Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 Zgodovina
 Seznam vodnikov
 Galerija slik
 Aktualno
 Izleti
 
 
 
   
  AKTUALNO
   
 
 
28.04.2011
Predstavitev varne hoje

Planinska sezona že močno trka na vrata vseh ljubiteljev gora, ki so med tem že osvojili kakšen vrh v Kraškem robu, ali se povzpeli na vrhove sredogorja, ki obkrožajo našo Planino.

In ravno tam se je v soboto, 23. aprila 2011 dogodila »Predstavitev varne hoje z uporabo varovalnih kompletov« v organizaciji Vodniškega odseka Planinskega društva Vrhnika. Mogoče dan ni bil najbolj posrečeno izbran, kajti bil je del podaljšanih praznikov, a akcija je vseeno stekla in se bo v naslednjih letih nadaljevala.

Večina nas bo osvajala vrhove, kjer predstavljena oprema in način gibanja ne bosta potrebna, vendar se bomo morebiti znašli na zelo zahtevni turi, pri kateri hojo zamenja plezanje in takih podvigov se lotevajmo samo primerno izkušeni in opremljeni.

Za tovrstne vzpone potrebujemo dodatno tehnično opremo: čelado, plezalni pas ter samovarovalni komplet. Opremo si je moč izposoditi tudi v našem planinskem društvu in nekaterih trgovinah s planinsko in alpinistično opremo. Pri plezanju uporabljamo pravilo treh opornih točk. Vse oprimke, stope in žične vrvi vedno preverimo, preden jih obremenimo! Ne zaupajmo jim svojega življenja, ne da bi preverili njihovo stanje! Na poteh pazimo, da ne prožimo kamenja. Priporočljivo je, da se na te ture odpravimo v okviru organizirane ture planinskega društva ali v spremstvu gorskega vodnika.

Da bi nam bilo vse to pred sezono malo bližje smo vodniki našega društva to predstavili na dokaj primernem skalnatem terenu tik pod razglednim stolpom na Planini nad Vrhniko. Najprej smo s pomočjo vrvne tehnike z uporabo 30 m vrvi, klinov, vponk, trakov in pomožnih vrvic opremili steno, ki se spušča v korita, jo zaobšli in se po drugi strani ponovno vrnili na izhodišče. Tako, zavarovana pot je bila pripravljena in čakala je le še planince, ki jih to gibanje v gorah zanima in bi se radi z njim seznanili.

Pred samim začetkom predstavitve smo si vodniki ogledali ob vznožju stolpa neverjetno idealno steno, ki je že kalila bivše rodove vrhniških alpinistov in se odločili, da jo v bližnji prihodnosti zopet odtrgamo »zobu časa« ter jo obudimo in starim klinom se bodo pridružili novejši, vse to pa pod nadzorom Vodniškega odseka.

Ob uri, ki smo jo napovedali za začetek predstavitve sta naš načelnik zopet Vodniškega odseka, Boštjan Ravnik in planinski vodnik Primož Pečlin, ob pomoči ostalih vodnikov, najprej udeležence podkovala s teorijo, predstavila opremo in način gibanja in »hajd`« v steno. Udeleženci so z zanimanjem poslušali nasvete vodnikov in po opravljeni poti pod varstvom le-teh so tudi sami preizkusili ta način gibanja v gorah. Bili so navdušeni.

Besedilo: Milan Jerman

Fotografije: Tatjana Pečlin in Milan Jerman

 
 
 

( ! ) Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/ampy01/domains/pd-vrhnika.si/public_html/vodniski_odsek.php on line 131
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0003235256{main}( ).../vodniski_odsek.php:0
20.0181249712mysql_fetch_row ( ).../vodniski_odsek.php:131
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008