Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
14.04.2018
Sončki s pohodom na Krim praznovali desetletnico

18. marca 2008 se je v prostorih DU Vrhnika zbrala skupina pohodov željnih upokojencev, ki so se odzvali pozivu Elice Brelih, predsednice društva in pobudnice pohodništva, da bi ustanovili novo pohodniško skupino. Kot druga skupina Zimzelenih smo 1. aprila že šli na prvi pohod, na Krim. Od takrat je minilo deset let in 3. aprila 2018 smo se ponovno odpravili na Krim.

Od dvajsetih pohodnikov na Krim leta 2008 jih je po desetih letih ostalo v skupini le osem. Vsi ostali so se Sončkom pridružili kasneje in nas je sedaj 42. Seveda se je v teh desetih letih marsikaj dogodilo. Že konec leta 2008 smo izbrali svoje ime Sončki,  s katerim naj bi pregnali slabo vreme, ki nam je kar naprej nagajalo.  Leta 2010 je postala planinska vodnica tudi Sonja Repnik, tako, da je bila od tedaj izmenoma ena Sonja na čelu, druga pa na repu kolone. Pohodov je bilo veliko, 185, v vse konce Slovenije, razen na skrajen severovzhod. Pa tudi čez državno mejo smo se nekajkrat napotili. Če vreme ni bilo najboljše smo šli tudi v kraške jame, spoznavali smo vojaške objekte Alpskega zidu in Rupnikove linije, obiskovali smo muzeje, kar 15 krat pa imeli v deževnem vremenu potopisno predavanje. V desetih letih smo prehodili stotine kilometrov, osvojili celo množico vrhov, videli veliko lepot in zanimivosti, marsikaj doživeli, sproščeno uživali v družbi in tkali trdne medsebojne povezave in prijateljstva.

Desetletnico smo praznovali pohodniško, z vzponom  na Krim s Preserja. Pot na vrh so ovirala januarja v močnem vetrolomu padla drevesna debla, olepšale pa belo cvetoče nunke in kronice. Razgled z vrha so ovirali oblaki, sicer pa se nam je mudilo navzdol, kajti na Vrhniki nas je čakalo kosilo in nekaj Sončkov, ki se niso udeležili pohoda. Po kosilu smo se v besedi in sliki sprehodili skozi minulih deset let in  vsi, ki so člani skupine Sončki od leta 2008 so dobili spominske obeske. Seveda nismo pozabili Elice Brelih, pobudnice in organizatorke pohodništva v DU Vrhnika, kateri smo vsi zelo hvaležni. Zahvalili smo se tudi vsem našim članom, ki prispevajo svoje znanje in delo na področju fotografije, pisanja zapisov, beleženja poti z GPS, vodenjem blagajne …. Izvedli smo celo kratek kulturni spored, nato pa se odpravili na domove, novemu desetletju pohodništva naproti.

Zapisala: Sonja Zalar Bizjak

Fotografije: Tatjana Rodošek, Danica Kos

Zemljevid: Srečko Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Zimzeleni na pohodu s Pokljuk...
Barjani po okolici Vrhnike ...
Veseli triglavci vabijo na po...
56. planinski tabor v Robanov...
Vabilo na planinski pohod
V avgustu ne bo uradnih ur
Vabilo na planinski pohod
BLEGOŠ, 20. junij 2020

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008