Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
31.01.2019
Sončki iz Kalc na "Logaški razglednik"

Škrlatna zarja se je izza Krima razpotegnila čez vzhodno nebo, ko smo se odpeljali proti Logatcu in začeli pešačiti pri zadnjih hišah v Kalcah desno navzgor.

Po začetni strmini  smo prišli do trase stare železnice in na obronke gozda nad cesto za Hotedršico ter  kmalu občutili prve sončne žarke, ki so na osojnih predelih izgubili svojo moč ter nas spet greli na nekaj metrih asfalta proti Colu. Skozi goloto listnatega gozda smo z druge perspektive ugotavljali imena vasi  in zvonikov na okoliških hribih. V naslednjem ovinku smo pri smerni puščici rimska trdnjava krenili levo v pobočje Laniša in se znašli v notranjosti obzidja, obnovljene poznorimske trdnjave iz 4. stoletja, v sestavi rimskega obrambnega zidu med Ljubljano in Oglejem v Italiji.

Nadaljevali smo po markacijah na visokih bukvah in jelkah, nekatere pa so belo rdeče sijale na skalnati podlagi steze. Gozd je bil lep, četudi razredčen zaradi vetroloma, žledoloma in lubadarja. Med pogovori o sedanjih in preteklih časih smo prišli iz gozda na planjavo do razgledišča pod Srnjakom, ki nam je v jasnem opoldnevu nudilo panoramski razgled na znana naselja, mesta in vasi pod nami, na prostrana hribovja, s skritimi dolinami v nedrjih, vse do Blegoša in zasneženih Julijcev. Nad rahlo belino Ljubljanskega barja so se levo bohotile Kamniške Alpe. Pogled je segal vse do Rogatca in Menine ter desno do Ljubljanskega vrha s Krimskim pogorjem, mi pa smo skoraj pozabili na malico.

Vračali smo se po novejši gozdni cesti, kjer ponekod še ni posijalo sonce. Izogibali smo se zaledenelim delom in mimo kraja Vodice z izviri, od koder so nekoč rimski vojaki nosili vodo v trdnjavo nad nami, prišli med vrtačaste travnike do avtobusa.

Tokratni cilj izleta v bližino našega mesta je bil za mene nepoznan in me je navdušil s svojimi samotnimi potmi ter razgledom, ki mi še vedno greje srce.

Besedilo:     Marija Dolinar

Fotografije: Tatjana Rodošek, Danica Kos

Zemljevid:  Srečo Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008