Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
14.10.2016
Cekinčki po letu in pol ponovno na Svetem Petru

Pred dobrim letom in pol sem svoj članek o vzponu na Sveti Peter zaključil takole: »V naslovu sem zapisal slovo od zavetišča. Žal je bilo slovo dejansko, saj smo bili ena od zadnjih, če ne celo zadnja skupina pohodnikov, ki je zavetišče obiskala. Približni deset dni po našem obisku je namreč zavetišče pogorelo do tal. V pogovorih s člani domačega PD smo jim obljubili vso pomoč pri izgradnji novega in, ko bo potrebno, ko nas pokličejo, bomo spet na kraju lepih spominov. Teh nam namreč tudi ogenj ne more vzeti.«

Po požaru so domači planinci nemudoma začeli akcijo, saj ni malo dela že s pridobivanjem dovoljenj in ostalih papirjev, ki so potrebni za gradnjo objekta, še posebno v hribih. A marljivi fantje in dekleta so uspeli zelo hitro pridobiti vso potrebno dokumentacijo, potem pa zavihali rokave in z nešteto prostovoljnih ur, v zelo kratkem času postavili zavetišče, kaj zavetišče, novo kočo na Svetem Petru. Vsakdo je primaknil kakšen evro in tudi Cekinčki smo izpeljali akcijo pridobivanja prostovoljnih prispevkov in tako, vsaj simbolno, prispevali k izgradnji nove pridobitve.

Veselo smo bili presenečeni, ko je prišlo vabilo naše Valerije, da se udeležimo odprtja novega objekta. Volja je bila velika, kandidatov mnogo, potem pa je udarila izredno slaba vremenska napoved in mnogi so odpovedali udeležbo. Na koncu se nas je v nedeljo, 12. junija 2016, na Laščah, zbralo osem najbolj vztrajnih in se podalo na pot. Kljub nemirni noči, v kateri je tudi močno deževalo, se nas je narava tokrat usmilila in nam dovolila, da smo se povzpeli na Svetega Petra, ne da bi nas namočilo. Valerija je poskrbela tudi, da smo se zjutraj, pri njeni sorodnici, okrepčali s čajem, kavo in »tistim, česar v lokalih do desete ne smejo točiti«.

Snidenje mnogih prijateljev na vrhu je bilo dokaj čustveno, še posebno pa je vsem hitreje začelo biti srce ob pogledu na tisto, kar so domači planinci, ob pomoči mnogih drugih seveda, uspeli postaviti na temeljih starega zavetišča. V vsem sijaju se nam je pokazala nova koča, ki bo v bodoče nudila zavetje mnogim planinskim rodovom.

Potem pa se je začelo zares, kot se ob taki priliki spodobi – priložnostni govori planincev, predstavnikov občin, ki so s svojimi prispevki pripomogle, da je tako hitro zrastla nova pridobitev, zahvale vsem, ki s(m)o kakorkoli pomagali, kulturni program…in obilo hrane ter pijače, ki so jo pripravili gostitelji ter se ponovno pokazali in izkazali s svojo gostoljubnostjo. Čas je bil tudi za ogled notranjosti, ki je mnogo bolj udobna in funkcionalna, tako, da bo bivanje v njej res prijetno.

Hitro se je dan prevesil v popoldne in bilo je potrebno začeti razmišljati o povratku v dolino. Tudi popoldne je vreme vzdržalo, kot bi vedelo, da se dogaja nekaj veselega in da nam ni potrebno pokvariti dneva s padavinami.

Dragi planinci, prijatelji skupine Dvor, v vašo prekrasno pridobitev se bomo rade volje vračali in naj vam in bodočim generacijam služi mnogo, mnogo let.

Zapisal: Miran Klavora

Fotografije: Milan, Miran J. in Miran K.

 
 
 

( ! ) Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/ampy01/domains/pd-vrhnika.si/public_html/cekincki.php on line 103
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002235176{main}( ).../cekincki.php:0
20.0149252472mysql_fetch_row ( ).../cekincki.php:103
 
Untitled Document
 
  Prvi spominski pohod Zimzelen...
Sončki na Planini nad Vrhniko
Barjani po okolici Vrhnike
Tudi Zimzeleni po okoliških ...
Veseli triglavci po Logaški ...
Veseli Triglavci vabijo na Bl...
Pohod v okolici Vrhnike 13.6....
Sončki v gozdovih nad Verdom

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008