Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
Zgodovina
 Izleti
Galerija
Aktualno
 
 
 
12.10.2008
Juršče - Kršičevec za nami
 

Planinci Planinskega društva Vrhnika, sekcija Veseli Triglavci smo se odpravili v deželo Martina Krpana.

V sobotnem jutru smo se odpeljali mimo Postojne, Pivke do vasi Parje, kjer smo krenili levo in nato skozi  vas Palčje do vasi Juršče, ki leži na zahodnih obronkih snežniških gozdov, tik pod javorniškim kompleksom, v prelepi kraški dolini na višini 703 m. Vas obkrožajo hribi in griči, ki so poraščeni z borovim gozdom, ki se v višjih legah spreminja v smrekov in mešan gozd. Bližnje pašnike pa vedno bolj zarašča brin in drugo grmičevje, ki je predvsem značilno za kraški svet. Za Jurišče je značilna ovčereja, saj je zibelka ovčereje na Primorskem. V vasi so štirje večji ovčarji, ki skupaj premorejo čredo okrog štiristo ovac predvsem  jezersko – solčavske  in istrske pasme.

Vsak gost, ki obišče Juršče se po ogledu vasi in okolice lahko okrepča na turistični kmetiji pri Cunarju, v vasi pa boste poleg ovčjega sira in skute lahko kupili tudi domač brinjevec za katerega pravijo, da je tu najboljši.

Mi smo se tokrat odpravili na vrh  Kršičevec (1091 m), po lepo označeni poti, ki se vije med pašniki in grmičevjem proti vrhu gore.

Kršičevec je gora, ki s svojo tišino in lepoto ponuja pohodnikom posebno doživetje. Z vrha Kršičevca  je zelo lep razgled, na jugovzhodu je viden Snežnik, na jugu Učka in Slavnik na zahodu Nanos, Furlanska nižina, Julijske Alpe, na severu Kamniško – Savinjske Alpe. Na vrhu Kršičevca nas je pričakalo lepo toplo vreme, ki nas je   spravilo v poležavanje in uživanje na soncu in v naravi.

Po enournem počitku in ogledovanju okolice smo se odpravili nazaj proti  dolini. Med potjo se nam je pridružil  lep kraški ovčar, ki nas je spremljal celo pot do naše naslednje točke Spodmola in Belih sten.

Po dokaj strmem vzponu po borovem gozdu smo prispeli do Spodmola. To je naravni spodmol (previs) pod  katerega se je med drugo svetovno vojno skrila cela vas, ker jih je ščitil pred Nemškimi napadi.

Pot nas je pripeljala še do ene znamenitosti  Bele stene (895 m) s katerih je lep razgled na vas Juršče in  Kršičevec ter pašnike na katerih se je pasla drobnica z svojimi nepogrešljivimi čuvaji kraškimi ovčarji.

Čakal nas je še krajši spust po južnem pobočju skozi borov gozd do vasi, nato pa okrepčilo na turistični kmetiji Cunar, kjer nam je gospodinja postregla hišno specialiteto: pečenim jagenjčkom, golažem z domačimi njoki, srnino v omaki, potico in teranom.

Slike s pohoda si lahko ogledate v Foto galeriji.          Simon Zalar

 
 
 
 
 
 
Untitled Document
 
  Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini
Veseli Triglavci na 2244 m vi...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008