Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
26.12.2018
Sončki na Poti po stezah graničarjev

V sončnem jutru smo Sončki krenili na Primorsko. Naš cilj je bil Miljski polotok, po katerem je speljana Pot po stezah graničarjev, ki so nadzorovali mejo  med bivšo Jugoslavijo in Italijo. Pot je bila zasnovana ob 10. obletnici vstopa Slovenije v EU. Po dolžini smo otok prehodili od vzhoda proti zahodu.

Na mejnem prehodu Škofije smo izstopili iz avtobusa, prečkali cesto in se povzpeli po makadamski cesti, ki je peljala mimo delujočega kamnoloma, kjer pridobivajo velike bloke peščenjaka. Takih kamnolomov  smo na poti srečali še veliko, vendar so vsi zaraščeni.

In že smo prišli na graničarsko stezo, po kateri smo se vzpeli na  najvišji vrh Miljskega polotoka, Kaštelir, visok 244 m. Tu so ostanki prazgodovinskega gradišča.

Pot nas je vodila skozi miljsko vas Premančan, od koder je bil lep pogled na Miljski zaliv in Trst. V Cereju, ki je dobil ime po hrastu ceru, ki raste v okolici, smo videli ostanke vaške pralnice, ki so jo zgradili zavezniki. Nadaljevali smo pot skozi Kolomban in kmalu prišli do Resslovega gaja na gozdnatem griču, ki se nahaja med Ankaranom, Debelim rtičem in Lazaretom. Do njega smo prišli mimo vasi Barizoni. Skozi gaj je speljana učna pot, kjer rastejo značilne vrste grmičevja in hrastov gozd, s prevlado puhastega  hrasta. Gaj se nahaja na Jurjevem hribu.

Ko smo prehodili Resslov gaj, smo se začeli spuščati proti zalivu sv. Jerneja, ki je blizu nekdanjega mejnega prehoda Lazaret. V plitvem zalivu je veliko mulja, ki predstavlja raj za ptice in druge živali.

Dan je bil lep in sonca je bilo na pretek. Le na poti proti domu se je v pokrajino prikradla megla. Bil je zadnji pohod v tem letu in eden izmed lepših.

Zapisala Jana Marušič

Foto:  Sonja Zalar Bizjak in Danica Kos

Zemljevid: Srečko Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008