Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
19.10.2020
Sončki na Sveti planini v Posavskem hribovju

Tistega lepega torka smo se odpeljali po štajerski avtocesti do Prebolda in se po vijugasti cesti dvignili do prelaza Podmeja. Megla je občasno zajela kolono pohodnikov po poteh skozi gozdove, čez senožeti, mimo zaselkov v smeri Svete planine (Partizanskega vrha). Na zeleni jasi z lovsko kočo smo počivali in zdelo se je, da so meglice prav vse ovile s svojo pravljično kopreno, toda šli smo dalje in prvi sončni žarki, ki so skozi drevesne krošnje posijali na nas, so vlili veselje, da smo lažje premagovali strmino, ki nas je pripeljala na sončna pobočja Svete planine z pogledom na Čemšeniško planino in mimo gostišča do cerkvice Marijinega imena z prostostoječim zvonikom in pokopališčem. Po stezi za cerkvijo, smo se dvignili na vrh Svete planine z razgledi na Šaleško dolino proti severu in Posavskem hribovjem na jugu.

Po spustu do razpotja smo usmerili korake v pobočje Javorja in mimo cerkve sv. Lenarta  prišli do vasi in Planinskega doma Vrhe ter posedli v travo v varnih razdaljah, a dovolj skupaj, da nas je Tatjana ujela v svoj fotoaparat. 

Razgledi na hribe pod nami in okolici, barve z odtenki zelene in zlate so lezli pod kožo. Toplo sonce je grelo, razživelo Sončke in njihove pogovore, da je bila pot v dolino, mimo kmetije Zabrložnik in navzdol proti vasi Loke, kljub skupni dolžini    13 km, skoraj prekratka. Veliki svetlikajoči kostanji na poteh so očarali Sončice, da so sijale od zadovoljstva.

Ja, v tem vmesnem času, ko je covid ponovno posegel v naše planinsko pohodniške načrte, se bomo radi spominjali tistega lepega torka na Sveti planini.

Besedilo:     Marija Dolinar

Fotografije: Tatjana Rodošek, Danica Kos

Zemljevid:  Sonja Repnik

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008