Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
Zgodovina
 Izleti
Galerija
Aktualno
 
 
 
28.09.2008
Zasneženi Špik Hude police
 

Planinci Planinskega društva Vrhnika, sekcija Veseli triglavci smo se tokrat odpravili v zahodne Julijce, čez mejo v Italijo na Špik hude police (Cima di Terrarossa 2392 m), ki se nahaja v pogorju med Montažem (2753 m) in Višem (2666 m).

V zgodnjem sobotnem jutru, ob petih, nas je 31 planincev krenilo iz Vrhnike proti Kranjski gori. Vožnjo smo nadaljevali čez mejni prehod Rateče in nato pred Trbižem levo po Jezerski dolini mimo Rabeljskega jezera do spodnje postaje  Nevejske žičnice in nato iz glavne ceste krenili po ozki strmi  cesti na planino Pecol (1510 m).

Na planini Pecol nas je pričakal veter, vrhovi pa zaviti v oblake. Polagoma smo krenili v hrib, da smo se ogreli. Pot je nemarkirana in  zlagoma speljana v hrib, ki nas pripelje do oznake za Montaž in Cima di Terrarossa. Po stari vojaški  mulatjeri se počasi vzpenjamo proti vrhu, kjer nas pričaka čreda kozorogov in gamsov, ki jih je na tej planini precej. Navajeni ljudi se kaj malo menijo za nas, saj sploh niso plašni tako, da se pasejo nekaj metrov od poti. Počasi se začenja pojavljati sneg, kii že prekriva zadnje cvetje, ki še gleda iz njega. Čim višje gremo bolj je hladno, pa tudi megla nam začenja zakrivati pogled v dolino in na vrhove. Na vrhu veter, megla in kar nizka temperatura ni nič kaj prijazna do nas, zato se po skupinicah fotografiramo in nato hitro v dolino.

Po isti poti se vračamo proti planini Pecol, žvižgi pa nas začnejo opozarjati na prisotnost svizcev, ki se lepo rejeni  sončijo pred svojimi domovanji.

Kdor si želi od blizu ogledati gamse, kozoroge in  svizce naj poleti obišče planino Pecol, saj bo že po kake pol ure hoje užival v njihovi bližini in pa na fotoaparat naj ne pozabi.

Pri koči Refugio di Brazza (1660 m), ki se nahaja na planini Pecol si privoščimo počitek in malico.  Megla se je počasi začela dvigovati, mi pa uživamo ob pogledu na pobočje Špika Hude police  in Kaninsko pogorje nasproti nas. Čakal nas je še kratek spust po pašniku do avtobusa in vožnja proti domu. Fotografije iz tega pohoda si lahko ogledate v Foto galeriji.

(Tekst in fotografije: Simon Zalar)

 
 
 
 
 
 
Untitled Document
 
  Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini
Veseli Triglavci na 2244 m vi...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008