Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
Zgodovina
 Izleti
Galerija
Aktualno
 
 
 
14.07.2016
23. 6. 2016 - 26. 6. 2016 Biokovo, Makarska

Veseli Triglavci smo tokrat organizirali izlet in pohod v sosednjo Hrvaško na Biokovo – gorski hrbet v osrednjem delu Dalmacije, ki se strmo spušča proti Makarskemu primorju. Pohodniki smo se zbrali v četrtek v poznih večernih urah ter se z avtobusom odpeljali na pot. V zgodnjih jutranjih urah in v spremstvu jutranjega sonca smo prispeli v kraj Tućepi, kjer smo se nastanili v apartmajih.

Po skupnem zajtrku smo imeli krajši počitek ter ogled mesta. Nekateri se nismo mogli izogniti klicu prelepega jadranskega morja, zato smo si privoščili skok v vodo. Naslednji dan ob 6. uri zjutraj smo se odpeljali v kraj Makar do začetne točke našega podviga in se skupaj z lokalnim vodičem Edom začeli vzpenjati proti zastavljenemu cilju. Ves čas do planinske koče na Vošacu (1422 m), od koder je zelo lep pogled v dolino proti Makarski ter na otoke Brač, Hvar in Korčula, je pripekalo močno sonce, senco za kratek počitek pa smo morali loviti.

Pri koči smo se dodatno okrepčali z malico in pijačo, nato pa smo tisti najbolj pogumni v vročem sončnem dnevu brez kančka vetra krenili še do najvišjega vrha, sv. Jurija (1762 m), ki je dobil ime po stari kapelici, obnovljeni v letu 1646. Sv. Jurij je drugi najvišji vrh v hrvaškem gorskem svetu. Po osvojenem vrhu smo se spustili v dolino do avtobusa, kjer nas je presenetil dež ter se vrnili do našega prenočišča.

V nedeljo zjutraj smo krenili proti domu in se spotoma ustavili v Splitu na kratek ogled mesta in nakup manjših spominkov. Zatem nas je pot vodila do enega izmed najstarejših hrvaških mest Skradina, ki slovi po svoji dolgi in burni preteklosti. Zaradi svoje slikovitosti je mestece privlačna turistična destinacija z avtentičnim mestnim jedrom in čudovitim pogledom na reko Krko, prav tako pa se tu nahaja ena od najlepših marin na Hrvaškem. Od tu smo nadaljevali v smeri Slovenije, kamor smo prispeli v večernih urah.

Bilo je nepozabno doživetje in za nekatere velik podvig, zato se na tem mestu zahvaljujemo: vozniku avtobusa Kenu, ki nas je varno pripeljal v obe smeri, glavnemu idejnemu vodji pohoda Borisu za organizacijo in izvedbo celotnega izleta, podjetjem Jurbus d.o.o., Tera Nova d.o.o., Gostilni Pri Krajncu, Orel d.o.o., Dvig d.o.o., Gostilni in pizzeriji Boter, Pekarni Vrhnika, gospodoma Izidorju Korošcu in Mavrič Jožetu, pohodniku Marjanu za glasbeno podlago, puncam za sladke domače dobrote ter vsem pohodnikom in pohodnicam za izjemno dobro voljo in spodbujanje vsakega izmed nas.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Marko Sečnik

 
 
 
 
 
 
Untitled Document
 
  Društvena pisarna še vedno ...
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008