Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
     Zgodovina
     Izleti
     Galerija
     Aktualno
 
 

Zgodovina Triglavk

Začetki pohodov ženske ekipe " Triglavk " segajo v leto 91. Takrat se nas je 17 žensk zbralo in odločilo, da se tudi me podamo na pešpot od Vrhnike do Triglava. Pobudnik in organizator tega je bil Lenaršič Franc, imenovani " Lenč ".

Kljub ne najboljšim takratnim vojnim razmeram, smo se dogovorili, da se na pot odpravimo 23. Julija ob 7 uri zjutraj. Prav zaradi takratnih vojnih razmer smo morali spremeniti prvotno traso, mišljeno mimo vojašnice na Stari Vrhniki, na pot skozi Star Maln v Zaplano in od tod dalje po dogovorjeni poti.

Celotno traso je pripravil Lenč in jo tudi napisal ter dal vsaki udeleženki že veliko pred pohodom. Ne samo da je traso napisal, sam jo je tudi v celoti prej prehodil tako, da ni bil nikoli v dilemi, kam mora iti. Vse je pripravil do potankosti.

Tako tudi spremstvo, ki nas je čakalo na točno določenih dogovorjenih mestih. V spremstvu sta bila prvo leto Martin in Metod, ki sta svoje delo zelo dobro opravila in nam pripravljala odlične kuhane obroke, prav tako pa sta nam postregla tudi s hladno pijačo zelo pogosto.

Tako smo že na prvem pohodu spoznale marsikaj. Predvsem našo prelepo domovino Slovenijo, ki jo sicer z avtom nikakor ne moreš tako doživeti, kot jo lahko na pešpoti. K temu je veliko dodal tudi Lenč, ki je za gore dobesedno živel. S svojim znanjem o gorah, poteh in tudi o rastlinstvu v visokogorju je navdušil marsikoga, da je zašel hoditi v hribe. Znal je hoditi , se ustaviti in opazovati naravo ter vse, kar se je v njej dogajalo. Pokazal nam je marsikatero zdravilno rastlino in za večino njih je vedel tudi, za kaj je koristna. Da smo znale pravilno hoditi je poskrbel tudi Ilčk, ki je ponavadi hodil prvi in nam tako dajal tempo, ki je za celodnevno hojo pač poseben. Tempo je moral biti tak, da smo lahko na dan prehodile 8 do 10 ur. Seveda smo se vmes večkrat ustavile, ogledovale novo pokrajino ter vmes slišale marsikateri vic, s katerim je znal Lenč popestriti dan.

Tudi same smo poskrbele, da je bila naša kondicija primerna za veliko ur hoje na dan in v glavnem s tem ni bilo težav. Razen nekaj žuljev, ki so bili prisotni na vseh pohodih, ni bilo večjih poškodb. Žulje je znal Lenč prav posebno pozdraviti in to zelo hitro. Skozi žulj je potegnil šivanko s sukancem, tako da je tekočina iz žulja odtekala na obeh straneh ob sukancu. Potem je nit zavezal in stvar je bila zaključena, morda samo še malo posprejal z antibiotikom. Nismo mogle verjet učinku tega. Prav vsak žulj se je v dveh do treh dneh posušil. Naslednja leta je to njegovo delo prevzela Mateja, zato smo jo vse klicale "dohtarca" in je to tudi ostala vsa leta naših pohodov.

Žal nas je Lenč leta 93, malo pred tretjim pohodom nenadoma in mnogo prezgodaj zapustil. Zato smo se morali v mesecu dni popolnoma na novo organizirati. Šele tedaj smo videle, kaj vse je pripravljal in koliko stvari me še nismo vedele.

Prosile smo Jožeta Šušteršiča, da bi on prevzel nasledništvo Lenča. Vedele smo, da tudi Jože zelo veliko hodi v hribe in da nam lahko pomaga pri naših odpravah. Privolil je in tretji pohod smo opravili točno po napisani trasi, katero si je Lenč zamislil . V letu 94 smo organizirali jubilejni 20. Pohod na Triglav in poimenovali smo ga "jubilejni Lenčev pohod". Lenč je bil namreč prvi, ki je skupaj s tudi že pokojnim Stanetom Urhom in pa Petkovšek Jakatom prvič prehodil peš od Vrhnike do Triglava. Ta jubilejni pohod je uspel brez vsake poškodbe, kar je pri hoji v hribe ena najvažnejših stvari. Ker pa smo ženske pot od Vrhnike do Triglava prehodile že štirikrat, smo se leta 95 odločile, da začnemo delati transverzalo. Tako smo v štirih etapah po pet dni prišle od Pohorja pa v letošnjem letu do Idrije.

Vmes smo leta 99 zopet organizirali jubilejni pohod, tedaj že 25 za vse pohodne skupine Triglavcev.

V vseh teh letih nas je hodilo skupno 52 žensk, kako pa smo to opravljale po letih pa je razvidno iz spodnje tabele. Samo tri od teh hodijo s skupino že vsa leta.

