Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
Zgodovina
 Izleti
Galerija
Aktualno
 
 
 
01.06.2017
Cres - Lošinj

Veseli Triglavci smo mesec maj rezervirali za dvodnevni izlet in pohod na Cres in Lošinj. Na deževno soboto ob 5. uri zjutraj smo se v večjem številu – kar 33 nas je bilo – zbrali na že znani lokaciji ter se z avtobusom odpeljali proti Hrvaški. Pot nas je vodila mimo Postojne, Ilirske Bistrice do mejnega prehoda Jelšane, nato pa mimo Reke do Valbiske na otoku Krku, kjer smo se vkrcali na trajekt za Cres. Po 20-minutni vožnji po morju smo nadaljevali pot do mesta Osor, kjer smo si naprtili nahrbtnike na rame ter se podali proti Osorščici in njenemu najvišjemu vrhu Televrina (588 m). V Osorju se nam je kot dodaten član na pohodu in odličen poznavalec otoka Cresa pridružil Pavel Setnikar, ki že vrsto let svoj čas z družino tu tudi preživlja.

Osoršćica je greben, dolg približno 20 km, ki se razteza čez severni del otoka Lošinja in gre za prvo goro, ki je pritegnila pozornost turistov že mnogo let nazaj, med njimi velja omeniti avstro-ogrskega prestolonaslednika Rudolfa Habsburga, ki se je povzpel na greben leta 1887. Na vrhu nas pričaka čudovit razgled na okoliške otoke, obalo Istre in Velebit. Tudi pogled na slovenske gore ob lepem vremenu ni zanemarljiv.

Po osvojenem vrhu in nastavljanju fotografskim objektivom smo se spustili do koče in si privoščili krajši počitek. Spoznali smo tudi nekaj Slovencev, ki se, tradicionalno, vsako leto vsaj enkrat povzpnejo na Osoršćico. Počasi smo se vrnili v dolino do avtobusa in se odpeljali do prenočišča – gostilne Mareta v Miholašćici na Cresu. Ker je bilo postelj manj kot nas pohodnikov, smo bili porazdeljeni v dodatne objekte v bližini, a to nas vseeno ni zadržalo, da si po dobri večerji ne bi privoščili skupnega prijetnega druženja, polnega smeha in pozitivne energije.

V nedeljsko jutro so nas prebudili topli sončni žarki in nam ponudili čudovit pogled na mirno morje. Po zgodnjem zajtrku in odjavi sob smo se ob 8. uri z avtobusom odpravili do mesta Mali Lošinj, kjer smo pešpot nadaljevali najprej po betonirani stezi vzdolž obale, del poti pa nas je vodil skozi gozd. Pot se vije po južnem delu otoka Lošinja in združuje vzhodno ter zahodno obalo otoka. Po dobri uri hoje nas le-ta pripelje do najlepšega lošinjskega zaliva, t. im. Krivica. Ekipno smo se strinjali - po besedah ene izmed pohodnic - da smo trenutno res deležni krivice, saj je vročina postajala neznosna. Sam zaliv Krivica se zajeda globoko v celino in je zaradi tega idealen za številne navtike in jadralce; uživanje v senci borovcev, kristalno čistem morju in prelepih prodnatih plažah pa nam nariše nasmeh na obraz. Po manjšem vzponu proti vrhu hriba smo se vmes ustavili v gostilnici Balvanida, se okrepčali s hladno pijačo, si malček odpočili, nato pa smo se povzpeli vse do vrha. Od tu dalje nas je pot vodila samo še navzdol do mesta Veli Lošinj, kjer smo si nekateri privoščili še manjši nakup spominkov in krajši ogled samega centra mesta.

Ure so hitro minevale in tako je nastopil tudi čas za naš zaključek. Na poti do trajekta v poznih popoldanskih urah smo se lakotniki ustavili še na kosilu. V gostilni smo zasedli ves zunanji prostor in dali veliko dela natakarjem, kar je pomenilo tudi precejšen zamik pri sami strežbi hrane, zato smo tudi trajekt ujeli za las. Sledila je vožnja proti domu, kamor smo prispeli v večernih urah.

Na tem mestu se posebej zahvaljujemo glavnima idejnima vodjema pohoda Borisu Riglerju in Srečku Krašovcu za organizacijo in izvedbo celotnega izleta; Pavletu in Beti Setnikar za odlično gostoljubje ter postrežbo na njunem »domačem terenu« ter hkrati tudi za vse podane zanimivosti otoka, ki nam jih je Pavle zaupal; Desi Rigler za vso dodatno pomoč; podjetju M-Orel d.o.o. za prispevano vodo; Izidorju Korošcu za pršut ter Jožetu Šušteršiču – Gozdnemu Joži za prispevano dodatno okrepčilo Navsezadnje pa posebna zahvala podjetju Frelih s.p. za brezhiben prevoz ter vozniku Janiju, ki je skrbel za našo varnost na poti.

Velika hvala vsem udeležencem pohoda, še posebej vsem tistim, ki ste bili z nami prvič, in vsem mlajšim pohodnikom, ki ste delili trenutke z nami, bili potrpežljivi in delili dobro voljo. Bodite z nami tudi naslednjič…

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografija: Branka Gutnik

 
 
 
 
 
 
Untitled Document
 
  Društvena pisarna še vedno ...
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008