Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
06.05.2019
Sončki na Svetem Petru v Suhi krajini

Dokaj zgodaj smo se odpeljali v smeri Žužemberka, v Dvoru prečili Krko in izstopili v vasi Podgozd, kjer so nas smerne table za Sveti Peter napotile na kolovozne poti do roba gozda ter po stezi dalje pod njegovo okrilje.

Bilo je soparno, dišalo je  po vlagi in smrekah, včasih je skozi drevesne  krošnje posijalo tudi sonce. Ob stezi, ki je večkrat prečila gozdne ceste in se vztrajno dvigala, so bile postavljene postaje križevega pota, čigar obnovljeni železni križi so me spominjali na stara pokopališča iz prejšnjega stoletja.

Strmina ni popuščala in v zadnjem delu je bila moja hoja ob ograji levo navzgor preizkus vztrajnosti  in popuščanja sami sebi, a ob vstopu na vrh so se mi oči odlepile od tal in zaplavale v smeri razglednega stolpa  pod nebo in nato po Suhi krajini in Posavju v daljavi.

Sončki smo skoraj prekrili 888 m visoki travnat vrh z narcisami, stolpom, razglednikom, obnovljenim zavetiščem, klopmi in lesenimi napušči. Za trenutek se mi je zazdelo, da je vsega preveč, naslednji hip pa sem se nasmehnila, saj to pomeni, da sem gor ljudje radi prihajajo po mir in tihoto, ali pa tudi na srečanja in pogovore z naključnimi obiskovalci.

Nazaj  ob ograji se mi je zdela hoja lahka in po široki gozdni poti naravnost mimo križišča za Podgozd sem poltiho pela ter mimogrede švrkala nove oznake za evropsko planinsko pešpot E7, ki so nas spremljale vse do kraja Lašče, kjer smo posedli na avtobus.

Tokrat nazaj grede nisem spala, saj je vožnja proti Kočevju vabila moje poglede po svetlo in temno zeleni  lepoti kočevske pokrajine, po kateri smo iskali in tudi našli cilje naših  bodočih pohodov.

Besedilo:     Marija Dolinar

Fotografije: Tatjana Rodošek, Danica Kos, Sonja Zalar Bizjak

Zemljevid:   Srečo Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008