Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 Zgodovina
 Tabori
 Izleti
 Galerija slik
 
 
 
 
 

Planinski izleti so namenjeni osnovnošolcem in mladini, ki bi radi spoznali lepoto Slovenskih gora, se seznanili z varno hojo v gorah, spoznali nove prijatelje… Izleti so enkrat mesečno skozi celo šolsko leto in so enodnevni. Za zaključek pa se v maju odpravimo na dvodnevni izlet. Prespimo v eni od planinskih koč in s tem začutimo pravi planinski duh. Pridruži se nam na izletih in boš videl če je to res.


Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2016/17


Oprema za izlet: planinski čevlji (segajo naj čez gleženj in so z narebrenim podplatom), ohlapna oblačila, vetrovka, bunda, tople nogavice, nahrbtnik s ‘irokimi in podloženimi naramnicami (velik naj bo toliko da gre vanj bunda, malica, pijača), rezervna oblačila, malica (sendvič) in pijača (čaj ali sok), dnevnik mladega planinca ter plačano članarino za tekoče leto. Na izletu pa ti ne sme zmanjkati: dobre volje, ljubezni do narave, želje po odkrivanju neznanega, želje po skupnih doživetjih…

 
07.04.2011
Mladi na Gospodični na Gorjancih
 

Na pustno soboto so se vrhniški mladi planinci odpravili na izlet na Dolenjsko. Obiskali so Gorjance, gozdnato pobočje, ki se južno od Novega mesta dviguje tik ob meji s Hrvaško.

Naš cilj je bil Gospodična, kjer stoji planinski dom.

Avtobus nas je pripeljal do vasi Gabrje, majhne vasice pod Gorjanci, vzhodno od Novega mesta. Tam sta nas pričakala vodnika Borut in Nina iz lokalnega planinskega društva. Pred odhodom proti vrhu so se otroci posladkali s krofi, kar se na pustno soboto spodobi. Tako je bila pot navkreber lažja.

Nina je pohitela na čelo kolone in nas vodila po markirani gozdni poti. Na tleh je bilo še kar nekaj snega in udeleženci so morali previdno stopati, da ni prišlo do kakšnega zdrsa. Med hojo smo se nekajkrat ustavili, si slekli odvečna oblačila ali pa popili skodelico čaja iz nahrbtnika.

Dobre pol ure vzpona po razgibani poti nas je pot pripeljala iz bukovega gozda na rob prvega travnika, ob katerem smo se začeli spet vzpenjati. Na tem mestu smo se nekateri ozrli nazaj, ker so se med drevesi odprli prvi pogledi na razgibano dolenjsko pokrajino. Vendar je to bilo le za hip, saj je pot hitro zavila nazaj v gozd in spet nas je čakal približno polurni vzpon do naslednje košenice, kjer so razgledi lepši, saj smo se dvignili že za dobrih 350 višinskih metrov. Ker je bil oblačen dan, razgled ni bil ravno najlepši, vendar že sam pogled na dolino nas je opogumil, da smo nadaljevali s potjo navzgor.

Otroci so uživali v zimskih radostih, saj je bilo kar nekaj snega. Do cilja naše poti je od zadnjega travnika bilo le še slabih 15 minut hoje skozi gozd. Ko so nekateri že spraševali >>koliko je še do konca<< smo nad seboj med drevesi opazili streho Doma Vinka Paderšiča na Gospodični. Ker smo že skoraj dosegli naš cilj in videli kočo, smo zagledali tudi studenček na Gospodični, ki je znan iz Trdinovih bajk in povesti o Gorjancih.

Preostala nam je samo še pot po stopnicah, mimo izvira Gospodična do doma in prispeli smo.

Vstopili smo v prostorno, urejeno kočo in se posvetili zasluženi malici. Zbrali smo tudi planinske dnevnike in v njih pritisnili štampiljke.

Pred kočo je prostran raven prostor, ki je vabil na dvoboj v kepanju. Nekateri so celo dejali, da je >>zmanjkalo snega<< po vseh zmetanih kepah.

Pred odhodom nazaj v dolino je vodnik Andrej poslikal skupno sliko celotne skupine s kočo v ozadju.

Nazaj smo šli po drugi poti, saj so Gorjanci naravnost prepredeni z mrežo gozdnih cest, kolovozov in pešpoti. Navzdol nam je šlo hitreje, nekateri so celo pozabili, da niso vodniki in korak jih je zanesel pred vodnico Nino. Vendar smo uspešno prispeli do našega izhodišča v vasi Gabrje, kjer nas je že čakal avtobus. Poslovili smo se od Nine in Boruta in krenili proti Vrhniki.

V dobri uri in pol smo prispeli na Vrhniko, kjer so nas že čakali naši starši.

Naj omenim, da so se tega izleta udeležili učenci OŠ Ivana Cankarja, OŠ Log-Dragomer in mednarodnega oddelka na OŠ Danile Kumar v Ljubljani. Med nami je bil npr. 7-letni deček iz Indije, kateri je prišel na izlet prvič in dejal je, da bo zopet šel na planinski izlet, saj je bil po končani turi izredno ponosen nase. Mislim, da ni bil edini.

Fotografije pa si lahko ogledate v fotogaleriji.

Ksenija Bernetič

 

 
  
 
   
 
Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2014/15
 
Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2015/16
Untitled Document
 
  V avgustu ne bo uradnih ur
Vabilo na planinski pohod
BLEGOŠ, 20. junij 2020
Vabilo na planinski pohod
Pohod po okolici Vrhnike – ...
Prvi spominski pohod Zimzelen...
Sončki na Planini nad Vrhniko
Barjani po okolici Vrhnike

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008