Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
06.09.2015
Sončki na Dleskovški planoti

Tako, kot se naši šolarji prvega septembra podajo spet v šolske klopi, smo si tudi Sončki spet oprtali svoje nahrbtnike in se podali novim izzivom in znanju naproti na prvi jesenski pohod. Vreme je bilo idealno za obisk visokogorja, zato je bil naš cilj kraška Dleskovška planota ali Veža, ki se nahaja v Kamniško-Savinskih Alpah. Do planine Ravne 1500 metrov visoko sta nas pripeljala minibus in kombi, nato smo nadaljevali peš po razgibani planoti proti prelazu Sedelce (1840 m) med Dleskovcem in Velikim vrhom. 

Med pohodom smo bili pozorni na višinske rastlinske pasove. Prvo je bil mešani gozd s smrekami in macesni, nato so bili samo macesni, ko pa smo se povzpeli še višje, nas je spremljalo le še ruševje. Nad Sedelcem pa nas je pot vodila predvsem po skalovju do Velikega vrha (2110 m). Na vrhu smo si vzeli čas za počitek, malico in prečudovit razgled. Kot na dlani je bila pred nami Ojstrica, za njo Planjava, na drugih straneh neba Raduha, Olševa, pa Velika Planina… V daljavi smo videli Obir v Avstriji in našo pravljično Peco. Po tratah smo se sprehodili do vrha Velike Zelenice (2114 m) in z roba občudovali Robanov kot globoko pod nami.

Bujnega poletnega cvetja ni bilo več, s modrimi cvetovi sta nase opozarjala le   Hayekova preobjeda, ki je kamniškoalpski endemit in resasti sviščevec.

Ko smo prispeli nazaj na planino Ravne, smo se skupaj z našim Radom  poveselili njegovega šestinsedemdesetletnega jubileja. Rado nam je lahko s svojo vitalnostjo in humorjem vsem  za vzgled. Tako smo naš pohod pripeljali h koncu.

Vsak pohod je kot življenje, včasih strm, včasih raven, včasih obsijan s soncem, včasih pa oblačen. Z vsakega pohoda pa se vrnemo  nasmejani, polni novih znanj in izkustev, ki nam lepšajo in lajšajo naše vsakodnevne poti.

Besedilo: Bernarda Vehar

Fotografije: Sonja Repnik, Sonja Zalar Bizjak, Tatjana Rodošek

Zemljevid: Srečko Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008