Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
26.01.2014
Sončki na Poti skozi Zalo

Dne 21. 1. 2014 smo se Sončki napotili po tematski Poti skozi Zalo. Pot je zgodovinska in je nastala v okviru projekta »Duša tematskih poti«. Pohodnike vodijo zeleno-rumene markacije, smerokazi in animacijske table, ki so oblikovane v obliki ličnih kozolčkov. Na vsaki od šestih tabel je tridimenzionalni žig, na katerega se položi zgibanka in s pomočjo svinčnika se izrišejo slikice, ki skupno tvorijo  iz vseh 6 tabel sliko medveda. In na vsaki tabli so odlomki in risbe pripovedi iz knjige v Zali, ki jo je napisal naš pisatelj dr. Ivan Tavčar. Prvi  in zadnji del poti  poteka  po hrbtu Žirovskega Vrha, ki meji med občinama Žiri in Gorenja vas – Poljane, večji del poti pa vodi skozi gozd Zala, o katerem piše Tavčar v svoji povesti.

Pohod  smo pričeli pri najvišje ležeči  kmetiji v Žirovskem vrhu, po domače »pr' Bukovc« iz leta 1639, v kateri je bila najdena ena izmed dveh Dalmatinovih biblij v Sloveniji. S ceste smo kmalu zavili v gozd in prispeli v osrčje Zale. Pod najvišjo točko, vrhom Zale (899 m), smo nadaljevali mimo velikanskih mravljišč do lepe gozdne jase in naprej do Marijinega znamenja v Zali. Tam naj bi po pripovedi nekoč medved raztrgal nekega človeka. Nad Mrakovo domačijo se je odprl čudovit pogled na okoliške kmetije Žirovskega Vrha in na Blegoš. Mladi gospodar domačije pri Mraku, nam je dovolil, da smo si ogledali rezbarije znotraj in zunaj hiše, ki jih je naredil prejšnji gospodar kmetije gospod Mrak Ciril. Razkazal nam je tudi  hlev in živino v njem. Pot smo nadaljevali navzdol mimo drugih domačij do Mlina, ki stoji ob živahnem potoku Zali. Nato smo se povzpeli po asfaltni cesti do domačije Žirovski vrh 72, kjer so nas pogostili z domačim žganjem, kruhom in zaseko. Kdor je želel, si je dobrote lahko kupil tudi za domov. Nato smo se čez travnike povzpeli do ceste na grebenu Žirovskega vrha in krenili vzporedno ob  Rupnikovi liniji nazaj proti izhodišču. Cesti smo se deloma izognili in krenili na gozdno markirano pot do kmetije Bukovc, kjer  so nas pričakali z aperitivom - domačim žganjem, orehovcem in z »žirovskarjem«, posebnim žganjem z zelišči, nabranimi na Žirovskem Vrhu. Postregli so nas z dobrim kosilom in kruhom, pečenim v krušni peči. Vse njihove dobrote smo lahko tudi kupili.

Prehojena pot ni bila težka, vreme nam je bilo naklonjeno,  uživali smo na svežem zraku in čudovitem pogledu na okoliške kmetije, ki so razporejene po hribih.

Zapisala: Jelka Koderman

Fotografije: Tatjana Rodošek, Danica Kos, Sonja Repnik in Sonja Zalar Bizjak

Zemljevid: Srečko Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008