Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 Zgodovina
 Tabori
 Izleti
 Galerija slik
 
 
 
 
 

Planinski izleti so namenjeni osnovnošolcem in mladini, ki bi radi spoznali lepoto Slovenskih gora, se seznanili z varno hojo v gorah, spoznali nove prijatelje… Izleti so enkrat mesečno skozi celo šolsko leto in so enodnevni. Za zaključek pa se v maju odpravimo na dvodnevni izlet. Prespimo v eni od planinskih koč in s tem začutimo pravi planinski duh. Pridruži se nam na izletih in boš videl če je to res.


Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2016/17


Oprema za izlet: planinski čevlji (segajo naj čez gleženj in so z narebrenim podplatom), ohlapna oblačila, vetrovka, bunda, tople nogavice, nahrbtnik s ‘irokimi in podloženimi naramnicami (velik naj bo toliko da gre vanj bunda, malica, pijača), rezervna oblačila, malica (sendvič) in pijača (čaj ali sok), dnevnik mladega planinca ter plačano članarino za tekoče leto. Na izletu pa ti ne sme zmanjkati: dobre volje, ljubezni do narave, želje po odkrivanju neznanega, želje po skupnih doživetjih…

 
26.02.2008
Poročilo iz izleta na pl. Zajamniki
 

Sobota 2. februar. Vkrcamo se na avtobus in se oziramo v oblačno nebo in se sprašujemo ali na Gorenjskem malo sneži ali padajo snežinke velike kot kepe. Po dobri uri vožnje, ko se bližamo Pokljuki nam postane jasno, da bo to izlet v čisto zimskem vzdušju. Pripeljemo se do vadbega centra slovenske vojske na Pokljuki in že je tam več sto otrok, ki so prišli z istim namenom kot mi. Sprehoditi se po okoliških vrhovih in narediti prijeten planinski izlet v družbi svojih prijateljev v spremstvu planinskih vodnikov. Nekateri so imeli tekaške smuči in se vozili po tekaškem poligonu, kjer trenira tudi naša najboljša tekačica, Petra Majdič. Nekateri so odšli peš na Uskovnico, mi in še nekaj drugih otrok iz različnih osnovnih šol pa smo jo ubrali proti planini Zajamniki. Pot nas je vodila skozi čudovite pokljuške gozdove, kjer so imele mogočne smreke snežno prevleko. Kot da bi imele oblečene tople, bele zimske plašče. Pod nami je škripal sneg, na oči pa so nam padale snežinke.

Pot je bila v večini položna, le na nekaterih mesti smo se nekoliko spuščali ali malo zagrizli v hrib. Po eni uri in pol hoda se pred nami odpre pogled na čudovito ravnico, na kateri je polno planinskih staj. Vse so postavljene zelo skupaj, ena za drugo na obe strani poti, ki pelje mimo njih. Kot bi sestavljale ulico, ki bi jo lahko poimenovali »ulica planina Zajamniki«. Ştaje so nekoč služile pastirjem, ki so po okoliških planinskih pašnikih pasli krave, v stajah pa so prenočevali in izdelovali sir, skuto, kislo mleko. Sedaj pa so v njih vikendi, kamor pridejo ljudje na oddih in uživanje v neokrnjeni naravi. Prvobitno poslanstvo, ki so jo imele te skromne lesene stavbe, se je ohranilo le še v eni. Tu vam poleti postrežejo z okusnim kislim mlekom in skuto. Mi smo se zatekli pod dva večja napušča teh staj in si privoščili zasluženo malico in topel čaj. Vse okoli nas pa poplesavanje snežink in z belo odejo prekrita pokrajina. Res je da v jasnem vremenu vidimo iz Zajamnikov Triglav in okoliške vrhove kot na dlani. Vendar bo za to še čas. Sneg pa nam ni na razpolago skozi celo leto. Ob vračanju na Pokljuko so prišle na vrsto zimske radosti. Kepe otrok so letele iz vseh strani. Neshojene poti so otrokom pričarale še poseben izziv. Tam se je sneg udiral do kolen. Kdo bo v takih razmerah hitrejši je postalo glavno opravilo poleg že omenjenega kepanja, ki mu ni kazalo ne konca ne kraja.

Ob prihodu na izhodišče ture so nas organizatorji (osnovna šola Gorje, Zveza za šport otrok in mladine Slovenije) pričakali s sendviči in toplim čajem. Na koncu je vsak dobil simbolično medaljo, majico ter slavno blejsko kremšnito za domov. Nato pa hitro v topel avtobus, da smo si ogreli premražene prste zaradi zimskih vragolij (kepanje) in nazaj proti Vrhniki.

Lep pozdrav do naslednjega izleta.

Slike si oglejte na internet strani: KLIK!

Tomaž Stržinar

 
  
 
   
 
Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2014/15
 
Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2015/16
Untitled Document
 
  V avgustu ne bo uradnih ur
Vabilo na planinski pohod
BLEGOŠ, 20. junij 2020
Vabilo na planinski pohod
Pohod po okolici Vrhnike – ...
Prvi spominski pohod Zimzelen...
Sončki na Planini nad Vrhniko
Barjani po okolici Vrhnike

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008