Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
14.06.2019
Sončki ob Kolpi

S  pohodom smo začeli  na cesti nad belokranjskimi hišami v vasi Radenci ob Kolpi in čez pokošene travnike vstopili na najjužnejšo pešpot na območju Krajinskega parka Kolpa.  Prišli smo do brega reke Kolpe  in nadaljevali  pod Radensko steno v smer rečnega toka proti jugu. Narasla reka,  ujeta v svoja bregova  je delovala mirno in toplo,  hoja po  stezi, prekriti z gladkim muljem pa je dajala slutiti še nedavno poplavljene površine.  Naši podplati  so  tiskali sveže  vzorce  v pot,  prav tako sveži pa so bili že vtisnjeni krempeljci  medvedove šape, ki je tod hodil malo pred nami. Nehote smo pospešili korake in oprezno pogledovali balvane visoko  nad stezo, kaj pa če je le slučajno še kje medved, a ga ni bilo. 

Bilo mi je vroče in pogled na izvir Trpotec z vodo večne mladosti je osvežujoče  vplival name in druge pohodnike, ko je izpod sklanega brega v obliki tolmuna odtekal v reko.  Kmalu smo videli,  kako bobneče  se je mirna reka  raztogotila, ko je pri enem najstarejših  belokranjskih  mlinov v vasi Breg  neustavljivo drla  čez stari jez v obliki ribje luske. Tako je Kolpa  na poti proti jugu upočasnjevala in spet pospeševala svoj tok.  Ritem moje hoje se je stapljal s pogledom na vodo v  odtenkih zelene in na cesto  v zelenju dreves na nasprotnem bregu. Čez čas smo  nad stezo  pred seboj opazili  ostanke zavrženih oblačil in mokrih spalnih vreč ljudi, ki so tu čez iskali vrata v boljše  življenje,  medtem ko so visoke ograje  molčale njihove zgodbe. Približali smo se mokremu skalovju pred vhodom  v  kraško jamo Kobiljačo,   kmalu pa  smo desno spodaj opazili  tudi  oznako za Francoski kamen,  ob katerem so domačini nekdaj v zgodovini  pobili francoske vojake.  

Mene pa je začarala  sedanjost in razpenjena voda brzic, da sem si zlahka  predstavljala  dva kanuista  v kanjonu  ter njuno spopadanje  z reko,  ko sta  spretno  krmarila  kanu in iskala varne prehode. Steza se je preoblikovala v kolovoz in  posedli  smo med  junijske cvetoče trave suhih travnikov s starimi hruškami in nasadi aronije na najjužnejši točki Slovenije pred vasjo Kot. V vasi smo se oddaljili od Kolpe, se razpotegnili  v svobodo dišečih  travnikov  pod cesto in  se zagrizli v  edino strmino  na poti do vasi Damelj,  kjer se je prileglo kosilo in avtobus tudi.

Hoja je zame užitek in tehtnica,  prehojeni čas v naravi pa čarobni napoj za telo in srce. Kolpa me je osvojila,  ne da bi o njej prej veliko razmišljala,  njeno bistvo sem doživela peš  v odklopu časa tega dne.

Besedilo:     Marija Dolinar

Fotografije: Tatjana Rodošek, Sonja Zalar Bizjak, Danica Kos

Zemljevid:  Srečo Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008