varstvo narave
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani


Varstvo gorske narave
 
 
 Zgodovina
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
 
 
17.04.2011
čistilna akcija vrhniških planincev 2011

Hladno jutro marsikoga ni zvabilo med prebujajočo se naravo, ki je hitela, da bi nam zakrila odpadke, ki jih to nepredvidljivo človeško bitje odvrže kjerkoli mu paše, a zanimivo, nihče ne nosi odpadkov v hrib, saj jih je toliko lažje zakotaliti po bregu s ceste ali še raje v kakšno dolino.

Zakaj bi olajšal delo planincem, ki jih v našem društvu vsako leto skliče načelnica Odseka za varstvo gorske narave, Vida Praprotnik. Neljuba nezgoda ji je preprečila, da bi z nami delila "radosti" odvrženih odpadkov, a je svoje poslanstvo zaupala svojemu namestniku Darku, ki nas je ob 8.00 postrojil, dva poslal na Planino in nazaj, tri v Staje, Gačnik in Star maln, trije so se podali po tankovski proti cesti za Logatec in kot da bi slutil, da je največ dela po tankovski v smeri vojašnice pod Tičnico, nas je štiri poslal v to smer, Roman pa je s svojim vozilom in prikolico "povezoval" iskalce skritih zakladov.

 Pa še enega pomočnika smo imeli, vsem dobro znana šoja Pika nam je "s kljunčkom pot kazala" do največjega kupa odpadkov, ki jih je vrli nemarnež odvrgel ravno v Pikinem rajonu in že njej vse skupaj ni bilo všeč. Okregaja nas je najprej, a ko je videla, da bomo naravi vrnili svoj čar, nas je pustila na miru in se posvetila naprej svojemu poslanstvu gozdne stražarke.

In kakšen je bil izid akcije?

Darko nam je ob zaključku napel, da mu zadeva ni popolnoma nič všeč, ko smo nabrali krepko manj odpadkov, kot prejšnja leta, hkrati pa je ugotovil, da je iz leta v leto več osveščenih občanov in vedno manj naših sokrajanov, ki si poiščejo v naravi skrite kotičke in tam odvržejo vse, kar ne bi imeli v svojem stanovanju, hiši ali na dvorišču. Kaj mislite, ali delate prav?

Planinca, ki sta čistila poti na Planino sta z veseljem ugotavljale, da ostalih odpadkov ni več, še vedno pa nekateri ne zaupajo našim markacistom, ampak si raje pot označujejo s svojimi papirnatimi robčki, saj mislijo, da bodo le na tak način našli pot nazaj v dolino. Prosimo vas, zaupajte našim markacistom, saj so poti lepo in dovolj označene.

Celotne akcije pa ne bi izpeljali brez naših "sponzorjev", ki so podprli našo akcijo in ob tem trenutku se najlepše zahvaljujemo: Gostilni Pri Kranjcu - Franci Tomažič s.p., Kava bar Medeji - Osredkar Tanja s.p. in Javnemu podjetju Komunalno podjetje Vrhnika d.o.o..

Besedilo: Milan Jerman

Foto: Ivan Kalič in Miro Malneršič