahrbtniku. Leta 83 in 84 smo si že omislili motoriziranega ekonoma, ki je skrbel , da ni bilo treba vsega nositi s sabo. Petnajst nas je šlo čez Škofjeloške hribe tja gor. Leta 1985,ob 10-letnici pohoda nas je bilo že 25, pa tudi spremljevalec je dobil mlade oz. pomočnike, ki so nam olajšali nahrbtnike in skrbeli za prehrano in podobne stvari. Omislili smo si tudi uniforme-majice pokrovitelja LIKO, pa še obesek in klobuk na glavo. Vajeti organizacije je držal v rokah Lenč, ki mu pomočnikov ni manjkalo. Lahko rečemo ,da se je takrat začela osnova skupine VESELIH TRIGLAVCEV.

V naslednjih letih tja do leta 90 je skupina štela do 30 pohodnikov. Nekaj jih je šlo z Lintverni , Povžarji ali Vašani, a so jih nadomestili novi. Tudi na drugih pohodih so nas videvali v večjem številu. V glavnem je bila to moška družba, le sem pa tja se nam je pridružila planinka ženskega spola. Leta 1990 je verjetno zaradi tega nastala ženska skupina Triglavk, ki so šle peš naTriglav vzporedno oziroma ločeno od Triglavcev.

Do leta 1994 smo Triglavci še povečali svojo dejavnost. V Dolgih talih je iz zapuščene gozdarske bajte ob udarniškem delu nastalo zavetišče oz. koča , ki še vedno obratuje ob nedeljah.

Pohodi v gore so se nadaljevali v še večjem obsegu. Na poti proti Triglavu nas je že marširalo preko 40 Triglavcev, za, ali pred nami pa še okoli 20 Triglavk, malo manj Lintvernov, in Povžarjev, desetina Vašanov, Verjanov in še kdo. Leta 93 smo jih našteli 138. Ker je Lenč prevzel vodenje Triglavk, je Srečo prevzel njegovo pri Triglavcih. In smo hodili v gore vsak zase , pa tudi skupaj.

Ob jubilejnem letu 94, in DVAJSETEM pohodu na Triglav smo sklenili strniti vrste . V okviru sekcije VESELI TRIGLAVCI smo začeli načrtovati jubilejni skupni pohod: Triglavci , Triglavke , Lintverni , Vašani , Povžarji , Verjani in 530. Učni center in ga posvetil umrlemu Lenču. Izdelali smo jubilejni bilten in značko, se opremili s temu primerno planinsko opremo in organizirali temu primerno logistično podporo. Od 20. - 24 . julija ,94 je Triglav in Kredarico zasedlo okoli 150 pohodnikov , ki se jim je pridružilo še skoraj toliko Vrhničanov oz. prijateljev in skupaj smo proslavili naš planinski praznik pod Triglavom.

Ob tolikšnem razmahu planinstva smo sklenili še bolj organizirati naše pohode v hribe oz. gore. Da ne bi hodili na ture oz. pohode kakor je pač naneslo ali smo se zmenili ob posamezni priliki, smo si zastavili letne plane tur oz. izletov.

Leta 95 je naš plan pohodov vseboval že 14 enodnevnih tur oz. izletov in sicer: Kriška gora , Grmada, Snežnik, Porezen, Ključ, Štampetov most, Pokojišče, Vrhniška pot (naš tradicionalni pohod) , Blegoš , Stol, Krn, Krim, Litija- Čatež, Slivnica- Vrhnika, Javornik .Za vsak pohod smo organizirali prevoz in določili vodiča iz naših vrst.

Za večdnevni pohod smo si izbrali Notranjasko pot in sicer smo v štirih dneh hodili z Vrhnike čez Medvedje brdo na Javornik do Nanosa, nato preko Vremščice na Mašun, od tam čez Snežnik v Loško dolino in na Slivnico in se čez Pokojišče vrnili.

