Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
22.06.2014
Sončki na vrhovih nad Soriško planino

Zadnji izlet pred poletnimi počitnicami smo Sončki prihranili za vrhove nad Soriško planino in se v svežem jutru zagrizli v strmo smučišče nad Litostrojsko kočo. Povzpeli smo se na 1549 m visoki Lajnar, ki nas je nagradil z razgledi na Porezen, Blegoš, Kojco, Črno prst. Pohodniki so veselo čebljali, gore pa so molčale in s svojimi sencami božale doline in grape pod sabo.

Z vrha smo šli navzdol do sedla in stopili na stezo v pobočju Slatnika (1598 m). Pot je položena v goro in ni naporna. Prepadni predeli so zavarovani z žico. Korak je včasih zastal zaradi občudovanja pisanih šopkov gorskega cvetja. Kranjske lilije (zlata jabolka) so oranžno žarele v nedostopnih strminah.

Dosegli smo vrh Slatnika  in se spustili nazaj na markirano pot, ki  nas je vodila mimo ostankov nekdanje tovorne žičnice do sklanega useka.  Z lijakaste kotanje so meketale ovce, mi pa smo nadaljevali pot in osvojili 1602 m visoki Možic. Vrh je podoben možicu, vklenjen v bunker in vraščen v svet nad Soriško planino. Prepustili smo domišljiji prosto pot, da se je izgubljala med gorami vse do Tržaškega zaliva na obzorju in Bohinjskega jezera v dolini.

Nazaj grede smo v križišču zavili  proti Šavniku. Iz skalovja je kukalo pisano cvetje, ki si je tu našlo svoj prostor pod soncem. Veter je  pihal čez  trave, cvetove pogačic in nizko rastočega ranjaka ter mešal ozračje z vonjem po materini dušici. Ponekod so se v travah skrivala rastišča arnike, redke rastline, ki sodi med zavarovane rastlinske vrste. V gozdu nad Vrhom Bače smo pogledali mejni kamen, ki je po Rapalski pogodbi razmejeval Italijo in Kraljevino Jugoslavijo. Na Vrhu Bače se je naši poti priključila steza s Črne prsti z oznako 1-slovenska planinska pot.  Po njej smo nadaljevali hojo do Lovčevega bivaka na Kaucah pod Lajnarjem. In navzdol skozi dišeče gozdove, vse do Petrovega Brda, kjer smo zaključili pohod.

Ko sem se bližala avtobusu, je pričelo rositi in drobne kaplje so nosile z gora pridih preteklosti. Ob sozvočju ljudi in narave sem tiho obsedela. Vrhovi nad Soriško planino so za en dan podarili Sončkom svoje zeleno razkošje, kamor sprejmejo vsakogar. Vabijo v svet pred vrati visokogorja. Le odločitev ni njihova.

Zapisala:     Marija Dolinar

Fotografije: Sončki (TR, SZB, VR, SR)

Zemljevid:  Srečo Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008