Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 Zgodovina
 Tabori
 Izleti
 Galerija slik
 
 
 
 
 

Planinski izleti so namenjeni osnovnošolcem in mladini, ki bi radi spoznali lepoto Slovenskih gora, se seznanili z varno hojo v gorah, spoznali nove prijatelje… Izleti so enkrat mesečno skozi celo šolsko leto in so enodnevni. Za zaključek pa se v maju odpravimo na dvodnevni izlet. Prespimo v eni od planinskih koč in s tem začutimo pravi planinski duh. Pridruži se nam na izletih in boš videl če je to res.


Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2016/17


Oprema za izlet: planinski čevlji (segajo naj čez gleženj in so z narebrenim podplatom), ohlapna oblačila, vetrovka, bunda, tople nogavice, nahrbtnik s ‘irokimi in podloženimi naramnicami (velik naj bo toliko da gre vanj bunda, malica, pijača), rezervna oblačila, malica (sendvič) in pijača (čaj ali sok), dnevnik mladega planinca ter plačano članarino za tekoče leto. Na izletu pa ti ne sme zmanjkati: dobre volje, ljubezni do narave, želje po odkrivanju neznanega, želje po skupnih doživetjih…

 
30.11.2008
Mladi planinci na Snežniku
 

Na oblačno jesensko soboto, 25. oktobra se zbere pred osnovno šolo Ivana Cankarja 62 mladih planincev in njihovih staršev. Vsi nekoliko skeptični glede vremena na prvem planinskem izletu v letošnjem šolskem letu. Bo to izlet, ki ne bo nudil nobenega razgleda, ko bomo prišli na vrh? Vendar ne. Kmalu po tem ko smo zapustili Ljubljansko kotlino in se bližali primorski regiji nas obsije sonce. V avtobusu se začuti olajšanje in nestrpnost pred pohodom.

Za izhodišče smo izbrali Dom na Sviščakih. Pot nas je v začetku vodila skozi čudovit jesenski gozd. Okoli nas so se vzpenjala čudno zavita drevesa z golimi vejami. Debla so bila v obliki skodranega lasu. Res nenavaden pojav. Pod nogami nam je šumelo jesensko obarvano odpadlo listje. In ko skupina 62 ljudi povzroči to šumenje, bi lahko rekli da je nastala nekakšna jesenska melodija. Naslov skladbe bi lahko bil nekaj na temo jeseni. Število izvajalcev 62.:-). Približno na pol poti pridemo do manjše jase, kjer nas pričaka kup drv. Otrokom takoj razložimo, kakšen je postopek. Odložimo nahrbtnike, vanj damo poleno in se odpravimo naprej. Tu se je tudi pokrajina nekoliko spremenila. Visoka drevesa so zamenjali nizki borovci. Če si pogledal pobočje nekoliko površno, si imel občutek kot da je poraščeno s travo. Vendar ko smo se približevali vrhu smo videli, da so vse to borovci čudovito zelene barve. Tu nam je nekoliko nagajal veter, ki nam je bril okoli ušes. Vendar nas je spremljal nasprotnik hladnega vetra – toplo sonce. Le–ta je odganjal hlad in grel nas. Po dveh urah in pol hoje smo kočo na vrhu okupirali skoraj v celoti. Zna biti da je bilo pred našim prihodom lepo mirno v koči. Z našim vstopom v kočo je iz tega miru nastal pravi živ žav. Vsi smo se okrepčali, ožigosali svoje planinske dnevnike, na vrhu opravili skupinsko fotografiranje in se razgledali po okolici. Imeli smo videti marsikaj. Pod nami morje nizke oblačnosti (nekateri temu rečemo morje vate), v daljavi Triglav z okoliškimi vrhovi, na nasprotni strani pa morje z otokoma Cres in Krk. S tem lahko rečemo splačalo se je. Ob povratku v dolino je med borovci naša skupina od daleč izgledala kot nekakšna kača sredi zelene zaplate. Proti koncu se je celotna kolona kar močno raztegnila tako, da smo v različnih presledkih prišli nazaj do Planinskega doma na Sviščakih. Vmes so nekateri izvajali prave vragolije z jesenskim listjem, nekateri pa smo se zatopili v sproščene pogovore polne smeha in zadovoljstva. Tako smo tudi za povratek potrebovali približno toliko časa kot za vzpon. Ob povratku so si otroci na avtobusu ogledali še nekaj risank in vožnja je minila kot bi mignil. Na Vrhniko smo se vrnili polni novih vtisov in doživetij.

Če želite še kaj takšnih doživetij, se nam pridružite tudi na ostalih planinskih izletih v tem šolskem letu. S seboj povabi tudi prijatelja.

 Tomaž Stržinar

FOTOGALERIJA!

 
  
 
   
 
Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2014/15
 
Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2015/16
Untitled Document
 
  Vabilo na občni zbor 14.2.2020
Sončki po grebenih okoli Dra...
1. pohod Veselih Triglavcev v...
Barjani po poti ob rimskem zidu
Barjani na Logaškem razgledniku
Sončki obhodili Blejsko jezero
Plan pohodov Veseli triglavci...
Zimzeleni v Rakovem Škocjanu

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008