Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
     Zgodovina
     Izleti
     Galerija
     Aktualno
 
 

Zgodovina Triglavk

Začetki pohodov ženske ekipe " Triglavk " segajo v leto 91. Takrat se nas je 17 žensk zbralo in odločilo, da se tudi me podamo na pešpot od Vrhnike do Triglava. Pobudnik in organizator tega je bil Lenaršič Franc, imenovani " Lenč ".

Kljub ne najboljšim takratnim vojnim razmeram, smo se dogovorili, da se na pot odpravimo 23. Julija ob 7 uri zjutraj. Prav zaradi takratnih vojnih razmer smo morali spremeniti prvotno traso, mišljeno mimo vojašnice na Stari Vrhniki, na pot skozi Star Maln v Zaplano in od tod dalje po dogovorjeni poti.

Celotno traso je pripravil Lenč in jo tudi napisal ter dal vsaki udeleženki že veliko pred pohodom. Ne samo da je traso napisal, sam jo je tudi v celoti prej prehodil tako, da ni bil nikoli v dilemi, kam mora iti. Vse je pripravil do potankosti.

Tako tudi spremstvo, ki nas je čakalo na točno določenih dogovorjenih mestih. V spremstvu sta bila prvo leto Martin in Metod, ki sta svoje delo zelo dobro opravila in nam pripravljala odlične kuhane obroke, prav tako pa sta nam postregla tudi s hladno pijačo zelo pogosto.

Tako smo že na prvem pohodu spoznale marsikaj. Predvsem našo prelepo domovino Slovenijo, ki jo sicer z avtom nikakor ne moreš tako doživeti, kot jo lahko na pešpoti. K temu je veliko dodal tudi Lenč, ki je za gore dobesedno živel. S svojim znanjem o gorah, poteh in tudi o rastlinstvu v visokogorju je navdušil marsikoga, da je zašel hoditi v hribe. Znal je hoditi , se ustaviti in opazovati naravo ter vse, kar se je v njej dogajalo. Pokazal nam je marsikatero zdravilno rastlino in za večino njih je vedel tudi, za kaj je koristna. Da smo znale pravilno hoditi je poskrbel tudi Ilčk, ki je ponavadi hodil prvi in nam tako dajal tempo, ki je za celodnevno hojo pač poseben. Tempo je moral biti tak, da smo lahko na dan prehodile 8 do 10 ur. Seveda smo se vmes večkrat ustavile, ogledovale novo pokrajino ter vmes slišale marsikateri vic, s katerim je znal Lenč popestriti dan.

Tudi same smo poskrbele, da je bila naša kondicija primerna za veliko ur hoje na dan in v glavnem s tem ni bilo težav. Razen nekaj žuljev, ki so bili prisotni na vseh pohodih, ni bilo večjih poškodb. Žulje je znal Lenč prav posebno pozdraviti in to zelo hitro. Skozi žulj je potegnil šivanko s sukancem, tako da je tekočina iz žulja odtekala na obeh straneh ob sukancu. Potem je nit zavezal in stvar je bila zaključena, morda samo še malo posprejal z antibiotikom. Nismo mogle verjet učinku tega. Prav vsak žulj se je v dveh do treh dneh posušil. Naslednja leta je to njegovo delo prevzela Mateja, zato smo jo vse klicale "dohtarca" in je to tudi ostala vsa leta naših pohodov.

Žal nas je Lenč leta 93, malo pred tretjim pohodom nenadoma in mnogo prezgodaj zapustil. Zato smo se morali v mesecu dni popolnoma na novo organizirati. Šele tedaj smo videle, kaj vse je pripravljal in koliko stvari me še nismo vedele.

Prosile smo Jožeta Šušteršiča, da bi on prevzel nasledništvo Lenča. Vedele smo, da tudi Jože zelo veliko hodi v hribe in da nam lahko pomaga pri naših odpravah. Privolil je in tretji pohod smo opravili točno po napisani trasi, katero si je Lenč zamislil . V letu 94 smo organizirali jubilejni 20. Pohod na Triglav in poimenovali smo ga "jubilejni Lenčev pohod". Lenč je bil namreč prvi, ki je skupaj s tudi že pokojnim Stanetom Urhom in pa Petkovšek Jakatom prvič prehodil peš od Vrhnike do Triglava. Ta jubilejni pohod je uspel brez vsake poškodbe, kar je pri hoji v hribe ena najvažnejših stvari. Ker pa smo ženske pot od Vrhnike do Triglava prehodile že štirikrat, smo se leta 95 odločile, da začnemo delati transverzalo. Tako smo v štirih etapah po pet dni prišle od Pohorja pa v letošnjem letu do Idrije.

Vmes smo leta 99 zopet organizirali jubilejni pohod, tedaj že 25 za vse pohodne skupine Triglavcev.

