Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
Zgodovina
 Izleti
Galerija
Aktualno
 
 
 
10.04.2011
Veseli triglavci na Čemšeniški planini

Sobotno jutro z izredno lepo jutranjo zoro, ko je bilo nebo proti vzhodu obarvano z rdečo barvo je kar vabilo v hribe. Planinci Planinskega društva Vrhnika – planinska skupina Veseli triglavci smo se tokrat odpravili proti še ne obiskanemu zasavskemu pogorju Čemšeniška planina ali tudi imenovana Velika planina z najvišjim vrhom Črni vrh (1205 m).

Čemšeniška planina leži med krajem Šentgotard na zahodu, Zagorjem na jugu, Trbovljami na Vzhodu in Vranskim na severu in je eden lepših vrhov v Sloveniji. Na območju planine sta dve planinski postojanki: Lovski dom na Prvinah in Golobova koča na vrhu planine. Dostop na Čemšeniško planino je po dobrih in markiranih poteh iz Šentgotarda pri Trojanah, z Ločice, Lok, Izlak ter s trboveljske strani. Do vrha planine je moč priti edino peš, od tam pa je zelo lep razgled na okoliške hribe, na Veliko Kozje nad Zidanim Mostom, Kum, Gorjance, Snežnik, Nanos ter tudi tja do Julijcev, s poti proti vrhu pa se razgrinja tudi panorama Kamniških ali Savinjskih planin.

Izhodišče našega pohoda je bil Šentgotard pri Trojanah, kjer je eno od izhodišč poti na Čemšeniško planino. Za jutranje ogrevanje smo jo mahnili malo po cesti malo po stezi proti Prvinam, kjer leži eno od manjših smučišč na severni strani planine od koder se nam je odprl lep razgled proti Uršlji gori in Peci na Koroškem. Ne preveč strma pot nas je peljala naprej po bukovem gozdu poraslem z čudovitim zelenim tepihom čemaža, ki ga je tu zares v izobilju. Kmalu smo prispeli na greben Čemšeniške planine in na jugu se je že bohotil Zasavski Triglav Kum, ki je z svojim oddajnikom in cerkvijo izstopal sredi zasavskih hribov. Hoja po grebenu je bila prijetna saj nas je pričelo greti pomladansko sonce in kmalu smo prispeli do koče na Češeniški planini, ki leži na južni strani planine v zavetju mogočnega bukovega gozda. Toplo sonce in lepa zelena trata, ter klopi pred kočo so hitro postali naš inventar za počitek, okrepčilo in poležavanje. Dobra domača malica iz nahrbtnikov in prekrasen razgled proti Zasavskim gričem in zelenim i travniki ob kmetijah so nam dali novih moči za pot naprej.

Pot nas je peljala naprej do najvišje točke planine Črnega vrha in naprej do prelaza  Vrhe nad Zagorjem, kjer smo ob cerkvici Svetega Lenarta izkoristili počitek za poležavanje na toplem soncu in razgledu na Savinjsko dolino. Po krajšem počitku smo se po makadamski poti odpravili naprej proti Partizanskemu vrhu in Sveti planini kjer stoji počitniški dom Franca Šalamuna. Pod lipami  pred domom in hladno osvežilno pijačo smo uživali v razgledu na Zagorje in okolico globoko v dolini.  Počasi smo se odpravili naprej mimo cerkvice Sv. Marije  proti Planinski vasi kjer smo zaključili naš pohod. Za konec pa še, da se Čemšeniško planino res izplača prehoditi in uživati v zelo lepi naravi, urejenimi travniki poraslimi z raznovrstnim cvetjem in prijaznimi ljudmi, ki živijo na osamljenih kmetijah na obronkih planine. Pot ni zahtevna in je dobro označena ter primerna za pohodnike vseh starosti. Kot ponavadi smo zaključili pohod ob dobri kmečki hrani, tokrat v gostišču Brin v Knezdolu nad Trbovljami in ob enem podarili gospodinji Mariji mini Aljažev stolp v zahvalo za dobro hrano in prijetno postrežbo.

Tisti, ki niste mogli uživati z nami na pohodu v prečudovitem dnevu po prebujajoči spomladanski naravi odeti z sveže zelenimi travniki in prečudovitem razgledu daleč naokoli si utrinke z naše poti lahko ogledate tudi na facebook-u in spletni strani Planinskega društva Vrhnika in vas tudi v bodoče vabimo, da se nam pridružite na naslednjih pohodih.

Besedilo in fotografije: Simon Zalar

 
 
 
 
 
 
Untitled Document
 
  Društvena pisarna še vedno ...
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008