Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
Zgodovina
 Izleti
Galerija
Aktualno
 
 
 
28.09.2009
Z Veselimi triglavci po Olševi
 Tokrat smo si Veseli  Triglavci za izlet izbrali izredno slikovit greben  Olševe, ki leži točno v smeri vzhod - zahod. Domačini tam okrog ji rečejo Ouvševa, po drevesu jelši, ki se v krajevnem besednjaku sliši kot jeuša. Najvišji vrh, približno 5 km dolgega  gorskega grebena Olševe je Govca (1929 m). Zahodni del Olševe, ki meji na Avstrijo se imenuje Obel kamen  (1911 m). Vrh grebena je tudi meja med Štajersko in Koroško. Z vrha je prekrasen pogled na severni del Kamniških Alp, Logarsko dolino, Raduho, Karavanke in avstrijsko Koroško.
 Olševa je zraven svojega širokega grebena znana še po Potočki zijalki. Potočka zijalka je naravna jama, ki se nahaja na južnem pobočju gore Olševe (1700 m nad morjem), ime ima zijalka po kmetu Potočniku, posestniku tega dela pogorja.
Sobotno jutro nas je dočakalo pred hotelom Mantova, kjer je naše običajno zbirališče in od koder se odpravljamo in tudi vračamo s pohodov.
Tokrat se nas je zbralo 25 veselih planincev , ki smo se z avtobusom odpeljali proti Kamniku, mimo Stahovice, preko Kranjskega Raka v Luče in naprej proti Logarski dolini do vasi Solčava. Iz Solčave smo se odpeljali po cesti za Črno na Koroškem do prelaza Spodnje Sleme (1254 m), kjer je bilo izhodišče našega pohoda. Po krajši makadamski cesti smo krenili v gozd  s smreko poraslemu  Lepemu vrhu (1616 m) in naprej do Gladkega vrha (1850 m),  kjer smreka preide v macesen, ki je že dobival rumene barve iglic.
Lepa, malce strma pot nas po kakih 600 višinskih metrih pripelje na vršni greben Olševe, kjer se nam odpre prekrasen pogled na Kamniške planine, Peco in Raduho.
Meglice, ki so se dvigale iz doline so nam malce kvarile razgled, vendar jih je toplo sonce počasi razkadilo.
Po krajšem počitku na Gladkem vrhu smo po grebenu krenili proti najvišjemu vrhu Olševe Govci (1929 m). Po lepi poti speljani med macesni, ki nekajkrat preide v s travo poraslo južno pobočje, smo občudovali slikovite skalne gmote, ki se dvigujejo v nebo.
Po razgledovanju in uživanju na soncu smo se pričeli spuščati po strmem pobočju
poraslem s travo in brusnicami proti znamenitosti Olševe, Potočki zijalki, ki leži na 1700 metrih nadmorske višine. Jama je dolga 110 m ter široka do 40 m. Približno 20.000 do 40.000 tisoč let nazaj - v kameni dobi, naj bi bilo tu središče tedanjih lovcev.
Počasi smo se spustili do vasi Sveti duh, kjer nas je čakal avtobus ki nas je odpeljal do še ene znamenitosti na panoramski poti nad Solčavo, naravnega izvira kisle vode , bogate z železom in minerali.
Na koncu smo se odpeljali do turistične kmetije Klemenšek na okusen golaž, domači kruh in jabolčni zavitek, ki ga je pripravila gospodinja Judita, sicer doma z okolice Vrhnike, sedaj pa že šestnajst let živi in pripravlja domače dobrote na turistični kmetiji. Prijazni gospodar Klemenšek nas je še odpeljal na ogled Klemenškovega pekla in Klemenče peči , katera se z 45o metrsko steno strmo dviguje nad Logarsko dolino in nudi lep pogled proti severni steni Kamniških planin, Matkovemu kotu in po nekaterih podatkih najbolj zahtevno goro pri nas, Mrzlo goro.
V gozdičku za kmetijo smo si dali duška z nabiranjem gob saj jih je v tem času  raslo kar precej.
Minil je še en lep dan preživet v gorah z lepim vremenom, še lepšim vzdušjem in spoznavanjem skritih kotičkov in narave naše domovine.
Na Vrhniki, 28. septembra 2009      Tekst in foto: Simon Zalar
 
 
 
 
 
 
Untitled Document
 
  Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini
Veseli Triglavci na 2244 m vi...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008