Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 Zgodovina
 Tabori
 Izleti
 Galerija slik
 
 
 
 
 

Planinski izleti so namenjeni osnovnošolcem in mladini, ki bi radi spoznali lepoto Slovenskih gora, se seznanili z varno hojo v gorah, spoznali nove prijatelje… Izleti so enkrat mesečno skozi celo šolsko leto in so enodnevni. Za zaključek pa se v maju odpravimo na dvodnevni izlet. Prespimo v eni od planinskih koč in s tem začutimo pravi planinski duh. Pridruži se nam na izletih in boš videl če je to res.


Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2016/17


Oprema za izlet: planinski čevlji (segajo naj čez gleženj in so z narebrenim podplatom), ohlapna oblačila, vetrovka, bunda, tople nogavice, nahrbtnik s ‘irokimi in podloženimi naramnicami (velik naj bo toliko da gre vanj bunda, malica, pijača), rezervna oblačila, malica (sendvič) in pijača (čaj ali sok), dnevnik mladega planinca ter plačano članarino za tekoče leto. Na izletu pa ti ne sme zmanjkati: dobre volje, ljubezni do narave, želje po odkrivanju neznanega, želje po skupnih doživetjih…

 
14.05.2008
Vtisi iz Gore Oljke
 

V soboto 8. marca je 42 mladih planincev odšlo novemu izletu naproti. Odpravili smo se na Goro Oljko nad Polzelo. Smiselne povezave med geografsko lego gore in njenim imenom ne moremo najti. Gora Oljka je namreč dobila ime po sliki, ki se nahaja v cerkvi svetega Križa na vrhu gore. Slika prikazuje Jezusa na Oljski gori.

Prvič Goro Oljko opazimo ko se spustimo s Trojan v Savinjsko regijo. Je osamelec, ki nam zaradi svoje nenavadno pravilne oblike daje občutek, kot da bi bil narejen umetno. Ko smo prišli v mesto poznano predvsem po proizvodnji ženskih nogavic smo si oprtali nahrbtnike in se v koloni začeli vzpenjati proti vrhu. Položen začetek poti nas je vodil mimo starih in lepo obnovljenih hiš, okoli njih pa čudoviti travniški nasadi sadnih dreves. Polovica poti pa skozi gozd. Drevesa so bila še brez listja, vendar se je videlo da že vse brsti in da je potrebnih le še nekaj dni, ko bo ves gozd ozelenel. Če bi se izrazili v športnem žargonu, bi rekli da so drevesa v »nizkem štartu« pred ozelenitvijo. Ker je bilo med udeleženci večina mlajših osnovnošolcev je bila hoja njim primerna. Se pravi nekoliko bolj počasna. Pa ne zaradi tega ker nebi zmogli hitrejše hoje, marveč zato, ker je bilo potrebno podrobneje pogledati vse kar se sreča na poti in včasih tudi kar se ne sreča na poti. Vendar tak način vzpona prinese veliko smeha in veselja, ter se popolnoma pozabi kako dolgo se že hodi.

Ko prispemo na vrh zagledamo mogočno cerkev z dvema zvonikoma. Planinska koča ob njej daje občutek kot da je hišica za palčke. Tu si vsi skupaj privoščimo zaslužen počitek in malico. Otroci so pojedli sendviče kar se da hitro in že se je začelo raziskovanje okolice koče in cerkve. Malo kasneje pa je vse skupaj preraslo v skrivanje, lovljenje, tekanje po stopnicah proti cerkvi gor in dol. Vse skupaj pa je spremljalo veselje, smeh in nekaj vriskanja. Mogoče ta opis, kako je bilo na vrhu daje občutek da je bilo vse skupaj pravi direndaj, vendar starši brez skrbi. Mentorji in vodniki so vso dogajanje dobro nadzirali in umirjali, da ne bi prišlo do kakih sitnosti.

Po tej sprostitvi na vrhu nam je prijazen domačin v cerkvi predstavil samo cerkev in njeno zgodovino. Po tem pa smo si šli ogledati še prostore pod cerkvijo kjer se skriva prečudovita kapela. Tako sam izlet ni imel samo planinsko tematiko, pač pa tudi nekaj zgodovinsko, kulturnega izobraževanja.

V dolino smo se odpravili proti Šmartnem ob Paki, kjer nas je pričakal avtobus in nas varno pripeljal na začetek našega popotovanja, na Vrhniko. Izlet nam je dal spoznati še en prečudoviti košček Slovenije.

V fotogaleriji Mladinskega odseka si lahko pogledate slike iz izleta na Goro Oljko. KLIK!

Tomaž Stržinar


 
  
 
   
 
Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2014/15
 
Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2015/16
Untitled Document
 
  V avgustu ne bo uradnih ur
Vabilo na planinski pohod
BLEGOŠ, 20. junij 2020
Vabilo na planinski pohod
Pohod po okolici Vrhnike – ...
Prvi spominski pohod Zimzelen...
Sončki na Planini nad Vrhniko
Barjani po okolici Vrhnike

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008