Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
     Zgodovina
     Izleti
     Galerija
     Aktualno
 
 

Zgodovina Triglavk

Začetki pohodov ženske ekipe " Triglavk " segajo v leto 91. Takrat se nas je 17 žensk zbralo in odločilo, da se tudi me podamo na pešpot od Vrhnike do Triglava. Pobudnik in organizator tega je bil Lenaršič Franc, imenovani " Lenč ".

Kljub ne najboljšim takratnim vojnim razmeram, smo se dogovorili, da se na pot odpravimo 23. Julija ob 7 uri zjutraj. Prav zaradi takratnih vojnih razmer smo morali spremeniti prvotno traso, mišljeno mimo vojašnice na Stari Vrhniki, na pot skozi Star Maln v Zaplano in od tod dalje po dogovorjeni poti.

Celotno traso je pripravil Lenč in jo tudi napisal ter dal vsaki udeleženki že veliko pred pohodom. Ne samo da je traso napisal, sam jo je tudi v celoti prej prehodil tako, da ni bil nikoli v dilemi, kam mora iti. Vse je pripravil do potankosti.

Tako tudi spremstvo, ki nas je čakalo na točno določenih dogovorjenih mestih. V spremstvu sta bila prvo leto Martin in Metod, ki sta svoje delo zelo dobro opravila in nam pripravljala odlične kuhane obroke, prav tako pa sta nam postregla tudi s hladno pijačo zelo pogosto.

Tako smo že na prvem pohodu spoznale marsikaj. Predvsem našo prelepo domovino Slovenijo, ki jo sicer z avtom nikakor ne moreš tako doživeti, kot jo lahko na pešpoti. K temu je veliko dodal tudi Lenč, ki je za gore dobesedno živel. S svojim znanjem o gorah, poteh in tudi o rastlinstvu v visokogorju je navdušil marsikoga, da je zašel hoditi v hribe. Znal je hoditi , se ustaviti in opazovati naravo ter vse, kar se je v njej dogajalo. Pokazal nam je marsikatero zdravilno rastlino in za večino njih je vedel tudi, za kaj je koristna. Da smo znale pravilno hoditi je poskrbel tudi Ilčk, ki je ponavadi hodil prvi in nam tako dajal tempo, ki je za celodnevno hojo pač poseben. Tempo je moral biti tak, da smo lahko na dan prehodile 8 do 10 ur. Seveda smo se vmes večkrat ustavile, ogledovale novo pokrajino ter vmes slišale marsikateri vic, s katerim je znal Lenč popestriti dan.

Tudi same smo poskrbele, da je bila naša kondicija primerna za veliko ur hoje na dan in v glavnem s tem ni bilo težav. Razen nekaj žuljev, ki so bili prisotni na vseh pohodih, ni bilo večjih poškodb. Žulje je znal Lenč prav posebno pozdraviti in to zelo hitro. Skozi žulj je potegnil šivanko s sukancem, tako da je tekočina iz žulja odtekala na obeh straneh ob sukancu. Potem je nit zavezal in stvar je bila zaključena, morda samo še malo posprejal z antibiotikom. Nismo mogle verjet učinku tega. Prav vsak žulj se je v dveh do treh dneh posušil. Naslednja leta je to njegovo delo prevzela Mateja, zato smo jo vse klicale "dohtarca" in je to tudi ostala vsa leta naših pohodov.

Žal nas je Lenč leta 93, malo pred tretjim pohodom nenadoma in mnogo prezgodaj zapustil. Zato smo se morali v mesecu dni popolnoma na novo organizirati. Šele tedaj smo videle, kaj vse je pripravljal in koliko stvari me še nismo vedele.

Prosile smo Jožeta Šušteršiča, da bi on prevzel nasledništvo Lenča. Vedele smo, da tudi Jože zelo veliko hodi v hribe in da nam lahko pomaga pri naših odpravah. Privolil je in tretji pohod smo opravili točno po napisani trasi, katero si je Lenč zamislil . V letu 94 smo organizirali jubilejni 20. Pohod na Triglav in poimenovali smo ga "jubilejni Lenčev pohod". Lenč je bil namreč prvi, ki je skupaj s tudi že pokojnim Stanetom Urhom in pa Petkovšek Jakatom prvič prehodil peš od Vrhnike do Triglava. Ta jubilejni pohod je uspel brez vsake poškodbe, kar je pri hoji v hribe ena najvažnejših stvari. Ker pa smo ženske pot od Vrhnike do Triglava prehodile že štirikrat, smo se leta 95 odločile, da začnemo delati transverzalo. Tako smo v štirih etapah po pet dni prišle od Pohorja pa v letošnjem letu do Idrije.

Vmes smo leta 99 zopet organizirali jubilejni pohod, tedaj že 25 za vse pohodne skupine Triglavcev.

V vseh teh letih nas je hodilo skupno 52 žensk, kako pa smo to opravljale po letih pa je razvidno iz spodnje tabele. Samo tri od teh hodijo s skupino že vsa leta.

Na posameznem pohodu nas je hodilo največ 26 in najmanj 16, kar je za organizacijo pohoda tudi najprimerneje.

Leto pohoda
Datum pohoda
Št. pohodnic
Trasa pohoda
1991
23.7. - 27.7.
21
Vrhnika - Triglav
1992
21.7. - 25.7.
24
Vrhnika - Triglav
1993
27.7. - 31.7.
25
Vrhnika - Triglav
1994
20.7. - 24.7.
26
Vrhnika - Triglav
1995
25.7. - 29.7.
26
Maribor - Solčava
1996
23.7. - 29.7.
23
Solčava - Jezersko
1997
29.7. - 2.8.
19
Jezersko - Golica
1998
28.7. - 1.8.
19
Golica - Krn
1999
20.7. - 24.7.
22
Vrhnika - Triglav
2000
25.7. - 29.7.
16
Krn - Idrija

Besedilo je povzeto po brošuri, ki je bila izdana leta 2000 ob 40 letnici društva.

