Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
07.01.2018
Vojku v slovo
 

Dragi Vojko

Sneg in dež padajo v decembrske dneve, v potopljene pokrajine. Vodovje zareže vanje, razgali ranljivost narave in človeštva. Tako je bilo tudi, ko smo izvedeli, da si odšel. Tudi naša ranljivost se je spremenila v bolečino.

Nekoč si o nas napisal:

"Sončki smo skupina mlajših upokojencev, torej ljudi v zrelih letih z jasno izraženimi interesi in toliko pri močeh, da zmoremo še kakšen "večji" podvig. Čeprav smo skupina pohodnikov, nas ne veže samo hoja kot telesna aktivnost. Povezani smo še z drugimi vsebinami, kot so prijateljevanje, uživanje v lepem, vedoželjnost in še kaj."

In tako je bilo v našem skupnem času, ko si dodajal pohodom izvirnost in pestrost. Z ženo Sonjo sta nas vodila  po samotnih robeh, mimo  kmetij na Kobalovih in Hleviških planinah,  po poteh nad reko Idrijco, ki je v soncu dobila smaragdni lesk. Lesk narave, ki si jo imel tako rad.

Sanjska je bila hoja  po odmaknjenih in  pozabljenih krajih,  ko smo po otožni barvitosti pozno jesenskega gozda v megli, na koncu dočakali tudi vedrost barv v sončni svetlobi, kot si napisal.

Zate so bile barve v sončni svetlobi duhovna moč in inspiracija za fotografije, ki smo jih maja 2016 občudovali na  tvoji fotografski razstavi Detajli narave.  

Nepozabna je bila hoja po sledeh nekdanje idrijske železnice od Godoviča do Divjega jezera. Ob tvojem pripovedovanju, smo se zlahka vživeli v napore in stiske ljudi, ki so pred sto leti gradili ozkotirno poljsko železnico – feldban - iz Logatca v Idrijo.

In potem je prišel na vrsto skrivnostni svet kraških jam. Razkril si nam jamo Divje babe pod Šebreljsko planoto, ki je bila nekoč domovanje jamskega človeka in v  čigar lik si se nagajivo  prelevil nekega pustnega torka,  v tunelu, ostanku nekdanje Porečanke – Parenzane,  ozkotirne železnice,  med Izolo in Portorožem.

Prav tako ne bomo pozabili jame Dimnice tistega januarja, ko smo  gazili sneg do vhoda vanjo in kasneje do vasi  Slivje, kjer si nam pripovedoval zgodovino cerkve Sv. Martina s poslikavami  slikarja Toneta Kralja.

In še je bilo skrite lepote v kotičkih gora in v hribovjih, ki smo jih skupaj občudovali in osvojili. Bilo jih je nešteto.

Užival si v pisanju verzov.  Prav posebna so bila naša  ponovoletna srečanja pri Kranjcu, ko si nam smeh posipal s humorjem v svojih verzih in zgodbah.

Rad si pisal tudi zapise o naših izletih.  Zadnji stavek je velikokrat bil : "In Sončki so se imeli na tem izletu lepo."  ali "Šestintrideset udeležencev pohoda je preživelo lep dan."

Res je bilo tako, imeli smo se lepo, saj si nam  iz srčne zakladnice  razdajal  sebe in svoje znanje, kar Sončki vemo, cenimo in se ti  za to iskreno zahvaljujemo.  

Radi smo te imeli. Bil si del nas in vemo, da smo bili tudi mi del tebe.

So vezi, ki ostajajo v našem spominu in ostajajo na poteh, na vrhovih, na travnikih, kamor se bomo vračali, ti pa si poletel pred nami v neskončno Svetlobo.

Vojko, počivaj v miru,

Tvoji Sončki

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008