varstvo narave
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani


Varstvo gorske narave
 
 
 Zgodovina
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
 
 
02.04.2012
Vrhnika, najbolj zelena občina v SLO

Ja, takšno priznanje je dobila pred kratkim občina Vrhnika. Prepričani smo, da je bolj zelena tudi zaradi vsakoletnih čistilnih akcij, ki jih vrhniški planinci organiziramo že šesto leto zapored.

Odločili smo se, da  jo letos izpeljemo mesec prej kot navadno in se tako priključili akciji Očistimo Slovenijo 2012. Odločitev  se je izkazala za pametno, kajti marsikaj, kar se skrije med listjem, je bilo letos vidno. Zbrali smo se pri „Štirni“ na tankovski cesti. Bilo nas je približno trideset. Ravno prav, da smo se organizirali v skupine in se po tradicionalnem čaju zapodili v strmino proti Planini, v Staje, proti Staremu malnu, proti logaški cesti, po tankovski cesti in na Sv. Trojico. Lotili smo se Tičnice in Zadnjih dolin. Dan prej so južni in vzhodni del čistili otroci iz OŠ Ivana Cankarja. Sv. Trojica je po šestih letih pridnega dela naših rok, izgubila svoj „smetarski „ sloves. Poti na Planino so sedaj res zelo čiste in odpadkov, ki se najdejo na njenih poteh, je iz leta v leto manj. Najbolj moteči so še vedno papirnati robčki. Res, da razpadejo v treh tednih, vendar je pogled nanje vse prej kot lep. Tudi v očem skritih dolinah in vrtačah se vsako leto najdejo obsežni kupi smeti. Dolina Staje in vrtače ob logaški cesti nas nikoli ne razočarajo. Vsako leto imamo tam obilo dela.

Ne morem kaj, da ne bi pripomnila, da smo bili s koordinacijo akcije Očistimo Slovenijo 2012 z občinske strani, razočarani. Morda smo  pričakovali preveč. Povabljeni nismo bili niti na informativni sestanek. Moram pa pohvaliti Komunalno podjetje Vrhnika, ki je ažurno odvažalo zbrane odpadke in se odzivalo na naše pripombe in želje. Tudi fantje iz Slovenske vojske so se zelo izkazali. Hvala vsem, ki ste se odzvali na povabilo in se udeležili čiščenja. Družina Gutnik je  prispevala  celo tri pare pridnih rok. Marsikdo bi lahko izkoristil lepo vreme in odšel na izlet ali doma urejal vrt. Tudi zaradi vseh vas je naša Vrhnika še lepša.

Posebna zahvala velja gostilni „Pri Krajnc“, ki nas vsako leto res kraljevsko pogosti ter je naš največji sponzor, ostali sponzorji, ki so se na ta dan izkazali pa so še: Žganjekuha Jože Šušteršič, One dollar club, Krnica Verd in Vinotoč Orel.

Besedilo:Vida Praprotnik

Fotografije: Pavli Gutnik, Vida Praprotnik in Miro Malneršič