   
   
 
 
19.08.2016
Pohod Triglavk po SPP od Bohinja do Porezna

Za letošnji petdnevni pohod skupine PD Vrhnika  Triglavke je vodstvo skupine (Cilka, Bogdan, Jože in Roman) načrtovalo del Slovenske planinske poti od Komne do Ermanovca. Zaradi občasno slabega vremena nam načrtovane poti v celoti sicer ni uspelo prehoditi, dnevne načrte pa smo uspešno uresničevali.

Naš logistik Marjan ter podpornika Jože in Anže so nas v torek, 26. 7. 2016, že navsezgodaj zjutraj pripeljali na parkirišče ob Koči pri Savici (653m). Za ogrevanje smo se pognali po 48–ih serpentinah mulatjere proti Domu na Komni (1525m). Po krajšem počitku pri domu smo se podvizali  proti Bogatinskem sedlu (1803m), saj je bila pred nami še dolga pot do dnevnega cilja. V dopoldanskem času nas je ves čas grelo sonce, opoldne pa so se že začeli nabirati nevihtni oblaki. Na Prehodcih (1635m) smo se morali odločiti, ali gremo naprej po daljši poti proti Krnu ali se bomo ločili in bo le del skupine odšel proti Planinskem domu pri Krnskih jezerih. Soglasno smo se odločili, da vsi zmoremo pot proti Krnu. Od Peskov do Krnske Škrbine (2058m) so nam prišle prav pelerine in vetrovke, vendar na vso srečo padavine niso bile močne. Do Gomiščkovega zavetišča na Krnu (2182m) smo hodili sicer v oblačnem in vetrovnem vremenu, vendar suhi. Ko se je vreme malo ustalilo, pa smo šli še po razgled na vrh Krna (2244m). Gomiščkovo zavetišče na Krnu je kljub težkim razmeram lepo vzdrževano, za kar sta zaslužna zelo prijetna oskrbnika Nives in Dejan.

V sredo smo se navsezgodaj zjutraj spustili po SPP proti Planinskem domu pri Krnskih jezerih (1385m), kjer smo si privoščili kratek počitek, in nato »nazaj« proti Prehodcem, kjer se je naša pot odcepila v smer proti planini Razor. Tehnično je ta del SPP sicer nezahteven, je pa zahteven zaradi dolžine poti in posledično dolgih, dolgih ur hoje. Za nameček nas je začelo močiti že kmalu za planino na Kalu. V Kočo na planini Razor (1315m) smo prispeli mokri do kože, tudi zaradi »švica« pod pelerinami.

Zaradi slabe vremenske napovedi za naslednji dan so se morali vodniki odločiti, ali tvegati grebensko pot od Vogla proti Črni prsti ali raje prevedriti dan na planini Razor. Že v četrtek dopoldne se je odločitev, da prestavimo ta del poti na petek, izkazala za pravilno. Počitek po dveh dolgih dnevih hoje pa je tudi kar prijal.

Dan, ki smo ga sicer po sili razmer preživeli v koči, smo izkoristili tudi za obveznosti, kot sta žigosanje in podpisovanje 150-ih razglednic. Marjan s kombijem in njegovo vsebino je bil ves čas na razpolago, proti večeru pa nas je obiskal še predsednik PD Vrhnika Jože Šušteršič s svojim dohtarjem in svežimi borovnicami.

Na tem mestu bi se v imenu vseh članov skupine Triglavke zahvalila oskrbnici Doma na planini Razor Viktoriji za res izjemno in nepozabno gostoljubje ter odlične štruklje.

V petek smo se navsezgodaj zjutraj polni novih moči in »v našem stilu« zagrizli v breg proti Voglu (1923m), nato naprej proti Rodici (1964m) in po krajšem postanku za malico proti Črni prsti (1844m). Kljub temu, da se je zjutraj kazal čudovit in jasen dan, so se okrog Rodice opoldne že nabirali oblaki. Del poti smo prehodili v meglici in brez razgleda na primorsko stran. Vreme je le zdržalo, mi tudi in Črna prst je bila pozno popoldne osvojena.

V soboto se je naša pot že obrnila proti domu. Še prej pa nas je čakal spust s Črne prsti do Vrha Bače, kjer nam je Marjan pripravil pozen zajtrk, in naprej do Petrovega Brda. Pri Koči na Petrovem Brdu (804m) smo si nalili studenčnico in se podali  na zadnji vzpon na Porezen (1630m) oz. do Koče na Poreznu (1585m), čemur je sledil še »najdaljši« spust do Raspeta v Davči, kjer se zaključil naš pohod. Ermanovec bo moral počakati na drugo leto.

Toliko raznolikega cvetja, kot smo ga videli, in lepih razgledov, kot smo jih doživeli v teh petih dneh, je pravo razkošje in balzam za dušo vsakega pravega planinca.

Ampak, ni še bilo konec vsega lepega. Za piko na i nas je v Davči čakala izvrstna obara in pečene postrvi…

V imenu Triglavk se zahvaljujem Cilki za organizacijo in vodenje skupine, Ireni za odlično pripravljeno hrano, Marjanu za logistično podporo, Bogdanu, Jožetu in Romanu za varno vodenje po planinskih poteh ter prave odločitve, našim šoferjem Jožetu, Anžetu in Luki za varno vožnjo ter vsem ostalim, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi pohoda.

Besedilo: Martina

Foto: Triglavke

 
 
Untitled Document
 
  Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008