Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
02.03.2020
Zimzeleni ugnali muhasto vreme

Brez  pomislekov smo se Zimzeleni odločili, da kljub torkovi slabši vremenski napovedi  izpeljemo pohod  do Marijine cerkve nad Vitovljami na južnem pobočju Trnovskega gozda.

Ko smo se pripeljali v Vitovlje, smo le malo počakali, da se je dež unesel, nato pa krenili navkreber po gozdni poti kot romarji.  Cerkev je  zgrajena na skalni vzpetini na višini 605 m n.v. , kjer je bila že starodavna romarska cerkev, ki je služila  kot protiturški tabor s stolpi.  Točnih virov, kdaj je bila cerkev sezidana, ni, prvič pa je omenjena v notarski listini 1361.

Ker  je postala premajhna, so jo v 17. stoletju razširili in obzidali. Leta 1944 so jo Nemci porušili, po vojni pa so jo domačini obnovili.

V prostoru za romarje smo pomalicali in čakali, da bo veter pregnal nadležno meglo po dolini, a zaman.

Če bi se to zgodilo, bi se lepo razgledali ob opisovanju o značilnostih in nastanku Vipavske doline; tako je bilo pa treba verjeti pripovedi.

Vipavsko dolino so ustvarili veliki tektonski premiki. Tu je bilo nekoč morje, saj so našli številne fosile. Dolina je geološko sestavljena iz flišnega laporja, peščenjaka in nasutij iz vzhodne planote. Dolina je odprta proti JZ, od koder prihaja blagodejni vpliv iz morja. Na V jo obdaja kraško-dinarska planota. Gorski masivi v notranjosti hranijo veliko vode, zato so v dolini številni izviri med flišem in apnencem (Vipava, Hubelj, Lijak). Na stičišču teh svetov se srečujejo različna podnebja, zato v dolini  pogosto zapiha močna burja.

Središče zgornje Vipavske doline je Vipava. Tržne pravice je dobila v srednjem veku. Ostanki srednjeveškega gradu samevajo na vrhu strmega hriba.

Pri Mrzli reki (Vipava) se je leta 394 n. št. bila strašna bitka med kršč. rimskim cesarjem Teodozijem in Evgenijem, ki je zagovarjal poganstvo. Zmagali so kristjani.

Rimljani so skozi Vipavsko dolino zgradili cesto. V današnji Ajdovščini je bila preprežna  in poštna postaja Fluvio Frigido.

Italijanska okupacija je zadušila kulturni razcvet doline. V Bratinovi dvorani je bila imenovana prva slovenska vlada 5. maja 1945.

Podnebje in lapornata tla Vipavskih gričev sta  primerni za vinogradništvo in sadjarstvo. Večina sedanjih mest in krajev se je razvila v srednjem veku. Značilnost starejših pozidav je nizkih z zaprtimi dvorišči.

Vipavska dolina je bila križišče med V in Z, zato so se pojavile nove rastline, kot so ajda, krompir in koruza. Posamezni izobraženi pridigarji kot Janez Svetokriški in predvsem Matija Vrtovec, ki je za tisk pripravil nasvete za umno vinorejo in druge kmetijske nasvete, so pripomogli k izboljšanju kmetovanja. Zdravnik in naravoslovec Mattioli iz Siene je že v 16. stol. proučeval čebele, ki so pomembne za opraševanje češenj, marelic in breskev.

Vipavci so že od nekdaj  oskrbovali zaledje Trsta skupaj s Kraševci.

Ker pa je bil ravno pustni torek, smo si privoščili malo pustnega pridiha s pustno  malico, maškare pa so odpravile korona virus v nekaj minutah, razdelile zdravila za preventivo in poslale nekaj naših pohodnikov na pregled. Le eden bi bil rad šel v gospodarjevo »karanteno«.

Zapis pripravil: Andrej Štular

Slike: Željko Jadanić

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008