Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 Zgodovina
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
26.09.2008
Tesarji Slovenije na stolpu

Naš odlični izvajalec tesarskih del razglednega stolpa na Planini nad Vrhniko - Tesarstvo Kregar je bil v sredo, 24. septembra 2008 zvečer gostitelj mesečnega sestanka odbora tesarjev, sekcije lesnih strok pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. V odboru so se odločili, da bo vsak mesec eden od članov povabil ostale v goste in predstavil svoje delo. Nobene težke odločitve nista imela ing. Jože Kregar in inž. Martin Kregar, ki sta svoje kolege pripeljala v zavetišče na Planino nad Vrhniko in s ponosom pokazala svoj podvig, ki je marsikomu zaprl sapo. Deležna sta bila obilo pohval.

Ker so tesarji izredno delovni ljudje, so si lahko odtrgali čas za mesečni sestanek šele, ko je začela pojenjati dnevna svetloba in šele takrat so se z gradbišč, raztresenih po vsej Sloveniji, začeli odpravljati v topel objem zavetišča na Planini, kjer sta jih pričakovala oskrbnika Ema in Mirko Goričan. Zadnji utrinki dnevne svetlobe so samo delno omogočili pogled na stolp in z njega, a smo jim planinci zvečer stolp razsvetlili in tudi v temi so se nekateri povzpeli nanj. Ni ga bilo tesarja, da si ne bi obljubil, da bo ta ponos Tesarstva Kregar in vseh Vrhničanov obiskal v lepem, jasnem in sončnem vremenu, užival ob pogledu na okolico in strokovno ocenil delo naših mojstrov.

Inž. Jože Kregar je najprej predstavil vso pot pri tem dejanju od prijave na razpis, do primopredaje stolpa investitorju - Planinskemu društvu Vrhnika. V imenu Planinskega društva Vrhnika je goste pozdravil podpredsednik društva in predsednik (z razrešnico v žepu) gradbenega odbora - Milan Jerman, ki je na kratko predstavil zgodovino stolpov na Planini, odločitev o izgradnji novega in potek gradnje le-tega. Ker je zatajila tehnika in nam onemogočila da bi si skupaj ogledali posneti dokumentarec o stolpih na Planini, sta bila prvič predstavljena albuma fotografij, eden o slovesu starega stolpa in o gradnji novega, drugi pa o praznovanju ob slovesnem odprtju 10. maja 2008. Albuma bosta ostala v zavetišču in si jih bo lahko vsakdo ogledal.

Mnogo strokovnih vprašanj je padlo in Kregarjeva mojstra sta se morala kar potruditi, da sta vsem odgovorila, kar pa ob prijetni družbi, hrani iz "lonca" oskrbnikov ter pijači, ni bilo težko.

V pozno nočno uro so avtomobili udeležencev zapuščali Planino dobre volje, s prijetnimi spomini in z obljubo - nasvidenje.

Hvala vsem, ki ste, ob ideji Tesarstva Kregar, obiskali stolp s Planino in tako vsem nam dali priznanje za skupno delo, ki je vidno od zelo daleč in ravno tja se z njega tudi vidi.

Nekaj fotografij si oglejte v Foto galeriji.

 
 
 

( ! ) Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/ampy01/domains/pd-vrhnika.si/public_html/stolp.php on line 99
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0001235176{main}( ).../stolp.php:0
20.0280249056mysql_fetch_row ( ).../stolp.php:99
 
Untitled Document
 
  BLEGOŠ, 20. junij 2020
Vabilo na planinski pohod
Pohod po okolici Vrhnike – ...
Prvi spominski pohod Zimzelen...
Sončki na Planini nad Vrhniko
Barjani po okolici Vrhnike
Tudi Zimzeleni po okoliških ...
Veseli triglavci po Logaški ...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008