Na posameznem pohodu nas je hodilo največ 26 in najmanj 16, kar je za organizacijo pohoda tudi najprimerneje.

Leto pohoda
Datum pohoda
Št. pohodnic
Trasa pohoda
1991
23.7. - 27.7.
21
Vrhnika - Triglav
1992
21.7. - 25.7.
24
Vrhnika - Triglav
1993
27.7. - 31.7.
25
Vrhnika - Triglav
1994
20.7. - 24.7.
26
Vrhnika - Triglav
1995
25.7. - 29.7.
26
Maribor - Solčava
1996
23.7. - 29.7.
23
Solčava - Jezersko
1997
29.7. - 2.8.
19
Jezersko - Golica
1998
28.7. - 1.8.
19
Golica - Krn
1999
20.7. - 24.7.
22
Vrhnika - Triglav
2000
25.7. - 29.7.
16
Krn - Idrija

Besedilo je povzeto po brošuri, ki je bila izdana leta 2000 ob 40 letnici društva.

   
   
 
 
15.05.2012
Triglavke na Pokljuki

Sredi aprila se nas je večina članic planinske skupine Triglavk z veseljem odzvala na povabilo dveh članic skupine, ki sta si za praznovanje svoje okrogle obletnice  - 60 let, izbrali Pokljuko. Dobrodošlica v obliki belokranjske pogače je bila v deževnem sobotnem jutru na zbirnem mestu pred osnovno šolo  A.M. Slomška prijetno presenečenje.

Z osebnimi avtomobili smo se odpeljali proti Gorenjski.  Na Pokljuki sta nas v že ogrevani  brunarici , sprejela Slavi in Marjan. Slavljenki Štefka in Ivi sta takoj poskrbeli za močno obloženo mizo z mesnimi in sladkimi dobrotami, ki sta jih pripravili s pomočjo svojih bližnjih. Marsikdo se od tako izvrstnih dobrot ne bi kar tako ločil, vendar smo Triglavke samo čakale, da se je zunaj začelo svetlikat in že smo se podale na pot proti Blejski Koči na Lipanci – 1630 m visoko. Ob poti smo le tu in tam ugledale kako zaplato snega, sicer pa je bilo naokoli vse polno razcvetelih telohov. Po kratkem postanku v koči je padla odločitev, da pot nadaljujemo proti Mrežcam. Tu smo se tudi spomnili na Meto in vodnika Bogdana in na ostale odsotne planinke. Pot po kateri smo se odpravili je bila zasnežena , brez gazi, tako, da sta se morala vodnik Jože in Cilka  kar potrdudit, da nismo brez markacij, ki so bile skrite pod snegom, kam zašli. Višje smo se vzpenjali več snega je bilo pod nogami in proti vrhu je že močno snežilo, pihalo in vidljivost ni bila najboljša. Neverjetno lepo je bilo, ko smo  iz pomladi v dolini prišli na vrh Mrežc – 1965 m visoko,  v pravo zimo. Le nekaj fotografij je bilo še na vrhu in potrebno se je bilo vrniti po isti poti proti Blejski koči ter nato na Pokljuko. Prijetno utrujeni smo se vrnili v brunarico, kjer je sledil program, ki so ga najbolj prizadevne planinke pripravile našim dvem slavljenkama, ki se jima je pri napornem kvizu pridružila še „abrahamovka“ Mateja. Zastavljena vprašanja so bila kar težka, iz odgovorov pa smo izvedeli marsikatero skrivnostno dogodivščino iz naših preteklih skupnih poletnih pohodov. Vse tri tekmovalke so se morale zelo potrudit in dokazat kako dobro poznajo že osvojene vrhove naših prelepih gora. V posebej za to priliko pripravljenih majicah so bile prava zmagovita trojka. Na koncu so si prislužile nagrado.  Po napornem dnevu, polnem vseh kulinaričnih dobrot , naravnih lepot in prijetnega druženja smo se odpravile k počitku.

V nedeljo zjutraj smo se takoj po zajtrku odpeljali  proti Uskovnici. Tam smo smo se napotili na pohod proti številnim energijskim točkam, kjer je bila pri nekaterih prav posebna gneča. Ob nabiranju energije za lajšanje raznih bolezenskih težav, tudi smeha ob pripovedovanju šal ni manjkalo. V teh dveh dneh druženja smo si vsi nabrali dobršno mero energije. Po kosilu je v brunarici kar završalo od pospravljanja, saj je bila pred nami le še vrnitev domov.    

Ob tej priliki se v imenu vseh planink zahvaljujem našima dvema gostiteljicama Štefki in Ivi za res izvrstno pogostitev in jima hkrati voščim še na mnoga  zdrava leta.  Vse najboljše želimo tudi „abrahamovki „Mateji.

Besedilo: Jana Fabjan, fotografije: Jože Školč

 
 
Untitled Document
 
  Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008