varstvo narave
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani


Varstvo gorske narave
 
 
 Zgodovina
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
 
 
23.03.2015
Akcija čiščenja planinskih poti

Letošnjo čistilno akcijo je Planinsko društvo Vrhnika izvedlo 21. 3. 2015 skupaj z Markacijskim odsekom in Odsekom za varstvo gorske narave z namenom, da očistimo planinske poti. Markacisti so se odpravili v smeri Starega malna in Lintverna ter se strokovno lotili odseka, kjer vseh posledic lanskega žleda še nekaj časa ne bo mogoče v celoti odpraviti, markacistka pa je na novo označila odsek čez Gačnik, saj je bila na tem področju večina bukev z markacijami v času »žledoloma« podrta.

Preostali prostovoljci so se razdelili v skupine in se lotili čiščenja okolice ob označenih planinskih poteh, ki vodijo čez Storžev grič mimo bukve, čez Špico, odseka čez Blatni dol do vrha Planine, nazaj grede pa so čistili še odsek proti Kurenu.

Bila je sončna, vetrovna sobota in oči so pogledovale tudi v gole krošnje bukev z nalomljenimi vejami, saj nas je pokanje veje, ki je padla po pobočju, navdalo s previdnostjo.

Hitrost hoje je bila tokrat odvisna od števila ostankov vejevja na poteh, katere smo spotoma metali tudi na bližnjice. Bližnjic je veliko manj kot pred leti, nekatere je ob lanskem žledu zakrila tudi narava sama, čeprav nekateri še vedno mislijo, da morajo imeti svoje koridorje, ne glede, na škodo in probleme, ki jih s tem ustvarjajo.

Ugotovljeno je bilo, da je odpadkov po planinskih poteh vsako leto manj, četudi je obisk Planine vsako leto večji, kar pomeni da je osveščenost obiskovalcev glede ravnanja z odpadki v naravi dokaj visoka.

Poleg posameznih plastenk in nekaj PVC materiala, pa je kljub temu ob poteh in v grapah pod njimi,  odvrženo morje papirnatih robčkov, ki so sicer po določenem času razgradljivi, vendar so moteči in niso prav nič v okras čudoviti okolici, saj robove poti  in Planino samo v tem času krasi številno pomladno cvetje, od velikih zvončkov, trobentic, vijolic in podlesnih vetrnic do belega žafrana (nunke) na pobočjih ter jasah.

Planino nad Vrhniko, 733 m visoki vrh z zavetiščem in stolpom, občani Vrhnike in okoliških krajev zelo radi obiskujemo čez vse leto, je pa tudi točka drugih ljubiteljev narave in planincev, saj preko vrha poteka evropska peš pot E7. Planina in njene poti so na nek način naša osebna izkaznica in če bo skrb vseh nas, obiskovalcev, da jo zapustimo čisto in neokrnjeno, morda v bodoče zapiranje bližnjic in pobiranje odvrženih smeti ne bo več potrebno.

Zapis in foto: Marija Dolinar