Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
10.02.2012
Prvi pohod Sončkov v februarju

je bil namenjen Koradi,  vrhu na zahodni  meji Slovenije, severno od Gorice. A je grozil mraz, sneženje in močna burja.  Kaj narediti? Najbolje se je prilagoditi. Glede na vremenske razmere je bilo potrebno spremeniti program. Po mnogih posvetih je »vodstvo« izbralo odločitev – pohod iz Logatca  na Vrhniko (z dodano vrednostjo).

S šolskim avtobusom smo se (bilo nas je 28) zapeljali do Narodnega doma v  Logatcu. S seboj smo imeli baterije, da bi si ogledali zapuščen in pozabljen  železniški predor  pod Naklim iz časa okoli prve svetovne vojne. Žal ni bilo možnosti, da bi se kobacali med grmovjem po strmini v snegu  in po ledu v železniški usek do vhoda in v tunel. Smo pa slišali kaj o zgodovini tega tehniškega podviga, za katerega celo mnogi prebivalci Logatca ne vedo.

Čez grič smo se podali mimo cerkvice sv. Jožefa in si spotoma ogledali Tollazzijevo štirno, starodaven vodnjak, ki so ga pred kratkim obnovili. 

Na začetku  Cankarjeve ceste  smo se ustavili  ob neobičajni kapelici  - spomeniku padlih  v prvi svetovni vojni. Pot smo nadaljevali po Stari cesti po robu Logaškega polja proti gozdu.  Nasproti nam je prišel domačin in rekel – ne hodite naprej, tam so medvedje. Pa smo se zasmejali, saj smo mi kot medvedi, v bundah, zaviti v  šale in pokriti s kapami in kapucami. Prečkali smo železniško progo  in prišli v zavetje gozdov, kjer ni bilo več ostrega vzhodnega vetra. Bilo je lepo zimsko vzdušje: vse »pocukrano« s snegom za dva prsta in s škripanjem pod nogami. Bilo je veliko dobre volje, bili smo klepetavi, vedri in malček razposajeni. Vse do Vrhnike.

In kot mi je Metka rekla: Če je koga zeblo, naj si drugič dobro prebere navodila. Mislila je na »dolge gate« … in pa kar je najvažnejše, BILO JE ZELO LEPO.

Tekst: Vojko Bizjak

Foto: Viktor Repnik

Zemljevid: Srečo Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Vabilo na občni zbor 14.2.2020
Sončki po grebenih okoli Dra...
1. pohod Veselih Triglavcev v...
Barjani po poti ob rimskem zidu
Barjani na Logaškem razgledniku
Sončki obhodili Blejsko jezero
Plan pohodov Veseli triglavci...
Zimzeleni v Rakovem Škocjanu

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008