Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
Zgodovina
 Izleti
Galerija
Aktualno
 
 
 
09.11.2008
Po Mozirskih planinah
 

Planinci Planinskega društva Vrhnika smo se tokrat odpravili na potepanje po Mozirskih planinah.
Golte oziroma Mozirske planine, kot jim pravijo domačini, so razgibana planotanad Mozirjem, ki se na jugu spušča proti Savinji, na severu pa naslanja na Smrekovško  pogorje. Pobočja večinoma prerašča temen smrekov gozd, na vršnem delu pa so znana smučišča in planine. Nad njimi se vzpenja nekaj kopastih vrhov, med katerimi sta za planince najzanimivejša najvišji Boskovec (1587 m) in pretežno goli Medvedjak. Za Golte je značilno razjedeno površje z množico kraških pojavov, od suhih dolin do vrtač in jam. Najbolj znana med njimi je Ledenica severno od Mozirske koče, v kateri se – kot pove že ime – vse leto zadržuje led.
Mokro jutro na našem standardnem zbirališču ni dajalo nič kaj lep občutek za naš pohod na Golte, a nismo obupali, saj je Boris dejal, da je včasih treba iti na pohod tudi v slabem vremenu.
Presenečenje nas je čakalo že zjutraj na avtobusu saj je tokrat bila naša voznica ženska, pa še zelo urejena je bila, da na začetku nismo verjeli, da nas bo vozila ona.
Voznica Hermina je veselo pognala avtobus proti Štajerski tako, da smo se kar hitro pripeljali na Šmihel nad Mozirjem, kjer je bil naš začetek poti.
Šmihel nad Mozirjem je naselje samotnih gorskih kmetij in leži na južni strani planote Golte, ki je oddaljen 7,5 km od Mozirja.
Tokrat nas je naš vodnik Simon popeljal po  lovski poti po lepem smrekovem gozdu
proti Verbučevi planini. Med potjo smo se ustavili na požganiji, kjer je leta 1950 zaradi malomarnosti zgorelo okoli 80 ha gozda. Po ogledu nas je pot pripeljala na Verbučevo planino, kjer nas je pri lovski koči ujel dež a smo ga ugnali tako, da smo si vzeli kratek odmor za malico in počitek.
Ko je prenehalo deževati smo krenili proti najvišjemu vrhu Mozirskih planin Boskovcu (1587 m), na katerem stoji lesen stolp. Na vrhu Boskovca smo se ustavili na kratko saj zaradi megle ni bilo nobenega razgleda.
Z vrha Boskovca smo jo mahnili do Mozirske koče na Golteh, kjer smo srečali planince iz sosednjega planinskega društva Horjul pod vodstvom Bogdana Seligerja, ki je včasih bil član našega planinskega društva.
Mozirska koča je ena najstarejših planinskih koč nekdanjega Slovenskega planinskega društva - šesta po vrsti, zgrajena že leta 1896, ki leži na južnem pobočju Boskovca na višini 1360 m.
V prijetno topli koči smo se pogreli z čajem in si vzele malce daljši počitek pred spustom v dolino medtem, ko je zunaj deževalo.
Od Mozirske koče  smo se spustili proti Šmihelu nad Mozirjem, do turistične kmetije Jesevnik, kjer so nas  čakale kmečke dobrote, kislo zelje, domači ocvirki, klobase, domač kruh, domača pašteta in prijazni gostitelji.
Turistična kmetija Jesvnik stoji na nadmorski višini 760 m, kjer nudijo domače specialitete in sprejmejo do 40 gostov. Pri njih se je ohranila tradicija cepljenja skodel.
Dobra domača kmečka hrana nam je hitro teknila tako, da smo hitro spraznili krožnike. Za konec smo še malo zaplesali, nato pa se počasi z našo voznico Hermino, z njeno lepo vožnjo in prijetnim vzdušjem pripeljali nazaj na Vrhniko.

Na Vrhniki 9. novembra 2008                                                  Simon Zalar

Utrinke s poti najdete v Foto galeriji.

 
 
 
 
 
 
Untitled Document
 
  Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini
Veseli Triglavci na 2244 m vi...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008