V vseh teh letih nas je hodilo skupno 52 žensk, kako pa smo to opravljale po letih pa je razvidno iz spodnje tabele. Samo tri od teh hodijo s skupino že vsa leta.

Na posameznem pohodu nas je hodilo največ 26 in najmanj 16, kar je za organizacijo pohoda tudi najprimerneje.

Leto pohoda
Datum pohoda
Št. pohodnic
Trasa pohoda
1991
23.7. - 27.7.
21
Vrhnika - Triglav
1992
21.7. - 25.7.
24
Vrhnika - Triglav
1993
27.7. - 31.7.
25
Vrhnika - Triglav
1994
20.7. - 24.7.
26
Vrhnika - Triglav
1995
25.7. - 29.7.
26
Maribor - Solčava
1996
23.7. - 29.7.
23
Solčava - Jezersko
1997
29.7. - 2.8.
19
Jezersko - Golica
1998
28.7. - 1.8.
19
Golica - Krn
1999
20.7. - 24.7.
22
Vrhnika - Triglav
2000
25.7. - 29.7.
16
Krn - Idrija

Besedilo je povzeto po brošuri, ki je bila izdana leta 2000 ob 40 letnici društva.

   
   
 
 
06.11.2011
Srečanje Triglavk ob 20. obletnici delovanja

Ob 20. obletnici delovanja smo se Triglavke - Lenčeve punčke skupaj s povabljenimi gosti dne 28.10.2011 zbrale na Planini. Kot se za praznovanje obletnic spodobi, se je naše srečanje pričelo s takoimenovanim uradnim delom.

Vse zbrane nas je najprej pozdravila oranizatorka Cilka, ki je poudarila pomen delovanja planinske skupine za vse pripadnice, ki so jo v teh 20-ih letih sooblikovale in s tem prispevale, da uspešno deluje še danes.

Naš vodnik Bogdan je na kratko predstavil začetek pohodov skupine 17 žensk Planinskega društva Vrhnika, ki jo je ravno v času nastajanja naše samostojne države prvič peš z Vrhnike na Triglav popeljal Lenč, kar je ponovil še dvakrat. Po prvem vodniku skupine je v njegov spomin ohranjeno poleg imena skupine Triglavk še ime Lenčeve punčke. Ker je na mesto preminulega Lenča leta 1995 vstopil Bogdan, nam je na kratko predstavil podvige planinske  skupine, ki je v vseh teh letih 8 krat peš prehodila pot z Vrhnike na Triglav, Slovensko planinsko pot od Maribora do Ankarana, ki smo jo letos začele znova. Poleg tega so bili v vseh teh letih v vsakoletnih 5-dnevnih pohodih osvojeni številni vrhovi slovenskih gora, med katerimi je bilo 22 vrhov z več kot 2000 metri n.m. višine. Povedal je, da se je v  teh letih v skupini zamenjalo kar nekaj planink in kot kaže se za obstoj skupine, ki bo nadaljevala tradicijo pohodništva Triglavk, ni bati. Vzdušje v skupini je prijetno, vsaka udeleženka prispeva svoj delež, vse pa druži skupni cilj – pohodništvo po naših gorah in planinah.

Vzpodbudne besede aktivnemu delovanja skupine v Planinskem društvu Vrhnika nam je namenil predsednik društva Roman in zaželel še veliko uspešnih pohodov in užitkov pri osvajanu vršacev naših gora.

Mateja, ki je ena od dveh pohodnic v skupini že od samega nastanka, se je spomnila vseh udeleženk v skupini v preteklih dvajsetih letih. Posebej se je zahvalila vodniku Bogdanu, Jožetu, Marjanu, Cilki in Ireni, ki sedaj skrbijo, da pohode vsako leto uspešno izpeljemo ter tistim, ki s svojimi prispevki podpirajo aktivnosti skupine, med katerimi je potrebno omeniti Tineta, ki nas vsako leto preseneti z novim lesenim spominkom.

Druženje se je nadaljevalo v prijetnem vzdušju, ob obujanju spominov in kovanju načrtov za prihodnost.

Vse Triglavke – Lenčeve punčke se zahvaljujemo Cilki in vsem, ki so sodelovali pri pripravi Zbornika ob 20. obletnici delovanja Triglavk v PD Vrhnika. Odlično pripravljen zbornik s številnimi fotografijami in pisnimi prispevki podrobno predstavi delovanje skupine in vtise posameznih planink, kar bo prispevalo k ohranitvi spomina na prehojeno pot do danes, ki pa se na srečo vseh udeleženk, pod zavzetim vodstvom, še nadaljuje.

Besedilo: Jana Fabjan       Fotografije: Jože Školč

 
 
Untitled Document
 
  Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008