Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
25.02.2019
Sončki na Kriško - Polževski planoti

V sončnem jutru smo se z Vrhnike odpeljali proti Višnji Gori, kjer smo izstopili iz avtobusa. Povzpeli smo se mimo hiše iz 15. stoletja, v kateri je bila kasneje smodnišnica na Mestni trg, kjer stoji cerkev sv. Ane. Pred njo je na verigi priklenjen polž, simbol Višnje Gore. Šli smo mimo mestne hiše do ploščadi z grbom in letnico 1478, ko so Višnjo Goro razglasili za mesto.  Vodnjaka s kipom Valvazorja ni bilo, verjetno ga obnavljajo. Nadaljevali smo pot mimo šole, zgrajene leta 1906 in že smo bili na Jurčičevi poti. Pod nogami nam je šumelo listje, iz njega pa so kukali telohi in prvi cvetovi zimzelena. Na pobočju nad nami, ki ga obilno porašča praprot jelenov jezik, se je dvigoval Stari grad, na katerem je mogočno plapolala zastava.

Na poti do vasice Pristava smo hodili po učni poti in prebirali table z imeni dreves: divja češnja, beli gaber, črni bor, božje drevce… Bile so tudi table, ki so opozarjale, da je to območje medveda. In smo ob skupini trepetlik opazili moderen čebelnjak, dobro zaščiten pred medvedom. V vasi Zavrtače je ob poti na novo zasajen sadovnjak z različnim sadnim drevjem, v vasi pa se srečuje stara arhitektura z novo.

Na Polževem smo pred hotelom posedli na prostem, saj je sonce toplo grelo in pomalicali. Nato smo se povzpeli na vrh smučišča, na katerem je sameval snežni top ob krpi snega. Nasproti nam je pripeljal traktor, ki je za seboj vlekel debla, voznik nas je usmeril v gozd, da smo se izognili predelu, kjer je potekala sečnja.

In že smo bili na zahodni strani Kriško – Polževske planote, od koder je v jasnem vremenu obsežen razgled. Tokrat pa smo komaj videli Mokrec in Krim. Sprehodili smo se skozi Novo vas in čez obsežne travnike v Kriško vas, kjer smo naleteli na izdelovanje krvavic pred domačo hišo. Krožno pot smo zaključili na Pristavi, od koder smo se po znani poti vrnili v Višnjo Goro.

Zapisala: Mira Trdan

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak

Zemljevid: Srečko Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008