Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
Zgodovina
 Izleti
Galerija
Aktualno
 
 
 
14.03.2011
Veseli triglavci po Bohorskih slapovih in Bohorju

Bohor je pogorje, ki se nahaja nad  Senovim, katerega najvišji vrh je Veliki Javornik (1024 m), na jasi pod Plešivcem (925 m) pa stoji koča na Bohorju.

Od koče ali z bližnjega Plešivca (Špic hriba) je lep razgled proti jugu, kjer vidimo Senovsko dolino, del Brestanice, položnejša južna pobočja, kjer se vrstijo gozdovi, travniki in polja v smeri proti Koprivnici in še naprej proti Bizeljskim goricam; gričevje na drugi strani Save z Velikim Trnom in široko Krško polje z Gorjanci v ozadju in v lepem vremenu je viden tudi Snežnik.

Pripeljali smo se po asfaltirani cesti iz smeri Senovega do kraja Jablance, kjer je tudi izhodišče za vzpon na Bohor.

Ker bi bil sam vzpon na Bohor prekratek smo se  napotili ob Dobrovskem potoku v dolino Blanščice na izhodišče poti po Bohorskih slapovih.

To je zelo zanimiva in razgibana pot po štirih Bohorskih slapovih in zanimivi pokrajini. Naš prvi cilj je bil slap Bojanca do katerega smo prišli po večkratnem prečkanju istoimenskega potoka in vzpenjanju po skobah saj je na nekaterih mestih pot speljana čez strme stene ob potoku. Sam slap je bil zaradi suhe zime bolj miren je pa nudil lep pogled na strme stene porasle z bršljanom.

Že kar malo plezalna pot nas je pripeljala na Rigel, ki se nahaja nad slapom, kjer smo se malo odpočili in nabrali energijo za naprej.

Po počitku smo se odpravili do naslednjega slapu Pekel nad katerim stoji skalni osamelec Igla, ki je viden že od daleč. Tudi  ta slap je bil zaradi malo vode bolj miren a sta nam pogled na iglo in lepo jasno nebo pričarala lep razgled.

Od slapu smo se povzpeli do kmetije Vrtec, kjer raste najdebelejša trta v Sloveniji  (tako vsaj trdijo domačini), naprej pa po travnikih do zaselka Puste Ložice, kjer smo imeli krajši počitek ob vškem vodnjaku pod mogočnimi lipami.

Malica in sveža voda iz vodnjaka, toplo sonce sta nam dala novih moči za pot naprej.

Naslednji slap do katerega smo se povzpeli je Ubijavnik in se nahaja na Dobrovskem potoku. Ta slap se nahaja med hladnimi stenami in so ga ledni plezalci  uporabili in z pomočjo cevi in mraza izdelali ledno steno za plezanje. Ker je letošnja zima hladna in dolga se je kar nekaj ledu še ohranilo.

Od slapu nas je vodila nekaj časa kar strma pot iz korita Dobrovskaga potoka in naprej do koče. Na Špic hribu nas je pričakala koča na Bohorju, kjer smo si vzeli daljši počitek za malico in uživanje na soncu. Po počitku smo se odpravili v dolino kamor nas je vodila pot mimo zaselka Bukovščica in naprej do Jablnc, kjer nas je čakal avtobus.

Za nami je bil zopet čudovit dan, ki smo ga preživeli v manj poznanih in obiskanih krajih (rekli bi bogu za hrbtom saj nismo videli nobene cerkve), ki nudijo v vsakem letnem času veliko možnosti za lepe pohode še posebej ko je zraven prijetna družba veselih ljudi.

Besedilo in fotografije: Simon Zalar
 
 
 
 
 
 
Untitled Document
 
  Društvena pisarna še vedno ...
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008