Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 Zgodovina
 Tabori
 Izleti
 Galerija slik
 
 
 
 
 

Planinski izleti so namenjeni osnovnošolcem in mladini, ki bi radi spoznali lepoto Slovenskih gora, se seznanili z varno hojo v gorah, spoznali nove prijatelje… Izleti so enkrat mesečno skozi celo šolsko leto in so enodnevni. Za zaključek pa se v maju odpravimo na dvodnevni izlet. Prespimo v eni od planinskih koč in s tem začutimo pravi planinski duh. Pridruži se nam na izletih in boš videl če je to res.


Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2016/17


Oprema za izlet: planinski čevlji (segajo naj čez gleženj in so z narebrenim podplatom), ohlapna oblačila, vetrovka, bunda, tople nogavice, nahrbtnik s ‘irokimi in podloženimi naramnicami (velik naj bo toliko da gre vanj bunda, malica, pijača), rezervna oblačila, malica (sendvič) in pijača (čaj ali sok), dnevnik mladega planinca ter plačano članarino za tekoče leto. Na izletu pa ti ne sme zmanjkati: dobre volje, ljubezni do narave, želje po odkrivanju neznanega, želje po skupnih doživetjih…

 
05.01.2011
Sveta Gora, 11.12.2010
 

V soboto, 11. 12. 2010 smo se mladi planinci še zadnjič v tem letu odpravili na izlet. Polni energije in željni novih spoznanj smo se z avtobusom odpeljali proti Primorski. Z Vrhnike smo se odpeljali proti Novi Gorici, od tam naprej pa do Solkana.

Na večjem parkirišču v Solkanu smo izstopili s toplega avtobusa in že je bila na vrsti prva kratka malica. Na začetku naše poti smo nekaj časa hodili ob glavni cesti, ki vodi na sam vrh Svete Gore. Kmalu smo zavili levo na prečudovito gozdno pot. Med potjo smo opazili ostanke rovov, jam in predorov iz prve svetovne vojne. Najbolj pa so nas pritegnile karavle, ki so bile tudi del naše poti. Zatem pa so se marsikomu zašibile noge. Pred nami je bil namreč najzahtevnejši del poti. Čakala nas je naloga preplezati nekaj večjih skalnatih ovir. Po tako velikem naporu smo si vzeli čas za krajši postanek, s katerim smo si nabrali novih moči za še zadnje podvige. Pot nas je pripeljala čisto blizu vrha. Še zadnjič smo prečkali glavno cesto. V parih smo se povzpeli po stopnicah in bili, še preden bi trenil, na vrhu. Pred nami se je odprl prečudovit razgled na pristne primorske vasice v dolini. V daljavi pa smo lahko videli zahodni del Julijskih Alp ter celotne Karnijske Alpe. Na Sveti Gori smo si ogledali zunanjost bazilike, ki krasi vrh. Nismo pa pozabili na žigosanje Dnevnika mladega planinca, kar nam je vzelo dosti časa, saj nas je mladih planincev zelo veliko. Sveta Gora pa ni bila naš glavni cilj. Zato smo se po cesti, ki vodi v Grgarju odpravili proti Preškemu vrhu. Noge so nas iz lepe makadamske poti zanesle na nekoliko bolj strmo in zahtevnejšo pot. Neustrašno smo zagrizli v hrib, lepo hodili eden za drugim in z nasmehom na obrazu prikorakali na vrh. Tu pa nas je pričakalo prav posebno presenečenje, ki so otroci nestrpno čakali že celo pot. Na plan smo potegnili svoje svetilke in se v skupinah podali v karavle. Otroci so v karavlah neizmerno uživali. Nekateri so se tudi močno vživeli v vlogo vojaka iz prve svetovne vojne. Kot četa vojakov smo se iz Preškega vrha podali nazaj v dolino. Pot nas je ponovno pripeljala na makadamsko pot. Od tam naprej pa smo se držali leve strani grebena pod Skalnico, katerega najvišji vrh je Sveta gora in se nato podali naprej proti vasi Plave. Ker pa smo se že morali vrniti proti našemu izhodišču, smo zapustili pot ki vodi v Plave in se podali nazaj proti Solkanu. Pot do avtobusa se je nekoliko vlekla, a čas nam je popestrilo brcanje poznojesenskega listja. V Solkanu smo se usedli na avtobus in se odpeljali proti domači Vrhniki.

Domov smo se vrnili vsi živi in zdravi, a zagotovo nekoliko utrujeni, kar je po tako pestrem in napornem izletu povsem razumljivo. Ta sobotni dan pa nam bo zagotovo po vseh novih dogodivščinah in pripetljajih, ki smo jih doživeli ob izletu, ostal še dolgo v spominu in se ga bomo mladi zelo radi spominjali; kljub temu, da so nas v domačem kraju pričakale prave zimske temperature. A 51 mladih planincev se hladnih temperatur ni ustrašilo; saj veste, planinci smo iz tršega testa!

To je bil zadnji izlet v letu 2010, zagotovo pa se vsi že veselimo novega izleta.

Lep planinski pozdrav, Nika Dolinar

 Povezava do fotogalerije!

 
  
 
   
 
Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2014/15
 
Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2015/16
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008