varstvo narave
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani


Varstvo gorske narave
 
 
 Zgodovina
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
 
 
02.11.2010
Juliana, naš edini alpski botanični vrt
 

V petek, 22. oktobra 2010, se nam je v Mali dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki, zgodil pravi botanični posladek.

V  goste smo povabili priznano strokovnjakinjo, biologinjo, dr. Nado Praprotnik, strokovno vodjo alpskega botaničnega vrta Julijana v Trenti. Mala dvorana Cankarjevega doma je bila polna in na sveže postavljena slikarska razstava je bila ravno pravšnji okvir za predavanje. Obiskovalci so prišli iz vseh vetrov in veseli smo, da takšna predavanja pritegnejo tudi tiste, ki niso člani planinskih društev. Seveda se nam je zdel pravi trenutek, da prisotnim nekaj povemo o delu Planinskega društva Vrhnika. Moderator Milan Jerman je prisotne pozdravil in na kratko opisal aktivnosti, ki so se letos dogajale v društvu. Predstavil je opravljeno delo odsekov in skupin. Realiziranih je bilo že 25 pohodov in akcij. Posebej je omenil markaciste, kajti pri vzdrževanju poti je bilo opravljeno res veliko delo. Smola je, ker naši markacisti velikokrat opravljajo Sizifivo delo. Kajti na Vrhniki imamo enega ali dva vandala, ki uživata v uničevanju vodenic (bruna in kanali za varovanje poti pred vodno erzijo). Seveda je potrebno pohvaliti že tradicionalno aktivni Mladinski odsek, ki se vsako leto izkaže pri organizaciji mladinskih taborov. Pa da ne pozabim omeniti spletne strani društva. Kaj bi brez prizadevnih in ažurnih urednikov! Trud in delo, ki ga letos v Planinskem društvu res ni bilo malo, smo nagradili z aplavzom.

Načelnica Odseka za varstvo gorske narave je nato predstavila predavateljico. Našo gostjo smo našli, ko smo pripravljali gradivo za almanah ob petdesetletnici društva . Sodelovala je pri izobraževanju prve generacije Vrhniških gorskih stražarjev pred daljnimi 33 leti. Dr. Nada Praprotnik je muzejska svetnica, vodja Kustodiata za botaniko v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Ukvarja se tudi z zgodovino botaničnih raziskovanj na Slovenskem. Njeno glavno floristično raziskovalno območje so Alpe in Karavanke. Strokovno skrbi za naš edini alpski botanični vrt Julijana v Trenti. Mogoče je za nas posebej zanimivo, da je izdala monografijo Blagajev volčin - naša botanična znamenitost. Njena znanstvena dela, članki,  prispevki, televizijske in radijske oddaje, so tako številni , da jih raje ne bomo naštevali. V septembrski številki Planinskega vestnika je napisala čudovit nekrolog prof. dr. Tonetu Wrabru, ki nas je še letos razveselil s svojim predavanjem Od Devina do Kanina v Cankarjevem domu na Vrhniki. Velikega maža smo se spomnili z minuto molka.

Dr. Nada Praprotnik nas je nato popeljala skozi alpski botanični vrt Julijana. Zgradil ga je 1926. leta Albert Bois de Chesne iz Trsta. Seveda so dela trajala kar nekaj let. Vrt so popravljali, obnavljal , dopolnjevali,... V predavanju smo se sprehodili od nastanka in zgodovine vrta, od primerka do primerka, od cveta do cveta. Kot sem že omenila, smo ta večer doživeli festival najlepšega, kar raste v naših gorah. Dr. Nado Praprotnik smo prosili, da bi nas  strokovno  vodila  po Juliani naslednje leto, ko bomo dali obisk Julijane v naš pohodni koledarček. Predsednik  društva Roman Novak se ji je zahvalim z majhnim darilcem, ki jo bo spominjalo na Vrhniko, ona pa nam je podarila za društveno knjižnico svojo knjigo Alpski botanični vrt Julijana v Trenti.

Ne morem si kaj, da ne bi napisala slavospev Julijani izpod rok dr. Julijusa Kugya.

»V barvah se lesketajoči visoki grebeni Prisanka, silni zatrepi Velike Dnine, stolpičasti zidovi Lepe Špice gledajo vanj.

Pogled iz njega seže daleč po dolini navzgor in navzdol.

Obkrožajo ga štrleče stene zlato rumene sijoče gorske trate, visoki gozdovi, položeni kot kake orjaške blazine na strma pobočja, da vise globoko v modre soteske. Tako je,kot da bi se vsa presunljiva lepota Trente zbrala prav tukaj, da bi gorskemu vrtiču nudila primeren okvir. Naj dobre zvezde vselej bedijo nad njim.«

Zapisala: Vida Praprotnik

Fotografije: Miro Malneršič