varstvo narave
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani


Varstvo gorske narave
 
 
 Zgodovina
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
 
 
19.04.2010
Slovenija, moja očiščena dežela
 

Letošnja akcija, Očistimo Slovenijo v enem dnevu, je bila res velik in zahteven zalogaj. Vse čestitke organizatorjem.

Menda smo Slovenci spet rekorderji po udeležbi. Zbrala se nas je neverjetna  četrtina milijona v skrbi za čisto okolje. Prepričana sem, da teh 250 000 udeležencev akcije, ne bo nikoli neodgovorno odvrglo nobene smeti. Predvsem je imela vzgojni pomen in najbrž je počistila tudi marsikatero glavo.

Planinci Planinskega društva Vrhnika smo v naši občini najbolj izkušeni, kar se tiče čistilnih akcij. Letos smo jo organizirali že četrtič. Lansko leto smo združili moči s Turističnim društvom Blagajana, letos smo se pridružili vseslovenski akciji, kajti imeli smo na isti dan planirano našo tradicionalno akcijo.

Zbrali smo se ob 8.00 (uro prej, kot ostali) na stalni lokaciji Štirna na Betajnovi. Prišlo je 120 ljubiteljev narave in čistega okolja. Pridružili so se nam člani Smučarskega kluba Vrhnika in ostali ozaveščeni občani. Posebej je potrebno pohvaliti pohodni skupini Zimzelenčki in Sončki, ki sta se pridružili Planinskemu društvu pred nekaj leti iz upokojenskih vrst.

Omeniti in pohvaliti je potrebno tudi Mladinski odsek pri Planinskem društvu Vrhnika. Bili so zelo številčni. Očistili so poti na Planino do Ulovke in Starga malna.

 Ostali smo čistili pobočja Svete Trojice, ob Tankovski in Tržaški cesti vse do Raskovca in verjemite, da je bilo dela za vse dovolj.

Še vedno se najdejo neverjetne stvari. Človeška domišljija je tudi pri odpadkih neizmerna. Ali lahko verjamete, da je bilo na enem odlagališču za tri velike vreče čevljev. Družina je morala biti res številna. Zakaj čevljev ne odpeljejo na Rdeči križ ali Karitas? Saj so bili še čisto uporabni.

Obsojanja vredno je, da nekateri v kraške vrtače še vedno odlagajo nevarne odpadke (salonitno kritino, avtomobilske plašče in akumulatorje, embalažo motornih olj).

Se kljub obveščanju ne zavedajo, kako so ti odpadki nevarni za naše življenjsko okolje!?

Lahko smo veseli in zadovoljni, da smo spet nekaj prispevali v skupno dobro.

Nekaj svojih moči in časa pa tudi stroškov smo žrtvovali, da nam bo vsem lepše in da se bomo še bolje počutili v svoji domovini.

Samo eno imamo, prelepa je in naj bo še bolj čista.

Hvala vsem udeležencem v želji, da se vidimo naslednje leto.

Posebna zahvala velja našima donatorjema Franci Tomažič s.p. (Gostilna pri Krajncu), Vrhnika in Pekarni Baškovč d.o.o., Vrhnika.

Planinski pozdrav

Na Vrhniki, 19. mali traven,2010

Tekst in slike: Vida Praprotnik

načelnica

Odseka za varstvo gorske narave pri Planinskem društvu Vrhnika