Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
Zgodovina
 Izleti
Galerija
Aktualno
 
 
 
30.12.2010
Golaki
 

Zimski čas, prazniki na soboto in nedeljo, zato smo se odločili, da porabimo še zadnje dneve letošnjega dopusta za zadnje uživanje v hribih.

Tokrat smo se Edi, Damjana, Martin in jaz odločili, da opravimo lažjo turo v sredogorju. Za cilj smo si izbrali Golake ( Veliki, Srednji, Mali), da ji prehodimo v zimskih razmerah.

Vzpon smo pričeli v Korenini od najvišje ležečih hiš na Gori kakor temu predelu pravijo domačini, kjer se začne ena izmed označenih  poti na Golake.

Markirana pot nas je vodila po pomrznjenem snegu skozi lep bukov gozd proti Srednjemu Golaku in  naprej na Veliki Golak. Na grebenu med vrhovoma nas je pričakala v sneženi oklep odeta narava, ki se je lesketala v soncu.

Na vrhu Velikega Golaka smo ostali brez sape zaradi enkratnega razgleda na vse strani. Tak razgled kot smo doživeli mi, da vidiš hribe od Kuma na vzhodu pa do konca Dolomitov na zahodu se ponudi malokrat.

Po uživanju na vrhu smo se odpravili nazaj na Srednji  in naprej na Mali Golak nato pa smo si privoščili še malo avanture in se po neokrnjeni naravi in brezpotju Mimo Medvedjega vrha vrnili nazaj  na Korenino.

Omeniti moram še to, da smo imeli zares zimske razmere, na začetku pomrznjen in

od predhodne odjuge poledenel sneg zaradi katerega smo morali uporabljati dereze in cepin, saj je obstajala precejšnja nevarnost zdrsa.

Tako lep dan kot smo ga mi preživeli privoščimo vsem ljubiteljem gora in jim želimo, da se jim izpolni velikokrat v naslednjem letu 2011.

Za konec naj omenim še povzetek po vodniku Pot po Dolu gor in dol.

Na Goro in iz Gore smo hodili peš. Vozimo se šele nekaj desetletij. Žal pa se tudi v tako kratkem času poti zarastejo, zato bi vsaj nekatere  radi spet shodili.

Pot po Dolu Gor in dol ima trinajst postaj, pa se sprehodimo polagoma skozi celo pot. Sicer pa kdor bo na Goro zašel, bo našel, če bo iskal.

Besedilo in fotografije: Simon Zalar

 
 
 
 
 
 
Untitled Document
 
  Društvena pisarna še vedno ...
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008