Da ne bi vsi vsako leto hodili peš na Triglav, smo si Triglavci za večdnevni pohod izbrali pot okoli Slovenije, Triglavke Slovensko planinsko pot in podobno Lintverni . Tradicijo so negovali Povžarji in Vašani.

Leta 96 smo šli proti Kolpi in sicer z Vrhnike čez Bloke na Travno goro. Od tam skozi kočevske gozdove do Čabra ob Kolpi in končali v Travi Hodili smo že kot ljudje, saj se nam je pridružilo tudi nekaj žensk, ki so kasneje dale korajžo tudi drugim. Poleg tega smo dvakrat na mesec organizirali enodnevne ture oz. izlete , podobno kot leto poprej. Obisk je porasel, tako, da je bil marsikdaj avtobus prezaseden in zamudniki so ostali doma, ali pa so se nam pridružili kako drugače.

Leta 97 je naš plan izletov obljubljal naslednje ture : Kriška gora, Čavn, Grmada, Jurčičeva pot, Snežnik, Jelenov žleb, Ključ, Železničarski pohod, Vrhniška pot, Blegoš, Stol (tudi peš z Vrhnike), Slavnik, Virnikov grintovec, Kofce, Špik, Ratitovec, Krim, Planina Jezero, Okoli Žirov, Litija -Čatež, Mirna gora, Slivnica -Vrhnika in Javornik.

Za več dni smo se namenili poleti po poti okoli Slovenije. Korakali smo s Trave ob Kolpi do Osilnice, preizkusili naše raftarske sposobnosti, šli naprej od Ribjeka do Fare, se povzpeli čez Kostel na Stari trg, obiskali najjužnejšo vas v Sloveniji Damelj, in preko Vinice pot zaključili v Adlešičih. Naslednje leto smo pot nadaljevali skozi Metliko in Suhor čez Gorjance, se spustili v Kostanjevico in čez Krko in Savo nadaljevali na Bizeljsko, Bistrico ob Sotli v Podčetrtek.

Poleg tega smo kot prej organizirali izlete povprečno dvakrat na mesec in pohod po Vrhniški planinski poti. Program je bil podoben kot naslednje leto.

Leta 99 : Kriška gora , Čaven, Bohor, Jurčičeva pot, Snežnik, Porezen, Pohorje, Vrhniška pot, Matkov škaf, Samotorca, Stol, Svinjak (Trenta), Čemšeniška planina, Dolgi tali, Vogel- Komna, Tromeja, Debela peč, Lavričeva pot, Litija- Čatež, Slivnica- Vrhnika, Javornik . Spet smo se skupaj na pot podali ob 25.-tem pohodu peš z Vrhnike na Triglav, tako kot za 20. letnico. Od 20.-24. julija smo spet osvojili očaka in zasedli Kredarico za 2 dni.

In letos smo v plan zapisali : Vrhnika -Smrečje, Kriška gora, Čaven, Lisca, Jurčičeva pot, Snežnik ,Porezen, Pohorje- Ribniška, Vrhniška pot, Srečanje na Snežniku, Olševa, Golica, Čemšeniška planina, Srečanje na Planini, Debela peč, Lavričeva pot, Pekel- Pokojišče-Vrhnika, Litija- Čatež, Slivnica, Javornik, Jelovc- Planina.

Za tri dni smo se na pot podali 17.-19. avgusta . Šli smo čez Boč na Donačko goro, nato čez Haloze na Dravsko polje v Slovenske gorice. Bilo je vroče, a lepo. Da tako je bilo so največkrat poskrbeli : Krašovec Srečo, Miklavčič Damjana, Pečar Janez, Šventner Stane, Grom Boža, Petič Janez, . . . , in Jaka Susman , ki je kdaj prej in tudi zdaj kaj zapisal.

Besedilo je povzeto po brošuri, ki je bila izdana leta 2000 ob 40 letnici društva.
   
 
 
   
 
Untitled Document
 
  Društvena pisarna še vedno ...
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008