varstvo narave
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani


Varstvo gorske narave
 
 
 Zgodovina
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
 
 
06.04.2010
Moja zgodba s Planine
 

Dobre volje sva se s prijateljico prvi dan po praznikih vzpenjali na našo, v pomlad prebujajočo se Planino. Čudovita narava, vzorno urejene planinske poti, užitek po vzponu na vrhu. Kaj si lahko zaželiš še lepšega!

Vendar, saj nisva mogli verjeti svojim očem. Nad Špico sva zagledali mladeniča, gorskega kolesarja, ki je sistematično odstranjeval debla, ki služijo za oporo jarkom za odvodnjavanje.

Seveda sva ga opozorili na zaprosilo kolesarjem na vrhu, da gorska kolesa ne sodijo na planinske poti, mu povedali, da se je zgodilo že nekaj nesreč ob srečanju planincev in kolesarjev. Skušali sva mu razložiti, da vodenice služijo zaščiti poti pred erozijo.

Opozorili sva ga na Zakon o prometu v naravnem okolju, mu povedali, da je v urejanje planinskih poti vloženo na desetine, tudi stotine prostovoljnih ur.

Vse je bilo bob ob steno, njegovo obnašanje pa zelo nesramno in arogantno.

Tudi on nama je razložil, da odstranjuje debla za sebe in vse ostale kolesarje, ker so nevarna. Planinci naj kar popravljamo pot, vendar on jo bo, po njegovih besedah, vedno znova poškodoval.

S svojim početjem je nadaljeval. Nekaj debel nama je uspelo položiti nazaj, nekaj je bilo pretežkih, nekaj pa jih je ponovno zmetal navzdol po pobočju.

Poklicali sva policijo, ki je bila uspešna. Možje postave so ga oglobili, ob neplačilu globe pa sledi prijava pri sodniku za prekrške.

Seveda  čaka planince spet nekaj ur trdega  dela zaradi mladega objestneža, pot pa je zaradi koles še malo bolj razrita.

Zakaj sem napisala to popraznično zgodbo?

Mogoče jo bo prebral kateri od mladih objestnežev, ki se ne držijo nikakršnih pravil in ne cenijo tujega dela . Morda jo bo prebral kateri od staršev in opozoril svoj podmladek.

Mlade vabim, naj se priključijo Mladinskemu odseku, ki zelo uspešno deluje pri Planinskem društvu Vrhnika. Po tej poti bodo pričeli spoznavati in ceniti naravo, jo varovati in ugotovili bodo, da je v varne in urejene planinske poti vloženo veliko časa in truda.

Morda bodo sodelovali pri kakšni delovno akciji.

Prva priložnost je vseslovenska  čistilna akcija, kateri se pridružuje tudi Planinsko društvo Vrhnika.

Na Vrhniki,  6. mali traven  2010