Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
01.11.2018
Sončki na Ajdni

Jutro ni obetalo sonca, a s ceste A2 proti Jesenicam smo lahko videli 1046 m visoko Ajdno, delno poraslo skalno škrbino v pobočju Stola.

Nad Koroško Belo smo se raztegnili skozi trave v gozd. Dišalo je po vlagi in gobah, strupenih. Prebijali smo se med drevesnimi štori in rdeče rumenim listjem grmičevja, majhnih bukev, ki so pognale na goličavi po vetrolomu. Višje v grapah pod Potoško planino in Ajdno je gozd nepoškodovan, mi pa smo se dvigali med bore pod stene Ajdne in po utrjenih stopnicah stopili na vršni del z arheološkimi ostanki poznoantične naselbine ter posedli pod streho starokrščanske cerkve naših prednikov.

Kadar razglede dlje  od Žirovnice, Save Bohinjke in Bleda zastirajo megle, se mi misli ujamejo vanje. Pobegnile so v obdobje vojn med germanskimi narodi in Slovani ter v čase po razpadu rimskega cesarstva, ko je bila Ajdna zatočišče okoliških prebivalcev. Mislila sem na Ajde, velike  ljudi, ki naj bi živeli na Ajdni v pradavnini, a naša pot se je že obrnila navzdol.  Verjetno  so bili svetlolasi,  sem še enkrat pogledala steno nad sabo, nato pa kamen na stopici in previdno stopila čez ter dalje po stezi v smeri Valvazorjevega doma pod Stolom, kjer  so rumeneli macesni. Megle so razkrile tudi Stol, mi pa smo hiteli  navzdol v pobočje Smolnika do Završniškega jezera.

V avtobusu sem zadremala in sanjala Ajde na Ajdni in ljubek obraz okamnele Ajdovske deklice v stenah Prisojnika se mi je smehljal. Prav gotovo je kot vila sojenica želela novorojenemu dečku samo dobro, le na Zlatoroga je za hip pozabila.

Besedilo:     Marija Dolinar

Fotografije: Tatjana Rodošek, Sonja Zalar Bizjak

Zemljevid:  Srečo Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008