Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 Zgodovina
 Tabori
 Izleti
 Galerija slik
 
 
 
 
 

Planinski izleti so namenjeni osnovnošolcem in mladini, ki bi radi spoznali lepoto Slovenskih gora, se seznanili z varno hojo v gorah, spoznali nove prijatelje… Izleti so enkrat mesečno skozi celo šolsko leto in so enodnevni. Za zaključek pa se v maju odpravimo na dvodnevni izlet. Prespimo v eni od planinskih koč in s tem začutimo pravi planinski duh. Pridruži se nam na izletih in boš videl če je to res.


Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2016/17


Oprema za izlet: planinski čevlji (segajo naj čez gleženj in so z narebrenim podplatom), ohlapna oblačila, vetrovka, bunda, tople nogavice, nahrbtnik s ‘irokimi in podloženimi naramnicami (velik naj bo toliko da gre vanj bunda, malica, pijača), rezervna oblačila, malica (sendvič) in pijača (čaj ali sok), dnevnik mladega planinca ter plačano članarino za tekoče leto. Na izletu pa ti ne sme zmanjkati: dobre volje, ljubezni do narave, želje po odkrivanju neznanega, želje po skupnih doživetjih…

 
16.12.2009
Mladi smo obiskali Pivka & Črna jama
 

V soboto 7. novembra se je 83 planincev podalo na izlet ravno v nasprotno smer kot ponavadi. Nismo se vzpenjali proti vrhu in od tam z viška opazovali deželo pod nami, ampak smo se podali v temne in skrivnostne globine kraškega sveta v okolici Postojne. Da, tudi planince zanima svet skalnatih globočin.

Za začetek je bilo potrebno kupiti vstopnice za v jamo. Ker smo bili prezgodnji za prodajalca vstopnic v Postojni, smo imeli možnost raziskati vojaški tank na parkirišču pred Postojnsko jamo. Eni so se nastavljali fotografu, drugi so se čudili veliki gmoti kovine. Po nakupu vstopnic smo se z avtobus odpeljali nekaj kilometrov ven iz Postojne do jame Pivka. Pred jamo nas je čakal lokalni vodič in nam povedal nekaj uvodnih besed o jami. Do vhoda je vodilo 317 stopnic. Tako smo se spustili za 65 m, in začeli pohod v njej. Večino poti nas je spremljala reka Pivka, ki je naredila jamo tako edinstveno. Reka je ena od predhodnic reke s sedmimi imeni Ljubljanice. V jami smo videli vrsto kraških pojavov - stalagmiti, stalaktiti in stebri vseh možnih oblik. S stropa pa kot »špagetki« visijo mali stalaktiti, ki bodo v tisoč letih zrasli v mogočne stalaktite. Tudi z barvami narava ni skoparila. Kamnine so mnogoterih barv, ki na obiskovalca naredijo magičen vtis. Nekatere so belkaste s kristalnim videzom, druge rdečkaste ali pa mlečnato rjave. Vsi smo si z zanimanjem ogledovali vsak kotiček jame in se z vsakim naslednjim korakom nadejali novih čudes. Po umetno narejenem rovu pa smo prispeli v Črno jamo. Tu je pa nekoliko drugačna pesem. Tu je vpliv človeka močno iznakazil lepoto jame. V preteklosti so jamo obiskovali z baklami in saje, ki so jih spuščale goreče bakle so se usedle na kamnino. Tako je del blišča jame prekrila črnina. Sedaj je jama osvetljena z električno napeljavo, kar je prijaznejše do obiskovalca in jame. Črnina pa je ostala kot opomin, da moramo biti pazljivi na kakšen način raziskujemo naravo. Vseeno pa so ostali deli, ki so nepoškodovani. In tako je tudi v zadnjem delu jame, kjer se mešajo nepoškodovani in poškodovani kapniki. Preizkusili smo tudi kako je v popolni temi. Vodič je ugasnil razsvetljavo, mi svoje svetilke in za nekaj sekund smo bili deležni prave teme. Ko pa smo prišli iz jame nas je dnevna svetloba zaslepila, zato smo gledali z nekoliko priprtimi očmi.

Od tu nas je avtobus zapeljal še do Ravbarjevega stolpa na Planini pred katerim stražita dva kamnita leva. Stolp je bil včasih del manjšega gradu. Danes je od gradu ostalo le nekaj ruševin in okrogel obrambni stolp. V njem je čudovita dvorana z rebrasto zvezdastim stropom, ki daje odlično akustičnost. Zato so v njej večkrat kulturne prireditve s petjem in igranjem.

Mimo stolpa vodi pot v Planinsko jamo. Tu smo si ogledali le vhodno galerijo iz katere je bučno pritekala reka Unica, ki je nastala v jami s sotočjem reke Rak in Pivka. Od tu smo prijetno utrujeni krenili proti nazaj proti Vrhniki.

Fotogalreija

 

 
  
 
   
 
Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2014/15
 
Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2015/16
Untitled Document
 
  Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini
Veseli Triglavci na 2244 m vi...
Tudi Zimzeleni po Hmeljski poti
Barjani na Limbarski gori

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008