varstvo narave
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani


Varstvo gorske narave
 
 
 Zgodovina
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
 
 
20.04.2009
čistilna akcija 2009 uspela
  Člani Planinskega društva Vrhnika smo že tretjič zapored  organizirali čistilno akcijo ob DNEVU ZEMLJE.
Akcijo smo že drugič izpeljali v organizaciji Odseka za varstvo gorske narave pri Planinskem društvu Vrhnika in prvič  združili moči  s Turističnim društvom Blagajana Vrhnika.  Prvič in, upam, ne zadnjič.
Zbrali smo se v soboto, 18. aprila 2009, na Betajnovi. Tudi udeleženci, ki so se akcije udeležili v okviru Turističnega društva Vrhnika, so prišli na dogovorjeno mesto.
Otroci, bilo jih je trinajst, so se z mentorico  Anito Čretnik  in starši, čiščenja  Retovja in Močilnika  lotili kakšno uro kasneje.
Med planinci je najmlajši udeleženec, nekajletni Tian , pridno pomagal in bil neverjetno potrpežljiv.  Dokler bodo starši in stari starši na takšen način skrbeli za vzgojo otrok, se nam za lep in čist izgled naše Vrhnike ni bati!
Zbrali se nas je neverjetnih štirideset. Res lepa številka, če pomislimo, da je bilo še pred dvema letoma le pet  udeležencev akcije.
Po prijetnem klepetu, čaju in aperitivčku ( Jože je postavil »šank«), smo se odpravili vsak na svojo zadolžitev.
Člani Blagajane so čistili predvsem poti proti Močilniku , planinci pa smo se letos lotili tudi Sv. Trojice., kjer lahko najdeš neverjetne stvari. Na nekaterih lokacijah so tako obsežna divja odlagališča, da bo potrebno obvestiti Komunalno podjetje Vrhnika, da jih očisti, kajti za nas je bil to prevelik zalogaj.
Veliko veselje nam je naredila šoja Pika, ki se že nekaj časa zadržuje na območju Zadnjih dolin in straši in razveseljuje sprehajalce. Pozobala nam je nekaj piškotov «ozmerjala» nas pa tokrat ni.
Planinske poti na Planino so sorazmerno čiste(razen odvrženih papirnatih robčkov) .
Stanje na planinskih poteh je iz leta v leto boljše , kar je rezultat sprotnega čiščenja in opozarjanja. Velik optimizem vliva dejstvo, da se zavest o varovanju okolja seli tudi med vrhniške planince.
Opoldne smo se spet dobre volje in zadovoljni z opravljenim delom sešli na Betajnovi.
Malo smo poslikali neverjeten kup odpadkov, ki smo ga zbrali in dali izjavo za Radio 1.
Druženje smo zaključili v Starem malnu, kjer nas je Enis kraljevsko pogostil, otroci pa so se razveselili pic, ki jih je prispevala Pizzerija Boter . Dobro hrano smo zalili z vinom, ki nam ga je podaril Orel d.o.o..
Naše aktivnosti so objavili v časopisih VEČER, 7D, spletni strani POZITIVKE in GEA TV  .
Zahvaljujemo se vsem udeležencem in donatorjem: poleg že omenjenih Enis Džajić s.p., Pizzerija Boter, Orel d.o.o.,  še Turšič Anton s.p., Štirn d.o.o., Franci Tomažič s.p..
Naše upanje in želje so, da bi bil drugo leto kup odpadkov dosti manjši , mi pa se vseeno dobimo na prijetnem druženju!

Tekst: Vida Praprotnik          Foto: Vida Praprotnik in Simon Zalar