varstvo narave
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani


Varstvo gorske narave
 
 
 Zgodovina
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
 
 
25.05.2010
Spoznavali smo Ljubljansko barje
 

Ljubljansko barje pa res poznam, bo marsikdo rekel. Resnica je, da živimo na Barju, vsak dan se srečujemo z njim, vendar še vedno skriva pred nami obilo skrivnosti.

Člani MDO Notranjske, Odbor za varstvo gorske narave, smo se letos prvič odločili, da organiziramo poučni izlet. Izbrali smo nekaj domačega, nekaj pred našim pragom, Ljubljansko barje. Odločili smo se, da ga pobližje spoznamo od Vrhnike do Podpeči.

Zbrali smo se v soboto, 22. maja, na parkirišču Hofer na Vrhniki. Pričakovali smo skromno število udeležencev, nazadnje pa nas je bilo čez štirideset tako, da nam je avtobus LPP prišel še kako prav. Prišli so ljubitelji narave iz vseh vetrov Notranjske in lepo je bilo videti, kako lepo lahko zaživi meddruštveno sodelovanje Sklepala so se nova prijateljstva, izmenjavale izkušnje.

Najprej smo se ustavili pri Domu ribičev, kjer nam je Nada prijazno postregla z dišečo kavico. Preko starega mostu, katerega je včasih uporabljala opekarna, smo prečkali Ljubljanico in si ogledali bajerje, ki danes služijo predvsem ribičem za ribolov in ornitologom za opazovanje in obročkanje ptic. Vodička Dragica nam je povedala nekaj o nastanku bajerjev in o zgodovini stare opekarne. Lepo, sončno jutro nas je kar poneslo proti Blatni Brezovici. Seveda nismo smeli spregledati štorkljinega gnezdišča na dimniku stare opekarne v Sinji gorici. Par se vrača že desetletje na to gnezdišče in , ko ga ne bo več, ga bomo zelo pogrešali. V Blatni Brezovici nas je čakalo veliko presenečenje. Vedeli smo, da si bomo ogledali zasebno zbirko ptic, vendar kaj takšnega res nismo pričakovali. Gospod Petrič iz Blatne Brezovice je petdeset let zbiral in prepariral ptice in druge živali. Zbirka je res zasebna, zaprtega tipa, vendar bi se lahko kosala s vsako v kakšnem naravoslovnem muzeju. Zaskrbljujoče je dejstvo, da kar kakšnih petdeset procentov prikazanih ptic več ne živi na Ljubljanskem barju. Eksponati so sistematsko urejeni, v vitrinah, označeni s slovenskimi in latinskimi imeni. Res nenavadno za zasebno zbirko!

Polni nepričakovanih vtisov smo se odpeljali do Malga placa. Nekateri so ga spoznavali prvič. Gospa Dragica nam je povedala marsikaj o nastanku tega čudovitega ostanka prvobitnega Barja. Tudi cvetje se je pokazalo v vsej svoji lepoti, predvsem vodne perunike so v polnem razcvetu. Od Malga placa nas je pot vodila do zadnjega ostanka barjanske šote. Po nekaterih podatkih »zraste » en centimeter šote v petsto letih. Naši predniki so jo res pridno »rezali«, kajti ostalo je še samo nekaj kvadratnih metrov.

Vodenje je prevzel Janez iz Logatca. Janez je med drugim tudi gorski stražar, ljubitelj narave in neverjeten poznavalec Ljubljanskega barja. Res ga je bilo zanimivo poslušati, saj je prava zakladnica znanja, podatkov in legend. Preko cvetočih travnikov smo se podali do stare struge Ljubljanice in hodili kar nekaj časa ob njej. Seveda nam je Janez po poti povedal še marsikatero zanimivost. Kot bi bili zmenjeni, se je mimo nas pripeljala dolga kolona starih dvo in štirikolesnikov. Na koncu so nas že bolele roke od mahanja, njim pa se je najbrž pokvarila kakšna hupa.

Odpeljali smo se do Podpeškega jezera,  se nameravali povzpeti na Sv. Ano, od koder bi lahko občudovali vse lepote, ki smo jih in  ki jih nismo prehodili. O Podpeškem jezeru smo izvedeli tudi to, da je po nekaterih podatkih to najgloblje jezero v Sloveniji. Črni oblaki so se začeli  zbirati in nas prepričali, da Sv. Ano osvojimo kdaj drugič.

Skupno mnenje je bilo, da je bil izlet zanimiv in poučen in da si kdaj drugič ogledamo še kakšen drug košček Ljubljanskega barja.

Hvala Miru in Janezu za  skrb in vodenje ! Se vidimo prihodnje leto na kakšnem podobnem meddruštvenem izletu v organizaciji Varuhov gorske narave!

Zapisala : Vida Praprotnik   Posnetki: Vida Praprotnik